0

محمد جهان آرا؛ فرمانده سپاه خرمشهر

aftabm
aftabm
کاربر طلایی1
تعداد پست ها : 25059

محمد جهان آرا؛ فرمانده سپاه خرمشهر

محمد جهان آرا فرمانده سپاه خرمشهر و از مشاهیر ایران در عرصه نظامی بود. او در حالی که خبر یک پیروزی جنگی را نزد امام خمینی می‌برد، در یک هواپیمای خودی سقوط کرد و شهید شد.

محمدجهان آرا فرمانده سپاه خرمشهر

نبرد خرمشهر به دلیل خونین بودن و مقاومت طولانی‌مدت نیروهای ایرانی، تبدیل به نمادی از دفاع در برابر حمله عراق به ایران شد؛ نماد مقاومت ایرانیان و تعلق خاطر به آب و خاک. پس از فتح خرمشهر ترانه «ممد نبودی ببینی» که توسط غلام کویتی پور اجرا شد. این ترانه اشاره به محمد جهان آرا فرمانده سپاه خرمشهر داشت که با یارانش در کوچه و خیابان‌های شهر علیه ارتش بعث مقاومت کرده بودند.

محمد جهان آرا یکی از مهمترین چهره‌های مقاومت ایران در جنگ ایران و عراق بود که در سال‌های ابتدایی جنگ مسئولیت فرماندهی سپاه خرمشهر را بر عهده داشت. جهان آرا با شلیک خودی به هواپیمایش در سال شصت و زمانی که تنها ۲۷ سال داشت، شهید شد و آزادی خرمشهر را هیچگاه ندید؛ همچنین اعدام برادر کوچکترش در سال ۶۷ را.

بیوگرافی محمد جهان آرا

محمد جهان آرا در نهم شهریورماه سال ۱۳۳۳، یک سال پس از کودتای ۲۸ مرداد، در خرمشهر به دنیا آمد. محمد جهان آرا چهار برادر و هشت خواهر داشت که سرنوشت برادرهایش نیز به نوبه خود جالب و قابل توجه بود.

خانواده جهان آرا مذهبی بودند و بحث و گفتگو و اختلاف عقیده از همان ابتدا در خانواده مشهود بود. پدرش در مصاحبه‌ای درباره کودکی وی چنین می‌گوید: «بچه بودند و شیطان، یادم می‌آید سیدعلی و سیدمحمد در یک گروه و سید محسن در گروه دیگری در خرمشهر عضو بودند، یک شب من حالم خیلی بد بود و آن‌ها مدام با هم بحث می‌‏کردند، چند بار به آن‌ها تذکر دادم که صبح بحث کنید، گوش نکردند، من هم سیدعلی و سیدمحمد را از خانه بیرون کردم و تا صبح هر چه در زدند به خانه راهشان ندادم تا ادب شوند.»

محمد ۱۵ سال بیشتر نداشت که در حال و هوای سیاسی آن سال‌ها به مبارزین اسلامگرای مخالف حکومت پهلوی پیوست و متاثر از آیت الله خمینی با دوستانش گروهی به نام «گروه الله اکبر» تشکیل دادند.

جهان آرا یک سال پس از فعالیت در گروه الله اکبر به همراه برادرش به «سازمان حزب الل»ه پیوست. سازمان حزب الله توسط عباس آقا زمانی معروف به ابوشریف  اداره می‌شد و به صورت مخفیانه با حکومت پهلوی مبارزه می‌کرد.

به گزارش رویداد۲۴ سازمان حزب الله در سال ۱۳۵۰ به سازمان مجاهدین خلق نزدیک شد و با توجه به زمینه‌های مشترک ایدئولوژیک و سیاسی، بسیاری از اعضای آن به مجاهدین پیوستند. برادر محمدجهان آرا نیز از همان تاریخ به سازمان مجاهدین علاقه‌مند شد. یک سال پس از فعالت در سازمان حزب الله، جهان آرا به همراه بسیاری از اعضای سازمان دستگیر شد و به علت سن کم حکم سبکی گرفت و پس از یک سال از زندان شاه آزاد شد.

جهان آرا پس از آزادی از زندان در کنکور سراسری شرکت کرد و برای تحصیل به دانشگاه تبریز رفت. در سال ۱۳۵۵ یکی از برادرانش، علی جهان آرا، به گروه منصورون پیوست و محمد هم به همراه برادر در همین گروه به فعالیت پرداخت. گروه منصورون مشی چریکی داشت و اغلب فعالیت‌هایش در جنوب کشور و در شهر‌هایی مانند خرمشهر و دزفول بود.

تاثیر عضویت در گروه منصورون، در شکل‌گیری شخصیت جهان آرا بسیار تاثیر گذار بود. وی در این گروه با افرادی، چون محسن رضایی و علی شمخانی آشنا شد و برادرش نیز که در همین گروه بود، در درگیری مسلحانه با اعضای ساواک جان باخت.

