اخلاق و عرفان_مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
پرسش:
با سلام و عرض ادب ...
موضوع : استغفار
سالهاي زيادي هست ، در حال تحقيق و جستجو در کتب ازکار و اوراد هستم.
زندگي نامه هاي زيادي از اساتيد عرفان و علماي اخلاق را ، در اين چند سال زير و رو کرده ام اساتيدي همچون : علامه قاضي ، علامه طباطبايي، آيت الله کشميري ، آيت الله سيد ابوالحسن اصفهاني... آيت الله بهجت ، شيخ رجب علي خياط ، سيد کريم حداد ، حاج اسماعيل خان دولابي ، ... تا آيت الله فاضل و نخودکي اصفهاني ، علامه قمي، آيت الله ناصري ، شيخ جعفر ناصري ...
همه و همه را زير رو کرده ام چه دستور العملهايي که نخوانده ام و اجرا نکرده ام ....
_ حالا که عمري گذرانده ام ، حاصل آن همه دستور و زکر و اوراد اين چند خطه که براتون مي نويسم :
__ به نظر من ، شاه بيت تمام وردها و زکرها ، استغفار است .
من فهميده ام : اگه انسان ، مال ، سلامتي ، عاقبت بخيري ، زيبايي، نورانيت ، خوشحالي ، حال خوب و .. ميخواهد ، فقط در زکر استغفار است.
انسان به دو چيز در دنيا واسه موفقيت نياز داره :
1. نماز اول وقت
2. زکر استغفار
ديگه هيچ زکري نمي خواد
ديگه هيچ وِردي نمي خواد
ديگه هيچ نمازي نمي خواد
اگه انسان ، نماز استغفار و بخونه و زکر استغفار رو تکرار کنه ، ديگه رسيده ، يعني ميرسه...
مي خواهم اينجور بهتون بگم : حتي با زکر استغفار ، ميشه امام زمان رو هم ملاقات کرد.
سوال ) فرق بين نماز استغفار و نماز عفو ، چيست ، البته ( نه در نوع نماز خوندن ) بلکه از نظر ثواب و اجر الهي و آثار دنيوي و اخروي
خداوند نگهدارتون باشه
والسلام
🌸☘️☘️☘️☘️☘️🌸
پاسخ:
با سلام
در اينکه ذکر استغفار فضيلت بسياري دارد شکي نيست. در کتاب عین الحیات علامه مجلسی در فضیلت استغفار چنین آمده است: ه سند معتبر از حضرت امیر المؤمنین صلوات الله علیه منقول است که: خود را خوشبو و معطر گردانید به استغفار تا رسوا نکنند شما را بوهای بد گناهان. و در حدیث دیگر فرمود که: استغفار روزی را زیاد می کند. و به سند معتبر از حضرت رسول صلی الله علیه و آله منقول است که: بهترین دعاها استغفار است. و به سند معتبر از حضرت صادق علیه السلام منقول است که: چون بنده ای استغفار بسیار کند صحیفه عملش که بالا می رود می درخشد و نور می دهد. و از حضرت علی بن الحسین صلوات الله علیه منقول است که: هر که بگوید: أستغفر الله و أتوب الیه، او متکبر و جبار نیست. و به سند معتبر از حضرت رسول صلی الله علیه و آله منقول است که: استغفار کردن و گفتن لا اله الا الله بهترین عبادات است.و به سند معتبر از حضرت صادق علیه السلام منقول است که: حضرت رسول صلی الله علیه و آله در مجلسی که می نشستند هرچند که اندکی می نشستند برنمی خاستند تا بیست و پنج مرتبه استغفار نمی کردند. و به سند معتبر دیگر از آن حضرت منقول است که: حضرت رسول صلی الله علیه و آله هفتاد مرتبه می فرمودند که: أستغفر الله و هفتاد مرتبه می فرمودند که: و أتوب الی الله.
البته توجه داشته باشيد که مهم تر از ذکر لفظي، توجه قلبي و پشيماني از گناه است که موثر است. تکرار زياد ذکر استغفار بدون اينکه متوجه معناي آن باشيم آنگونه که بايد بر روي انسان تاثير نمي گذارد اما توجه به معناي استغفار هنگام ذکر گفتن که همان طلب بخشش از خداوند بخاطر گناهان انجام شده و تصميم بر ترک گناه در آينده است باعث بخشايش گناهان انسان مي شود.
در مورد نماز عفو بايد بگوييم که حسن بن فضل طبرسي(قرن ششم) در کتاب «مکارم الاخلاق»؛ نمازي را با نام «صلاة العفو»(نماز عفو و آمرزش) – بدون آنکه آن را به معصومي منتسب کند - اينگونه نقل کرده است:
هرگاه در خود احساس سستى و بيميلى [به عبادت] پيدا کردى، نماز عفو، بخوان و آن دو رکعت است؛ در هر رکعت آن، سوره حمد و سوره قدر را خوانده و پس از آن پانزده بار بگو: «رَبِّ عَفْوَکَ عَفْوَک...»، و در رکوع همين ذکر را ده بار بگو و نماز خود را مثل نماز جعفر پايان بده.[1]
«رَبِّ عَفْوَکَ عَفْوَک»؛ يعني پروردگارا! خواهان عفو تو هستم. خواهان عفو تو هستم.
اين نماز را، در منابع پيش از «مکارم الاخلاق» نيافتيم، و منابع بعدي نيز آن را از «مکارم الاخلاق» نقل کردهاند.[2]
به هر حال؛ اين نماز را ميتوان به قصد رجاء(اميد ثواب) بجا آورد.
پي نوشت:
[1]. طبرسى، حسن بن فضل، مکارم الأخلاق، ص 328، قم، الشريف الرضى، چاپ چهارم، 1412ق.
[2]. مجلسى، محمد باقر، بحار الأنوار، ج 88، ص 354، بيروت، دار إحياء التراث العربي، چاپ دوم، 1403ق؛ نورى، حسين بن محمد تقى، مستدرک الوسائل و مستنبط المسائل، ج 6، ص 382 – 383، قم، مؤسسة آل البيت(ع)، چاپ اول، 1408ق.
🌺
☘️🌺
🌺☘️🌺☘️🌺☘️