0

طلاق توافقی چیست؟

 
aftabm
aftabm
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1392 
تعداد پست ها : 25059
محل سکونت : اصفهان

طلاق توافقی چیست؟

طلاق توافقی چیست؟

طلاق توافقی: در طلاق توافقی زن و شوهر می‌بایستی در مورد کلیه مسائل مربوط به مهریه، نفقه، حضانت فرزندان و زمان و نحوه ملاقات، جهیزیه و اجرت‌المثل و … توافق کنند تا زودتر به هدفشان برسند. دادگاه هر توافقی در این موارد را در حکمی که صادر می‌کند درنظر می‌گیرد و آن را در گواهی عدم امکان سازش که یکی از مهم‌ترین مدارک برای طلاق توافقی است، ذکر می‌کند.


طلاق توافقی چیست ؟

یکی از انواع طلاق، طلاق توافقی است که در متون قانونی تعریف نشده است طلاق توافقی که در آن زن و مرد توافق می‌كنند از یكدیگر جدا شوند و این توافق در حكم دادگاه ثبت می‌شود و ضمانت اجرای قانونی پیدا می‌كند. در واقع همانطور که از نام این نوع طلاق بر می آید طلاقی است که همه چیز در مورد آن بر حسب توافق بوده و زن و شوهر برای اینکه از یکدیگر جدا شوند یکسری توافقاتی را انجام می دهند که این نوع طلاق ، طلاق باین می باشد .

طلاق توافقی به نوعی از طلاق گفته می‌شود که هر دو نفر راضی به جدایی هستند. برای طلاق توافقی باید خانم و آقا سر موضوعاتی مانند مهریه، نفقه، حضانت فرزند و استرداد جهیزیه به توافق برسند. جهت انجام طلاق توافقی زوجین می‌توانند بدون وکیل یا به کمک وکیل اقدام کنند که در ادامه شرایط کامل را خدمت شما توضیح می‌دهیم. در صورتی که نیاز به راهنمایی دارید می‌توانید از طریق واتس‌اپ با کارشناسان حقوقی دادنیک در ارتباط باشید و مشاوره رایگان دریافت کنید.

 

آیا طلاق توافقی نیاز به وکیل دارد؟

با توجه به مراحلی که خدمت شما توضیح داده‌ایم (در عنوان قبل)، داشتن وکیل برای طلاق توافقی اجباری نیست. اما حضور وکیل می‌تواند پرونده شما را در مدت زمان کمتری و بر اساس توافقات شما به سرانجام برساند. اگر شاغل هستید یا امکان حضور در جلسات دادگاه را ندارید، حضور وکیل در کنار شما می‌تواند کمک زیادی برای زوجین باشد.

 


وکیل طلاق توافقی

تا چند سال گذشته زوجینی که قصد طلاق توافقی داشتند باید به دفتر ثبت طلاق مراجعه می‌کردند تا صیغه طلاق جاری شده و در شناسنامه زوجین مهر طلاق ثبت می‌شد. اما با توجه به قوانین جدیدی که برای طلاق توافقی وضع شده زوجین باید در جلسات مشاوره و جلسات دادگاه حضور پیدا کنند. از آنجایی که حضور در این مراحل و به سر انجام رسیدن پرونده حدود 6 تا 9 ماه زمان می‌برد، زوجین می‌توانند به وکیل طلاق توافقی وکالت دهند تا بدون حضور زوجین و در مدت زمان کمی دادنامه طلاق صادر شود.


مزایای حضور وکیل طلاق توافقی

1.انجام کلیه مراحل  توسط وکیل طلاق توافقی که آشنا به تمام روند دادرسی است باعث می شود در کمترین مدت زمان ممکن کار انجام شود.

2.نیاز به حضور هیچ یک از زوجین نمی باشد .

3.تنظیم دادخواست طلاق توافقی که در حکم پی و بنیان مراحل و روند دادگاه می باشد در صورتی که ناقص تنظیم شود زمان رسیدگی را طولانی میکند و درصورتی هم که اشتباه تنظیم شده باشد و در توافقات که بعدا آثار حقوقی مهمی را به دنبال خواهد داشت با توجه و اشراف به قانون و آثار آن نباشد قطعا مشکلات بعدی را ایجاد خواهد کرد و برای جلوگیری حضور وکیل لازم و ضروری است .

4.دیگر نیاز به حضور زوجین نیست و از تنش و اختلافاتی احتمالی  زوجین در ملاقاتی که باهم دارند جلوگیری می شود.

5.حضور وکیل طلاق توافقی از طولانی شدن روند رسیدگی جلوگیری می کند .

7.هرچند حضور وکیل مستلزم هزینه و حق الوکاله می باشد ولی از هزینه های بی جهت پرهیز می شود.

 

هزینه طلاق توافقی

هزینه های  طلاق توافقی به طور معمول شامل مواردی نظیر هزینه ثبت دادخواست، هزینه مشاوره خانواده در دادگاه هزینه آزمایش بارداری، هزینه طلاق در محضر و هزینه یا حق الوکاله وکیل می باشد با توجه به اینکه طلاق به صورت توافقی بوده، هزینه دادرسی در صورتی که دادخواست از سوی هر دو نفر ارائه داده شود این هزینه بین آنها تقسیم خواهد شد.

