باغبانی, دانستنی های کاربردی, گیاه پزشکی
هرس انگور
- ارسال شده توسط کشاورزباشی
29آذر
انگور(grape) جزء محصولات بسیار با ارزش در ایران است. این محصول به دلیل تنوع مصرف از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. برخی عوامل مانند دمای اطراف تاج، کیفیت نور، میزان رطوبت نسبی و … به شدت بر روی عملکرد و کیفیت تاک های انگور تاثیرگذار هستند. هرس انگور یکی از اقدامات مفید برای ایجاد تعادل در بین تاک ها، افزایش عملکرد، کیفیت و باردهی آنها می باشد.
اهداف و فواید هرس در انگور:
- ایجاد و نگهداری بوته به فرم مطلوب
- افزایش عملکرد و تولید میوه
- حذف شاخه های بیمار و آسیب دیده
- توزیع یکنواخت جوانه های بارده در کل گیاه
- هرس شاخه های نزدیک سطح خاک
- حذف های شاخه های پیر به دلیل کاهش قدرت باروری و جایگزین کردن آنها با شاخه های جوان(جوانه های بارده معمولا روی شاخه های یکساله تشکیل می شوند بنابراین لزومی به نگهداری شاخه ها مسن نیست).
- حذف شاخه ی اصلی بوته(چون این شاخه دسترسی بیشتری به مواد غذایی دارد با قطع آن از روی خاک، مواد غذایی بیشتری به سایر قسمت ها رسیده و بوته فرم مناسب می گیرد).
- حذف شاخه های اضافی که با شاخه های بارده تداخل دارند(زیاد بودن شاخه ها مانع رسیدن نور و برقراری تهویه مناسب می شود، که این خود باعث بروز بیماری های قارچی در تاک ها شده، بنابراین لازم است شاخه های اضافی حذف شوند).
- حذف و تنک کردن میوه های نامرغوب روی بوته به منظور حذف تعادل بوته و افزایش کیفیت محصولات
زمان هرس انگور:
معمولا هرس درخت انگور 2 بار در سال انجام می شود. زمان اول هرس در فصل زمستان که گیاه در حالت خواب می باشد و هرس دوم در دوران فعالیت بوته های انگور می باشد. زمان دقیق هرس در این دو مرحله بسته به شرایط اقلیمی مناطق مختلف متفاوت می باشد. بهتر است هرس در فصل خواب گیاه و بعد از سپری شدن خطر سرما صورت گیرد.
انواع هرس در انگور:
هرس خشک انگور در فصل زمستان:
در دوره ی استراحت گیاه هرس خشک انگور به منظور حذف شاخه های مسن، بیمار، خشک، جوانه های نابارور، تنظیم باردهی سالیانه و فرم دهی کلی بوته صورت می گیرد.
هرس خشک
هرس سبز انگور در تابستان:
هرس سبز تکمیل کننده ی هرس خشک بوده و در دوران فعالیت درخت انگور انجام می شود. هرس سبز در دوران رشد گیاه بر روی قسمت های مختلف بوته مانند جوانه، شاخه، برگ و خوشه انجام شده و باعث توزیع یکنواخت مواد غذایی به قسمت های مختلف گیاه شده و در نتیجه عملکرد و کیفیت محصول افزایش می یابد.
هدف از انجام هرس سبز تاک های انگور بهبود وضعیت تاج، رسیدن نور کافی به داخل تاج، کاهش ابتلا به بیماری های قارچی و رنگ گیری میوه می باشد و شدت آن نیز به میزان رشد شاخه های رویشی درختان انگور بستگی دارد.
هرس سبز
انواع هرس خشک:
هرس خشک به منظور فرم دهی:
در مناطق مختلف بر حسب شرایط آب و هوایی از زمان کاشت نهال انگور تا سال های بعد که بارده می شوند، نوعی هرس خشک به منظور فرم دهی بوته انجام می دهند. در این هرس، تنه، بازوها و شاخه های بارده طوری شکل دهی می شوند که بهترین شکل برای افزایش عملکرد بوته باشند.
ب) هرس خشک به منظور باردهی:
نوعی دیگر از هرس خشک به منظور باردهی و افزایش عملکرد بوته صورت می گیرد. زمان این هرس در مناطق مختلف با توجه به شرایط آب و هوایی متفاوت می باشد. به طور کلی در دوران خزان گیاه و قبل از بیدار شدن صورت می گیرد اما در مناطق سردسیری بهتر است هرس، بعد از رفع سرما انجام شود.
