- توجه به نمازهای مستحبی در کنار نمازهای واجب
1- امام فرمود: «الصَّلَاةُ خَيْرُ مَوْضُوع فَمَنْ شَاءَ اسْتَقَلَّ وَ مَنْ شَاءَ اسْتَكْثَرَ.» (بحارالأنوار، ج 79، ص 309)، فرمود: نماز بهترین موضوع است، هر کس میخواهد کم کند، یا زیاد کند. یعنی گاهی وقتها آدم نمیداند چه کار کند. در اتوبوس نشسته، در ماشین نشسته، خوابش نمیبرد، شب، روز، میگوید بهترین کار نماز است، بلند شو، نماز مستحبّی که دیگر لازم هم نیست بایستی، نشسته هم میشود خواند، قبله هم لازم نیست، نماز مستحبّی قبله لازم نیست، وضو لازم است، ولی قبله لازم نیست. افرادی هستند حتّی میآیند در مسجد، مدّت زیادی هم مینشینند، ولی دو رکعت نافله نمیخوانند. اصلاً علاقهی ما به خدا نسبت با نافلهها معلوم میشود، با حدّاقلی که خم میشویم، میگوییم: «سُبحانَ رَبِّیَ العَظیمِ وَ بِحَمدِهِ»، یا سجده: «سُبحانَ رَبِّیَ الأعلی وَ بِحَمدِهِ» این حدّاقل است، امام حسین شب عاشورا فرمود جنگ را بیندازید فردا، چون عصر تاسوعا میخواستند جنگ شروع بشود، فرمود فردا، «إنّی أحِبُّ الصَّلوة»، «أحِبُّ الصَّلوة» یعنی من نماز را دوست دارم. من خطاب به خودم است اوّل. ما گاهی وقتها همین که نمازمان شکسته است، خوشحال میشویم، شکسته است خب، دو رکعتش کم شد، آخر شادیم که با خدا حرف نزنیم، با هر کس و ناکسی حرف میزنیم هان، اما وقتی میخواهیم با خدا حرف بزنیم، فکر میکنیم سنگین است. امام باقر فرمود نماز موضوع خوبی است، میتوانید کم کنید مستحبّاتش را، واجباتش را که هفده رکعت است باید خواند، غیر از آن واجبات میتوانید دو رکعت، چهار رکعت، شرط نیست که حتماً خیلی از مواردش تعیین باشد.
2- حدیث دوّم از امام باقر، فرمود: «بُنِيَ الْإِسْلَامُ عَلَى خَمْس» (الكافي، چاپ إسلامية، ج 2، ص 18)، گنبد اسلام روی چند تا پایه است، یکیاش نماز است، یکیاش زکات است، یکیاش روزه و حج است، یکیاش هم رهبری معصوم است، ولایت، یعنی نماز ستون دین است.
3- باز امام باقر فرمود: هر چیزی یک شکلی دارد، «وَجْهُ دِينِكُمُ الصَّلَاةُ»، نماز شکل دین شماست، بعد فرمود: «فَلَا يَشِينَنَّ أَحَدُكُمْ وَجْهَ دِينِه» (كافي، ج3، ص270)، حالا که نماز صورت دین است، آن را ضایع نکنید، یعنی خوب نماز بخوانید.