پس از ثبت دادخواست  و تعیین شعبه دادگاه و با توجه به اینکه داوری از طلاق توافقی حذف گردیده و جای آن را مشاوره خانواده گرفته است، واحد مشاوره دادگاه نیز هزینه ای بابت حق مشاوره از زوجین دریافت می کند که این هزینه در شهرهای مختلف کشور و مجتمع های خانواده متفاوت می باشد که در مطلب هزینه طلاق توافقی به طور کامل توضیح داده ایم .


مدت زمان طلاق توافقی

برای پاسخ به سوال اینکه مدت زمان انجام طلاق توافقی چقدر می باشد باید گفت که در حال حاضر در اکثر شعبات دادگاه های خانواده تهران روند و مدت زمان طی کردن مراحل  که شامل ثبت دادخواست  در دفاتر خدمات قضایی، تعیین شعبه و دادگاه، مراجعه به شعبه و صدور رأی گواهی عدم امکان سازش است، این زمان با بهره مندی از وکیل طلاق توافقی کمتر از یک ماه به طول می انجامد و در صورتیکه طلاق توافقی بدون وکیل انجام پذیرد، این مدت بین 3 الی 4 ماه زمان می برد.

این زمان در شهرهای مختلف کشور می تواند متفاوت باشد. با توجه به این موضوع باید گفت که گاها پیش می آید که انجام تمامی مراحل در برخی مناطق به چند هفته هم نمی کشد و شاید بهتر است در جواب اینکه مدت زمان انجام طلاق توافقی چقدر می باشد، گفت در کوتاه ترین زمان ممکن .


مراجعه به دفاتر رسمی ازدواج و طلاق در طلاق توافقی

ماده 34 قانون حمایت خانواده 91:«مدت اعتبار گواهی عدم امکان سازش برای تسلیم به دفتر رسمی  طلاق سه ماه پس از تاریخ ابلاغ رای قطعی یا قطعی شدن رای است .چنانچه گواهی مذکور ظرف این مهلت تسلیم نشود یا طرفی که آن را به دفترخانه رسمی طلاق تسلیم کرده است ظرف سه ماه از تاریخ تسلیم در دفتر خانه حاضر نشود یا مدارک لازم را ارائه نکند ،گواهی صادر شده از درجه اعتبار ساقط است .»

تبصره-هر گاه گواهی عدم امکان سازش صادر شده براساس توافق زوجین به حکم قانون از درجه اعتبار ساقط شود کلیه توافقاتی که گواهی مذکور برمبنای آن صادر شده است ملغی می گردد.


طلاق توافقی و گواهی عدم امکان سازش

گواهی عدم امکان سازش که دادگاه خانواده صادر میکنه نهایت باید ظرف سه ماه پس از ابلاغ رای قطعی و درصورتی که رای قطعی نشده باشد پس از قطعی شدن  رای توسط زوجین به دفتر خانه ارائه شود .اگر در این مدت ارائه نشود یا زوجین مدارک لازم را به دفتر خانه ندهند گواهی از اعتبار می افتد و همچنین توافق ها هم از اعتبار می افتد و زوجین اگر خواهان طلاق توافقی باشند باید مجدد درخواست بدهند. صیغه طلاق با رعایت جهات شرعی در دفتر خانه یا در محل دیگر و با حضور سردفتر انجام می گیرد.


طلاق توافقی حداقل چه مدت زمان می برد ؟

از تاریخ ثبت درخواست طلاق (دادخواست ) حداکثر زمان برای مشاوره 45 روز می باشد وبعد از وصول نظر کارشناسی مرکز مشاوره خانواده به  دادگاه،در صورت عدم نیاز به نظر پزشک قانونی  یا آزمایشگاه بارداری ظرف یک هفته دادگاه مبادرت به صور گواهی عدم سازش میکند.

مدت زمان طلاق توافقی بستگی به زوجین و آشنایی آن ها با روال قانونی طلاق دارد اما برای افراد عادی حدود ۴ ماه و توسط وکیل با تجربه تا ۱۰ روز هم کاهش خواهد یافت. قوانین جدیدی که در امور خانواده به تصویب رسیده است، شرایط طلاق توافقی را تسهیل نموده، به طوری که از سال ۹۷ مقرر شد زوجین در اولین قدم به سامانه تصمیم مراجعه نمایند. این سامانه با هدف مداخله مراکز مربوطه در طلاق زوجین راه اندازی شده است. پس از آنکه  زوجین درباره طلاق به توافق رسیدند، باید به این سامانه مراجعه کرده و اطلاعات هویتی خود را وارد نمایند.

انجام مشاوره در یکی از مراکز غربالگری در تهران یکی از شرایط اصلی در مسیر طلاق توافقی است. سامانه تصمیم مرکز مشاوره ای را به زوجین معرفی خواهد کرد و باید در طی ۴۵ روز در جلسات مشاوره شرکت کنند. ممکن است تعداد جلسات بین یک تا پنج جلسه تعیین شود. در مشاوره هایی که انجام می‌گیرد در صورتی که زوجین از طلاق انصراف ندهند و بر جاری شدن طلاق توافق داشته باشند، گواهی عدم انصراف از طلاق صادر می شود و باید دادخواست خود را در دفتر خدمات الکترونیک قضایی به ثبت برسانند.با توجه به اینکه زن و مرد در این نوع طلاق درباره ی مسائل مختلف مانند مهریه، نفقه، حضانت، جهیزیه و… به توافق می رسند، دادگاه چنین توافقی را به رسمیت شناخته و حکم طلاق را صادر خواهد کرد.پس از صدور حکم طلاق زوجین می توانند ظرف سه ماه به یکی از دفاتر طلاق مراجعه و طلاق خود را به ثبت برسانند.

 

تعیین تکلیف جهیزیه

طبق عرف و رسومات حاکم در ایران جهیزیه از طرف خانواده دختر تهیه می شود، و در صورتی که مسئله طلاق پیش آید، جهیزیه به زوجه بازگردانده می شود.

در صورتی که بین زوجین درباره مالکیت جهیزیه توافقی وجود نداشته باشد، روش های مختلفی برای اثبات مالکیت وجود دارد. در برخی از خانواده ها لیستی با عنوان سیاهه جهیزیه تهیه می شود و به امضا هر دو خانواده عروس و داماد و شخص داماد خواهد رسید، و پس از طلاق با ارائه همان لیست می توان اموال غیر منقول مربوط به زوجه را به وی برگرداند. در صورتی که چنین لیستی وجود نداشته باشد به کمک فاکتور اجناس خریداری شده می توان مالکیت اموال غیر منقول در جهیزیه را به اثبات رساند.

در هر حال باید توجه داشت که در طلاق توافقی، باید زوجین درباره جهیزیه تعیین تکلیف نمایند، و در کنار مهریه، نفقه، اجرت المثل و حضانت فرزندان، تعیین تکلیف درباره جهیزیه نیز باید در متن توافق آورده شود.

 

دادگاه صالح برای رسیدگی به دادخواست طلاق توافقی کدام دادگاه می باشد؟

به ترتیب  دادگاه خانواده محل اقامتگاه ،محل سکونت موقت ،محل وقوع مال غیر منقول، هر یک از زوجین .

مراکز خانواده در دعاوی طلاق توافقی طی چه مدت مشاوره و اتخاذ تصمیم می کنند؟

حداکثر در 45 روز باید اتخاذ تصمیم کنند که با توافق زوجین قابل تمدید تا 3 ماه دیگر می باشد .بنابراین در مدت مشاوره و تصمیم گیری مراکز مشاوره می تواند کمتر از 45 روز بشود ولی بیشتر از 45 روز و 5 جلسه نباید طول بکشد مگر اینکه زوجین بخواهند تمدید شود .

اگر در طلاق توافقی زوجین در مهلت مقرر 3 ماه در دفتر خانه حاضر نشوند تکلیف چیست ؟

گواهی عدم امکان سازش از اعتبار ساقط و زوجین اگر همچنان متقاضی طلاق باشند باید مجدد طرح دعوا کنند .(م34قانون حمایت خانواده)

اگر در طلاق توافقی مرد در دفتر خانه حاضر شود ولی زن حاضر نشود تکلیف چیست ؟

اگر مرد گواهی را به دفتر خانه ببرد و زن ظرف یک هفته در دفترخانه حاضر نشود سردفتر طلاق را جاری نمی کند و هیچ مرجعی نمی تواند زوجه را اجبار به حضور سردفتر به جانشینی او صیغه طلاق را جاری نماید.

اگر در طلاق توافقی مرد در دفتر خانه حاضر نشود و زن حاضر باشد تکلیف چیست ؟

عدم حضور مرد در دفتر خانه مانع اجرای صیغه طلاق می باشد مگر اینکه زن بنا به اعلام دادگاه صادر کننده رای وکالت بلا عزل در طلاق داشته باشد یا به موجب سند رسمی وکالت بلاعزل داشته باشد که عدم حضور مرد مانع اجرا ی صیغه طلاق و ثبت آن نخواهد بود .(م36 قانون حمایت خانواده)

آیا در طلاق توافقی می تواند اسم همسر را از شناسنامه پاک کرد؟

بکارت زن در پاک شدن آثار ازدواج و طلاق سابق زوجین تاثیرگذار خواهد بود. در صورتی که زن باکره باشد بعد از صدور حکم طلاق توافقی، می توان با ارائه حکم صادره به اداره ثبت احوال، شناسنامه جدید که فاقد اطلاعات ازدواج سابق باشد دریافت نمود. اما اگر نزدیکی انجام گرفته و زن بکارت خود را از دست داده باشد، زمانی شناسنامه سفید صادر می شود که ازدواج دوم به ثبت برسد، به این معنی که بعد از ازدواج دوم و با رضایت طرف مقابل می تواند آثار طلاق سابق را از شناسنامه خود پاک نماید. در صورتی که زوجین دارای شرایط ویژه ای هستند که امکان معاینه پزشکی بکارت برای ایشان وجود ندارد می توانند از مشاوره حقوقی  کمک گرفته و اطلاعات لازم را به دست بیاورند.


مراحل طلاق توافقی

مرحله یک: در صورتی که زوجین متقاضی طلاق توافقی باشند باید قبل از ثبت دادخواست طلاق توافقی به سامانه تصمیم به نشانی zaman.behzisti.net مراجعه نمایند و پس از ثبت نام در سامانه به مراکز تعیین شده مراجعه می نمایند، مراکز بهزیستی زوجین را به مشاوران منتخب معرفی و زوجین پس از مراحل مشاوره اقدام به صدور گواهی عدم انصراف از طلاق می نمایند.

مرحله دو: زوجین پس از دریافت گواهی عدم انصراف از طلاق با مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی اقدام به ثبت دادخواست طلاق توافقی می نمایند.

مرحله سه: پس از ارجاع به دادگاه مربوطه و تعیین شعبه زوجین به دادگاه مراجعه و دادگاه زوجین را به مراکز داوری واقع در مجتمع معرفی و در داوری توافقات بین زوجین بر سر حقوق مالی زوجه از قبیل مهریه، نفقه و اجرت المثل و در صورت وجود فرزند مشترک نفقه و ملاقات و حضانت فرزند مشترک مکتوب و به شعبه ارائه می گردد و دادگاه طبق آن اقدام به صدور گواهی عدم امکان سازش می نماید.

مرحله چهار: زوجین پس از دریافت گواهی عدم امکان سازش و دریافت قطعیت آن ظرف مدت سه ماه از تاریخ دریافت قطعیت می توانند به یکی از دفاتر طلاق مراجعه و نسبت به ثبت آن و جاری نمودن صیغه طلاق اقدام نمایند.

 مراحل انجام طلاق توافقی به شرح زیر می‌باشد:


مراجعه به مرکز غربالگری

زوجین قبل از هر کاری  در زمینه طلاق توافقی باید به سایت تصمیم مراجعه نموده و با ثبت نام در این سایت و تعیین وقت به مرکز غربالگری نزدیک محل سکونت خود رفته تا به یک روانشناس جهت طی جلسات مشاوره زوجین معرفی گردند. مطابق آیین نامه جدیدی که برای پرونده های طلاق درنظر گرفته شده، حداقل تعداد جلسات مشاوره زوجین، ۵ جلسه است. در صورتی که روانشناس تشخیص دهد که زوجین قادر به ادامه زندگی مشترک نیستند، گواهی عدم انصراف از طلاق را صادر می‌کند.


ثبت دادخواست طلاق توافقی

در مرحله اول، زوجین و یا وکیل قانونی آن‌ها می‌بایست با همراه داشتن

     کارت ملی
     شناسنامه
    عقدنامه
    گواهی عدم انصراف از طلاق

 به دفاتر خدمات قضایی و یا واحد ثبت دادخواست مراجعه کنند.


تعیین محل دادرسی

پس از ثبت دادخواست، براساس محل سکونت مشترک زوجین، دادگاه صالح رسیدگی به موضوع تعیین، و تاریخ رسیدگی مشخص میگردد. (با پیامک به زوجین اطلاع داده می‌شود.)


داوری و مراجعه به مرکز مشاوره

دادگاه به منظور صدور گواهی عدم امکان سازش به زوجین اعلام می‌کند که از بین بستگان یا افراد مورد اعتماد خود داورانی به دادگاه نمایند. در صورت عدم معرفی داور از سوی زوجین، دادگاه راسا داور را انتخاب می‌نماید. همچنین، قاضی زوجین را به منظور برقراری سازش به مراکز مشاوره‌ای ارجاع می‌دهد.


صدور گواهی عدم امکان سازش

بعد از ارسال نظر مشاور و داور و بررسی توسط قاضی، گواهی عدم امکان سازش در سه نسخه صادرمی شود.

به هر کدام از زوجین یک نسخه داده خواهد شد. به منظور تسریع در روند صدور گواهی عدم امکان سازش می‌بایست در جلسه دوم، حق تجدیدنظر خواهی و فرجام خواهی ساقط گردد.


مراجعه به دفتر ازدواج و طلاق

پس از صدور گواهی عدم امکان عدم سازش زوجین می‌تواند با در دست داشتن مدارک، برای ثبت طلاق اقدام کنند. قبل از اجرای صیغه طلاق می‌بایست وضعیت باکره یا مدخوله بودن زوجه مشخص گردد. چنانچه در توافقات اولیه، زوجه اعلام کند که باکره است، می بایست گواهی سلامت بکارت صادر شده از سوی پزشکی قانونی را به دفتر ثبت طلاق ارائه دهد.

در صورت مدخوله بودن نیز، می‌بایست با انجام آزمایش خون، گواهی عدم بارداری را با خود به همراه داشته باشد.

 

 

مراحل طلاق توافقی

اما چند سوال مهمی که معمولا از ما پرسیده  می شود عبارتند از :

در طلاق توافقی زوجین در چه مدت زمانی باید به دفتر ازدواج و طلاق مراجعه کنند و گواهی عدم امکان سازش خود را تسلیم دفترخانه کنند؟

سه ماه پس از ابلاغ رای قطعی یا قطعی شدن رأی.

اگر در مدت سه ماه مذکور زوجین گواهی عدم امکان سازش را تسلیم دفترخانه رسمی ازدواج و طلاق نکنند تکلیف چیست؟

گواهی عدم امکان سازش از اعتبار می افتد و توافقات انجام شده ملغی میشود (ماده 34 قانون حمایت خانواده).

اگر یکی از طرفین متقاضی طلاق توافقی بعد از تسلیم گواهی عدم امکان سازش در دفترخانه رسمی ازدواج و طلاق حاضر نشود یا مدارک لازم را ارائه نکند تکلیف چیست؟

گواهی صادره از درجه اعتبار ساقط و کلیه توافقاتی که گواهی عدم امکان سازش بر مبنای آن صادر شده باطل است ( ماده 34 قانون حمایت خانواده).

 آیا در طلاق توافقی شوهر میتواند به زن وکالت دهد که بدون حضور شوهر در دفترخانه صیغه طلاق جاری شود؟

بله مرد میتواند به موجب سند رسمی به زن وکالت بلاعزل دهد و عدم حضور زوج مانع اجرای صیغه طلاق و ثبت آن نیست ( ماده 36 قانون حمایت خانواده).

نکته: زن میتواند بنا به اعلام دادگاه صادرکننده رأی بعد از اعطای وکالت بلاعزل در طلاق به تنهایی در دفترخانه رسمی ازدواج و طلاق حاضر شده و صیغه طلاق جاری شود و سردفتر به نمایندگی، صیغه طلاق را جاری میکند و عدم حضور مرد مانع اجرای صیغه طلاق و ثبت آن نیست.


مدارک طلاق توافقی

زوجین می بایست مدارک زیر را برای انجامطلاق توافقی تهیه کنند و به پیوست دادخواست طلاق توافقی توسط خود فرد یا وکیل وی به دادگاه تقدیم شود:

    اصل عقدنامه یا رونوشت آن
    اصل شناسنامه زوج (مرد)
    اصل شناسنامه زوجه (زن)
    کپی کارت ملی زوجین
    وکالت نامه محضری طلاق (در صورتیکه حق طلاق با زن باشد)
    توافق نامه مبنی بر توافقات زوجین بر سر مهریه، حضانت و …
    گواهی عدم بارداری زوجه (دریافت این گواهی نامه باید از پزشکی قانونی و مراکز پزشکی مجاز صورت گیرد)
    گواهی بکارت از پزشکی قانونی (برای طلاق توافقی در دوران عقد و نامزدی)


    نظر واحد مشاوره در دادگاه خانواده

اگر اصل سند ازدواج له هر دلیلی در دسترس نباشد چه راهحلی برای درخواست طلاق توافقی وجود دارد؟

باید رونوشت آن را از دفترخانه محل انعقاد عقد نکاح دریافت نمایند.

اگر زن و شوهر به هنگام انجام توافق در مورد مساله ای باهم توافقی انجام نداده باشند تکلیف چیست ،مثلا در مورد حضانت فرزند هیچ گونه توافق نشود تکلیف چیست ؟

در این صورت به در خواست طرفین دادگاه با توجه به قوانین و قواعد کلی موجود در قوانین در آن مورد که توافق نشده است تعیین تکلیف خواهدکرد.


طلاق توافقی زن باردار

ماده1140 قانون مدنی: «طلاق زن در مدت عادت زنانگی یا در حال نفاس صحیح نیست مگر اینکه زن حامل باشد یا طلاق توافقی قبل از نزدیکی با زن واقع شود یا شوهر غایب باشد به طوری که اطلاع از عادت زنانگی بودن زن نتواند حاصل کند»

ماده 1153 قانون مدنی: « عده طلاق و فسخ نکاح و بذل مدت و انقضای آن در مورد زن حامله تا وضع حمل است».

طلاق توافقی زن باردار

با توجه به مفهوم مواد قانون مدنی زمانی که زن حامله باشد نیز میتوان او را طلاق داد و حامله بودن زن مانع طلاق توافقی نمیباشد و در صورت طلاق زن در زمان حاملگی مدت عده او تا زمان به دنیا آمدن نوزاد میباشد. یعنی تا زمانی که نوزاد به دنیا نیامده است نمی تواند شوهر دیگر اختیار کند.


حضانت فرزند در طلاق توافقی

در طلاق توافقی اگر بین زن و شوهر در رابطه با حضانت و نگهداری فرزندان توافقی شده باشد بر اساس توافق بین آنها دادگاه حکم خواهد نمود و اگر توافقی نشده باشد مطابق قانون خواهد بود.

مطابق ماده 1168 قانون مدنی :نگهداری اطفال هم حق و هم تکلیف والدین است و همچنین مطابق ماده 1169 قانون مدنی برای حضانت و نگهداری طفلی که پدر و مادر او جدا از هم زندگی میکنند، مادر تا سن هفت سالگی اولویت دارد و پس از آن با پدر است.و مطابق تبصره  همین ماده بعد از هفت سالگی در صورت وجود اختلاف حضانت طفل با رعایت مصلحت کودک به تشخیص دادگاه میباشد.

ماده 1172 قانون مدنی: هیچ یک از والدین حق ندارند در مدتی که حضانت طفل به عهده آنها است از نگهداری او امتناع کنند در صورت امتناع یکی از والدین حاکم باید به تقاضای دیگری تقاضای قیم یا یکی از اقربا یا به تقاضای مدعی العموم نگهداری طفل را به هر یک از ابوین که حضانت به عهده او است الزام کند و در صورتی که الزام ممکن یا موثر نباشد حضانت را به خرج پدر و هرگاه پدر فوت شده باشد به خرج مادر تامین کند.


مهریه در طلاق توافقی

مهریه مالی است که در زمان ازدواج از طرف مرد به زن داده می شود و مطابق ماده 1082 قانون مدنی به محض انعقاد عقد ازدواج زن مالک مهریه می شود .

بسیاری از افراد نمیدانند که طلاق توافقی به معنی بخشیدن مهریه نیست! شاید شما هم فکر میکنید که اگر زوجین با طلاق توافقی از هم جدا شوند یعنی زوجه همه مهریه را به زوج بخشیده است. اما این تصور غلطی است.

هر تصمیمی که زوجین در خصوص مهریه بگیرند منجر به طلاق توافقی خواهد شد، چه آنکه تمام مهریه بخشیده شود یا قسمتی از آن و چه آنکه مهریه نقدا پرداخت شود و یا به اقساط توافق شده. این توافقها در مورد هر زن و شوهری متفاوت است و بستگی به تصمیم و شرایط آنها دارد.


نفقه زن در طلاق توافقی

در طلاق توافقی همه چیز بر مبنای توافق طرفین می باشد و اگر در زمان عده برای زن نفقه در نظر گرفته شده باشد مستحق نفقه خواهد بود و اگر نه مطابق قانون زن در زمان عده طلاق باین حق نفقه ندارد و طلاق توافقی نیز باین بوده و در زمان عده زن نفقه ندارد (ماده 1109قانون مدنی).
نفقه فرزندان در طلاق توافقی

«مطابق ماده 1199 قانون مدنی نفقه اولاد بر عهده پدر است بعد از فوت پدر یا عدم قدرت او به دادن نفقه به عهده اجداد پدری است و در صورت نبودن پدر و اجداد پدری و یا عدم قدرت آنها نفقه به عهده مادر است…»

در طلاق توافقی اگر بین زن و شوهر توافقی درباره نفقه فرزندان شده باشد براساس توافق عمل خواهد شد و اگر توافقی هم نشده باشد دادگاه با توجه به ماده 1199 قانون مدنی پرداخت نفقه را بر عهده شوهر تعیین خواهد کرد.


طلاق توافقی در دوران نامزدی

مفهوم و تعریف نامزدی  در قانون :

مطابق ماده 1035 قانون مدنی«وعده ازدواج ایجاد علقه زوجیت نمی کند اگر چه تمام مهر یا قسمتی از مهریه که بین طرفین برای موقع ازدواج مقرر گردیده پرداخته شده باشد .بنابراین هریک از زن و مرد مادام که عقد نکاح جاری نشده میتواند از وصلت امتناع کند و طرف دیگر نمیتواند به هیچ وجه او را مجبور به ازدواج کرده یا از جهت صرف امتناع از وصلت مطالبه خسارتی نماید».

با توجه به قانون مدنی نامزدی، نکاح نبوده و رابطه زوجیت را به همراه ندارد بنابراین اگر طرفین در دوران نامزدی با هم توافق کنند که نامزدی را به هم بزنند این توافق در قالب طلاق توافقی نمیگنجد و طلاق ویژه عقد نکاح دائم میباشد.

مفهوم و تعریف نامزدی در عرف: نامزدی در عرف معنی متفاوتی از نامزدی در قانون مدنی دارد، در عرف دختر و پسری که با هم عقد ازدواج منعقد میکنند و صیغه نکاح بین آنها جاری میشود و تا زمانی که آنها مراسم ازدواج نگرفته و زیر یک سقف مشترک نرفته اند عرف در مورد آنها اصطلاح نامزدی را به کار میبرند اما در واقع دختر و پسری که به این نحو بین آنها عقد ازدواج دائم منعقد شده باشد از نظر قانونی زن و شوهر محسوب شده و در صورتی که بخواهند با توافق از یکدیگر جدا شده و نامزدی را بهم بزنند باید در قالب طلاق توافقی این کار را انجام دهند.

بنابراین نامزدی مورد نظر قانون مدنی به مرحله ی قبل از ازدواج گفته می شود که هنوز عقد ازدواج بین طرفین جاری نشده است.


طلاق توافقی ایرانیان مقیم خارج از کشور

ماده 15 قانون حمایت خانواده مصوب 1391: «هرگاه ایرانیان مقیم خارج از کشور امور و دعاوی خانوادگی خود را در محاکم و مراجع صلاحیتدار محل اقامت خویش مطرح کنند احکام این محاکم یا مراجع در ایران اجرا نمیشود مگر آنکه دادگاه صلاحیتدار ایرانی این احکام را بررسی و حکم تنفیذی صادر کند.»

تبصره: ثبت طلاق ایرانیان مقیم خارج از کشور در کنسولگری های جمهوری اسلامی ایران به درخواست کتبی زوجین یا زوج با ارائه گواهی اجرای صیغه طلاق توسط اشخاص صلاحیتدار که با پیشنهاد وزارت امور خارجه و تصویب رئیس قوه قضائیه به کنسولگری ها معرفی میشوند امکان پذیر است. ثبت طلاق رجعی منوط به انقضای عده است.

در طلاق بائن نیز  زوجه میتواند طلاق خود را با درخواست کتبی و ارائه گواهی اجرای صیغه طلاق توسط اشخاص صلاحیتدار فوق در کنسولگری ثبت نماید. در مواردی که طلاق به درخواست زوج ثبت میگردد زوجه میتواند با رعایت این قانون برای مطالبه حقوق قانونی خود به دادگاههای ایران مراجعه نماید.

دادگاه صالح برای رسیدگی به طلاق توافقی زوجین مقیم خارج از کشور (ماده 14 قانون حمایت خانواده 91)

    در صورتی که یکی از زوجین مقیم خارج از کشور باشد: دادگاه محل اقامت طرفی که در ایران اقامت دارد.
    هر دو  زوجین مقیم خارج از کشور باشند: دادگاه محل سکونت فرد ساکن در ایران
    اگر هر دو مقیم خارج باشند و هر دو در ایران محل سکونت داشته باشند:دادگاه محل سکونت موقت زوجه
    اگر هر دو مقیم خارج باشند و هیچ یک در ایران محل سکونت موقت نداشته باشند : دادگاه شهرستان تهران صالح به رسیدگی است مگر اینکه زوجین برای اقامه دعوی در محل دیگر توافق کنند.

 

خلاصه مطالب:

وکیل برای طلاق توافقی
اگر به دنبال وکیل برای طلاق هستید می‌توانید از طریق واتس‌اپ یا تماس تلفنی با کارشناسان حقوقی موسسه دادنیک  جهت مشاوره آنلاین طلاق توافقی در ارتباط باشید تا بهترین وکیل برای طلاق توافقی را به شما معرفی کنند. طلاق توافقی با وکیل در مدت زمان بسیار کمی و بدون حضور شما انجام می‌شود.
برای طلاق توافقی چه باید کرد؟
شاید این سوال برای همه زوجینی که قصد جدایی دارند پیش آید که برای طلاق توافقی چه باید کرد؟ قرم اول برای طلاق به صورت توافقی مذاکره و به توافق رسیدن زوجین سر موضوعات مربوط به طلاق است. در طلاق به صورت توافقی دادگاه به تمامی توافقات زوجین احترام می‌گذارد. لذا هر توافقی که سرموضوعات مهریه، نفقه، حضانت فرزند یا استرداد جهیزیه را دارید به وکیل خود اعلام کنید. بعد از نهایی شدن توافقات شاید این سوال برای زوجین پیش آید که برای طلاق توافقی کجا برویم؟ اگر قرار است بدون وکیل برای جدایی اقدام کنید باید در سامانه تصمیم ثبت نام کنید تا در جلسات مشاوره حضور پیدا کنید. اما اگر قرار است وکیل طلاق توافقی کار شما را انجام دهد می‌توانید با کارشناسان  هماهنگی‌های لازم را انجام دهید.

مراحل طلاق توافقی
مراحل طلاق توافقی با وکیل به این صورت است که باید یک جلسه به صورت حضوری یا آنلاین با وکیل طلاق توافقی باید داشته باشید. در این جلسه باید توافقات مالی و غیر مالی شما در حضور وکیل اعلام شده، تا وکیل توافقات را مکتوب کند به تائید هر دو نفر برسد. بعد از ثبت نام در سامانه ثنا و ثبت وکالتنامه، پرونده شروع می‌شود.
توافقات طلاق توافقی
مهم‌ترین موضوع در طلاق به صورت توافقی، مذاکرات و به نتیجه رسیدن زوجین سرموضوعات مربوط توافقات مالی و غیر مالی است. توجه داشته باشید که هرتوافقی که زوجین به توافق برسند و هر دو راضی باشند دادگاه به آن احترام گذاشته و دادنامه طلاق بر همین اساس صادر می‌شود.

در ادامه چند مورد از مهم‌ترین و اساسی‌ترین توافقات را برای شما توضیح می‌دهیم. در صورتی که سر هر یک از موارد زیر نیاز به مشورت و پادرمیانی وکیل دارید می‌توانید به کارشناسان  پیام دهید.
مهریه در طلاق توافقی]
مهریه اصلی‌ترین توافق مالی زوجین در طلاق است که باید به آن رسیدگی شود. باورهای اشتباهی در خصوص مهریه در طلاق توافقی وجود دارد که در صورت طلاق به صورت توافقی مهریه به خانم تعلق نمی‌گیرد. در طلاق توافقی زوجین می‌توانند هر توافقی سر مهریه داشته باشند. خانم می‌تواند با رضایت آقا مهریه خود را دریافت کند، مهریه خود را ببخشد یا قسمتی از مهریه خود را دریافت و قسمت دیگر را ببخشد. مهریه می‌تواند به صورت یکجا پرداخت شود یا به صورت اقساطی و ماهانه به حساب خانم واریز شود.
حضانت فرزند در طلاق توافقی
حضانت فرزند در طلاق توافقی از دیگر موارد مهم و قابل رسیدگی است. حضانت قانونی فرزند دختر و پسر تا 7 سالگی با مادر است. حضانت فرزند دختر از 7 تا 9 سالگی با پدر و حضانت فرزند پسر از 7 تا 15 سالگی با پدر است. بعد از این سن از مدار حضانت خارج می‌شوند. اگر خانم و آقا توافقی غیر از این موضوع داشته باشند که به مصلحت فرزند ضرری وارد نکند، می‌توانند توافق را به وکیل خود اعلام کنند.
استرداد جهیزیه در طلاق توافقی
یکی دیگر از موضوعات قابل مذاکره در طلاق توافقی استرداد جهیزیه می‌باشد. به صورت قانونی هر یک از زوجین که اسباب منزل را خریداری کرده‌ باشد، در زمان جدایی می‌تواند اسباب مورد نظر را از منزل خارج کند. اما اگر توافقی دیگری سر این موضوع داشته باشند، قابل اجرا است فقط باید رضایت هر دو نفر لحاظ شود.
نفقه در طلاق توافقی
نفقه در صورتی به خانم تعلق می‌گیرد که تمکین خاص و عام را انجام داده باشد. منظور از تمکین خاص انجام امور زناشویی و منظور از تمکین عام انجام امور منزل است. اگر توافقی زوجین مبنی بر پرداخت نفقه باشد، قابل اجرا است.
طلاق توافقی بدون مشاوره
همان‌طور که در عناوین قبل توضیح دادیم اگر زوجین طلاق توافقی بدون وکیل را انجام دهند باید در جلسات مشاوره بهزیستی شرکت کنند تا گواهی عدم امکان سازش را دریافت کنند. اما اگر قرار باشد وکیل طلاق توافقی از موسسه دادنیک پرونده را پیش ببرد، دیگر نیاز به حضور زوجین در جلسات مشاوره نمی‌باشد چرا که وکیل به جای زوجین در جلسات حضور پیدا کرده و گواهی را دریافت می‌کند.

جلسات مشاوره بین 4 تا 8 جلسه (بسته به نظر مشاور) می‌باشد که حضور هر دو نفر در این جلسات اجباری است.
مدارک مورد نیاز برای طلاق توافقی
مدارک مورد نیاز برای طلاق توافقی بسته به این که وکیل کار را انجام دهد یا زوجین، متفاوت است. مدارک مورد نیاز برای ثبت طلاق توافقی توسط زوجین شامل گواهی عدم امکان سازش، شناسنامه زوجین، تصویر کارت ملی زوجین، سند ازدواج و آزمایش عدم بارداری می‌باشد. اگر قرار باشد طلاق توسط وکیل طلاق توافقی انجام شود اصل شناسنامه زوجین، اصل سند ازدواج، تصویر کارت ملی، آزمایش عدم بارداری و قرارداد وکالتنامه تنظیمی در سامانه ثنا مورد نیاز است.
طلاق توافقی ایرانیان خارج از کشور
 ایرانیان خارج از کشوری که قصد جدایی دارند باید برای طلاق هم مطابق قانون ایران و هم کشوری که در آن زندگی می‌کنند، اقدام کنند. برای طلاق با قانون ایران باید از طریق سامانه میخک یا سامانه ثنا ایرانیان خارج از کشور به وکیل طلاق در ایران وکالت دهند. اگر در خارج از کشور زندگی می‌کنید و قصد طلاق دارید کارشناسان حقوقی دادنیک می‌توانند به صورت کامل مراحل انجام کار را برای شما توضیح دهند

عدم حضور زوجین در دفتر خانه و دادگاه
زمانی که دادنامه طلاق توافقی صادر می‌شود به این معنا است که دادگاه اجازه رسمی مبنی بر جاری شدن صیغه طلاق در دفتر طلاق را صادر کرده است. امکان حضور وکییل در این مرحله نیز وجود دارد. باری این کار می‌توانید بعد از دریافت دادنامه طلاق خواسته خود را به وکیل اعلام کنید تا به جای خانم و آقا یا یکی از طرفین، وکیل در دفترخانه حضور پیدا کند.
وکیل آنلاین برای طلاق
در بعضی از شرایط ممکن است زوجین به دلیل مشغله‌های کاری امکان حضور در دفتر وکیل را برای ثبت وکالت نداشته باشند. موسسه دادنیک امکان برقراری جلسات آنلاین با وکیل برای پیش بردن پرونده شما را دارد. در این صورت دیگر نیاز به حضور شما در دفتر وکیل نیست. مدارک را پست کرده و جلسات شما آنلاین برگزار می‌شود و به صورت آنلاین از سامانه ثنا به ما وکالت می‌دهید.

 

منابع:

https://dadnik.com/consensual-divorce-lawyer/?gclid=EAIaIQobChMIl8TXwODj-AIVWuPmCh1E3QA6EAAYBCAAEgLHOPD_BwE

https://vokalayedadgostar.com/family-claims/agreed-divorce

https://rahjooyan.org/divorce-settlement/

چهارشنبه 15 تیر 1401  12:13 PM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها