احتمالاً نام کامپوزیت ونیر و روکش دندان دفعات بسیاری به گوش شما رسیده است. بسیاری افراد با شنیدن نام روکش، به اشتباه آن را کامپوزیت و یا لمینت تصور میکنند. واقعیت این است که این دو مورد تفاوتهای بسیار و شباهتهایی با یک دیگر دارند.
روکش دندان چیست؟
روکش دندان یک پوشش کامل است که تمامی سطوح دندان را میپوشاند و از آن در برابر آسیبها محافظت میکند و زیبایی از دست رفتهی دندان را به آن باز میگرداند.
روکش دندان از مواد مختلفی مثل پرسلن، فلز و یا ترکیب هر دوی آن ها ساخته میشوند. ضخامت روکش معمولاً دوبرابر ونیر (پوششهای سطحی) است و این مسئله مقاومت آن را در برابر شکستگی و ترک برداشتن بیشتر میکند.
کامپوزیت ونیر چیست؟
کامپوزیت ونیر نوعی پوشش سطحی نازک است که بر روی سطح بیرونی دندانهای شما قرار میگیرد و ظاهر نازیبای آن را میپوشاند. این پوشش سطحی طبیعی به نظر میرسد و رنگ براق و روشنی دارد. کامپوزیت ونیر بسیار نازک است و معمولا برای جایگذاری آن نیازی به تراشیدن سطح بیرونی مینای دندان نیست.
مقایسهی مرحلهی آمادهسازی دندان در کامپوزیت و روکش
پیش از آن که ونیر کامپوزیت و یا روکش بر روی دندان قرار بگیرند، آماده سازیهایی بر روی دندان باید صورت گیرد. همانطور که در بالاتر اشاره شد موارد مصرف هر دو مورد تفاوتهایی دارد. روکش معمولاً برای دندانهایی بیشتر استفاده میشود که آسیبهای جدیتری دیدهاند.
بنابراین مراحل آمادهسازی و قالبگیری برای دندان در روکش، از پیچیدگیهای بیشتری برخوردار است. به طور کلی کامپوزیت روشی کم تهاجم است و این بدان معنی است که تغیرات ناچیزی بر روی دندان صورت میگیرد و در نتیجه، آسیب کمتری نیز به آن میرسد.
برای جایگذاری کامپوزیت، موارد کمی پیش میآید که مینای دندان نیاز به تراشیده شدن داشته باشد و اگر هم چنین فرایندی ضروری باشد، به قدری ناچیز است که آسیبی به دندان وارد نمیشود. در صورتی که در جایگذاری روکشها، معمولا به ۶۰ تا ۷۰% تراشیدن مینای دندان پیش از قرار گرفتن روکش بر روی آن نیاز است. این مقدار ۲ تا چهار برابر بیشتر از ونیرهاست.
کامپوزیت نسبت به روکش بسیار نازکتر است و تنها بخش جلویی دندان را میپوشاند، اما روکش تمام سطحهای دندان را میپوشاند و ضخیمتر از کامپوزیت است. به همین دلیل دندان باید کوچکتر شود تا با قرارگیری روکش بر روی آن، بزرگتر از اندازهی طبیعی به نظر نرسد.
مقایسهی فرایند جایگذاری و نصب روکش و کامپوزیت
مراحل جایگذاری و نصب کامپوزیت و روکش دندان با یکدیگر تفاوتهایی دارد که در ادامه به بررسی دقیق آنها میپردازیم؛
مراحل جایگذاری کامپوزیت
- در ابتدا از دندانهای آماده شدهی شما قالب گیری میشود و سپس این قالب برای ساخت کامپوزیت فرستاده میشود.
- کامپوزیت ساخته شده برای دندانهای شما با استفاده از چسب مخصوص بر روی آنها قرار میگیرند.
- با استفاده از اشعه این اتصال محکم میشود. سپس کامپوزیت به خوبی پولیش میشود.
مراحل جایگذاری روکش
- بعد از آمادهکردن دندانها، از دندانهای شما قالب گرفته میشود و این قالب برای ساخت روکش به آزمایشگاه فرستاده میشود.
- ممکن است تا زمانی که کراون یا روکش شما ساخته میشود، بر روی دندان یک روکش موقت قرار می گیرد تا دندان دچار آسیب و شکستگی نشود.
- وقتی کراون آماده شد، بر روی محل خود قرار میگیرد و به خوبی جایگذاری میشود. سپس در جای خود ثابت میشود. اندازهی روکش و تناسب آن برای گاز گرفتن و قرار گرفتن دندانها روی هم بررسی میشود تا در صورت وجود مشکل، آن را برطرف کنند.
برای مطالعه دقیقتر این مطلب و آشنائی با جزئیات کامپوزیت و روکش دندان به مقاله تفاوت کامپوزیت ونیر و روکش دندان چیست؟ در وبسایت دکتر محمد نیکزاد جراح و دندانپزشک مراجعه کنید.