0

مبلغ کفاره روزه در سال ۱۴۰۱ و زکات فطریه چقدر است؟

 
aftabm
aftabm
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1392 
تعداد پست ها : 25059
محل سکونت : اصفهان

مبلغ کفاره روزه در سال ۱۴۰۱ و زکات فطریه چقدر است؟

مبلغ کفاره روزه در سال ۱۴۰۱ و زکات فطریه چقدر است؟

مبلغ فطریه و کفاره سال ۱۴۰۱ از سوی دفتر مقام معظم رهبری اعلام شد

مبلغ فطریه و کفاره سال ۱۴۰۱ از سوی دفتر مقام معظم رهبری اعلام شد

 
دفتر مقام معظم رهبری در قم میزان فطریه و کفاره روزه ماه مبارک رمضان را در سال جاری اعلام کرد.

دفتر مقام معظم رهبری در قم در پاسخ به پرسشی درباره میزان زکات فطره و کفاره ماه مبارک رمضان با اشاره به آن که مومنان می توانند قیمت سه کیلو گندم یا برنج و مانند آن را از مغازه محل سکونت خود استعلام و آن را بر اساس مقدار شرعی به عنوان زکات فطره پرداخت کنند، اعلام کرد فطریه در سال جاری برای هر نفر و بر اساس قیمت سه کیلو گندم ۴۰ هزار تومان است.

 

این دفتر همچنین درباره کفاره غیرعمدی روزه های ماه مبارک رمضان نیز اعلام کرد، کفاره باید به صورت طعام پرداخت شود و البته دفتر مقام معظم رهبری در قم به ازای کفاره هر روز، ۸ هزار تومان امانت می‌گیرد تا آن را به طعام تبدیل کرده و به نیازمندان برساند.

میزان زکات فطره ۱۴۰۱ از سوی دفتر حضرت آیت الله مکارم شیرازی اعلام شد

میزان زکات فطره از سوی دفتر حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی مشخص و به کلیه دفاتر ایشان در سراسر کشور اعلام شد.

بر اساس نظر حضرت آیت الله مکارم شیرازی، زکات فطره امسال بر مبنای قوت غالب گندم، مبلغ چهل هزار تومان (۴۰۰.۰۰۰ ریال) و بر مبنای قوت غالب برنج، مبلغ یکصد و پنجاه هزار تومان (۱.۵۰۰.۰۰۰ ریال) اعلام شده است که مؤمنین در انتخاب هر یک از این موارد مخیر هستند.

کفاره روزه غیر عمد مبلغ هشت هزار تومان (۸۰.۰۰۰ ریال) است که باید به صورت نان تهیه و پرداخت شود؛ همچنین کفاره روزه عمد مبلغ چهارصد و هشتاد هزار تومان (۴.۸۰۰.۰۰۰ ریال) است.

لازم به ذکر است که براساس مسأله ۱۶۹۲ رساله توضیح المسائل آیت الله مکارم شیرازی، زکات فطره بر تمام کسانى که قبل از غروب شب عید فطر بالغ و عاقل و غنى باشند واجب است، یعنى باید براى خودش و کسانى که نان خور او هستند، هر نفر به اندازه یک صاع (تقریباً سه کیلو) از آنچه غذاى نوع مردم آن محل است، اعم از گندم و جو یا خرما یا برنج یا ذرّت و مانند اینها به مستحق بدهد و اگر پول یکى از اینها را بدهد کافى است.

در ضمن بنابر فتوای این مرجع تقلید شیعیان اگر کسى فقط در افطار شب عید فطر میهمان دیگرى باشد فطریه او به عهده خودش است.

دفتر حضرت آیت الله سیستانی مبلغ فطریه ۱۴۰۱ را اعلام کرد

دفتر حضرت آیت الله العظمی سیستانی میزان و مبلغ فطریه امسال (۱۴۰۱ هجری شمسی / ۱۴۴۳ هجری قمری) را اعلام کرد.
خبرنگار شفقنا از این دفتر کسب اطلاع کرد، از آنجا که میزان زکات فطره برای هر فرد سه کیلوگرم است، مبلغ آن برای فطریه بدل از آرد چهل (۴۰) هزار تومان و برای فطریه بدل از برنج ایرانی (۲۲۵) هزار تومان و فطریه بدل از برنج غیر ایرانی، شصت (۶۰) هزار تومان تعیین شده است.