پیروزی خرمشهر را ندید

جهان آرا سال ۱۳۳۳ در خرمشهر دیده به جهان گشود.  از ۱۵ سالگی به صف مبارزه بر ضد طاغوت پیوست و در سال ۱۳۴۹، به عضویت گروه حزب الله خرمشهر درآمد و پابه پای افراد این گروه، تلاش وسیعی را در براندازی رژیم پهلوی آغاز کرد.در جنگ فرمانده سپاه خرمشهر شد اما پس از دفاع جانانه اش مقابل دشمن ؛ پیروزی خرمشهر را ندید چرا که هواپیمای حامل او و 5 فرمانده دیگر سقوط کرد.شهید سید محمدعلی جهان آرا 7 مهر سال 60 به درجه رفیع شهادت نایل آمد.سوم خرداد سال ۶۱ خرمشهر آزاد شد و شهید جهان آرا ۹ ماه بود که شهید شده بود و در میان یارانش و همرزمانش حضور نداشت تا آزادسازی خرمشهر را ببیند.خود همرزمان شهید جهان آرا عنوان می کنند که شهادت این فرمانده گرانقدر و آگاه چقدر سخت بوده است آنهم در ماههای پر تلاطم منتهی به آزادسازی خرمشهر و چقدر دوست داشتند که محمد جهان آرا آزادسازی خرمشهر را ببیند.سروده زیبای ممد نبودی ببینی در واقع به مناسبت آزادسازی خرمشهر و به یاد محمد جهان‌آرای عزیز سروده و خوانده شده است.  جواد عزیزی از رزمندگان خرمشهر یاد محمد جهان آرا را بواسطه این سروده و ابیات زیبا بر لب نسل های مختلف ماندگار کرد.

داغی بر سینه خرمشهر

در سال‌های جوانی و پس از تحصیل در مدرسه عالی بازرگانی تبریز با گروه مبارزاتی منصورون آشنا شد و تا پیروزی انقلاب اسلامی به عنوان عضوی از این گروه در مبارزات علیه رژیم طاغوت شرکت داشت.دو سال و نیم پس از پیروزی انقلاب بود که به زادگاهش بازگشت و کانون فرهنگی نظامی انقلابیون خرمشهر را تأسیس کرد. کانونی که وظیفه حفاظت از مردم و خرمشهر در برابر بازمانده‌های رژیم پهلوی را بر عهده داشت. کمی بعد به فرماندهی سپاه خرمشهر در آمد و بعدتر جهاد سازندگی خرمشهر را پایه نهاد.

با دمیده شدن شعله‌های جنگ تحمیلی توسط آتش دشمن بعث، فرزند خلف خرمشهر نقش تعیین‌کننده‌ای در مقاومت و نبرد با دشمن داشت. مقاومتی هرچند جسورانه با از جان گذشتگی او و یارانش همراه بود اما مؤثر نیفتاد و خرمشهر پس از مقاومتی جانانه سقوط کرد. پس‌ازآن و به دنبال عزل بنی‌صدر از ریاست کل قول بود که جهت مبارزات تغییر یافت. با شکست حصر آبادان بارقه‌های بازپس‌گیری خونین‌شهر جان می‌گرفتند. فرمانده جهان‌آرا به همراه دیگر فرماندهان نزد امام خمینی (ره) می‌رفتند تا همراه با خبر شیرین شکست حصر آبادان، گزارشی از آنچه در این عملیات گذشته و احتمالات بعد از آن به امام ارائه کنند اما افسوس که پرواز هرکولس سی-۱۳۰ هیچ‌وقت به مقصد نرسید تا داغی بر سینه خرمشهر در عزای فرزندش بماند و هر بار میان مصرع به مصرع نوحه ( ممد نبودی ...) کویتی پور جان بگیرد.

محمد جهان آرا؛ فرماندهی که نماد مقاومت شد

از زبان همسرش قبل شهادت

در همان مدت کوتاه و تا قبل از به دنیا آمدن پسر دومم، خوابهایی را که می دیدم و احساسی که نسبت به ایشان در آن یک ماه داشتم، کاملاً او را ناظر اعمالم احساس می کردم، حتی بیشتر از گذشته. اگر در گذشته بُعد مکانی بین ما بود، ولی دیگر آن را احساس نمی کردم و در تمام موارد اتفاقهایی که در روز می افتاد و نیاز به مشورت داشتم، شب او را خواب می دیدم و راهنمایی ام می کرد چه کار انجام دهم!

وقتی پسرم به دنیا آمد، تصمیم گرفتیم اسمش را محمد بگذاریم، طبق برخوردهای عاطفی که هم من و هم خانواده ایشان داشتند. بعد از شهادت و به دنیا آمدن بچه، در حالت خواب و بیداری دیدم حضرت زینب(س) آمدند و بعد شهید جهان آرا وارد اتاق شدند. حضرت زینب(س) بچه را بغل کردند و به طرف شوهرم برگشتند. گفتم: می خواهیم اسمش را محمد بگذاریم، شهید ناراحت شد. گفتم: پس سلمان بگذاریم، چون من و او از قبل قرار گذاشته بودیم اگر بچه پسر باشد، اسمش را سلمان بگذاریم. با سر تأیید کرد و خندید. همان جا برای من مسجل شد باید اسم بچه را سلمان بگذاریم.

