برخورد و راهکارهای والدین هوشیار با حسادت کودکان
اگر احساس می کنید که کودک شما به حسادت دچار شده و بیش از حد در آن گیر کرده است، بعضی از مراحل هستند که به او کمک می کند تا این حسادت را تحت کنترل بگیرد.
اینکه یاد بگیرید چگونه به خاموش کردن این احساس در کودک کمک کنید، به آینده او بسیار کمک خواهد کرد. درادامه ی این بخش راهکارهای فوق العاده موثری را برای حل این مشکل عنوان کرده ایم که می توانید از آنها به سادگی بهره مند شوید.
به احساسات کودک توجه کنید
اگر به احساسات کودک توجه نکنید و درخواست او برای شما مهم نباش، او سعی می کند کاری کند که به او توجه کنید. پس اگر متوجه حسادت کودکتان شدید، باید به او بفهمانید که احساس او برای شما خیلی اهمیت دارد.
به اشتراک گذاشتن را به او آموزش دهید
باید به کودک خود یاد دهید که چگونه چیزهای مختلفی را که دارد با دیگران به اشتراک بگذارد و اگر چیزی از شخص دیگری خواست، چگونه باید از او اجازه بگیرد و یا گاهی اوقات تمایلات خود را کنترل کند. باید به آنها یاد بدهید که قرار نیست هر چیزی را برای خودشان کنند تا بتوانند لذت ببرند. اگر آنها بتوانند چیزهایی را با دیگران به اشتراک بگذارند، همین باعث می شود که به جای یک نفر ، چند نفر لذت ببرند و این اتفاق بسیار عالی خواهد بود.
تسلیم نشوید
گاهی اوقات بسیار سخت است که بخواهید به کودک خود نه بگویید اما شاید اکنون زمان انجام این کار باشد و این بهترین رفتاری باشد که باید انجام دهید. احتمالاً انرژی جنگ و مبارزه با او را ندارید اما به این فکر کنید که اگر این بار به او نه نگویید، باعث شدید که او رفتار خودخواهانه و حسادت آمیزش را بیشتر ادامه دهد. پس برای آینده خود کودکتان هم که شده ، در برابر او تسلیم نشوید.
تمرکزتان را روی منحصر به فرد بودن تغییر دهید
حسادت هرگز انتها ندارد. بسیار مهم است که توجه کودک شما روی چیزهایی باشد که او را منحصر به فرد می کند. پس توجه او را به چیزهایی جلب کنید که اکنون در زندگی دارد. همین باعث می شود که زمان کمتری به داشته های دیگران فکر کند و کمتر حسادت بورزد.
فرزند خود را تشویق کنید
اگر کودک شما خود را با دیگران مقایسه می کند و به این نتیجه می رسد که توانایی خوبی در یک فعالیت خاص ندارد بین داشته ها و نداشته های او توازن ایجاد کنید تا مانع از حسادت ورزیدن کودک به همسالان شود مثلا توانمندی فرزندتان را بیابید و با او تمرین کنید و با تشویق مداوم فرزندتان را به نقطه مطلوب رسانید.
مقایسه نکنید
هرگز رفتار کودک، کار کلاسی ، ظاهر و هر ویژگی دیگری را در او با خواهر، برادر یا کودک دیگر مقایسه نکنید. اگر احساس نیاز به مقایسه کردن داشتید، هرگز این کار را جلوی شخص دیگر انجام ندهید؛ حتی اگر نفر سوم هم یک کودک باشد. انجام این کار تأثیر بسیار منفی روی کودک شما خواهد گذاشت و باعث می شود که او دیگر به خودش ارزش ندهد و حس حسادت در او افزایش پیدا کند.
تلاش را به او بیاموزید
برخی کودکان به اسباب بازی ها، لباس ها و دارایی های کودکان دیگر حسادت می کنند، اگر کودک شما نیز چنین است، برای به دست آوردن چیزهای مورد علاقه اش به او پس انداز کردن را بیاموزید و بگویید می تواند با پول های روزانه یا عیدی های خودش چنین وسایلی را خودش بخرد.
