به راستی در آموزش و فرهنگسازی کم گذاشتهایم؟ یا تبلیغات بدحجابی موثرتر بوده است؟ هرچه که هست به روشنی در سطوح مختلف جامعه میتوان نبود تعریف واحد برای حجاب و آشنا نبودن زنان و دختران با فلسفه حجاب را به راحتی مورد ارزیابی قرار داد.
تا جایی که برخیها حجاب را پوشاندن سر و برخی دیگر آن را پوشاندن اندام بدن علاوه بر مو تلقی کرده و حد و حدود آن را هم بر اساس سلیقه و بازار تعیین میکنند که خروجی آن میشود: «جلب توجه بیشتر با موهایی که نصفه و نیمه با شال و روسری نامتعارف پوشانده شده»، «مانتوهایی که دکمه هایش فراموش شده است» و موارد متعدد دیگری که با حجاب اسلامی فاصله دارد.
«س.ف» دختر ۱۵ سالهای که در شهرستان مذهبی و نه چندان بزرگ مراغه سکونت دارد، در مورد فلسفه حجاب میگوید: «سر و بدنمان باید پوشیده شود اما مفهومش این نیست که در درون یک کیسه قرار بگیریم زیرا حجاب با شیکپوشی تناقض ندارد»؛ جملهای که آن را در بیشتر موارد از زبان حجاباستایلهای مجازی میشنویم!
«ش.ک» زن کارمند میانسال نیز میگوید: حجاب باید به گونهای باشد که رویت اندام بدن برای نامحرم امکانپذیر نباشد و دیده شدن موی سر چندان مهم نیست؛ وی البته حجاب را برای برقراری ارتباط اجتماعی با جنس مخالف لازم و ضروری میخواند که ارزش حجاب از دیدگاه وی را به خوبی مشخص میکند.
اگر خودتان هم در سطح جامعه با افرادی که به نوعی حجاب شرعی را رعایت نمیکنند، به گفتوگو بپردازید به سادگی متوجه خواهید شد که تعریفی که در پارادایم ذهنی آنان از حجاب اسلامی وجود دارد، کم و بیش با آموزههای دینی ما مغایر بوده و در حقیقت فلسفه حجاب به درستی برای آنان جا نیفتاده است.
اما حجاب از مسائلی به شمار میرود که در قرآن درباره جزئیات آن مثل آهسته راه رفتن، خلخال به پا نداشتن برای عدم جلب توجه نامحرم و غیره صحبت شده است و آن را میتوان در یک سئوال و جواب کوتاه خلاصه کرد؛ «سئوال: فلسفه حجاب چیست»؟ پاسخ: جلب نشدن توجه جنس مخالف به زیباییهای انسان.
بنابراین اگر روسری و چادر طوری سر شود که بیشتر جلب توجه کند یا آرایش صورت با چادر همراه باشد، بر اساس آموزههای دینیمان با حجاب اسلامی فاصله دارد.
در این چارچوب ذهنی حتی ژستهای خاص و صحبت کردن نامتعارف با نامحرم، جوراب نپوشیدن و بازگذاشتن دکمههای مانتو هرچند که گشاد و بلند باشد، در زمره حجاب شرعی قرار نمیگیرد.
بر همین اساس به نظر میرسد بازتعریف حجاب اسلامی از سوی نهادهای فرهنگی امری اجتنابناپذیر است و در صورتی که نسبیت در تعریف مفهوم حجاب از بین برود، حجاب در این جامعه ارزشی همواره پیرو و متقاضی خواهد داشت.