من با حضرت(س) شروع به صحبت کردم و دو سؤال نمودم. اوّل پرسیدم: امام خمینی بر حق است؟ گفتند: آری. سؤال دومم این بود که نتیجه جنگ چه می شود؟ ما در این جنگ پیروز می شویم؟ خندیدند و گفتند: بله. بعد به پشت شهید جهان آرا زدند و گفتند: این شهدا هم در جبهه هستند. در همان لحظه دیدم پسر بزرگ من حدود شش ساله است و پسر کوچکم پنج ساله. فاصله دو فرزندم سیزده ماه است. دست راست حضرت زینب(س) روی سر پسر بزرگم و دست چپشان روی سر پسر کوچکم بود.

در همان حال با خود نیت کردم اگر قرار است اسم بچه سلمان باشد، تا زمانی که من در بیمارستان هستم، یک نفر خارج بیمارستان، این مطلب را خواب ببیند. یکی از خواهران شهید در آن زمان خواب دیده بود در جایی است و صدایی از غیب می گوید: اسم بچه باید سلمان محمدی باشد. من بعدا گفتم که چنین خوابی دیده ام و اسم بچه را محمدسلمان گذاشتیم. جالب اینجاست که بچه ها وقتی به پنج و شش سالگی رسیدند، هر دو همان لباسهایی را داشتند که در رؤیا دیده بودم. این لباسها را من تهیه نکرده بودم، بلکه دوستان برای آنها آورده بودند. این تأییدی بود بر اینکه آنها پشتوانه ای از جدشان دارند.

این مطلب نشانگر این است که شهادت نه تنها زندگی را نابود نمی کند، بلکه پشتوانه اصیل تری برای زندگی است. ممکن است در ظاهر نبود یک موجود مادی به عنوان پدر و همسر، مشکلات و خلل خاصی را داشته باشد ـ که طبیعی است ـ ولی پشتوانه اصیل تر و عمیق تری را در زندگی ایجاد می کند، که باعث می شود خانواده های شهدا علی رغم مشکلات خاصی که ناشی از نبود پدر و تغییر جو زندگی برایشان ایجاد می شود، در دامن اصیل الهی پرورش پیدا کنند. همان طور که خداوند می فرماید: وقتی کسی شهید می شود، من جایگزین شهید در زندگی هستم. این مسأله عینی است، چون من نقش شهید جهان آرا را بعد از شهادتشان در زندگی ام و در تمام ابعاد حس می کنم. نه تنها در حالت روحی یا به صورت خواب، بلکه به صورت عینی در زندگی، راهنمایی هایی می کند. اظهارنظرهای خاصی صورت می گیرد و گاهی وقفه ای در خواب ایجاد می شود، بعد در خواب اعتراض می کنم، دلیل وقفه را برای من توضیح می دهند. یک بار در ارتباط با دلیلی که آورده بود، به من قول داد اگر بار دیگر این برخورد را انجام ندهی، باز ارتباط در خواب برقرار است.

نظارت در تمام مسایل هست و من مطمئن هستم این نظارت در تمام خانواده شهدا است و تنها در زندگی من نیست. در بعضی با قدرت خیلی عجیب و بیش از اندازه است که راه گشا است و نشانگر این است که زندگی جدای از آنها نمی تواند باشد. هرچند در بعضی مواقع بالا و پایین بودن زندگی یا پستی و بلندی هایی که در مسایل مختلف ایجاد می شود، وقفه ای ایجاد می کند، اما همان مسیر را طی خواهد کرد، چون شهدا درجات خاصی نزد خداوند دارند و خداوند به خاطر وجود آنها است که این عنایت را شامل زندگی می کند.

شهید جهان‌آرا از زبان (حاج حسن آذرنیا )هم رزم شهید

اخلاق و روحیات شهید جهان‌آرا چگونه بود؟

شهید محمد جهان‌آرا از نظر اخلاقی یک نمونه بارز مجاهد فی سبیل‌الله و رزمنده تلاشگر و دوست صمیمی، برادر، استاد و راهنمای بسیاری از همرزمان و دوستانش بود.

با مجموعه‌‌ای که کار می‌کرد ارتباط بسیار نزدیک و تنگاتنگی داشت، هیچگاه از موضع فرماندهی با پرسنل تحت امرش برخورد نمی‌کرد، بیشتر در قالب رفاقت و برادری امورات را پیش می‌برد.

به نظر من با وجود سن و سال کمی که داشت یک استاد، راهنما و یک یاور بسیار نزدیک برای تمام بچه‌ها‌یی بود که با ایشان کار می‌کردند، رزمنده بودند و در جبهه حضور داشتند.

خیلی خوش برخورد، خوش سخن، گشاده‌رو، متواضع، فروتن و در عین حال بسیار خدا ترس و دلسوز بود. شهید جهان‌آرا ویژگی‌های اخلاقیش به گونه‌ای بود که از ایشان فرمانده‌ای را تربیت کرد که بر قلوب و بر دل‌های بچه‌هایی که با او کار می‌کردند، فرماندهی می‌کرد و اگر مطلبی را ایشان از هر پرسنل تحت امرش میخواست، همه با جان و دل به نحو احسن درخواست او را اجابت می‌کردند و پاسخگو باشند.

