یك مثال از این روند، بوتنت جدید Mariposa است كه بدون شك یكی از مهمترین وقایع سه ماهه گذشته است. اكنون مشخص است كه اعضای گروهی موسوم به DDP كه پشت این بوتنتها قرار دارند، با استفاده از مجموعهای از ابزارها، از شناسایی اعضای این بوتنت توسط آنتیویروسها جلوگیری كردهاند.
شركت امنیتی پاندا در گزارشی به بررسی وضعیت امنیتی جهان در سه ماهه سال 2010 پرداخته است كه در گزارش مركز مدیریت امداد و هماهنگی عملیات رخدادهای رایانهیی(ماهر) آورده شده است.
بدافزارهای دریافت شده در آزمایشگاههای پاندا در طول این سه ماهه میتوانند به صورت زیر دستهبندی شوند: تروجانها همچنان اسلحه اصلی مجرمان اینترنتی به شمار میروند كه بیشترین درآمد را از طریق سرقت هویت یا سرقت جزئیات حسابهای بانكی و یا كارتهای اعتباری به دست میآورند. تروجانها 61 درصد از كل بدافزارهای تولید شده در سه ماهه اول سال جاری را تشكیل دادهاند.
دسته بعد ویروسها هستند كه به تنهایی بیش از 15 درصد بدافزارها را تشكیل میدهند. جالب اینجاست كه این دسته كه عملا از محدود بدافزارها حذف شده بودند، دوباره بازگشته و اكنون از سایر انواع بدافزارها نیز عبور كردهاند.
در این سه ماهه خرابكارهای متعددی توسط ویروس های پیچیدهای مانند Sality و Virutas دیده شده است. البته ممكن است این تحرك مجدد ویروسها برای جلب توجه شركتهای تولید كننده آنتیویروس و دور كردن تمركز آنها از سایر خطرات باشد.
تبلیغ افزارها در رده سوم بدافزارهای این سه ماهه قرار گرفتهاند كه حدود 14 درصد بدافزارها را تشكیل میدهند. این دسته شامل برنامههای خرابكاری مانند فریب افزارها یا آنتی ویروسهای جعلی و تقلبی است كه از نخستین ظهور خود در دو سال پیش، رشد كردهاند. علت وجود این دسته از بدافزارها نیز مانند تروجانها صرفا مالی است.
پس از این سه دسته، كرمها با 8.7 درصد و جاسوسافزارها با 0.29 درصد قرار دارند. به نظر میآید كه فروش جزئیات عادات اینترنتی كاربران دیگر چندان مورد علاقه سارقان اطلاعات نیست.
دسته بعدی نیز كه در مجموع 1 درصد از كل بدافزارها را تشكیل میدهند، شامل ریسكهای امنیتی، PUP (برنامههایی كه به طور بالقوه ناخواسته هستند) و ابزارهای هك میباشد.
* توزیع جهانی بدافزارها
در این بخش نگاهی به چگونگی توزیع بدافزارها در سراسر جهان و وضعیت كشورهای مختلف خواهیم داشت.
بر اساس نموداری كه در مقایسه با آخرین سه ماهه سال 2009، كاهش درصد آلودگی در تمامی این كشورها نشان میدهد، بیشترین كاهش آلودگی در اسپانیا مشاهده شده است كه درصد آلودگی در آن حدود 12 درصد كاهش داشته است. پس از آن مكزیك با 6 درصد كاهش و ایالات متحده با 3 درصد كاهش آلودگی قرار گرفتهاند. در سایر كشورها كه درصد آلودگی پایینتر بوده است، كاهش این آلودگی نیز در حدود 1 درصد بوده است. در تمامی این كشورها، تروجانها گوی سبقت را از سایر تهدیدات امنیتی ربودهاند.
اما درصد تروجانها در تمامی كشورها چیزی در حدود 50 درصد از كل بدافزارها را تشكیل میدهد. این موضوع نشان دهنده علاقه مجرمان اینترنتی به این دسته از بدافزارهاست كه نوعا برای سرقت اطلاعات مورد استفاده قرار میگیرند. در اسپانیا و مكزیك، ویروسها حدود 15 درصد از آلودگیها را تشكیل میدهند. این دسته در اسپانیا رده دوم بدافزارها را به خود اختصاص دادهاند.
* هرزنامهها
هر روزه صندوقهای ایمیل كاربران به وسیله حجم زیادی از هرزنامهها پر میشود. این هرزنامهها به شكلهای مختلفی اعم از متن ساده، HTML، تصویر، فایل PDF و حتی MP3 هستند. كلاهبرداران اینترنتی به طور مداوم از ایدههای جدیدی برای فریب دادن فیلترهای و در نهایت گول زدن كاربران استفاده میكنند.
در ماه فوریه توییتر و یوتیوب به عنوان كانالهایی برای توزیع هرزنامه هدف مهاجمان اینترنتی قرار گرفتند. ابتدا پیغامی در توییتر منتشر شد كه شامل یك لینك بود. این لینك به یك صفحه واقعی در یوتیوب اشاره میكرد. درواقع این خود یوتیوب بود كه پیغام هرزنامه را به همراه داشت و برای وب سایتی تبلیغ میكرد كه ظاهرا، روشهای پولدار شدن آسان را ارائه میداد.
هرزنامههای سنتی همچنان بسیار مورد استفادهاند. آمارهای جهانی نشان دهنده آن است كه روزانه هزاران میلیون پیغام هرزنامه در سراسر جهان ارسال میشود. اكنون اغلب هرزنامهها از طریق بوتنتها تولید میشوند. سیستمهایی كه مورد سوءاستفاده قرار گرفته و این بوتنتها را تشكیل میدهند، در سراسر جهان پراكندهاند.
برزیل مهمترین منشاء هرزنامهها در جهان بوده و حدود 20 درصد از كل هرزنامههای سراسر دنیا، از این كشور ارسال میشود، پس از آن كشورهای هند (با 10 درصد)، ویتنام (با 8.76 درصد)، كره جنوبی (با 7.72 درصد) و ایالات متحده (با 7.56 درصد) قرار گرفتهاند و سایر كشورهای دنیا نیز در مجموع كمتر از 4 درصد كل هرزنامههای جهان را تولید كردهاند.