درد قفسه سینه در کودکان: آیا این یک بیماری قلبی است؟
شکل گیری درد قفسه سینه در کودکان تحت تأثیر عوامل مختلفی می باشد
علت درد قفسه سينه در کودکان چیست؟
عارضه درد در قفسه سینه کودکان تحت تأثیر عوامل گوناگونی به وجود می آید. متداول ترین علل درد قفسه سینه، درد دیواره آن است. منظور از دیواره قفسه سینه ساختار هایی است که از ریه محافظت می کند. ما در این مقاله قصد داریم علت های مختلف شکل گیری درد در قفسه سینه در کودکان را بیان کنیم.
عوامل دخیل در شکل گیری احساس درد قفسه سینه در کودکان
شکل گیری درد قفسه سینه در کودکان تحت تأثیر عوامل مختلفی قرار دارد. در واقع به موجب قرارگیری عضو های متعدد در قفسه سینه بروز احساس درد در محوطه قفسه سینه به دلایل مختلفی باز می گردد.
بی شک بروز احساس درد قفسه سینه در کودکان والدین را مضطرب می سازد. در حقیقت والدین گمان می کنند درد قفسه سینه با قلب کودک در ارتباط است.
تحقیقات متخصصان قلب کودکان بیانگر آن است که درد قفسه سینه یک مشکل شایع در کودکان و نوجوانان است. بهتر است بدانید اکثر درد های قفسه سینه در کودکان و نوجوانان (95%) از منشأ مشکلات قلبی حاصل نمی گردد.
در برخی موارد کودکان ریفلاکس اسید معده را که با سوزش همراه است، به عنوان درد قفسه سینه محسوب می کنند. علاوه بر این گاهی اوقات عواملی نظیر استرس، اضطراب، سرفه مکرر و سرماخوردگی دارای عفونت دستگاه تنفسی فوقانی زمینه را برای شکل گیری درد قفسه سینه مهیا می سازند.
کودکان در رده سنی چهار الی پنج سالگی قادر به درک درد قفسه سینه هستند. هنگامی که کودک به موجب درد قفسه سینه در رنج است می بایست وضعیت جسمانی، شدت درد و روند تنفس او را مورد بررسی قرار دهید.
علل احساس ناراحتی در عضلات قفسه سینه
کودکان در رده سنی چهار الی پنج سالگی قادر به درک درد قفسه سینه هستند
متداول ترین علت شکل گیری درد قفسه سینه در کودکان به احساس ناراحتی در عضلات سینه باز می گردد. متخصصان قلب بر این باور هستند که درد ناشی از عضلات بیانگر وجود التهاب بین استخوان و دنده های قفسه سینه است. این امر زمینه را برای تحمیل فشار به قفسه سینه فراهم می کند.
در اکثر مواقع درد های قلبی که در ناحیه قفسه سینه کودک احساس می گردد مرتبط با درد های عضلانی- اسکلتی است که در یک ناحیه معین شکل می گیرد. این عارضه با نفس عمیق، حرکت بدن و فشار دست شدت پیدا می کند.
یکی دیگر از عوامل دخیل در شکل گیری احساس درد در عضلات سینه تداخل ضربه به دیواره قفسه سینه می باشد. منظور از دیواره قفسه سینه ساختار هایی است که به محافظت از ریه ها می پردازد. ساختار های محافظت کننده از ریه شامل دنده و جناغ سینه می شود.
آسیب به عضلات و استخوان های قفسه سینه به علت های گوناگونی بستگی دارد. متداول ترین علت های آسیب به قفسه سینه شامل ورزش های هوازی شدید و بلند کردن اشیا سنگین می شود.
بهتر است بدانید درد قفسه سینه ناشی از آسیب به دیواره قفسه سینه با دارو های ضد التهاب غیر استروئیدی اعم از ایبروپروفن درمان می گردد.
مشکلات ریوی
مشکلات ریوی در درد قفسه سینه تأثیرگذار هستند. وجود درد در قفسیه سینه به صورت مزمن نشان از وجود هوا در اطراف ریه ها دارد. این عارضه که با عنوان پنوموتوراکس شناخته می شود با درد های شدید قفسه سینه و تب همراه است.
یکی دیگر از علل های شکل گیری درد قفسه سینه ناشی از مشکلات ریوی، آسم است. آسم در رویه نفس کشیدن کوچک اختلال به وجود می آورد و سبب گرفتگی قفسه سینه می گردد.
مشکلات مرتبط با معده
علت گوارشی درد قفسه سینه به وجود التهاب معده، التهاب مری و بازگشت محتویات معده به مری باز می گردد.
احتمال می رود کودک در طول شب به درد قفسه سینه دچار شود و حتی در مواردی از شدت درد از خواب برخیزد. مشکلات معده معمولا با سوزش سردل بروز پیدا می کنند و با دارو های ضد اسید معده درمان می پذیرند.
شرایط روحی- روانی
نادر ترین عامل شکل گیری احساس درد در قفسه سینه کودکان مشکلات قلبی است
یکی از مؤلفه های حائز اهمیت در احساس درد قفسه سینه در کودکان اضطراب و استرس شدید است. زمانی که یک نوجوان یا کودک دچار اضطراب های شدید می گردد به موجب تنفس های تند، در ترکیبات گاز های خونی تغییراتی به وجود می آید و با انقباض عروق کرونر درد احساس می شود.
تنفس سریع ناشی از اضطراب هیپرونتیلاسیون نام دارد. عوارض هیپرونتیلاسیون در بدن شامل سرگیجه، درد قفسه سینه، اختلال در تنفس و شکل گیری گزگز در دست ها می شود.
اختلال در تنفس زمانی به وجود می آید که نوجوان به موجب بلع زیاد هوا دچار اتساع معده گردد. علاوه بر این علت شکل گیری اسپاسم عروق کرونر، الکالوز تنفسی می باشد.
شایان توجه است دختران نسبت به پسران بیشتر در معرض فشار روحی- روانی قرار دارند.
مشکلات قلبی
نادر ترین عامل شکل گیری احساس درد در قفسه سینه کودکان مشکلات قلبی است. در واقع درد قفسه سینه کودکان با منشأ قلبی به آریتمی، مشکلات عروق کرونر، پارگی آئورت، عفونت ویروسی قلب و پریکاردیت اختصاص دارد.
اصلی ترین شریانی که در انتقال خون از قلب به بخش های مختلف بدن نقش دارد، آئورت است. علاوه بر این، عروق کرونر شامل عروق کوچکی می شود که موظف به انتقال خون حاوی اکسیژن به بافت های قلب هستند.
وجود اختلال در عروق خون رسانی کرونر در رده سنی بزرگسال از بیماری تصلب الشرائین نشأت می گیرد. اما در کودکان مشکلات عروق کرونز تحت تأثیر ناهنجاری های مادر زادی عروق کرونر و التهاب در دیواره عروق قلبی قرار دارد.
نشانه های بیماری قلبی در کودکان شامل سرگیجه، تپش قلب، حالت تهوع، تعریق، تنگی نفس و سنکوپ می شود. درد های قلبی با انجام فعالیت های ورزشی آغاز می شوند و پس از مدتی استراحت کاهش پیدا می کنند.
سابقه خانوادگی در بروز برخی بیماری ها اعم از سندرم مارفان و پارگی آئورت نقش دارد. بدین ترتیب در صورت وجود سابقه خانوادگی ابتلا به مشکلات قلبی به صورت اورژانسی کودک را تحت مراقبت قرار دهید.
نشانه های درد های قفسه سینه خطرآفرین در کودکان
• بروز اختلال در تنفس
• بروز درد قفسه سینه همراه تب
• ضربان شدید قلب
• احساس پارگی جدار سینه
• رنگ پریدگی
• درد های شدید مزمن
روش های تشخیص علت درد قفسه سینه و عملکرد قلب در کودکان
برجسته ترین علل درد قفسه سینه در کودکان مشکلات اسکلتی-عضلانی است
متخصص قلب در خصوص شناسایی علت بروز درد قفسه سینه به ارزیابی کامل می پردازد. در وهله اول پزشک در خصوص شرایطی که موجب احساس درد در قفسه سینه می شود، سوال می شود. سپس میزان تپش قلب کودک را با گوش سپردن مورد سنجش قرار می دهد و به وسیله نوار قلب به بررسی فعالیت الکتریکی قلب کودک می پردازد.
احتمال می رود متخصص قلب درباره سابقه پزشکی خانوادگی کودک بازجو شود.
پزشک معالج برای ارزیابی و بررسی ریتم قلب کودک در حین انجام امور روزمره، از مانیتور هولترریتم قلب استفاده می کند. این مانیتور به صورت مداوم فعالیت قلب را ذخیره می نماید.
از سری آزمایش های تشخیصی در خصوص شناسایی عملکرد قلب کودک می توان به عکس با اشعه ایکس از قفسه سینه، الکتروکاردیوگرام، اکوکاردیوگرام و آزمایش استرس ورزشی اشاره کرد.
سخن پایانی
همان طور که بیان کردیم به موجب قرار گیری عضو های متعدد در قفسه سینه، شکل گیری احساس درد در این محوطه تحت تأثیر عوامل گوناگونی قرار دارد.
برجسته ترین عوامل دخیل در شکل گیری درد قفسه سینه در کودکان شامل مشکلات اسکلتی- عضلانی، ریوی و معده می شود.
اکثر کودکان از عملکرد طبیعی قلب بهره مند هستند و احتمال وجود بیماری قلبی در آن ها بسیار نادر است.
گردآوری:بخش کودکان بیتوته