حقایقی جالب و شنیدنی درباره سیزده بدر
از تاریخچه سیزده بدر چه میدانید؟
مراسم میر نوروزی یا کوسه بر نشین مقدمه ای بر تاریخچه سیزده بدر مراسم میر نوروزی یا کوسه بر نشین تاریخ چندین هزار ساله ایران سرشار از مراسم های باستانی مانند عید نوروز است. هر کدام از مراسم های قدیمی و تاریخی ایران فلسفه و تاریخچه بسیار جالبی پشت خود دارد. برای ما ایرانی ها شاید واجب است که با تمامی مراسم ها و فلسفه های به وجود آمدن آن ها بیشتر آشنا شویم و از به فراموشی سپرده شدن آن ها جلوگیری کنیم. سیزده بدر یکی از مراسم های عید نوروز است که هنوز هم به خوبی زمان های قدیم برگزار می شود. با ما همراه باشید تا در این مطلب از مجله گردشگری الی گشت به بررسی تاریخچه سیزده بدر بپردازیم و با این مراسم باستانی ایران بیشتر آشنا شویم.
تاریخچه سیزده بدر و میر نوروزی
آیا تا به حال نامی از میر نوروزی به گوشتان خورده است؟ میر نوروزی مربوط به یکی از مراسم های قدیمی ایران باستان می شود و به نوعی پایه ریز مراسمی همچون سیزده بدر نیز به حساب می آید. پنج روز پایان هر سال در ایران باستان نمادی از هرج و مرج به حساب می آمده است و حتی پادشاهان و فرمانروایان نیز قدرت خود را در این پنج روز از دست می داده اند. میر نوروزی یا کوسه بر نشین مراسمی بوده است که در پنج روز پایانی هر سال در ایران باستان برگزار می شده. می توان گفت که مراسم میر نوروزی یا کوسه بر نشین متفاوت ترین مراسم تاریخ ایران باستان بوده است. تاریخچه مراسم میر نوروزی به زمان مادر سالاری در ایران باز می گردد. در ادامه با جزئیات این مراسم بیشتر آشنا می شویم.
تضمین بهترین قیمت بلیط هواپیما، بلیط قطار و رزرو هتل در تمامی نقاط جهان فقط در الی گشت.
-
مراسم میر نوروزی یا کوسه بر نشین مقدمه ای بر تاریخچه سیزده بدر
همانطور که اشاره کردیم مراسم میر نوروزی یا کوسه بر نشین مقدمه ای بر تاریخچه سیزده بدر به حساب می آید. در پنج روز پایانی سال درباریان یک مجرم را تحت عنوان بلاگردان به جای پادشاه بر تخت حکومت می نشاندند. در این پنج روز شخص بلاگردان این قدرت را داشته است که به توقیف یا مصادره اموال، جریمه و حتی عضل و نصب درباریان مشغول شود.
پس از پایان پنج روز در صورتی که شخص بلاگردان موفق به فرار نمی شده است توسط مردم و درباریان حسابی کتک می خورده است! جالب است بدانید که اگر در شهرهای ایران مجرم یا خلاف کاری برای مقام بلاگردانی پیدا نمی شده است، درباریان یک فرد بد قیافه یا کوسه صورت را پیدا می کرده اند و با چرخاندن آن در شهر، روز خود را به خوشی سپری می کردند. این فرد نیز با دادن دستورهای مضحک به مردم باعث شادی و خنده آن ها می شده. این گونه مراسم های خنده را و شادی آور تا روز سیزدهم سال نو یا همان سیزده بدر یا روز اروجی ادامه پیدا می کرده است.
در سفر نوروز به کجا برویم؟
تاریخچه سیزده بدر
تاریخچه سیزده بدر در ایران باستان به زمان حکومت بابلیان باز می گردد. مردم بابل اعتقاد داشته اند که دوازده ستاره که هر کدام در یکی از برج های آسمانی تکیه زده اند، هزار سال بر جهان حکومت می کنند. در نتیجه به باور مردم آن زمان عمر جهان ۱۲ هزار سال بوده است و پس از پایان رسیدن این ۱۲ هزار سال آسمان ها و زمین دچار آشفتگی و هرج و مرج می شده اند. به باور مردم در پایان این آشفتگی زمین برای تولدی دوباره آماده می شده است. یکی از دلایل این که سال را به ۱۲ ماه تقسیم
کرده بودند نیز همین بوده است.
