تنگ و آبشارهای قره سو، فرسایش بینظیر(کلات نادری، استان خراسان رضوی)
توسط احسان موسوی · منتشر شده · بروزرسانی شده
حدود ۱۰ سال پیش بود که برای اولین بار گزارش سفری راجع به آبشارها و دره قره سو کلات نادری خوانده بودم و یادم می آید که در آن گزارش عکس از نردبان هایی در مسیر دیده بودم که برای آسان سازی طی مسیر بود. در شهریور ۱۴۰۰ فرصتی برای سفر به کلات نادری پیش آمد و در عصر یکی از روزهای آخر تابستان آماده بودم تا یکی از شگرف ترین های زمین شناسی ایران را ببینم.
شب قبل را در کلات نادری بودیم و اقامت دلچسبی در خانه اجاره ای داشتیم. صبحگاه به قُله زو رفته بودیم و پس از آن ظهر به روستای قره سو وارد شدیم. فاصله کلات نادری از مشهد … و از تهران …. کیلومتر است. شرح داستان کلات را شاید در پستی دیگر بنویسم و به طور خلاصه باید گفت مقصد بینظیری است و پر از جاذبه های طبیعی.
براری فرار از گرما و خوردن ناهار، پناه به سایه چنارهای اطراف پارکینگ آبشار و دره قره سو بردیم. ناهار کشداری خوردیم حسابی از سایه لذت بردیم. ساعت ۱۵:۴۵ پس از اینکه دیدیم دیگر استراحت بس است! راهی دره قره شو شدیم. کمی حس کردم که شاید دیر شده باشد و زمان کم داشته باشیم و استرس گرفتم ولی خوشبختانه این طور نبود و در نهایت در روشنی هوا به ابتدای مسیر بازگشتیم.
در خلاف مسیر آب که در تقریبا کمترین مقدار خود بود جلو می رفتیم که بالاخره آنچه که انتظار دیدنش را داشتم آغاز شد. این فرم فرسایش کوهستانی در سراسر ایران نظیر ندارد. کاملا محو دیدنش بودم. دره باریکی بود. ما در روز یکشنبه در حال پیمایش دره بودیم و زمان خولتی بود ولی به نسبت خودش بازدیدکننده کمی نداشت و در این فکر بودم جمعه ها اینجا چه می شود. نردبان ها شروع شده بود. بعضی از نردبان ها دو نردبان کنار هم بود و در کاهش زمان معطلی موثر بود. در طول دره با کمک ۱۱ مجموعه نردبان در مجموع ۱۷۲ پله امکان دیدن کل دره را به همه افراد داده بودند. در غیر اینصورت یک دره نوردی حرفه ای را می طلبید.
فرسایش دره بی نظیر بود تیغه های سنگی در همه جای دره بسیار با شکوه بود.نیمی از دره که پیموده شد دره وسیع شد و درخت و پوشش گیاهی داشت. پیاده روی کردیم و دوباره در ادامه آبشار و نردبان بود که می بایست طی می کردیم. بعضی از نردبان ها بسیار بلند بودند و واقعا در شلوغی نگران کننده به نظر می رسید. خصوصا زمانی که آب هم زیاد باشد و لیز شود. سهند ۴ ساله با حمایت تمامی نردبان ها را بالا رفت و خوشحال بود. در برگشت ریسک نکردیم و تمام مسیر را با کوله حمل کودک پایین آمدیم.
تقریبا یک ساعت زمان برای رفت و ۱ ساعت برگشت زمان صرف شد. بچه های آتش نشانی یکی از ایستگاه های مشهد گروهی از بازدید کنندگان آن روز بودند که برای تفریح به قره سو آمده بودند. با همت زیاد بار و بنه غذا را از نردبان ها بالا برده بودند و در منطقه ایی وسیع از دره پلو گوشت بارگذاشته بودند. خوش و بشی کردیم و گوشتی تعارف زدند و الحق که عالی پخته شده بود..
تصویر هوایی دره قره سو برای توصیف این شکوه زیبای طبیعت:
حدود ۸ ماه پس از بازدید از قره سو بود که آقای رضا قاسمی از دره نوردان خوب مشهد یک کلیپ هوایی را که با هلی شات گرفته بود در صفحه اش به اشتراک گذاشته بود و از ایشان خواهش کردم که این فیلم را در اختیارم بگذارد تا شکوه دره قره سو را به خوبی به خوانندگان گزارش سفر نشان بدهم. فرم فرسایش در این فیلم به خوبی مشخص است. حرکت هلی شات از انتهای دره به سمت ابتدای مسیر است.
برای آشنایی با مسیر فایل GPS دره و آبشار های قره سو در Wikiloc قرار داده شده است.
هر بار که به نقطه ای از ایران سفر می کنم، بزرگی و تنوع این سرزمین مدهوشم می کند… ایران تمامی ندارد