روز آتش نشانی در ایران
روز ۷ مهرماه در تقویم کشور برای تقدیر از رشادتهای آتش نشانان به عنوان روز ملی آتش نشانی و ایمنی نامگذاری شده است.
۷ مهر ماه سال ۱۳۵۹ پالایشگاه آبادان در جنگ ایران و عراق از سوی دشمن مورد حمله هوایی قرار گرفت. پس از این اتفاق آتش نشانان برای اطفای حریق وارد عمل شدند، در حین اطفای حریق بار دیگر این پالایشگاه بمباران شد و تعداد زیادی از آتش نشانان در این حادثه شهید شدند.
۲۰ سال بعد از این حادثه، طرح تعیین روز آتش نشانی و ایمنی در سال ۱۳۷۹ توسط ستاد هماهنگی امور ایمنی و آتش نشانی کشور پیشنهاد و توسط شورای عالی انقلاب فرهنگی کشور تأیید شد.
سابقه تأسیس سازمان آتش نشانی در ایران به سال ۱۲۲۱ در شهر تبریز باز میگردد؛ بعد از شهر تبریز دومین و سومین واحدهای آتشنشانی رسمی در جنوب کشور و در شهرهای مسجد سلیمان و آبادان برای حفظ تأسیسات ایجاد شده در پالایشگاه آن شهرها تأسیس شد. اولین پایگاه آتش نشانی در شهر تهران در سال ۱۳۰۳ تأسیس شد.
سازمانهای آتشنشانی با هدف نجات جان و اموال انسانها تشکیل شدهاند، بنابراین یک آتشنشان قادر است در بحرانیترین شرایط محیطی و زیان آورترین و سختترین شرایط کاری به یاری حادثه دیدگان بشتابد. آتش نشانان در محیطهای پر مخاطرهآمیز و از جمله انفجارها و حریقهای گسترده به امدادرسانی و عملیات میپردازند و آتش نشانی جزء یکی از مشاغل سخت به شمار میآید.