ملیله کاری، زیرمجموعهای از هنر فلزکاری بهشمار میرود که انجام آن در ایران قدمتی دیرینه دارد. ملیله کاری روی فلزات مختلفی از جمله طلا، نقره و مس صورت میگیرد و با استفاده از آن صنایع دستی زیبا و جذابی تهیه میشود. ملیله کاری نهتنها برای ساخت وسایل دکوراتیو مورد استفاده قرار میگیرد؛ بلکه با استفاده از آن، انواع محصولات کاربردی نیز ساخته و عرضه میشوند که طرفداران پروپاقرصی دارند.
مراحل ساخت ظروف ملیله کاری
- برای ملیله کاری روی فلزات، در مرحله نخست صفحهای فلزی و مستطیل شکل را انتخاب کرده و یک طرف آن را موماندود میکنند؛ لایه موماندود روی صفحه باید دارای ضخامتی حدود 3 تا 4 میلیمتر باشد.
- سپس یک قالب را به شکل ظرف موردنظر برش میدهند و روی صفحه فلزی قرار میدهند.
- نواری نقرهای را که پهنای آن بیشتر از ملیله باشد، از اطراف قالب عبور میدهند تا داخل موم قرار گرفته و شکل قالب را بهخود بگیرد.
- با استفاده از نوارهای دیگری، طرح اصلی ظرف را تقسیمبندی میکنند و درون سطوح موردنظر را با استفاده از نقشهای ملیله از پیشساخته پر میکنند (نقشهای ملیله قبلاً با استفاده از انبر و نوار ملیله با دست ساخته شدهاند).
- در مرحله بعد، نقشها را بهوسیله مفتولهای آهنی ظریف بههم متصل میکنند و موم را ذوب میکنند تا چهارچوب ملیله آماده شده از صفحه فلزی جدا شود.
- سپس تمام قطعات با بهکارگیری لحیمکاری بههم پیوند زده میشوند و سیمهای فولادی را از آن جدا میکنند.
- در این مرحله، ظرف ملیله آماده شده در محلول رقیق اسید سولفوریک قرار داده میشود و با برس سیمی تمیز میشود تا شفاف شود، لکههای آن از بین بروند و ناهمواریهای آن برطرف شوند (برای تمیز کردن ظرف ملیله کاری میتوان از محلول زاج سفید نیز استفاده کرد).
منبع: مقاله همه چیز درباره هنر ملیله کاری روی فلزات سایت آرامان