نحوه فرماندهی شهید جهان‌آرا در جنگ چگونه بود؟

همین ویژگی‌های اخلاقی محمد جهان‌آرا بود که باعث شد که در جنگ یک فرمانده موفق باشد. ما به خوبی به یاد داریم چه در مقاومت ۳۵ روزه خرمشهر و چه قبل از آن و چه در دوران بحران و چه در شرایطی که تحت عنوان خلق عرب در خرمشهر سازماندهی شده بود، اگر فرماندهی محمد جهان‌آرا نبود و اگر تدابیر و دستورات، حمایت و پشتیبانی بچه‌های تحت امرش نمی‌بود و آن نشاط و روحیه‌ را به افراد تزریق نمیکرد، نمیتوانستیم در دوران دفاع مقدس و در روزهای مقاومت دوام بیاوریم.در واقع اگر مدیریت و سازماندهی و نشاط و پیگیری‌های متعدد و حضور فعالانه محمد جهان‌آرا نبود، قطعا خرمشهر خیلی زودتر از اینها سقوط می‌کرد و ممکن بود که سرنوشت جنگ را هم تحت تاثیر قرار دهد اما اصالت، شجاعت، مهارت، تخصص، دلسوزی و پیگیری محمد جهان‌آرا باعث شد که رزمندگان با او هم‌قسم شوند و پیمان ببندند و بتوانند کاری را در خرمشهر انجام دهند به گونه‌ای که حادثه آفرینی کنند و جنگ را مدیریت کنند و امروزه زبانزد خاص و عام چه در داخل و چه در خارج از کشور است.همین شجاعت و دلسوزی و پیگیری محمد جهان‌آرا در تاریخ جنگی ما بی‌ تاثیر نبود و به طور حتم نوع مدیریت ایشان باعث شد که ما سرنوشت جنگ را اینگونه که رقم خورده، رقم بزنیم.

ماجرای جمله معروفِ «بچه‌ها، اگر شهر سقوط کرد آن را دوباره فتح خواهیم کرد، مواظب باشید که ایمانتان سقوط نکند.» که توسط شهید جهان‌آرا بیان شد، چه بود؟

رژیم بعثی با دو لشکر پیاده زرهی و یک تیپ مهندسی وارد خرمشهر شد و توپ و مهمات را بر سر مردم شهر ریخت که به یاد دارم تعداد فراوانی از مردم بی‌گناه و مظلوم شهید شدند و پس از هجوم وحشیانه دشمن، بسیاری از مردم آواره شدند.رزمندگان در کوچه پس کوچه‌های شهر به مبارزه پرداختند ما در آن زمان حدود سه هزار نفر بودیم اما در مقابل دشمن 30 هزار نیروی انسانی داشت و از لحاظ توان نظامی و مهمات و سلاح در بهترین درجه قرار داشت و حمایت بیش از 30 کشور را به همراه داشت.اما ما در مقابل دشمن تا بن دندان مسلح، هیچ امکانات و ادواتی نداشتیم. دوره‌های آموزشی کمتری را دیده بودیم و غالبا جوان بودیم اما با توکل و اراده بی‌نظیری ایستادگی و مقاومت می‌کردیم و گاهی به قلب دشمن می‌زدیم و با گرفتن اسلحه آنها با خودشان می‌جنگیدیم.

ما در اوج خطر و آتش بودیم که در کوچه‌های خرمشهر با دست خالی در برابر تانک‌های رژیم بعثی ایستادگی می‌کردیم. در منطقه مولوی خرمشهر به همراه شهید سیدعلی حسینی با تانک عراقی درگیر شدم و این شهید والامقام در آن لحظه با آر‌پی‌جی حدود 6 تانک عراقی را منهدم کرد و یکی از تانک‌ها به سمت او شلیک کرد که ما تصور کردیم سیدعلی حسینی شهید شده است اما جان سالم به در برد.

بعد از این جریانات برای استراحت به مدرسه‌ای اعزام شدیم که شب هنگام این مدرسه را به توپ بستند و تعدادی از نیروهای ما از جمله شهید محسنی‌فر و شهید سیدعلی حسینی به شهادت رسیدند که این اقدام باعث ناراحتی ما و به اوج رسیدن احساسات شد.اینجا بود که شهید جهان‌آرا برای روحیه دادن و دلداری به رزمندگان و نیروها آن جمله معروف را بیان کرد که: بچه‌ها، اگر شهر سقوط کرد آن را دوباره فتح خواهیم کرد، مواظب باشید که ایمانتان سقوط نکند. این شهید باز ادامه داد که از هیچ‌کس انتظار کمک نداشته باشید و او بارها در این مواقع اسم خیانت را به زبان می‌آورد.

چه خیانتی؟

. تجهیزات و نیروی کامل دشمن از یک طرف و خیانت‌های داخلی از سوی بنی‌صدر در طرف دیگر موجب شد که شهر سقوط کند. بنده بارها از شهید جهان‌آرا بحث خیانت را شنیدم یک مرتبه در 10 مهر و یک مرتبه در 24 مهر که خرمشهر در این روز به خونین‌شهر نامگذاری شد.در روز 24 مهر دشمن بسیاری از مناطق شهر را به تصرف درآورد و جنگ تن به تن شده بود در آن حادثه تعدادی به شهادت رسیدند و تعدادی مجروح شدند ولی متاسفانه ما حمایت نمی‌شدیم. بنده عازم سپاه آبادان شدم و در اتاق مخابرات حضور پیدا کردم که به شدت اصرار داشتم با رئیس جمهور بنی‌صدر ارتباط تلفنی برقرار کنم، تماس برقرار شد و فردی جواب بنده را داد، خواستم با بنی‌صدر صحبت کنم اما پذیرفته نشد که با اصرار فراوان با رئیس دفتر او صحبت کردم و مشکلات و درگیری و کمبود را به او اطلاع دادم اما او در پاسخ به بنده گفت که با چوب و سنگ مقاومت کنید! در حالی که جوانان ما در حال پرپر شدن بودند و این صحبت داغ دل ما را بیشتر کرد.من پس از این قضیه به خرمشهر برگشتم و با شهید جهان‌آرا دیدار کردم و داستان و ماجرا را به اطلاع او رساندم. شهید جهان‌آرا دستان خود را روی سرش قرار داد و با بغض و اشک به من گفت که این‌(بنی‌صدر) در حال خیانت است!

پیام امام خمینی (ره) در بزرگداشت شهادت سرلشگر جهان آرا

«اینان، خدمت گزار رشید و متعهدی بودند که در انقلاب و پس از پیروزی انقلاب، با سرافرازی و شجاعتْ در راه هدف، و در حال خدمت به میهن اسلامی به جوار رحمت حق تعالی شتافتند. شک نیست که همه باید این راه را برویم و به سوی حق و سرنوشت خویش بشتابیم، پس چه سعادتی بالاتر از آن که در حال جهاد با دشمنان اسلام و خدمت به حق و خلق و مجاهدت در راه هدف و شرف این راه طی شود و چه سعادت مند بودند این شهیدان که دین خود را به اسلام و ملت شریف ایران ادا نموده و به جایگاه مجاهدین و شهدای اسلام شتافتند...»

تقدیر و بزرگداشت شهید محمد جهان آرا توسط مقام معظم رهبری

من مایلم اینجا یادی بکنم از محمد جهان آرا، شهید عزیز خرمشهر و شهدایی که در خرمشهر مظلوم آن طور مقاومت کردند. آن روزها بنده در اهواز از نزدیک شاهد قضایا بودم. خرمشهر در واقع هیچ نیروی مسلح نداشت. نه که صد و بیست هزار (مانند بغداد) نداشت بلکه ده هزار، پنج هزار هم نداشت. چند تانک تعمیری از کار افتاده را مرحوم شهید اقارب پرست - که افسر ارتشی بسیار متعهدی بود - از خسروآباد به خرمشهر آورده بود، تعمیر کرد. (البته این مال بعد است، در خود آن قسمت اصلی خرمشهر نیرویی نبود) محمد جهان آرا و دیگر جوانهای ما در مقابل نیروهای مهاجم عراقی - یک لشکر مجهز زرهی عراقی با یک تیپ نیروی مخصوص و با نود قبضه توپ که شب و روز روی خرمشهر می بارید - سی و پنج روز مقاومت کردند. همانطور که روی بغداد موشک می زدند، خمپاره ها و توپهای سنگین در خرمشهر روی خانه های مردم مرتب می بارید، اما جوانان ما سی و پنج روز مقاومت کردند. بغداد سه روزه تسلیم شد ملت ایران، به این جوانان و رزمندگانتان افتخار کنید. بعد هم که می خواستند خرمشهر را تحویل بگیرند، دوباره سپاه و ارتش و بسیج با نیرویی به مراتب کمتر از نیروی عراقی رفتند خرمشهر را محاصره کردند و حدود پانزده هزار اسیر در یکی دو روز از عراقیها گرفتند.

«ممد نبودی ببینی»

در روایت‌های رسمی دلیل شهادت، نقص فنی و سقوط هواپیما عنوان شد. نوحه‌ معروف «ممد نبودی ببینی» را پس از آزادسازی خرمشهر، جواد عزیزی از نیروهای سپاه پاسداران در خرمشهر، در رثای محمد جهان‌آرا سرود و نخستین بار حسین فخری ، از هم‌رزمان وی، آن را بر سر مزارش خواند و یک‌سال بعد نیز غلام کویتی‌پور هم‌زمان با سالگرد آزادسازی خرمشهر، آن را بازخوانی کرد.

خصوصیات اخلاقی شهید جهان آرا

شهید جهان آرا، بزرگ مردی که با مقاومت و درایت وی، خرمشهر نه تنها خونین شهر شد، بلکه چشمه جوشان و موج خروشانِ خون شدند که رژیم بعث را به شکست واداشت وسراسر میهن اسلامی را گلستان ساخت. شهید محمد جهان آرا، یکی از هزاران شهید گلگون کفن این انقلاب از خطه خونین شهر است که فرماندهی سپاه شهیدان این شهر را به عهده داشت. افسوس که خورشید وجودش زود غروب کرد و به خیل یاران شهیدش پیوست.

اخلاص و ارادات شهید جهان آرا به امام خمینی رحمه الله زبانزد همگان بوده و او به خاطر همین عشق به اسلام و امام، خستگی نمی‌شناخت. جهان آرا در دوران سخت دفاع مقدس، در مسیر به بار نشستن خون شهیدان، آسایش و آرامش را بر خود حرام کرده، مردانه در مقابل متجاوزان بعثی ایستاد.