اعلام میزان زکات فطره سال ۱۴۰۱ از سوی دفتر حضرت آیت الله وحید خراسانی

 دفتر حضرت آیت الله العظمی وحید خراسانی در اطلاعیه ای میزان زکات فطره در سال ۱۴۰۱ شمسی/ ۱۴۴۳ قمری را اعلام کرد.

باسمه‌تعالی

پیرو سوالات مکرر مؤمنین از دفتر حضرت آیت الله العظمی وحیدخراسانی (مدظله العالى) مبنی بر میزان زکات فطره ماه مبارک رمضان ١۴۴٣ به اطلاع می‌رساند ميزان زکات فطره برای هر نفر، یک صاع که تقریبا سه کیلوگرم گندم يا برنج و مانند اينها – از طعام هاى متعارف در محل – است كه مکلّف می‌تواند پول يكى از اينها را طبق قیمتى كه در محل خودش دارد محاسبه نموده و به فقیر بپردازد.

دفتر معظم له زكات فطره -به حساب گندم- را براى هر نفر به مبلغ ٤٠/٠٠٠ تومان قبول می‌کند.

مؤمنین در صورت داشتن سوال، می‌توانند با دفتر قم ۰۲۵۳۷۴۷۵ تماس حاصل نمایند.

اطلاعیه دفتر حضرت آیت الله نوری همدانی درباره میزان زکات فطره سال ۱۴۰۱

 

 

دفتر حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی در اطلاعیه ای میزان زکات فطره سال ۱۴۰۱ شمسی/ ۱۴۴۳ قمری را اعلام کرد.

متن اطلاعیه دفتر این مرجع تقلید شیعیان به شرح زیر است:

«بسم الله الرحمن الرحیم
با آرزوی قبولی طاعات و عبادات مؤمنین ومؤمنات، میزان زكات فطره ازسوی دفتر مرجع عالیقدرحضرت آیت الله العظمی نوری همدانی «مدظله العالی» به شرح ذیل اعلام شد:
شخصی که پرداخت زکات فطره بر او واجب است باید برای خودش و کسانی که نان خور او هستند، هر نفری یک صاع ( ۳ کیلو) از خوراکی‌های رایج خود (مانند گندم، برنج و …) یا مبلغ آن را به عنوان فطریه بپردازد.

با توجه به اینکه قیمت گندم و برنج در شهرهای مختلف، ممکن است تفاوت داشته باشد، لذا مؤمنین می‌توانند معادل مقادیر مذکور را بر طبق قیمت محل زندگی خود، محاسبه و پرداخت نمایند.

دفتر معظم له مبلغ قوت غالب گندم را ٤٠ هزار تومان و قوت غالب برنج ایرانی ١٥٠ هزار تومان اعلام می نماید كه مؤمنین درپرداخت یكی از آن مخیر می باشند.»

اطلاعیه دفتر حضرت آیت‌الله‌ شبیری زنجانی درباره زکات فطره و کفاره روزه

دفتر حضرت آیت‌الله‌ العظمی شبیری زنجانی درباره میزان زکات فطره و کفاره روزه اطلاعیه ای صادر کرد.

 

در اطلاعیه دفتر این مرجع تقلید شیعیان آمده است: «شخصی که پرداخت زکات فطره بر او واجب است باید برای خودش و کسانی که نانخور او هستند، هر نفری یک صاع (تقریبا ۳کیلو و ۶۰۰گرم) از خوراکی‌های رایج در منطقه خود (مانند گندم، برنج و …) یا مبلغ آن را به عنوان فطریه بپردازد.

با توجه به اینکه قیمت گندم و برنج در شهرهای مختلف، ممکن است اندکی متفاوت باشد، لذا مؤمنین می‌توانند معادل مقادیر مذکور را بر طبق قیمت محل زندگی خود، محاسبه و پرداخت نمایند.

کفاره افطار غیر عمدی برای هر روز، یک مد طعام (حدود ۹۰۰گرم به‌حساب گندم) است که باید به مسکین (فردی که معیشتش سختتر از فقیر است) پرداخت شود و در صورت اطمینان می‌توان قیمت آن را به مسکین داد تا به وکالت از مکلف، برای خودش این مقدار طعام بخرد.

دفتر آیت‌الله‌ العظمی شبیری زنجانی، مبلغ ۴۰هزار تومان را بابت زکات فطره هر نفر (به‌حساب قیمت گندم) و مبلغ ۱۰هزار تومان را برای کفاره افطار عذری دریافت می‌کند و به مصرف آن می‌رساند».

آیت‌الله جوادی آملی میزان زکات فطره و کفاره روزه سال ۱۴۰۱ را اعلام کرد

به گزارش صفحه اقتصاد، بنابر اعلام دفتر مرجعیت آیت الله العظمی جوادی آملی، میزان فطریه برای هر نفر حدود سه کیلوگرم گندم، جو، برنج، خرما، کشمش و مانند آن ها؛ یا قیمت آنهاست که در هر مکانی، قیمت خاص خود را دارد.
همچنین مبلغ مربوط به کفاره غیر عمد (گندم) روزی ۸۰۰۰ تومان و کفاره عمد روزی ۴۸۰.۰۰۰ تومان تعیین شده است.

اطلاعیه دفتر آیت الله صافی گلپایگانی پیرامون میزان زکات فطره و کفّاره روزه

دفتر استفتائات آیت الله صافی گلپایگانی پیرامون میزان زکات فطره و کفّاره روزه اطلاعیه ای صادر کرد.

 

به گزارش صفحه اقتصاد، متن اطلاعیه به شرح زیر است:

«بسمه تعالی

با آرزوی قبولی طاعات و عبادات روزه‌داران گرامی

پیرو سؤالات مکرّر و متعدد مقلّدان محترم مرجع عالیقدر آیت‌الله‌ العظمی صافی گلپایگانی قدس سره که بر تقلید از ایشان باقی مانده‌اند، فتوای مرجع فقید پیرامون میزان زکات فطره‌ و کفاره روزه، بشرح ذیل است:

مؤمنان مبلغ معادل یک صاع (۳ کیلوگرم) گندم یا برنج را به عنوان قوت غالب جهت زکات فطره بپردازند.

کفاره روزه غیرعمدی، برای هر روز، یک مد (حدود ۷۵۰ گرم) طعام مثل گندم است.

کفاره عمدی، برای هر روز افطار عمدی، اطعام شصت مسکین؛ هرکدام یک مد (حدود ۷۵۰ گرم) طعام، مثل گندم پرداخت شود.»

اعلام میزان زکات فطره و کفاره روزه سال ۱۴۰۱ از سوی دفتر حضرت آیت الله مظاهری

دفتر حضرت آیت‌الله مظاهری میزان «زکات فطره» و «کفّاره» در سال ۱۴۰۱ شمسی/ ۱۴۴۳ قمری را اعلام کرد.

در اطلاعیه دفتر آیت الله مظاهری آمده است:

۱) میزان زکات فطرۀ مکلّفینی که فقير نيستند، برای خودشان و اشخاص تحت تكفّل، به‌‌ازای هر نفر، تقريباً سه كيلوگرم گندم يا جو يا خرما يا برنج و مانند آن است که باید به مستحق بدهند و اگر پول يكى از اينها را هم بر اساس قیمت رایج محلّ زندگی خود بپردازند کافی است.

این مبلغ برای گندم در اغلب مناطق کشور حدود چهل هزار تومان توسط کارشناسان مربوطه برآورد شده است. در خصوص سایر مواد غذایی، با توجّه به اینکه قیمت آنها در شهرهای مختلف متفاوت است، مؤمنین می‌توانند معادل مقادیر مذکور را براساس قیمت محلّ زندگی خود بپردازند.

۲) کفّارۀ افطار غیر عمدی روزه، به ازای هر روزه، حدود ۷۵۰ گرم طعام نظیر گندم یا پول آن است و کفّارۀ عمدی افطار روزه، به‌ازای هر روزه، شصت برابر آن می‌باشد.

۳) خرید سایر نیازمندی‌های متعارف فقرا، اعم از خوراکی و غیر خوراکی، با مبالغ زکات فطره یا با مبالغ کفّاره و تحویل به آنان جایز است و نیز انتقال مبالغ زکات فطره یا کفّاره به حساب آنان مانعی ندارد و لازم نیست عین پول به آنها پرداخت شود.

