ظروف مسی ساخته شده از مواد اولیه مرغوب و باکیفیت از عمرمفید بالایی برخوردارند و به سادگی درخشندگی و زیبایی خود را از دست نمیدهند؛ با این حال درصورتیکه با طریقه نگهداری و تمیز کردن ظروف مسی آشنایی داشته باشید میتوانید مدت طولانیتری از این ظروف استفاده کنید و زیبایی ظاهری و جلوه آنها را مانند روز اول حفظ کنید.
بنابراین بهتر است به این نکته توجه داشته باشید که ظروف مسی را هیچگاه خالی و بدون محتوایی نظیر آب، روغن یا غذا روی حرارت قرار ندهید. همچنین بهتر است از حرارت دادن مستقیم این ظروف اجتناب کنید و برای این منظور از شعله پخشکن استفاده نمایید.
شایان ذکر است که محصولات صنایع دستی مسی که با استفاده از هنرهایی نظیر خاتم کاری و هنر فیروزهکوبی تزئین شدهاند به مراقبت بیشتری نیاز دارند. بنابراین هنگام جابهجا کردن این محصولات بسیار احتیاط کنید که ضربه و صدمهای به آنها وارد نشود، از شستوشوی این محصولات با آب داغ خودداری کنید و آنها را در معرض نور شدید آفتاب قرار ندهید. به این ترتیب لایه پلیاستر بیرونی آنها نیز حفظ میشود و شفافیت و تلألؤ آنها همچنان مهمان خانه شما خواهد بود.
1. با ظروف مسی باید با احتیاط رفتار کرد
طول عمر ظروف مسی با شستشوی ملایم آنها، بیشتر خواهد شد. بهتر است از آب ولرم برای شستشوی ظروف مسی استفاده کرده و با اسفنج و صابون، درون و بیرون آنها را تمیز کرد. البته باید توجه داشت از اسفنجهایی که ضخیم بوده و جنبه سایشی داشته نباید استفاده کرد. هرگز نباید ظروف مسی را درون ماشین ظرفشویی قرار داد و یا از مواد شوینده قوی مانند وایتکس و یا شویندههای چند منظوره برای شستشوی آنها، استفاده کرد.
2. میزان حرارت ظروف مسی باید کنترل شده باشد
باید توجه داشت که ظروف مسی با دیگر ظروفی که به مراتب در آشپزخانه استفاده میشود، بسیار متفاوت خواهد بود. ظروف مسی را نباید به طور خالی روی حرارت قرار داد و حتماً باید درون آن، آب، روغن و یا غذا قرار داشته باشد. این کار عمر ظروف مسی را کاهش داده و حرارت مستقیم به این ظروف، بافت آنها را از بین میبرد.
3. ظروف مسی باید برق انداخته شوند
از جمله ویژگیهای ظروف مسی، کدر شدن آنها بعد از مدتی استفاده است. از دلایل اصلی سیاه شدن ظروف مسی نیز اکسید شدن آنها است. در نتیجه نباید به طور مداوم آنها را سابید. برای برق انداختن ظروف مسی، میتوان از ترکیب جوش شیرین با سرکه یا آبلیمو استفاده کرد. این روش طبیعی برای برق انداختن ظروف مسی است. خمیر بدست آمده از ترکیب را با اسفنج نرم بر روی سطح ظرف کشیده و تا حد زیادی ظروف تمیز میشوند. بهتر است از نمک برای تمیز کردن ظروف مسی استفاده نشود، زیرا که نمک با مس ترکیب شده و از طول عمر ظروف میکاهد.
همچنین استفاده از نمک به کدر شدن هرچه بیشتر ظروف میانجامد. کرم تارتار نیز همین عملکرد را داشته و میتواند جایگزین خوبی برای این خمیر طبیعی باشد. از دیگر روشهای برق انداختن ظروف مسی، استفاده از سس گوجه فرنگی است. بدین صورت که مقداری سس گوجه فرنگی را بر روی سطح ظرف مسی مالیده و بعد از یک ساعت با دستمالی نرم، آن را تمیز کرد. ظرف در نهایت بسیار تمیز و براق خواهد شد.
4. قلع اندود کردن ظروف مسی از واجبات است
از مهمترین مواردی که باید بعد از خرید و استفاده از ظروف مسی رعایت نمود، قلع اندود کردن ظروف مسی است. براق کردن ظروف مسی مربوط به سطح بیرونی است و قلع اندود کردن ظروف مربوط به سطح درونی ظروف میشود. هنگام تولید ظروف مسی برای سطح داخلی آن از پوششهای فلزی مانند قلع، نیکل و استیل استفاده شده و همین مورد از ورود بیش از اندازه مس به دورن غذا جلوگیری خواهد کرد. ورود مس به درون غذا ممکن است باعث ایجاد مسمومیتهای شدید شود.
پوششهای قلع و نیکل در هربار استفاده از ظروف مسی در پخت و پز، به طور محدودی وارد غذا شده و با مواد خوراکی ترکیب میشود. در طی استفاده مداوم از این ظروف، این پوشش به طور کامل از بین رفته و ظروف مسی باید دوباره قلع اندود شوند.
منبع: مقاله طریقه نگهداری و تمیز کردن ظروف مسی در خانه سایت آرامان