او از رادمردان خط مقدم مبارزه در شهرهای آبادان و خرمشهر بود. شهید جهان آرا هم چنین در هدایت حرکت های مردمی و بسیج نیروهای نظامی و سازماندهی آنان بر ضد نیروهای بعثی و منافقانْ نقش عمده ای به عهده داشت؛ زیرا از نظر وی، کسانی که در مقابل انقلاب و امام ایستاده بودند، قابل گذشت نبودند.

خواهر ایشان در این باره چنین می گوید: «یکی از خصوصیات او این بود که وقتی انسان با او برخورد می کرد، خیلی آرام بود، ولی در برابر کسانی که در مقابل انقلاب ایستاده بودند اصلاً گذشت نداشت».

تهذیب نفس، پالایش روان از آلودگی های دنیوی، تواضع و فروتنی، اخلاص و خدابینی، از اوصاف معنوی شهید جهان آرا بود. او همواره چنان عمل می کرد که گویی خدا را در همه کارهایش به روشنی می بیند. هیچ وقت تکبر و خودنمایی در کارهایش راه نمی یافت. با این که فرماندهی سپاه خرمشهر و اهواز را برعهده داشت، هیچ گاه احساس برتری بر سایر رزمندگان در او مشاهده نمی شد.

پدر ایشان در این باره می گوید: «محمد جهان آرا با دیگر سپاهیان هیچ فرقی نمی کرد و عنوان فرماندهی مطرح نبود».

شهید جهان آرا از خودنمایی، تظاهر و شهرت طلبی گریزان بود. شهید محمد جهان آرا، مرد فضیلت و تقوا و نمونه ای از مردان خدا بود. او از نظر فروتنی در مرتبه ای عالی قرار داشت و برای دیگرانْ احترام و ارزش فراوانی قائل بود و برای رزمندگان سپاه خرمشهر و اهواز، پدری مهربان و شایسته به شمار می آمد. برای خدا سخن می گفت و پیوسته به یاد خدا بود.

خواهر ایشان در این باره می گوید: «از آن جا که عاشق اسلام و امام بود، آرامش نداشت و شبانه روز در اختیار مردم بود و کار می کرد. وقتی با او درباره امام بحث می شد، آن چنان از امام صحبت می کرد و آن چنان از خصوصیات امام می گفت که گویی امام در جلوی او نشسته است. او با تمام وجود امام را درک می کرد».

اخلاص و ارادات شهید جهان آرا به امام خمینی رحمه الله زبانزد همگان بوده و او به خاطر همین عشق به اسلام و امام، خستگی نمی‌شناخت. جهان آرا در دوران سخت دفاع مقدس، در مسیر به بار نشستن خون شهیدان، آسایش و آرامش را بر خود حرام کرده، مردانه در مقابل متجاوزان بعثی ایستاد.

او از رادمردان خط مقدم مبارزه در شهرهای آبادان و خرمشهر بود. شهید جهان آرا هم چنین در هدایت حرکت های مردمی و بسیج نیروهای نظامی و سازماندهی آنان بر ضد نیروهای بعثی و منافقانْ نقش عمده ای به عهده داشت؛ زیرا از نظر وی، کسانی که در مقابل انقلاب و امام ایستاده بودند، قابل گذشت نبودند.

خواهر ایشان در این باره چنین می گوید: «یکی از خصوصیات او این بود که وقتی انسان با او برخورد می کرد، خیلی آرام بود، ولی در برابر کسانی که در مقابل انقلاب ایستاده بودند اصلاً گذشت نداشت».

تهذیب نفس، پالایش روان از آلودگی های دنیوی، تواضع و فروتنی، اخلاص و خدابینی، از اوصاف معنوی شهید جهان آرا بود. او همواره چنان عمل می کرد که گویی خدا را در همه کارهایش به روشنی می بیند. هیچ وقت تکبر و خودنمایی در کارهایش راه نمی یافت. با این که فرماندهی سپاه خرمشهر و اهواز را برعهده داشت، هیچ گاه احساس برتری بر سایر رزمندگان در او مشاهده نمی شد.

پدر ایشان در این باره می گوید: «محمد جهان آرا با دیگر سپاهیان هیچ فرقی نمی کرد و عنوان فرماندهی مطرح نبود».

شهید جهان آرا از خودنمایی، تظاهر و شهرت طلبی گریزان بود. شهید محمد جهان آرا، مرد فضیلت و تقوا و نمونه ای از مردان خدا بود. او از نظر فروتنی در مرتبه ای عالی قرار داشت و برای دیگرانْ احترام و ارزش فراوانی قائل بود و برای رزمندگان سپاه خرمشهر و اهواز، پدری مهربان و شایسته به شمار می آمد. برای خدا سخن می گفت و پیوسته به یاد خدا بود.

خواهر ایشان در این باره می گوید: «از آن جا که عاشق اسلام و امام بود، آرامش نداشت و شبانه روز در اختیار مردم بود و کار می کرد. وقتی با او درباره امام بحث می شد، آن چنان از امام صحبت می کرد و آن چنان از خصوصیات امام می گفت که گویی امام در جلوی او نشسته است. او با تمام وجود امام را درک می کرد».

سلام بر خرمشهر، سلام بر شهیدان سرافراز خونین شهر. سلام بر جهان آرا، بزرگ مردی که با شهادت خویش، درد را به مهمانی دل ها فرستاد. جهان آرا، فرمانده رشید و سربلندی بود که خرمشهر و اهواز، سرفرازی و عزت را با رشادت های او به نظاره نشست.

از این رو، هنگامی که خبر شهادت وی به گوش مردم رسید، چه بسیار سینه هایی سوزان و چشمان پر اشک که او را بدرقه کردند و عاشقانه بر مزار پاکش گریستند. روح این شهید والامقام شاد، و نامش در دفتر عشق و ایثار جاودان باد.

او به راستی پاسداری نمونه و اسوه بود که با دل سوزی فراوان، در راه پیروزی ارتش اسلام بر کافران بعثی تلاش می کرد و سرانجام در این راه جان خویش را به جان آفرین بخشید. یاد این سردار شهید همواره در خاطر دل ها مستدام باد!

نحوه شهادت شهید جهان آرا

۸ مهرماه سال ۱۳۶۰ در حالی که سرداران و سربازان فاتح ارتش اسلام پس از رزمی بی امان با بعثیان متجاوز، با سرافرازی از جبهه نبرد حق علیه باطل بر می گشتند، هواپیمایی که این عزیزان را به تهران می آورد، درحوالی کهریزک دچار سانحه غم انگیزی گشته و سقوط کرد.

در این حادثه، علاوه بر شهید شدن تعدادی از رزمندگان اسلام، فرمانده سرافراز و نامور سپاه خرمشهر، محمد علی جهان آرا به همراه چهار سردار بزرگ اسلام سرلشگر فلاحی جانشین رئیس ستاد مشترک ارتش، سرتیپ نامجو وزیر دفاع، سرتیپ فکوری جانشین رئیس ستاد مشترک ارتش و شهید یوسف کلاهدوز قائم مقام فرمانده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به شهادت رسیدند.
وصیت نامه شهید جهان آرا

تو را شکرکه شربت شهادت این یگانه راه رسیدن به خودت را به من بنده فقیر و حقیر و گناهکارخود ارزانی داشتی تو را شکر که این تنها نعمت خدا پسنده خودت را بر این انسان ذلیل عطا فرمودی و من تنها راه سعادت خویش را شهادت در راهت یافتم و چه زیباست که من با زمان کوچکترین وسیله خود اعلاترین و ارزشمندترین ارزشها را گرفتم،و این نیست مگر لطف و عنایت پروردگارنسبت به بنده اش.

خداوندا مرا ازاین همه لطف و عنایت دورمگردان و شهادت را نصیبم کن.

من برای کسی وصیتی ندارم ولی یک مشت درد و رنج دارم که براین صفحه کاغذ می خواهم همچون تیغی و یا تیری برقلب سیاه دلانی که این آزادی را حس نکرده اند بر سر اموال این دنیا ملت را،امتی را و جهانی را به نیستی و نابودی می کشانند،فرود آورم.

خداوندا تو خود شاهد بودی که من تعهد این آزادی را با گذران تمام وقت هستی خویش ارج نهادم و با تمام دردها و رنجهائی که بعد ازانقلاب بر جانم وارد شد صبر و شکیبایی کردم ولی این را می دانم که این سران تازه به دوران رسیده نعمت آزادی را درک نکرده اند چون دربند نبوده اند یا در گوشه های دریاهای پاریس و لندن و هامبورگ بوده اند و یا در…..

و تو ای امام،ای که به اندازه تمامی قرنها سختیها و رنج کشیدی از دست این نابخردان خرد همه هیچ دان!لحظه لحظه این زندگی برتو همچون نوح،موسی و عیسی و محمد(ص)گذشت.

ولی تو ای امام و ای عصاره تاریخ بدان که با حرکتت،حرکت اسلام را در تاریخ جدید شروع کردی و آزادی مستضعفان جهان را تضمین کردی.ولی ای امام کیست که این همه رنجها و دردهای تو را درک کند و کیست که دریابد که لحظه ای کوتاهی ازاین حرکت به هرعنوان خیانتی به تاریخ انسانیت و کلیه انسانهای حاضر و آینده تاریخ می باشد.

ای امام درد تو را،رنج تو را می دانم چه کسانی با جان می خرند.جوان با ایمان،که هستی و زندگی تازه خویش را در راه به هدف رسیدن حکومت عدل اسلامی فدا می کند بله ای امام درد تو را جوانان درک می کنند اینان که ازمال دنیا فقط و فقط رهبری تو را دارند،و جان خویش را برای هدفت که اسلام است فدا می کنند و بدان ای امام تا لحظه ای که خون در رگ ما جوانان پاک اسلام وجود دارد.

لحظه ای نمی گذاریم که خط پیامبرگونه تو که بخط انبیاءو تاریخ وصل است به انحراف کشیده شود.ولی ای امام من به عنوان کسی که شاید کربلای حسین را در کربلای خرمشهر دیده ام سخنی با تو دارم که از اعماق جانم و از پرپر شدن خون جوانان خرمشهر برمی خیزد و آن اینست.