۴) زکات فطرۀ کسانی که در شب عید فطر مهمان هستند یا افرادی نظیر كارگران، كارمندان و سربازان که در محلّ کارشان غذاى روزانه به آنها داده می‌شود، بر عهدۀ خودشان می‌باشد.

۵) كسى كه نماز عيد فطر مى‏ خواند، مستحب است زكات فطره را پيش از نماز عيد بدهد و اگر نماز عيد نمى ‏خواند، مى‏ تواند ادای فطریه را تا ظهر عید به تأخير اندازد.

دفتر حضرت آیت الله سبحانی میزان و مبلغ فطریه امسال را اعلام کرد

 

 

دفتر حضرت آیت الله العظمی سبحانی میزان و مبلغ فطریه امسال (۱۴۰۱ هجری شمسی / ۱۴۴۳ هجری قمری) را اعلام کرد.

کسی که موقع غروب یعنی قبل از غروب شب عید فطر گرچه به چند لحظه باشد بالغ و عاقل و هشیار است و فقیر و بنده کس دیگر نیست، باید برای خودش و کسانی که نان‌خور او هستند، هر نفری یک صاع که تقریباً سه کیلو است، گندم یا جو یا خرما یا کشمش یا برنج یا ذرت و مانند اینها به مستحق بدهد و اگر پول یکی از اینها را هم بدهد، کافی است.

پیرو سؤالات مکرر مؤمنین از دفتر آیت‌الله سبحانی به اطلاع می‌رساند: میزان زکات فطره برای هر نفر، یک صاع (که تقریبا سه کیلو) گندم یا برنج یا جو یا خرما یا کشمش یا ذرت و مانند اینها است، مکلّف است پول یکی از اینها را طبق قیمتی که در محل خودش دارد، محاسبه کرده و به فقیر بپردازد.
میزان زکات فطره برای هر فرد سه کیلوگرم است، مبلغ آن برای فطریه بدل از آرد چهل (۴۰) هزار تومان است.

اطلاعیه دفتر آیت الله صانعی پیرامون میزان زکات فطره

دفتر آیت الله صانعی در اطلاعیه ای میزان زکات فطره و کفاره روزه در سال ۱۴۰۱ شمسی را اعلام کرد.

به گزارش صفحه اقتصاد، در این اطلاعیه آمده است: با توجه به فتوای آیت الله العظمی صانعی (قدس سرّه) و سایر مراجع عظام تقلید مبنی بر کفایت و مجزی و مبری الذمه بودن پرداخت تقریباً سه کیلوگرم گندم، جو، خرما، کشمش و همچنین برنج (که امروزه جزء قوت غالب مردم است) پرداخت قیمت هر کدام به قیمت بازار نیز کفایت می‌کند.

در بخش دیگر اطلاعیه آمده است:  بنابراین با توجه به استعلام قیمت گندم و برنج توسط دفتر آیت الله العظمی صانعی(ره) میزان مبلغ کفاره و فطریه در سال ۱۴۰۱ به شرح ذیل است:

فطریه برای هر نفر بر مبنای قوت گندم، مبلغ ۴۰ هزار تومان و بر مبنای قوت برنج (ایرانی) ۲۴۰ هزار تومان و برنج (خارجی) ۹۰ هزار تومان به ازاء هر نفر می باشد.

فطریه چیست؟

فطریه عبارت است از سه کیلو طعام غالب هر مسلمان اعم از جو، گندم و برنج و اقلامی که به‌عنوان طعام محسوب می‌شوند. بر اساس محاسبات صورت‌گرفته میزان زکات فطره برای یک نفر با محاسبه‌ی سه کیلو گندم، ۴۰.۰۰۰ تومان است و پرداخت این مبلغ به‌عنوان فطریه کفایت می‌کند.

 

مبلغ و مقدار فطریه برای هر نفر چه مقدار است و چه چیزی باید به عنوان فطریه پرداخت شود؟

مکلف باید برای خودش و کسانی که نان خوار او هستند به ازای هر نفر یک صاع (تقریبا سه کیلو) گندم یا جو یا خرما یا کشمش یا برنج یا ذرت و مانند اینها به مستحقق بدهد و اگر پولی یکی از همین‌ها را بدهد کافی است.

