0

دمبل، قدیمی‌ ترین وسیله ورزشی

 
mortazavifar
mortazavifar
کاربر نقره ای
تاریخ عضویت : مهر 1389 
تعداد پست ها : 1349
محل سکونت : yazd

دمبل، قدیمی‌ ترین وسیله ورزشی

هزار سال از عمر دمبل می‌ گذرد

دمبل یكی از تجهیزات ورزشی است كه در گروه وزنه‌ های آزاد گنجانده می ‌شود و به‌ طور وسیع در تقویت، افزایش حجم و كارایی عصبی‌- ‌عضلانی بخش‌ های مختلف بدن كاربرد دارد...

 این وسیله، علاوه بر ارزان بودن، دارای اندازه‌ های مختلفی است و جای كمی نیز می ‌گیرد. با این حال، خیلی از ما به دلیل نداشتن اطلاعات، از آن کم استفاده می ‌کنیم و از فوایدش بهره‌ مند نمی ‌شویم.

قدمت استفاده از دمبل به بیش از 2هزار سال قبل برمی ‌گردد؛ یعنی دمبل جزو قدیمی ‌ترین تجهیزات ورزشی است. این وسیله در گذشته صرفا به صورت یك میله فلزی كوتاه با 2 وزنه فلزی در طرفین بود ولی در حال حاضر، طیف گسترده ‌ای از دمبل ‌ها با اشكال متنوع و با قابلیت تنظیم و نگهداری راحت ‌تر و امكان حمل و نقل آسان ‌تر به بازار آمده ‌اند. حتی برخی از دمبل‌ ها توخالی هستند و می‌ توان هنگام استفاده، درون آن ها را با آب پر كرد.

دمبل؛ انواع و اقسام

به‌ طوركلی دمبل‌ بر 2 نوع است؛ دمبل ‌هایی با وزن ثابت و دمبل‌ هایی با قابلیت تنظیم وزن. نوع دوم نسبت به نوع اول ارزان‌ تر بوده و فضای كمتری را اشغال می‌ كند. دمبل ‌ها بسته به جنس و سن فرد استفاده ‌كننده قابل تغییر هستند.

چه دمبلی را انتخاب کنیم؟

دمبل‌ ها را معمولا براساس وزن شان دسته‌ بندی می‌ کنند. وزن دمبل از 250 گرم تا 50 کیلوگرم متغیر است. ورزشکاران باید بسته به شرایط فیزیکی خود، وزن مورد نظر دمبل ‌شان را انتخاب کنند اما افراد مبتدی باید حتما از دمبل ‌های کم‌ وزن استفاده و به مرور زمان و زیر نظر مربی به وزن دمبل ‌شان اضافه کنند. بنابراین اگر مبتدی هستید، سعی کنید درباره شرایط بدنی خود با یک مربی پرورش اندام مشورت كنید و در مورد انتخاب وزن دمبل از او کمک بخواهید.

آمادگی با نرمش

چنانچه سابقه انجام فعالیت‌ های ورزشی را از قبل ندارید و تازه می ‌خواهید ورزش را شروع کنید، حتما قبل از شروع ورزش با وزنه، بدن تان را با انجام حرکات نرمشی گرم کنید. این حرکات، عضلات شما را گرم و آماده تمرین با وزنه می ‌کنند.

این نرمش‌ ها عبارتند از نرمش و کشش دست و بازوها، چرخش شانه و سرشانه ‌ها، کشش سینه با عقب بردن بازوها، نرمش مچ ‌ها با بالا و پایین کردن آن ها، گرم کردن بازوها با باز و بسته کردن آن ها، گرم کردن کمر با چرخش آن و حرکت کششی کمری، آماده ‌سازی پاها با نرمش بشین و پاشو. در ضمن، نرمش ‌هایی مانند شنا، دراز نشست و طناب ‌زدن نیز برای گرم کردن بدن بسیار مفیدند.

مزایای استفاده از دمبل ‌ها

دمبل ‌ها نسبت به دستگاه‌ های ثابت بدن‌ سازی مزیت ‌هایی دارند؛ از جمله این كه ارزان‌ ترند، فضای كمتری را اشغال می ‌كنند، آسان ‌تر و راحت ‌تر با خصوصیات فردی ورزشكار قابل تطبیق و تنظیم هستند، برخلاف دستگاه‌ ها، دامنه حركتی مفصل كامل خواهد بود و افزایش قدرت در تمام زوایای مفصل به ‌طور متناسب ایجاد خواهد شد، معمولا در تمرین‌ ها افراد نیاز به همراه و مراقب ندارند؛ مگر در موارد خاص مانند استفاده سالمندان و كودكان از این وسیله. در موارد نامساوی بودن قدرت طرفین بدن، امكان استفاده مستقل از دمبل یا استفاده از دمبل با وزن متفاوت در اندام ‌های طرفین وجود دارد و نهایتا این كه در زمان استفاده از دمبل، امكان انجام تمرین ‌ها با اشكال مختلف مشت كردن و در دست گرفتن وجود دارد.

معایب استفاده از دمبل‌ ها

دمبل ‌ها برخلاف سایر دستگاه‌ ها، توانایی كمتری در جدا كردن یك عضله در حین انجام یك تمرین دارند و تنظیم مقاومت‌ ها با دمبل، مشكل ‌تر است. از همه مهم ‌تر، به‌ علت احتمال بروز آسیب عضلانی و مفصلی در اثر استفاده از دمبل، به افراد مبتدی، استفاده از آن توصیه نمی ‌شود.

در دست گرفتن طولانی و محكم دمبل‌ ها در سالمندان و بیماران قلبی باعث افزایش فشارخون می ‌شود و خطرهای احتمالی ناشی از این مشكلات را تشدید می‌ كند. بنابراین باید از محكم گرفتن دمبل خودداری و تنفس صحیح به هنگام استفاده از آن رعایت شود. به‌ علاوه، در دوره بعد از حوادث عروق كرونری یا بعد از جراحی قلب نیز استفاده از دمبل باید به بعد از یك دوره تمرین‌ های هوازی چند هفته ‌ای موكول شود.

قبل از تمرین با دمبل باید حتما با پزشك معالج و پزشك متخصص طب ورزشی مشورت كنید و تمرین ‌ها را زیر نظر كارشناسان آموزش ببینید.

5 توصیه طلایی

1- به مبتدی ‌ها و به خصوص سالمندان، توصیه می ‌شود در مراحل ابتدایی ورزش، به جای استفاده از دمبل، از دستگاه‌ های بدن‌ سازی كه ایمنی بیشتری دارند، استفاده كنند.

2- تكنیك مناسب استفاده از دمبل از اهمیت زیادی برخوردار است:

* در تمام مدت تمرین باید كمر در وضعیت مستقیم قرار داشته باشد.

 *از قرارگیری صحیح پاها و استحكام كمر به منظور تعادل و ثبات كافی باید اطمینان حاصل شود.

* هنگام بلندكردن وزنه‌ ها نباید خم شوید.

* دمبل‌ ها را همیشه نزدیك به بدن خود نگه دارید، مگر در موارد خاص

* دمبل‌ ها را در تمام دامنه حركتی مفصل حركت دهید و منحصر به زاویه ‌ای محدود نكنید تا دچار ضعف در نقطه خاصی از زاویه حركتی نشوید.

* روی عضلاتی كه باید منقبض شوند، تمركز كنید.

* تكنیك تنفس بسیار مهم است و باید هنگام انقباض كوتاه ‌شونده عضله، عمل بازدم و هنگام انقباض طویل ‌شونده عضله، عمل دم را انجام داد. به‌عنوان نمونه هنگام جمع كردن آرنج عمل بازدم و هنگام بازكردن آرنج عمل دم را باید انجام داد.

3- عمل گرم كردن و بعد از آن، كشش عضله و مفاصل را حتما باید انجام داد.

4- ابتدا باید از وزنه‌ های سبك شروع كرد.

5- هیچ ‌گاه دمبل را از دست‌ تان رها نكنید چون احتمال آسیب‌ های عضلانی با مكانیسم رفلكسی وجود دارد.

هر كس بد ما به خلق گويد ما چهره زهم نمي خراشيم

ما خوبي او به خلق گوييم تا هر دو دروغ گفته باشيم

دوشنبه 4 بهمن 1389  8:02 AM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها