جامائیکا
جامائیکا کشوری است جزیرهای در دریای کارائیب. پایتخت آن کینگستون است.
جامائیکا ( Jamaica ) کشوری است واقع در دریای کارائیب ، ۱۴۵ کیلومتری جنوب کوبا و ۱۶۱ کیلومتری غرب هائیتی
تاریخچه
این جزیره در زبان آراواکی سرخپوستان تاینو یعنی ساکنان بومی جزیره، خایماکا[۱] نام داشت که نام جامائیکا دگرگونشده همان نام است. حرف «خ» را در اسپانیایی با حرف J نشان میدهند و همین حرف در انگلیسی «ج» تلفظ میشود. واژه خایماکا یا به معنی "سرزمین بهار و یا "سرزمین چوب و آب" است. جامائیکا در دورهای از تملکات امپراتوری اسپانیا بود و سانتیاگو نام گرفته بود. پس از آن به دست بریتانیاییها افتاد و «مستعمره سلطنتی هند غربی بریتانیایی جامائیکا» نامیده شد. این کشور عضو اتحادیه کشورهای همسود (مشترکالمنافع بریتانیا) است. جمعیت امروزی آن بیشتر از نسل بردگان سیاهپوست آفریقایی هستند. جامائیکا پس از ایالات متحده آمریکا و کانادا سومین کشور پرجمعیت انگلیسیزبان در قاره آمریکا است.
تاریخ
در سال ۱۴۹۴ ، کریستوف کلمب دریانورد اسپانیایی جامائیکا را کشف نمود و نام آنرا سانتیاگو[۲] گذاشت . از اوایل قرن ۱۶ سیل مهاجرت اسپانیایی تباران به جامائیکا آغاز شد . جامائیکا تا سال ۱۶۵۵ تحت تسلط اسپانیا بود ، از آن پس به بعد جامائیکا به دست بریتانیا افتاد و تا سال ۱۹۶۲ مستعمرهٔ بریتانیا بود.
سیاست
در سال ۱۹۶۲ زلزلهٔ مهیبی جامائیکا را لرزاند ، پس از آن ابتلا به بیماری های مسری بسیاری از ساکنان بومی جزیره را کشت . پس از آن بردگان آفریقایی تبار برای کار در مزارع نیشکر به جامائیکا آورده شدند . در طول قرن ۱۷ و ۱۸ میلادی مارون ها[۳] که بردگان آزاد شدهٔ مسلحی بودند که در سطح جزیره پرسه میزدند و برای ساکنین تولید زحمت می نمودند به مشکلی برای بریتانیا تبدیل شده بودند . تصویب قانون لغو تجارت برده در سال ۱۸۰۷ و قانون آزادی بردگان در سال ۱۸۳۳ میلادی باعث افت قیمت شکر در جامائیکا شد که در سال ۱۸۶۵ شورش هایی نیز رخ داد . پس از اینکه جامائیکا به صورت مستعمرهٔ پادشاهی[۴] یا بریتانیا درآمد اوضاع اقتصادی نسبتا بهتر شد . تولید موز در جامائیکا باعث کاهش وابستگی به نیشکر شد . در ۵ می ۱۹۵۳ جامائیکا به خودگردانی داخلی دست یافت و در سال ۱۹۵۸ به عضویت فدراسیون هند غربی درآمد . در سال ۱۹۶۱ رهبر حزب کارگر ناسیونالیست جامائیکا ، آلکساندر بوستامنته[۵] تقاضای جدایی از فدارسیون هند غربی و رسیدن به استقلال کامل را کرد . پس از آن در جامائیکا رفراندومی برگزار شد و همهٔ ساکنان جزیره به استقلال رای دادند ، در ۶ آگوست ۱۹۶۲ ، جامائیکا از بریتانیا اعلام استقلال کرد . اولین نخست وزیر جامائیکا ، مایکل مانلی از حزب سوسیالست خلق نام داشت که در سال ۱۹۷۲ قدرت را در دست گرفت . در سال ۱۹۸۹ مانلی مجددا به سمت نخست وزیری انتخاب شد ، ولی در سال ۱۹۹۲ از سمتش استعفا داد و پی . جی . پترسون جایگزین او شد . در ماه می ۱۹۹۷ دولت جامائیکا با طرح[۶] موافقت کرد ، به موجب این طرح کشتی ها و عدوات دریایی آمریکایی اجازه دارند به منظور مقابله با قاچاقچیان مواد مخدر و کشتی های آنها آزادانه در آبهای جامائیکا تردد کنند . در اکتبر ۲۰۰۲ پترسون به مدت 4 سال دیگر در سمت خود ابقا شد . در سپتامبر ۲۰۰۴ طوفان ایوان ، بدترین طوفان در تاریخ جامائیکا موجب کشته شدن دهها نفر ، آواره شدن هزاران تن و به بار آوردن خسارات سنگین به خصوص به صنعت توریسم جامائیکا شد . در 11 سپتامبر ۲۰۰۷ نیز بروس گودلینگ[۷] از حزب کارگر جامائیکا نخست وزیر این کشور شد ، همچنین در ۱۵ فوریه ۲۰۰۶ کنت هال به عنوان فرماندار جامائیکا انتخاب شد .
جغرافیا
پایتخت جامائیکا شهر کینگستون[۸] با ۶۵۱,۸۸۰ نفر جمعیت میباشد . مساحت جامائیکا ۱۱٬۱۰۰ کیلومتر مربع و جمعیت آن ۲٬۸۰۴٬۳۳۲ نفر میباشد .
از مهمترین شهرهای جامائیکا میتوان به پورت مور[۹] نفر ، اسپانیش تاون[۱۰] ۱۸۰,۰۰۰ نفر ، مونتگو بی[۱۱] ۹۶,۴۸۸ نفر و می پن[۱۲] ۶۰,۰۰۰ نفر اشاره کرد . ساکنان اولیهٔ جامائیکا ، هندیان آراواک بودند[۱۳] که مهمترین آنها هندیان تاینو[۱۴] نام داشتند .
تقسیمات کشوری
کورنوال کانتی
1 - هانوور (Hanover )
2 - سنت الیزابت (Saint Elizabeth )
3 - سنت جیمز ( Saint James )
4 - ترلاونی ( Trelawny )
5 - وستمورلند ( Westmoreland )
میدلسکس کانتی
6 - کلارندون ( Clarendon )
7 - منچستر (Manchester )
8 - سنت آن (Saint Ann )
9 - سنت کاترین (Saint Catherine )
10 - سنت ماری (Saint Mary )
سوری کانتی
11 – کینگستون (Kingston )
12 – پورتلند (Portland )
13 – سنت آندرو ( Saint Andrew)
14 – سنت توماس ( Saint Thomas )