(مسأله ۱۶۳۹) کسى که موقع غروب یعنى قبل از غروب شب عید فطر گرچه به چند لحظه باشد بالغ و عاقل و هشیار است و فقیر و بنده کس دیگر نیست، باید براى خودش و کسانى که نان خور او هستند، هر نفرى یک صاع که تقریباً سه کیلو است گندم یا جو یا خرما یا کشمش یا برنج یا ذرت و مانند اینها به مستحق بدهد و اگر پول یکى از اینها را هم بدهد کافى است.

مومنین می توانند سایر احکام زکات فطره بر مبنای فتاوی حضرت آیت الله سیستانی را در لینک ذیل بخوانند:

حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی به پرسشی درباره پرداخت زکات فطره از غذای غیر اصلی پاسخ گفته است.

کسی که غذای اصلی‌اش برنج است ولی نان را هم در کنار آن یا در بعضی وعده‌ها می‌خورد، آیا می‌تواند زکات فطره را بر اساس قیمت نان حساب کند؟
پاسخ:
مانعی ندارد. شخصی که پرداخت زکات فطره بر او واجب است باید برای خودش و کسانی که نانخور او هستند، هر نفری یک صاع (تقریبا ۳کیلو و ۶۰۰گرم) از خوراکی‌های رایج در منطقه خود (مانند گندم، برنج، خرما و …) یا مبلغ آن را به عنوان فطریه بپردازد.

کفارۀ روزه به تومان، چه مقدار است؟

کفارۀ روزۀ ماه مبارک رمضان بر اساس موارد، با هم متفاوت است و ما در این‌جا به تفکیک آن‌را بیان می‌نماییم، سپس قیمت معادل آن‌را به تومان می‌توان محاسبه نمود.
۱. اگر روزه‌دار، عمدا با چیز حلالی روزه‌اش را باطل کند – مثل این‌که عمدا آب بخورد – باید دو ماه روزه بگیرد، یا شصت فقیر را اطعام کند، و یا به هر کدام از آنها یک مُد (تقریباً ۷۵۰ گرم) گندم، جو، یا نان و مانند اینها کفاره دهد. ولی چنان‌چه انجام هیچ‌کدام برایش ممکن نبود، هر چند مُدّ که مى‏تواند به فقرا غذا دهد، و اگر نتواند غذا دهد، باید استغفار کند، اگر چه مثلًا یک مرتبه بگوید «استغفر اللَّه»، البته در فرض اخیر، هر وقت که توانایی پیدا نمود، لازم است – بنابر احتیاط واجب – کفاره دهد.
۲. اگر روزه‌دار، عمدا به چیز حرامى روزه خود را باطل کند، چه آن چیز اصلش حرام‏ باشد؛ مثل شراب و زنا، یا به جهتى حرام شده باشد؛ مثل نزدیکى کردن با همسر در حال حیض (بنابر احتیاط) کفارۀ جمع بر او واجب مى‏شود؛ یعنى باید علاوه بر دو ماه روزه، شصت فقیر را نیز اطعام کند، و چنانچه هر دو برایش ممکن نباشد، هر کدام از آنها که ممکن است باید انجام دهد.
۳. کسی که روزۀ قضای ماه مبارک رمضان را، بعد از ظهر باطل کند، کفاره‌اش این است که ده فقیر را اطعام کند و اگر نمی‌تواند – بنابر احتیاط – سه روز روزۀ پی در پی بگیرد.
گفتنی است، در پرداخت کفاره، کسی که قصد دادنِ گندم و مانند آن‌را دارد، می‌تواند مبلغ آن‌را به نرخ روز محاسبه و به فقیر بپردازد، تا وی از جانب او مواد غذایی خریده و مصرف نماید.
بنابراین – با توجه به این که یک مدّ، تقریباً ۷۵۰ گرم است – برای ترک عمدی یک روز روزه، می‌تواند قیمت ۴۵ کیلوگرم گندم، جو، برنج و مانند آن‌را به فقیر بپردازد.