از آنجایی که عید نوروز نمادی از شروع دوباره سال و بازگشت زندگی به شمار می رفته، ۱۲ روز ابتدای هر سال نمادی از همه ۱۲ ماه سال به شمار می رفته. به عنوان مثال اگر کسی در این ۱۲ روز ابتدایی سال مشغول شادی باشد تا انتهای سال نیز شاد خواهد بود و اگر درگیر غم و غصه باشد تا انتهای سال نیز غم و غصه خواهد داشت. روز سیزده بدر نمادی از پنج روز پایانی سال یعنی همان روز های هرج و مرج به شمار می رفته است. به همین دلیل مردم ایران زمین در روز سیزدهم سال جدید به صحرا و بیابان می رفته اند و سعی می کردند که تمام روز را به خوشی بگذراند.
تاریخچه سیزده بدر یکی از جالب ترین تاریخچه های مراسم های ایران باستان به شمار می رود. در این روز هیچ کدام از کارهای عادی طول سال انجام نمی شده. تمامی کسب و کارها تعطیل بوده و مردم فقط سعی می کردند با خوشگذرانی نحسی سیزده بدر که نماد پنج روز پایانی هر سال بوده است را، به در کنند.
تاریخچه هفت سین و رمز و رازهایی که نمی دانید!
مراسم های سیزده بدر
حال که با تاریخچه سیزده بدر و فلسفه شکل گیری آن آشنا شدیم، بهتر است بدانیم که مردم در زمان های گذشته در روز سیزده بدر به چه کارهایی مشغول بوده اند. در زمان های گذشته روز سیزدهم فروردین روز تیشتر یا روز ایزد باران آور به حساب می آمده است. مردم برای شکرگذاری و تشکر از این ایزد که باعث باروری زمین های کشاورزی شان می شده است به زمین های تازه روییده و سر سبز خود می رفتند و به جشن و شادی و پایکوبی می پرداختند. جکع کردن سبزی های صحرایی و پختن آش یکی از مراسم های سیزده بدر در زمان های گذشته بوده است.
فال گوش ایستادن، فال گیری آن هم با کوزه، گرده زدن سبزی و چمن و بازگشایی آن، خواندن ترانه ای دست جمعی، خوراک پزی های عمومی، بادبادک پرانی، سوارکاری، نمایش های شاد، آب پاشی و آب بازی از دیگر مراسم های سیزده بدر در زمان های قدیم به شمار می رفته است. شادی و خنده مردم در روز سیزده بدر نمادی از فرو ریخته شدن اندیشه های پلید و تیره بوده است. همچنین روبوسی نمادی از آشتی بوده و به آب سپردن سبزی نماد هدیه دادن به ایزد آب یعنی آناهیتا به شمار می رفته است.
جمع بندی تاریخچه سیزده بدر
تاریخچه سیزده بدر یکی از جالب ترین تاریخچه های مراسم ایران باستان به شمار می رود. سیزده بدر یکی از مراسم های ایران باستان بوده است که تا به همین امروز نیز برای مردم ایران از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. ایرانی ها در روز سیزده بدر به دشت و صحرا می روند و با جشن و شادی و پایکوبی سعی بر به کردن نحسی می کنند. به باور مردم گذشته این شادی و پایکوبی باعث می شده است تا در ادامه سال نیز دچار نحسی و بد شگونی نشوند. فال گیری، خواندن ترانه های دست جمعی، پختن آش، گره زدن سبزی به منظور بخت گشایی و سپردن سبزی به آب جز مراسم های سیزده بدر هستند که هنوز هم به شکل تمام و کمال برگزار می شوند