علمی
دانشمندان بالاخره دلیل نابودی پایتخت مایاها را کشف کردند
نویسنده جواد تاجی | ۳۰ مرداد ۱۴۰۱ | ۲۰:۰۰
تبلیغات
همراه اول
دانشمندان دانشگاه ایالتی نیویورک در آلبانی (UAlbany)، با انجام مطالعه جدیدی متوجه شدهاند که خشکسالی طولانیمدت باعث درگیریهای داخلی و در نهایت فروپاشی سیاسی مایاپان، پایتخت باستانی تمدن مایا در شبهجزیره یوکاتان (آمریکای مرکزی) شده است.
مایاپان در قرن سیزدهم تا اواسط قرن پانزدهم به عنوان پایتخت حدود 20 هزار نفر از مردم مایا شناخته میشود، اما قتل عام خانواده قدرتمند Cocom توسط یک جناح سیاسی به نام Xiu باعث سقوط آن شد. سوابق تاریخی، زمان این اتفاق را بین سالهای 1441 و 1461 نشان میدهند.
حالا شواهد جدیدی بهدست آمده که نشان میدهند خشکسالی که یک قرن قبل از این قتل عام اتفاق افتاده بوده، نقش مهمی در نابودی شهر داشته است.
محققان اسناد تاریخی مربوط به فروپاشی مایاپان را مورد مطالعه قرار دادند و همچنین بقایای انسانی آن منطقه و دوره زمانی را بررسی کردند. «مریلین ماسون»، باستانشناس و رئیس دپارتمان مردم شناسی UAlbany و یکی از محققان اصلی این پژوهش توضیح میدهد که آنها گورهای دستهجمعی کم عمق و شواهدی از قتل عام وحشیانه را در سازههای تاریخی سراسر شهر پیدا کردند.
او توضیح میدهد:
«برخی از آنها با یک چاقو در لگن و قفسههای سینه رها شده بودند و سایر بقایای اسکلتی آنها خرد و سوزانده شده بود. آنها [مهاجمان] نه تنها اجساد را خرد کرده و سوزاندهاند، بلکه مجسمههای خدایان آنها را نیز شکستند و سوزاندند.»
تبلیغات
کوینینو
تبلیغات
شاتل
با این حال، محققان در ادامه با شواهد جالب و عجیبتری مواجه شدند.
تاثیر تغییرات آبوهوایی بر پایتخت تمدن مایا
«داگلاس کنت»، یکی از محققان این مطالعه در بخش مردمشناسی دانشگاه کالیفرنیا، سانتا باربارا قدمت اسکلتها را با استفاده از تکنیک طیفسنجی جرمی شتابدهنده (AMS) تعیین کرد و متوجه شد که قدمت آنها 50 تا 100 سال زودتر از سقوط شهر در اواسط قرن پانزدهم است.
همانطور که ماسون توضیح میدهد، سوابق تاریخی زیادی وجود دارد که نشان میدهد سقوط خشونتآمیز و متروک شدن شهر در حدود سال 1458 اتفاق افتاده است. اما شواهد جدیدی که کشتار را در 100 سال قبل از آن و همچنین دادههای آبوهوایی که خشکسالی طولانیمدت در آن زمان را نشان میدهد، باعث شد تا محققان درباره عوامل محیطی آن زمان مشکوک شوند.
در ادامه، دانشمندان دیریناقلیمشناسی توانستند سطح بارندگی سالانه آن دوره را با استفاده از فرآیند تاریخیابی که بر رسوبات غارهای مجاور متکی بود، محاسبه کنند و شواهدی از روند خشک شدن در طول دهه 1300 پیدا کردند. به طور خاص، محققان رابطه معناداری بین دور خشکسالی و کاهش قابلتوجه جمعیت از سال 1350 تا 1430 پیدا کردند.
مردمان تمدن مایا وابستگی زیادی به ذرت دیم داشتند، اما غلات خود را برای طولانی مدت ذخیره نمیکردند. بنابراین، این مطالعه بیان میکند که تاثیر سطوح بارندگی بر تولید غذا و سپس با مهاجرت انسان، کاهش جمعیت، جنگ و تغییر قدرت سیاسی ارتباط دارد.
همانطور که ماسون توضیح میدهد، خشکسالی بهطور مستقیم باعث درگیری و جنگ نشده اما شرایطی را ایجاد کرده که در آن ممکن است خشونت رخ دهد.
محققان در نهایت ادعا میکنند گروه Xiu که باعث قتل عام خانواده Cocom شده بود، از خشکسالی و قحطیهای متعاقب آن برای دامن زدن به ناآرامیها و شورشهایی که منجر به مرگهای دستهجمعی و مهاجرت از مایاپان در دهه 1300 شده، استفاده کرده است.