 

 

اگر کسی در ماه رمضان روزه خود را عمداً باطل کرده باشد، به علت سختی کفاره روزه و سیر کردن فقرا، اگر مقدار مبلغ آن را بدهد کافیست؟
 

مراجع عظام  تقلید می فرمایند: کسى که کفّاره روزه رمضان بر او واجب است، باید دو ماه روزه بگیرد (سى و یک روز آن باید پى در پى باشد) یا شصت فقیر را اطعام کند یا به هر کدام یک مُد (تقریباً ۷۵۰ گرم) طعام یعنى گندم، جو و مانند اینها بدهد و چنانچه اینها برایش ممکن نباشد هر تعداد مُد که مى‏تواند، به فقرا طعام دهد و اگر نتواند طعام بدهد باید استغفار کند، اگر چه مثلاً یک مرتبه بگوید «استغفر اللَّه» و احتیاط  واجب در فرض اخیر آن است که هر وقت توانایی پیدا کرد، کفاره را بدهد. و در طعام نیز احتیاط مستحب آن است که تنها گندم یا آرد گندم یا نان گندم داده شود، هر چند ظاهراً هر طعامى که بدهد، کافى است.

نتیجه این که شما در انتخاب یک نوع از کفاره مخیر هستید و معنای تخییر آن است که مکلف در انتخاب هر مورد آزاد است، پس شما می‌توانید هر یک از موارد زیر را که خواستید انجام دهید.

الف. دو ماه روزه بگیرید.

ب. شصت فقیر را اطعام کنید یا به هر کدام یک مُد (تقریباً ۷۵۰ گرم) طعام (گندم، جو و مانند اینها) بدهید.

ج. اگر طعام هم نتوانستید بدهید، باید استغفار کنید.

البته مستحب است که در صورت امکان ترتیب مراعات شود.

شایان ذکر است، اگر انسان به چیز حرامى روزه خود را باطل کند، چه آن چیز اصلش حرام‏ باشد مثل شراب و زنا، یا به جهتى حرام شده باشد، مثل نزدیکى کردن با همسر خود در حال حیض، – بنا بر احتیاط – کفاره جمع بر او واجب مى‏شود (یعنی باید علاوه بر شصت روز روزه، شصت فقیر را طعام دهد]. و چنانچه هر دو برایش ممکن نباشد، هر کدام از آنها که ممکن است باید انجام دهد.

ضمنا غالباً دفاتر مراجع، کفارات، رد مظالم و… را جهت رساندن به مستحق می‌پذیرند.

تکلیف روزه زنی که بچه شیر می دهد چیست؟
 

خانمی که حامله ( باردار) است و زاییدن او نزدیک است و روزه براى او یا حملش ضرر داشته باشد، روزه گرفتن بر او واجب نیست. چنین زنی باید براى هر روز یک مد طعام یعنى گندم یا جو و مانند اینها به فقیر بدهد و روزه‏هایى را که نگرفته است در سال های بعد قضا نماید.

همچنین زنی که بچه شیر می دهد اگر روزه گرفتن او باعث کم شدن شیر او یا ضرر به او یا طفل شیر خواره داشته باشد روزه گرفتن بر او واجب نیست. و باید براى هر روز یک مد طعام یعنى گندم یا جو و مانند اینها به فقیر بدهد و نیز اگر براى خودش ضرر دارد، روزه بر او واجب نیست، و بنا بر احتیاط واجب باید براى هر روز یک مد طعام به فقیر بدهد. و در هر صورت روزه‏هایى را که نگرفته باید قضا نماید. 

بنا بر این زنانی با شرایط مذکور در سؤال، ضمن افطار روزه های خود باید کفاره (براى هر روز یک مد طعام) در سال های بعد قضاء روزه هایی را که نگرفته است قضاء کند.

 آیا می شود کفاره روزه را به مادر و خواهر بی سرپرست داد؟ ۲. مقدار کفاره چقدر است؟
 
۱. اگر کسی پدرش فوت کرده باشد و مادرش بی سرپرست باشد و بی سرپناه و خواهر بیوه اش هم پیش او زندگی کند که یک بچه هم داشته باشد و درآمدی نداشته باشند جز مبلغ ناچیزی (حدود ۳۰۰ هزارتومان) به عنوان بیمه مستمری، آیا می شود پسر وی که زندگی جداگانه دارد و به علت مریضی قادر به روزه گرفتن نبوده، کفاره روزه خود را، به مادر یا خواهر خود که نیازمندند پرداخت کند؟ ۲. امسال یعنی سال ۱۳۹۰ اگر به دلیل مریضی روزه گرفته نشود، به ازای هر روز چقدر باید پرداخت نمود؟
پاسخ اجمالی

۱. کفاره مربوط به روزه را باید به مصرف خوراک فقیری رسانید که واجب النفقه کفاره دهنده نباشد. و فقیر، کسى است که مخارج سال خود و کسانى که عهده‌دار خرج آنهاست را ندارد. ولى کسى که صنعت، ملک یا سرمایه‌اى دارد که مى‌تواند مخارج سال خود را به تدریج کسب کند، فقیر نیست. بنابراین نمی توان کفاره را به مادر، (که در صورت نیازمندی، نفقه او بر فرزند، واجب است)، داد.

اما خواهر در صورتی که فقیر شمرده شود می تواند کفاره در یافت کند. نیز اضافه می شود که ملاک قیمت کفاره، شهرى است که کفّاره در آن پرداخت مى‌شود و قیمت آن را مى‌توانید به شخص مستحق بدهید، به شرط این که اطمینان داشته باشید مصرف نان مى‌کند

آیا کفاره را می‌توان به فقیر سید داد؟ و آیا باید کفاراتی که از سادات و غیر سادات می گیریم از هم جدا کنیم؟
غیر سید، زکات(واجب) و فطریه را نمی‌تواند به سید دهد، ولی در سایر وجوهات؛ مانند کفارات، رد مظالم و صدقات مستحبی، پرداخت آن به سید ایرادی ندارد، ولی بهتر است احتیاط نموده و غیر سید، کفاره‌اش را صرفا به غیر سید دهد.

البته برخی مراجع، پرداخت هر نوع وجوهات واجب(غیر از خمس) به سادات را دارای اشکال می‌دانند، مگر اینکه پرداخت کننده سید باشد.

بنابراین، هر چند طبق نظر اکثر فقها، غیر سید می‌تواند کفاره‌اش را به سید دهد، ولی مناسب است جهت رعایت احتیاط، کفاره‌ای که از سادات و غیر سادات دریافت می‌کنید را از هم جدا نموده و کفاره غیر سید را به غیر سید دهید.

۲. شخص مریض که روزه برایش ضرر دارد نباید روزه بگیرد. حال اگر مریضی او تا سال آینده طول کشید، روزه هایش قضا ندارد اما باید برای هر روز ۷۵۰ گرم گندم یا جو یا برنج به فقیر، کفاره بدهد.

حال اگر پس از رمضان بتواند روزه بگیرد، باید روزه هایش را قضا کند. و اگر تا سال آینده بدون عذر تأخیر انداخت علاوه بر قضا، برای هر روز باید همان کفاره ای که ذکر شد بپردازد.

اگر پول کفاره‌ی روزه را داشته باشیم، ولی دسترسی به شصت فقیر نداریم، چه باید کنیم؟

 
در این‌ موارد، می‌توانید مبلغ کفاره را (با تذکر این‌که مبلغ مذکور، کفاره است) به کمیته امداد، مؤسسات خیریه یا دفاتر مراجع تقلید، تحویل نمایید.
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
به طور کلى کفاره افطار عمدى روزه ماه رمضان عبارت است از شصت روز روزه (که سى و یک روز آن باید پى در پى باشد) یا اطعام شصت فقیر و یا دادن شصت مدّ طعام به شصت مسکین که سهم هر کدام یک مدّ ‏‏(تقریباً ۷۵۰ گرم گندم یا نان و مانند آن) مى‌باشد و قیمت آن را مى‌توانید از بازار بدست آورید و دادن پول آن کافى نیست ولى اگر اطمینان داشته باشید که فقیر به وکالت از شما طعام خریده و سپس آن را به عنوان کفاره قبول مى‌‏کند، اشکال ندارد؛ در هر صورت مى‌توانید به دفتر یکى از مراجع بپردازید و بگویید بابت چیست تا آنان به مصرف لازم برسانند.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
در کفاره افطار به عمد کافی است بابت هر روز به ۶۰ فقیر، هر یک ۷۵۰ گرم نان یا گندم یا ماکارونی بدهید و در غیر آن مانند کفاره‌ای که بر زن شیرده و زن حامله‌ای که وضع حملش نزدیک است واجب می‌گردد و همچنین کفاره تأخیر قضای روزه تا ماه رمضان بعد، کافی است بابت هر روز ۷۵۰ گرم نان یا گندم یا ماکرونی به فقیر بدهید و پول از آن کفایت نمی‌کند.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
بهتر است  طعام  و یا وجهش را به کمیته امداد پرداخت کنید.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
می‌توانید به دفتر ارسال کنید تا به وکالت از جانب شما به فقرا پرداخت شود.
 
مبلغ کفاره روزه در سال ۱۴۰۱ و زکات فطریه چقدر است؟

آيا مي توان فطريه را به فرد سيد بدهيم

سوال:
۱- اگر شوهر سید است و همسرش سید نباشد و یا بالعکس، آیا می توانند فطریه خود را به سادات فقیر دهند؟
۲-آیا سید نیز حتما فطریه اش را باید به سادات دهد و یا می تواند به فقیر عام نیز فطریه دهد؟

آيا مي توان فطريه را به فرد سيد بدهيم

 

*طبق نظر اكثر مراجع عظام تقليد فردي كه سيد نيست نمي  تواند به افراد سيد فطريه خود را بدهد حتي اگر نان خور او باشد.  شخص سيد فقير هم نمي تواند از غير سيد زكات فطره دريافت كند .

تبصره:

* معيار در جواز دادن زكات فطره به سيد, زكات دهنده است نه نان خور بودن .

**زكات فطره (فطريه) صدقه واجب نام دارد.

***دادن صدقه مستحبي به سيد فقير اشكال ندارد.

****سيد نمى ‏تواند از غير سيد زكات بگيرد ولى اگر خمس و ساير وجوهات كفايت مخارج او را نكند و از گفتن زكات ناچار باشد مى ‏تواند از غير سيد زكات بگيرد ولى احتياط واجب آن است كه اگر ممكن باشد فقط به مقدارى كه براى مخارج روزانه ‏اش ناچار است بگيرد. م ١٩٥٥ -رساله امام خميني .

 

[فطریه سید]

مسأله ۲۰۰۹ کسی که سیّد نیست نمی تواند به سیّد فطره بدهد حتی اگر سیّدی نانخور او باشد نمی تواند فطره او را به سیّد دیگر بدهد.

(مکارم ): مسأله کسی که سیّد است نمی تواند زکات فطره از غیر سید بگیرد.

  • توضیح المسائل مراجع مطابق با فتاوای سیزده نفر از مراجع معظم تقلید/ متن اصلی از رساله امام خمینی و مُحشی حضرات آیات: سیستانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی، شبیری زنجانی، بهجت،فاضل،  اراکی، خویی، گلپایگانی، تبریزی.

استفتاء اختصاصي سايت هدانا از دفترآيت الله خامنه اي

سوال:
۱- اگر شوهر سید است و همسرش سید نباشد و یا بالعکس، آیا می توانند فطریه خود را به سادات فقیر دهند؟
۲-آیا سید نیز حتما فطریه اش را باید به سادات دهد و یا می تواند به فقیر عام نیز فطریه دهد؟

ج۱) اگر شوهر سید باشد، اشکال ندارد.
ج۲) لازم نيست و دادن فطريه به غير سادات اشکال ندارد.

تبصره:

طبق مسئله بالا اگر شوهر سيد باشد و همسرش غير سيد باشد، چون پرداخت فطريه بر عهده مرد است ( و همسرش نانخور اوست) ، مي تواند زكات فطره خود و خانمش را و ديگر افرادي كه نانخور او هستند و سيد نيستند را به سيد فقير بدهد.

 

پرداخت فطريه به سادات فقير

۲۴۷. آيا فطريه را به سادات فقير مى‌‌توان داد؟
ج) غير سادات نمى‌‌ توانند به سادات فطريه پرداخت نمايند.

فطريه سادات
۲۴۶. همسرم از سادات مى‌‌باشند با توجه به اينکه فطريه ايشان به عهده اينجانب مى‌‌‌باشد و من نيز سيّد نيستم و با عنايت به اينکه فطريه سادات جداگانه دريافت مى‌‌شود آيا فطريه مربوط به همسرم را در محل فطريه سادات بايد قرار داد؟
ج) ملاک در پرداخت فطريه معيل (پرداخت کننده فطريه) است نه عيال، بنابراين شما نمى‌‌توانيد فطريه خود را به سيد بپردازيد هر چند همسر شما از سادات باشد.

منبع: سایت هدانا برگرفته از استفتائات آیت الله العظمی خامنه ای.

شنبه 10 اردیبهشت 1401  12:26 PM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها