خانواده معتاد ساز چیست و دارای چه ویژگی هایی میباشد؟ نقش خانواده در گرایش به اعتیاد و ادامه یافتن آن چیست؟ مهمترین دلایل گرایش افراد در یک خانواده معتاد ساز، به مصرف مواد اعتیاد آور و اعتیاد های دیگر کدام است؟ کمپ ترک اعتیاد اهواز با گردآوری اطلاعات دقیقی در رابطه با موضوع دلایل گرایش افراد به اعتیاد در یک خانواده سعی کرده تا مطالب مهمی را در اختیار شما عزیزان قرار دهد. اگر تمایل دارید در این رابطه بیشتر بدانید لطفاً ما را تا انتهای این مقاله همراهی بفرمایید و در انتهای آن ما را از نظرات و پیشنهادات تان مطلع بفرمایید.
همانطور که در مقاله نقش خانواده در ترک اعتیاد توضیح داده شد، خانواده به عنوان هستۀ اصلی و مرکزی یک جامعه منشاء تولید آموزش های مورد نیاز افراد برای زندگی در جامعه می باشد. همچنین خانواده به عنوان یکی از مهمترین عوامل محیطی، اجتماعی و فرهنگی در نحوه رفتار افراد و اعضای خانواده به گرایش به مسائل مختلف از جمله اعتیاد نقش بسیار مهمی دارد.
شناخت خانواده معتاد ساز
همان طور که می دانیم خانواده به عنوان یک نهاد اجتماعی کوچک از افرادی شکل میگیرد که میتوانند تحت تاثیر موضوعات مختلفی قرار بگیرند که بعدها در زندگی اجتماعی آنها نیز تأثیرگذار خواهد بود. برخی از این تأثیرات عبارتند از :
- روابط و مسائل ارتباطی
- تصمیم گیری ها
- کنش ها و واکنش ها
- ایفای نقش
- شرایط اجتماعی و اقتصادی
همچنین برای آنکه نظام یک خانواده بتواند تاثیرات خود را به شکلی صحیح و موثر بر افراد و اعضای خود بگذارد، باید از طریق آموزش ارزش ها و هنجارهای اجتماعی عمل کند و اگر در درون آن خانواده به این ارزشها و معیارهای اجتماعی اهمیت داده نشود، آن خانواده دستخوش بینظمی شده و رفتارهای ساختارشکنانه ای چون اعتیاد را در درون خود ایجاد می کند و اصطلاحا تبدیل به یک خانواده معتاد ساز می شود. با این توضیحات به نظر میرسد که مجموعهای از عوامل عاطفی، روحی و روانی با یکدیگر تعامل پیدا می کنند تا شرایط به گونه ای شکل بگیرد که باعث به هم ریختگی غیر قابل پیش بینی و تعارضات میان اعضا گردد. از طرف دیگر بین نسل ها و شتاب تغییرات باعث می شود تا جوانان ارتباط خود را با والدین به حداقل رسانده و با دیدی انتقادی و مشکوک به آداب و طرز فکر والدین خود بنگرند.
خانواده معتاد ساز | خانواده بیمار و نابهنجار
در یک خانواده بیمار غالبا نوعی واژگونی سنتی وجود دارد، به این معنا که به علت عدم حضور پدر در خانه، متخاصم و بی تفاوت به نظر می رسند و ارتباط عاطفی با فرزندان خود ندارند. این در حالی است که مادران در این خانوادهها به صورت کاملاً مبالغه آمیز، فعال و پر تحرک هستند و نسبت به فرزندان خود چسبندگی بسیاری دارند، به همین منظور در چنین خانواده هایی احتمال گرایش فرزندان به مواد مخدر بسیار زیاد است.
خانواده سالم
بر عکس خانواده های بیمار و معتاد در خانواده ای که افراد از ارزشهای مشترک برخوردار هستند و سعی میکنند که کنش های خود را بر اساس انتظارات متقابل با دیگر اعضای خانواده تنظیم کنند، شرایطی وجود خواهد داشت که از زمینه سازی و شکلگیری سوء رفتار و اعتیاد به مواد مخدر و دیگر اعتیادهای رفتاری جلوگیری به عمل آید. به عبارت دیگر هرگاه در نظام خانواده افراد و اعضای اصلی آن در انجام کارکردها و ایفای نقش های خود وقت بیشتری صرف می کنند و مسئولیت بیشتری به عهده می گیرند، اقتدارشان در نظام خانواده افزایش خواهد یافت. بدین معنا که در خانواده ای که بر اثر غیبت های طولانی، پدر بر اثر مشغله زیاد در خارج از خانواده و خانه حضور دارد، مادر خانواده طبیعتاً اقتدار بیشتری پیدا می کند.
از طرف دیگر در خانواده معتاد ساز به دلیل عدم وجود تجربه مستقیم با پدر به عنوان یک الگو یا داشتن پدری با رفتارهای ناهنجار و بیمار گونه شرایطی ایجاد می شود که اختلال در کنش های اجتماعی فرزندان را رقم خواهد زد. به عبارت دیگر اگر کارکرد خانواده آسیبزا باشد، میزان آسیب پذیری اعضای آن خانواده مخصوصاً کودکان و نوجوانان افزایش پیدا میکند و فرزندان نمی توانند مطابق ارزشهای موجود در جامعه رشد و نمو نمایند و زمینه اعتیاد در فرزندان ایجاد خواهد شد.
مهمترین عوامل اعتیاد در خانواده معتاد ساز
همانطور که پیشتر توضیح داده شد، عواملی در ایجاد گرایش فرزندان به اعتیاد وجود دارد که هر کدام میتواند زمینه ساز بروز اعتیاد و رفتارهای معتادگونه در زندگی اعضای خانواده شود. برخی از مهمترین آنها عبارتند از :
- کج روی و عدم پیروی از قوانین و ارزش ها در خانواده
- طلاق و ازدواج مجدد والدین
- ستیزه جویی، جر و بحث و خشونت و تنبیه
- والدینی که با هم مشکل دارند و با وجود اینکه ارتباط عاطفی ندارند
- رفت و آمدها و معاشرت های ناسالم در خانواده
- مشغله ی زیاد کاری و غفلت از فرزندان
- انجام رفتارهای غلط و نادرت در خانواده
- سابقه ی اعتیاد در خانواده و دسترسی آسان به مواد
- نداشتن ارتباط اجتماعی و عاطفی
- فقر و بیکاری
- از هم پاشیدگی خانواده معتاد ساز به علت وجود مشکلات و اختلافات فراوان
- سپردن فرزندان به افرادی غیر از والدین
- عدم اعتماد نوجوان به خانواده
- وجود تعارضات شدید
- وجود حالات اضطرابی و افسردگی در نوجوانان و والدینش
- عدم توجه والدین نسبت به ارزش های معنوی، اعتقادی و اخلاقی
- عدم توجه والدین به نیازهای واقعی فرزندان
- نبود احساس امنیت در خانواده
- عدم حضور الگوی تربیتی ثابت و عدم اجرای الگوهای تربیتی و اجرای انضباط صحیح در خانواده
- ناهماهنگی در روش های تربیتی فرزندان از سوی والدین
- نبود ارتباط عاطفی مابین والدین و فرزندان و محرومیت از آن
- سرزنش، تحقیر، تنبیه، تهدید و انتقاد مکرر والدین از فرزندان
- حمایت های افراطی والدین و بی توجهی شدید نسبت به فرزندان
سخن پایانی
به طور کلی افرادی که در خانواده معتاد ساز رشد و پرورش می یابند، بروز رفتارهای معتادگونه برای آنها عادی شده و در نتیجه آن ترس از تجربه مصرف مواد مخدر در آنها کاهش می یابد. اما گاهی اوقات نیز مصرف مواد والدین میتواند تاثیر منفی بر گرایش فرزندان نسبت به اعتیاد و مصرف مواد مخدر داشته باشد و آنها را برای همیشه از مصرف مواد بیزار سازد.
عزیزان و همراهان ارجمند برای دریافت خدمات مشاوره روانشناسی اطلاعات بیشتر در زمینه خانواده معتاد ساز و اخذ مشاوره آنلاین رایگان در زمینه بستری نمودن و ترک اعتیاد فرد معتاد در یکی از مراکز همکار مرکز مشاوره روانشناسی و همچنین دریافت مشاوره روانشناسی ترک اعتیاد در منزل لطفاً با مشاورین ما تماس حاصل فرمایید.
سرفراز باشید….