به او پاداش های مثبت بدهید
والدین بودن به این معنا نیست که مدام بخواهید رفتارهای اشتباه را به کودکتان گوشزد کنید ، بلکه به این معناست که به دنبال رفتار خوب او هم بگردید و هر جا که لازم است، به او پاداش های مثبت بدهید. کودک خود را تشویق کنید که آن رفتار خود را دوباره ادامه دهد. همین باعث می شود که او بیشتر به سمت انجام کارهای خوب برود و انگیزه بیشتری برای انجام چنین کارهایی داشته باشد.
احساسات او را بپذیرید و او را درک کنید
به او بگویید کاملاً طبیعی است که کودکان هم احساس حسادت، خشم و ناراحتی داشته باشند و همه این احساسات طبیعی هستند. به او بگویید هر زمان که این احساس منفی را داشت، آن را با شما در میان بگذارد و سپس در این شرایط او را در آغوش بکشید و لبخند بزنید و کارهایی را انجام دهید که باعث آرامش بیشترش می شود.
میزان توجه خودتان را به همه فرزندانتان بسنجید
میزان احساسات و توجه شما نسبت به همه کودکان در خانواده باید یکسان باشد. توجه بیش از حد به یک فرزند باعث وابستگی او و کم توجهی به فرزند دیگر، باعث سرخوردگی او خواهد شد پس مراقب باشید که توجه شما به اندازه کافی و کاملاً یکسان و متعادل باشد. اگر برای یکی از فرزندان تان چیزی می خرید برای فرزند دیگرتان هم چیزی هر چند کوچک و ارزان بخرید.
به فرزندتان توضیح دهید
به او بگویید که که گاهی اوقات بعضی از کودکان نیاز به توجه بیشتری دارند. باید برای فرزندتان واضح و شفاف توضیح دهید که خواهر برادر کوچک او به دلیل اینکه توانایی های کمتری دارند و آسیب پذیر هستند، باید بیشتر مورد توجه قرار بگیرند. همین باعث می شود که کودک شرایط را بهتر درک کند و کمتر حسادت کند. همچنین به او توضیح دهید که این توجه نشان دهنده دوست داشتن بیشتر نیست و شما؛ او و خواهر برادرش را به یک اندازه دوست دارید.
هرگز بدون اجازه به لوازمش دست نزنید
شاید با خودتان فکر کنید اشکالی ندارد که اسباب بازی و لوازم فرزند بزرگتر را به کودک کوچکتر بدهید اما انجام این کار یک نوع بی احترامی به فرزند بزرگ خواهد بود. پس هر جور که شده از فرزند بزرگتر خود اجازه بگیرید و با موافقت او این کار را انجام دهید که قطعا او نیز به شما اجازه این کار را خواهد داد.
هرگز در مشاجره و دعوا بین کودکان طرف هیچ یک را نگیرید
شما حق ندارید طرف نفر بزرگتر یا کوچکتر را حین دعوا بگیرید. همین باعث افزایش حسادت بین آن ها خواهد شد. به توانایی های هردو نظر داشته باشید و اگر هردو در یک فعالیت خاص باهم رقابت دارند هم با حرف ها و تشویق های تان یکی را علیه دیگری نکنید.
به رفتار و گفتارتان توجه کنید
اگر کودک شما به نوزاد حسادت می کند، باید مراقب رفتار و گفتارتان باشید و کودک بزرگ تر را با حرفهایتان بر علیه کودک کوچکتر تحریک نکنید. کودک بزرگتر درک می کند که با به دنیا آمدن فرزند دیگر شرایط تغییر کرده اما باید طوری رفتار کنید که این تغییرات برای کودک بزرگتر به تدریج جا بیفتد.
احساسات خود را ابراز کنید
در صورتی که فرزندتان به خواهر و برادر کوچکترش حسادت می کند، به او بیشتر محبت کنید و در هر زمانی به او توجه کرده و او را بغل کنید و با او حرف بزنید. از او بخواهید از خواهر یا برادر کوچک خود مراقبت کند تا بین آنها محبت ایجاد گردد.
به او مهربانی را یاد دهید
اگر کودکتان به خواهر یا برادر کوچکش حسادت می کند، به او مهربانی با کوچکترها و مراقبت از آنها را با رفتارتان به او یاد بدهید و بیاموزید که با کوچکترها چگونه برخورد کند. اگر او به خواهر و برادر کوچکش نزدیک می شود ، او را تهدید نکنید ونترسانید.
زمان بیشتری را در کنار فرزندان تان سپری کنید
پیاده روی ، مسافرت کردن و بازی در کنار یکدیگر، نه تنها رابطه شما را با کودکان تقویت می کند ، بلکه باعث می شود خواهر و برادر هم به یکدیگر نزدیک تر باشند و حس حسادت بین آن ها کاسته شود.
حسادت کودکان و با خطرات طولانی مدت آن
حسادت یک احساس رایج در بین کودکان است البته وجود آن اشکالی ندارد، زیرا کودکان هم مانند ما انسان هستند و مدام با حسادت خود درگیر خواهند شد اما ممکن است خطراتی در طولانی مدت به دلیل وجود حسادت در کودکان در صورت نادیده گرفته شدن ایجاد شود.
حسادت هم مانند احساسات دیگر مثل ترس، ریشه در یک مشکل دارد و ممکن است شخصیت افراد را تحت تاثیر قرار دهد. در این قسمت از نمناک مواردی را به شما معرفی می کنیم که از تاثیرات منفی نادیده گرفتن حسادت هستند.
اعتماد بنفس
اگر یک کودک مدام در حال حسادت به دیگران باشد، در نتیجه روی چیزهایی تمرکز می کند که در زندگی ندارد. همین باعث می شود که مدام احساس کمبود و بی ارزشی داشته باشد، زیرا به چیز هایی فکر می کند که دیگران دارند و او در زندگی ندارد. همه این احساسات باعث می شود که عزت نفس کودک پایین بیاید.
تقلب
تعیین یک هدف برای رسیدن به یک چیز در زندگی کار بسیار خوبی است زیرا انرژی شما روی زمان متمرکز می شود که احتمال رسیدن به هدف را افزایش می دهد اما ممکن است که حسادت، شما را از مسیر رسیدن به هدفتان دور کند. این استرس موجود که ناشی از حسادت است، باعث می شود که کودکان دیگر برای خودشان هدف نداشته باشند و به کارهایی مثل تقلب دست بزنند.
ارزش گذاری روی چیز های اشتباه
حسادت معمولاً در بعضی از افراد به شکل علائم فیزیکی بروز پیدا می کند و باعث می شود شما به جای ارزش گذاری روی چیزهای حقیقی، به چیزهای مجازی و مادیات دل ببندید. همین باعث آسیب به رابطه در آینده شده و باعث می شود که افراد به چیزهای اشتباه دلبسته و به آن ها ارزش بدهند.
خشم و تنفر
اگر کودک شما مدام حسادت بورزد، در نهایت گاهی اوقات شما مجبور می شوید که به خواسته های آن نه بگویید. همین نه گفتن باعث ایجاد خشم و نفرت در او می شود. شنیدن کلمه نه، احساس غضب را نسبت به والدین در او زیاد خواهد کرد.
قلدری
اگر کودک به جای هر چیزی روی حسادت خود تمرکز کرده باشد، احتمالاً بیش از حد روی خودش خودخواه می شود. یعنی ممکن است بخواهد همه چیز را با زور و اجبار از خواهر، برادر یا دوستش بگیرد. در نتیجه این عادت باعث می شود یک نوع زورگویی در او ایجاد شود.