گسترش اين خطه در ساحل درياچه اروميه (چيچست) و دامنه كوه زيباي سهند، همراه با رودهاي خروشان و چشمههاي جوشان و طبيعتي دلپذير از گذشتههاي دور بدان اعتبار خاص و چشماندازي بديع بخشيده است. درياچه چيچست با بيش از 35 نام تاريخي، خاصيت شفابخشي، سواحل كوهستاني، امواج آرام، اقليم مطبوع، آفتاب دلچسب، آسمان آبي، آبزيان شگفتانگيز (آرتيميا و اولنا) و جزاير كبودان و اشك اسپير با دنيايي از حيات وحش و پوشش گياهي منحصر بفرد، براي انسان بيمار قرن بيستم كه از فعاليتهاي روزمره و اقامت اجباري در محيط كوبنده و يكنواخت شهري خسته شده است، ميتواند محيط دنج و مكاني دلخواه جهت تمديد اعصاب، تلطيف روان و رفع خستگي باشد. لذا اختصاص ايامي از تعطيلات آخر هفته شهروندان پيرامون آن از (تبريز تا بوكان) جهت تفريح و تفرج در كرانههاي سرسبز، ارتفاعات زيبا، دشتهاي فراخ و بهرهگيري از آبهاي معدني براي انسان (شهري) الزامي مينمايد. قهراً چنين سفرههاي مفرح و بازيهاي شاديبخش در بازيابي تعادل روحي، آرامش فكري و تقويت جسمي انسان دور از طبيعت اثر انكارناپذير دارد.
در كنار آبهاي گرم درياچه و مرواريدهاي غلطانش، مواهب طبيعي و ديدنيهاي ديگري چون آب طلايي گنبد، چشمه شگفتانگيز (قندر غالوي) چهاربرود، آبشار زيباي چاخچاخ، شكوه درد كبوتران، تفرجگاه خاطرهانگيز باغدره، مناظر توتلوق رحمانلو، صفاي دشت بهرام چوبينه، صلابت دربند كوروش هخامنشي، چشمههاي تگرگي خاتون بيگ، قيزگلين و آغ ماغان، كوههاي رفيع داغداغان، درههاي خرم آريان، رودهاي خروشان آلان و روان، غارهاي خمرهاي هرگلان، همگي از اعتبار و قابليتهاي طبيعي و استعدادهاي جهانگردي آن سخن ميگويد.
علاوه بر مواهب فوق، وجود ابنيه و امكنه مذهبي و تاريخي كهن نظير، مسجد شيرلوي عجبشير، مسجد محمد حنيفه گوروان، مسجد قاضي شيشوان با معماريهاي بديع و تزئينات تحسينآميز بقاع متبركه ديگري چون امامزاده سيد ابوالقاسم عجبشير، سيدعلي بوكت، شاه ابراهيم جوان قلعه، پير موسي پسيان جملگي به غناي فرهنگي و ريشههاي اعتقادي مردم اين سامان گواه است. استحكامات حيرتانگيز دژهاي حصين ضحاك ماران و روئيندژ و بقاياي قلاع استوار ديگري چون: فراسيه، ورا و كهندوز احتمال كشف شهرهاي عصر باستان (نريز، شيز، يوزدميز، جابروان و آتورجان) واقع شدن در محل مرز سياسي دو دولت مقتدر ايران قديم (ماد و ماننا) و وارث تمدن درخشان ماد با استناد نام سرزمين (مدتوپراقي) متعلق به روستاهاي گلتپه و خضرلو، نشاني از سكونت اقوام گوتي و ماننا در نقاط (ماننا جالو و باروگوتي) بقايايي از تكههاي محور دريايي (مهرآباد، اروميه) واقع در سواحل روستاي مهرآباد كه كانونهاي تجاري و داد و ستد دو سوي درياچه به چيچست را به هم مرتبط ميساخت. ابهت و عظمت تپههاي سترگ (گول) و (شيزگان) در محدوده روستاهاي كهن گلتپه وجود الواح و كتيبههاي ارزشمند سنگي در گورستانهاي شيراز، حوري، زاويه، قوزلوجه و ديزج و استقرار واحدهاي بزرگ صنعتي، خدماتي و فرهنگي عصر قاجاريه چون: كشتيسازي، باروتسازي، شيشهسازي، ريسندگي، بافندگي، مومسازي، رنگسازي، كفشدوزي و مراكز درماني و پزشكي (مدرسه شكستهبندي) و محيطهاي تفريحي (باغ وحش) در محل روستاي شيشوان و انتخاب آن به عنوان دومين مكان سياسي آذربايجان بعد از تبريز بيانگر شكوه و تمدن و غناي فرهنگي اين ديار كهن است.
تعدادي از تپههاي باستاني كه از هزاره اول دوره كاشاني و ساساني باقي مانده عبارتند از: تپه، دره گيلان در روستاي بوكت، تپه گلتپه، قلعه ضحاك.