اقتصاد منطقه بستان آباد در درجه اول، اقتصادی است وابسته به کشاورزی و دامداری که نشات گرفته از وجود آب و زمین مرغوب و در نتیجه شرایطی مطلوب برای گسترش این بخش و بخشهای وابسته به آن گردیدهاست. چنانچه در بخش کشاورزی محصولاتی چون غلات و سیب زمینی از تولید بالا و مرغوبیت مناسب برخوردار است و در بخش دامداری و در قسمت لبنیات و خصوصاً پنیر از شهرت بسزائی برخوردار میباشد.
شغل اصلی مردم کشاورزی، دامداری، قالیبافی است و مشاغل آزاد میباشد در اکثر روستاهای تابع بستان آباد قالیبافی روستائی با نقشه روستاباف، بسیار رونق و رواج دارد و از منابع بزرگ درآمد مردم میباشد.
بعلت وجود معادن مختلف در کوههای مجاور، کارخانههای مجهزی در کنار جاده تبریز- بستان آباد تاسیس شدهاست که رونق بسزائی به اقتصاد و منابع شهرستان بخشیدهاست. گذشته از آن واحدها و کارخانههای مختلف از جمله صابون سازی، قندریزی ، حلاجی، کشبافی، تولید مواد غذائی در مرکز شهرستان مشغول به کار میباشند که از نظر اشتغال زائی حائز اهمیت میباشند. در سالهای اخیر کامیونداری و خدمات حمل و نقل در ردیف عمده ترین مشاغل بستان آباد درآمده و تعدادی از طبقه جوانو فعال آن به این شغل روی آوردهاند. آنچه از نظر اقتصادی در این منطقه حائز اهمیت میباشد قرار گرفتن بستان آباد در مسیر جاده ترانزیتی تبریز- تهران و تبریز- اردبیل است که این امر در توسعه و گسترش اقتصادی شهرستان و توجه مردم به داد و ستد با روستاهای اقماری بسیار مؤثر میباشد ایجاد مراکز حمل و نقل و بنگاههای باربری و انبارهای کالای کشاورزی در بستان آباد، بر میزان حجم داد و ستد و گسترش روابط بازرگانی افزودهاست.
تجارت عمده بستان آباد بعد از غلات و سیب زمینی، پنیر و خیارشور و مواد غذائی است که از نظر رتبه آماری دارای رتبهای بالا در سطح استان و حتی کشور میباشد. بستان آباد با تحت پوشش قرار دادن خرید شیر اغلب روستاهای کردستان و اردبیل و خلخال و میانه و ایلات دارای تولید لبنیات بسیار مرغوب و بالائی است که در کل کشور شهرت بسزائی دارد.
گذشته از مباحث فوق در بخش صنعت گامهای مؤثری در این منظور صورت گرفتهاست که از آن جمله ایجاد شهرت صنعتی بستان آباد میباشد که در اثر فعالیتهای طاقت فرسای فرماندار وقت، طی صورت جسهای توسط مجمع عمومی شرکت شهرکهای صنعتی ایران به تصویب وزیران محترم صنایع، کشاورزی، نیرو، اقتصاد، مسکن و شهرسازی و سازمان برنامه و بودجه رسیده و در حدود ۸۵/۴۰۷۱۲۸ مترمربع زمین توسط اهالی بستان آباد و روستاهای اشرف آباد به شهرک واگذار شده و تاکنون مبلغ ۲۵۴ میلیون ریال اعتبار تخصیص یافته و از نظر اجرای پروژه شهرک در حال حاضر فعال و خیابانهای آن مسیرگشائی برای نقشه شرکت شهرکهای صنعتی استان شدهاست ولی اعتباری برای سال جاری (۷۷) تابحال پیش بینی نشدهاست.
کشاورزی
کل اراضی زیر کشت و آیش شهرستان طبق آمار سازمان کشاورزی استان در سال ۱۳۷۵ قریب به ۱۳۷۰۵۰ هکتار میباشد که اعم از دیم و آبی در آنها محصولات زراعی به اشکال مختلف کشت میشود. از کل اراضی زیر کشت و آیش ۲/۸۰٪ آن (یعنی حدود ۱۰۹۹۴۶) به کشت دیم اختصاص دارد.
صنعت
۱۶۱۲- از آنجا که بستان آباد به مرکز استان یعنی تبریز نزدیک است لذا کارخانجات متعددی در بستان آباد و مسیر بستان آباد- تبریز قرار گرفتهاست در عین حال در خود شهرستان واحدهای صنعتی فعال مشغول بکارند که کم و بیش در رشد اقتصادی و اشتغال زائی منطقه مؤثرند که شامل کارخانجات کش و قیطان، سماور و بخاری، ادارات کشاورزی و ساختمانی، جوراب، مواد غذائی (نمک، آرد، قند) نایلون و نایلکس و صابون و غیره میباشد. گذشته از موارد مذکور شهرستان بستان آباد دارای صنایع دستی و صنعتی از قبیل فرش بافی و جاجیم بافی و ... میباشد که از لحاظ ارزآوری دارای اهمیت فراوانی میباشند. اعم از صنایع کارخانهای و صنایع لبنیات که بیشتر به صورت سنتی و واحدهای کوچک تولید میشود دارای اهمیت فراوانی میباشد که از نظر کیفیت دارای رتبه بالا میباشد و همانطور که در فصول قبلی به آن پرداختیم دارای شهرت فراوانی میباشد.
گذشته از صنایع فوق صنایع حمل و نقل نیز در بستان آباد دارای اهمیت زیادی میباشد. در کل شهرستان حدود ۱۸ واحد باربری شهری میباشد و حدود ۸۳۹ کامیون در شبکه حمل و نقل آن فعال میباشند که رقم قابل توجهی میباشد. ولی با این همه وجود یک سیستم حمل و نقل اصولی و برنامه ریزی شده در شهرستان احساس میشود تا از طریق آن وضعیت اقتصادی شهرستان شکوفاتر شود.
همچنین بدلیل وجود آبگرمهای متعدد در منطقه صنعت توریسم نیز میتواند در این منطقه بطور اصولی شک گیرد که در این راستا فرمانداری بستان آباد اقدامات مثبتی کردهاست که امید است با شکل گیری این صنعت بصورت بنیادی گامی بزرگ در پیشبرد اقتصاد کشور برداشته شود.
معادن
در شهرستان بستانآباد، معادن گچ، پوکه و سنگ وجود دارد که زیر نظر مستقیم اداره معادن و فلزات اداره میشود.