هرس خشک به منظور فرم دهی و باردهی انگور
بیشتر بخوانید:
آفات و بیماریهای انگور
انواع هرس باردهی در انگور:
هرس کوتاه (شدید):
هرس کوتاه یا شدید به صورت حذف تمام شاخه ها و جوانه های بارده که در قسمت پایین قرار گرفتند می باشد. این نوع هرس معمولا در ارقام دارای جوانه های پایین مانند عسکری، زمین های شیب دار، بوته های دچار بیماری قارچی، بوته های ضعیف و در باغاتی با خاک فقیر و سبک صورت می گیرد.
در این هرس کوتاه و شدید فقط تعداد 2 تا 3 جوانه بر روی شاخه نگه می دارند و سپس مابقی آنها را حذف می کنند. از معایب این هرس می توان به کاهش قدرت باروری درخت انگور اشاره کرد.
برای خرید هورمون جیبرلین اینجا کلیک کنید
2) هرس بلند (خفیف):
هرس بلند و خفیف برخلاف هرس کوتاه، به منظور حذف جوانه های بارده در قسمت های بالایی شاخه های ارقامی که در خاک های غنی کشت شدند، صورت می گیرد. در هرس بلند و خفیف تعداد 4 تا 12 جوانه بر روی شاخه درخت نگهداری می کنند و مابقی آنها را حذف می کنند. از معایب این هرس می توان کاهش تعداد شاخه های جایگزین شاخه های بریده شده و کاهش مقدار تولید محصول سال بعد، نام برد.
3) هرس مختلط (آمیخته):
هرس مختلط به صورت ترکیبی از دو هرس کوتاه و بلند انگور می باشد. این نوع هرس باعث تقویت درخت انگور و افزایش تولید محصول می شود. در هرس مختلط از تمام توان درخت استفاده می شود و هرس طوری صورت می گیرد که هر شاخه وظایف خود را به درستی انجام دهد.
در این هرس معمولا تعداد 6 تا 8 شاخه جوانه دار برای تولید محصول و یک شاخه با تعداد 2 جوانه برای تولید شاخه های میوه دار سال بعد را کنار هم نگه می دارند و مابقی شاخه ها را حذف می کنند. هرس مختلط در اکثر شرایط آب و هوایی و ارقام مختلف انگور قابل اجرا می باشد.
انواع هرس سبز:
حذف جوانه
حذف جوانه های غیر مفید یعنی آنهایی که با رشد سریع خود شاخ و برگ بیشتری تولید کرده و تاثیری در باردهی انگور ندارند، در زمان هرس سبز انجام می شود. حذف نکردن این جوانه ها، باعث کاهش رشد و عملکرد محصول می شود. در این هرس همراه جوانه ها، می توان شاخه های اضافی و بیمار را نیز حذف کرد.
هرس شاخه سبز
بعد از بیدار شدن درختان انگور شاخه ها و پاجوش ها شروع به رشد کرده و تعدادی شاخه ی اضافی به وجود می آید که توان و انرژی درخت را گرفته و باعث ضعیف شدن آن می شوند. بنابراین باید زمانی که شاخه ها حدودا 14 تا 15 سانتی متر شدند، نسبت به هرس آنها اقدام کرد. در هرس شاخه های سبز تا حدی که امکان دارد می بایست دستک های رشد کرده در رو یا زیر خوشه ها را حذف کرد.
هرس شاخه های سبز معمولا از بالای گره پنجم، بعد از خوشه ی آخر صورت گرفته که باعث افزایش کیفیت محصول می شود. از مزایای هرس سبز و حذف شاخه های اضافی می توان به رسیدن نور کافی به داخل تاج درخت، برقراری تهویه مناسب، جلوگیری از ابتلای درخت به بیماری قارچی و در نتیجه افزایش کیفیت محصول اشاره کرد.
هرس برگ
برگ ها نقش مهمی در تولید مواد غذایی در گیاهان دارند و اگر بی رویه حذف شوند، منجر به ضعف گیاه و نابودی آن می شوند. هرس برگ معمولا در مناطقی که طول دوره ی رشد کوتاه بوده، به طور مثال مناطق سردسیر به منظور دریافت نور بیشتر توسط خوشه ها، صورت می گیرد.
هرس خوشه
هرس خوشه معمولا در اواسط فصل، زمانی که خوشه ها تشکیل شده صورت می گیرد. در این روش 1/3 تا نصف خوش های ضعیف روی درخت و یا آنهایی که شکل مناسبی ندارند را حذف کرده تا مواد غذایی بیشتری به خوشه های باقی مانده روی درخت برسد و این خوشه حبه های درشت تر و با کیفیت تری تولید کنند.