تیکو براهه
یک ستاره شناس بزرگ دانمارکی بود که در سال 1546 متولد شد و به عنوان یک ستاره شناس ماهر شهرتی برای خود کسب نموده بود. او در اندازه گیری موقعیت ستارگان و سیاره ها در آسمان تبحر داشت و این کار را بسیار دقیق تراز هر کسی که در گذشته انجام داده بود انجام می داد. خطاهای او در اندازه گیری بندرت بیشتر از یک دقیقه قوسی بود که او این اندازه گیری ها را بدون کمک تلسکوپ انجام می داد. در واقع او از وسیله ای به نام کوئدرانت یا یک ربع استفاده می کرد که اساسا" یک ربع یک دایره بود که به طور عمودی نصب شده بود و بر روی آن یک بازوی محوری دیداری قرار داشت.او در طول بازوی دیداری (که بیشتر شبیه نشانه گیری یک تفنگ بود) به سمت یک ستاره نگاه می کرد و موقعیت آن را روی درجه بندی که روی کوئدرانت بود می خواند.
فردریک پادشاه دانمارک جزیره کوچکی را در اختیار او گذاشت تا یک رصدخانه ایجاد کند و در این جا بود که او بیشتر کارهایش را انجام می داد. او مشهور به بد اخلاقی بود. چنین گفته شده بود که او قسمتی از بینی اش را در یک دعوا از دست داده بود و بعد خودش آن را با آلیاژی از فلزات جایگزین کرد که تا آخر عمر نیز برای او باقی ماند.
تیکو براهه در مورد عالم نظریه خاص خودش را داشت. او عقیده بطلمیوس را که هر چیزی به دور زمین می گردد به طور کامل قبول نداشت و همچنین از پذیرفتن پیشنهاد کوپرنیک که زمین به دور خورشید می گردد نیز امتناع می کرد. ولی بعد ها این تحقیقات تیکو بود که درستی نظریات کپرنیک را ثابت کرد.
جسد اخترشناس دانمارکی قرن 16 میلادی به منظور تایید دلیل مرگ پس از چندین قرن از زیر خاک بیرون کشیده شد.
به گزارش خبرگزاری مهر، «تیکو براهه» اخترشناس مشهور دانمارکی است که در زمان خود به عنوان ریاضیدانی سلطنتی در دوره امپراطوری رادولف دوم مشغول به کار بوده است. گفته می شود که وی به دلیل ابتلا به عفونت مثانه از دنیا رفته است اما طی نبش قبر پیشین نشانه هایی از جیوه بر روی موهای وی شناسایی شده بود.
اکنون گروهی از دانشمندان دانمارکی امیدوارند بتوانند با تحلیل و بررسی نمونه های مو و استخوان و تکه هایی از لباس وی، راز واقعی مرگ این اخترشناس مشهور را کشف کنند. تیکو در سال 1546 متولد شد و در دانشگاه کوپنهاک و مراکز آکادمیک آلمانی به تحصیل در رشته اخترشناسی پرداخت. وی در دوران مطالعات خود بیش از هزار ستاره جدید را دسته بندی کرد و رصدهای سیاره ای و ستاره ای وی پایه های نجوم مدرن را بنا نهاد.
اما شهرت این اخترشناس تا حدودی به زندگی شخصی و پر سر و صدای وی باز می گشت. وی در سال 1566 در یک دوئل استخوان پل بینی خود را از دست داد و تا پایان عمرش از قطعه ای مصنوعی به جای بخش از دست رفته بینی اش استفاده می کرد.
بدن وی در سال 1901 نیز از خاک بیرون کشیده شده و نمونه برداری هایی که از جسد وی صورت گرفته بود وجود مقادیر غیر عادی جیوه را در بدن وی نمایان کرده بود. برخی وجود این مقدار جیوه را به فعالیتهای وی در زمینه علم شیمی ارتباط می دهند و برخی دیگر معتقدند وی را مسموم کرده اند و شاید دانستن نام فردی که مظنون اصلی پرونده مسموم کردن براهه است جالب توجه باشد: ژوهانس کپلر، دستیار اصلی براهه که پس از وی به یکی از مشهورترین اخترشناسان دوران خود تبدیل شد.
از این رو دانشمندان دانشگاه آرهاوس قصد دارند با استفاده از جدیدترین فناوری های نمونه برداری و طی نبش قبر دوباره این اخترشناس مدارک بیشتری را برای آشکار کردن راز مرگ وی جمع آوری کنند. از دیگر اهداف دانشمندان کشف نوع فلزی است که براهه به عنوان بینی مصنوعی از آن استفاده می کرد.
بر اساس گزارش بی بی سی، پروژه نبش قبر این اخترشناس مشهور از روز دوشنبه آغاز شده و دانشمندان تنها چند روز فرصت دارند نمونه های مورد نیاز خود را از جسد برداشته و دوباره وی را دفن کنند.
منبع : خبرگزاری مهر
تاریخ انتشار خبر : 28/08/1389