ای امام از روزیکه جنگ آغاز شد تا لحظه ای که خرمشهرسقوط کرد من یک ماه به طور مداوم کربلا را می دیدم هر روز که حمله دشمن بر برادران سخت می شد و فریاد آنها بی سیم را از کار می انداخت و هیچ راه نجاتی نبود به اتاق خود می رفتم گریه را آغاز می کردم و فریاد می زدم:«ای رب العالمین بر ما مپسند ذلت و خواری را»

منابع:

https://www.daneshchi.ir/%D8%AA%D8%AD%D9%82%DB%8C%D9%82-%D8%AF%D8%B1-%D9%85%D9%88%D8%B1%D8%AF-%D8%B2%D9%86%D8%AF%DA%AF%DB%8C-%D8%B4%D9%87%DB%8C%D8%AF-%D8%AC%D9%87%D8%A7%D9%86-%D8%A2%D8%B1%D8%A7-%D9%88%D8%B5%DB%8C%D8%AA/

https://www.borna.news/%D8%A8%D8%AE%D8%B4-%D8%A7%D8%B3%D8%AA%D8%A7%D9%86-%D9%87%D8%A7-11/904285-%D8%B3%D8%B1%D9%84%D8%B4%DA%AF%D8%B1-%D9%85%D8%AD%D9%85%D8%AF-%D8%AC%D9%87%D8%A7%D9%86-%D8%A2%D8%B1%D8%A7-%DA%A9%D9%87-%D8%A8%D9%88%D8%AF-%DA%86%D9%87-%DA%A9%D8%B1%D8%AF

https://www.rouydad24.ir/fa/news/231791/%D9%85%D8%AD%D9%85%D8%AF-%D8%AC%D9%87%D8%A7%D9%86-%D8%A2%D8%B1%D8%A7-%D9%81%D8%B1%D9%85%D8%A7%D9%86%D8%AF%D9%87%DB%8C-%DA%A9%D9%87-%D9%86%D9%85%D8%A7%D8%AF-%D9%85%D9%82%D8%A7%D9%88%D9%85%D8%AA-%D8%B4%D8%AF

https://www.iribnews.ir/fa/news/2535287/%D9%88%D9%82%D8%AA%DB%8C-%DA%A9%D9%87-%D9%85%D8%AD%D9%85%D8%AF-%D8%AC%D9%87%D8%A7%D9%86-%D8%A2%D8%B1%D8%A7-%D8%A2%D8%B3%D9%85%D8%A7%D9%86%DB%8C-%D8%B4%D8%AF

https://www.farsnews.ir/news/13990708000028/%D9%85%D8%A7%D8%AC%D8%B1%D8%A7%DB%8C-%D8%BA%D9%85%E2%80%8C%D8%A7%D9%86%DA%AF%DB%8C%D8%B2-%D8%AC%D9%85%D9%84%D9%87-%D9%85%D8%B9%D8%B1%D9%88%D9%81-%D8%B4%D9%87%DB%8C%D8%AF-%D8%AC%D9%87%D8%A7%D9%86%E2%80%8C%D8%A2%D8%B1%D8%A7-%D9%88-%D9%87%D8%B4%D8%AF%D8%A7%D8%B1-%D8%AF%D8%B1-%D8%B1%D8%A7%D8%A8%D8%B7%D9%87-%D8%A8%D8%A7-%D8%AE%DB%8C%D8%A7%D9%86%D8%AA

https://hawzah.net/fa/Magazine/View/3992/4077/23848/%DA%AF%D9%81%D8%AA%DA%AF%D9%88-%D8%A8%D8%A7-%D8%AE%D8%A7%D9%86%D9%85-%D8%A7%DA%A9%D8%A8%D8%B1%D9%86%DA%98%D8%A7%D8%AF,-%D9%87%D9%85%D8%B3%D8%B1-%D8%B3%D8%B1%D8%AF%D8%A7%D8%B1-%D8%B4%D9%87%DB%8C%D8%AF-%D8%B3%DB%8C%D8%AF-%D9%85%D8%AD%D9%85%D8%AF-%D8%AC%D9%87%D8%A7%D9%86-%D8%A2%D8%B1%D8%A7

https://www.mehrnews.com/news/4731510/%D8%B1%D9%88%D8%B2%DB%8C-%DA%A9%D9%87-%D9%85%D8%AD%D9%85%D8%AF-%D8%AC%D9%87%D8%A7%D9%86-%D8%A2%D8%B1%D8%A7-%D8%A2%D8%B3%D9%85%D8%A7%D9%86%DB%8C-%D8%B4%D8%AF

https://vaghayerooz.com/fa/news/4256/%D8%B4%D9%87%DB%8C%D8%AF-%D8%B3%D8%B1%D9%84%D8%B4%DA%AF%D8%B1-%D9%85%D8%AD%D9%85%D8%AF-%D8%AC%D9%87%D8%A7%D9%86-%D8%A2%D8%B1%D8%A7-%DA%A9%DB%8C%D8%B3%D8%AA

سه شنبه 3 خرداد 1401  1:31 PM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها