بنام خدا
تأثیر بوی خوش در سلامتی - بخش اول
استفاده از بوی خوش یکی از توصیههای اسلام است که در طب سنتی و طب روز هم به آن سفارش شده است. روایح یا بوهای خوش هم در حفظ سلامتی روح و جسم موثرند و هم خواص درمانی دارند. در این مقاله تأثیرات بوی خوش در حفظ سلامتی را بیان میکنیم و خواص برخی از رایحهها را بررسی مینماییم. عناوین مطرح شده در این مقاله عبارتند از:
- استعمال بوی خوش
- آثار بوی خوش
- بهرهمندی مغز و قلب
- ارتقای یادگیری، تربیت و حافظه
- تمرکز ذهنی
- خوش اخلاقی
- خواص رایحه نعنا
- خواص رایحه لیمو
- خواص رایحه اسطوخودوس
- خواص رایحه گلاب
چکیده تأثیرات بوی خوش:
- بوهای خوش از عواملی هستند که چه در طب ایرانی و چه در توصیههای سلامتی بخش اسلام و حتی در یافتههای طب نوین از اثر آن در تقویت قوای مغزی و ایجاد آرامش و اثر آن بر قلب و قوای قلبی غافل نشدند.
- بوی خوش آثاری دارد که عبارتاند از:
- بهرهمندی مغز و قلب
- ارتقای یادگیری، تربیت و حافظه
- تمرکز ذهنی
- خوش اخلاقی
- افزایش انرژی و تقویت حافظه از جمله خواص رایحه نعناع است.
- خواص رایحه لیمو عبارت است از:
- تقویت قوای مغزی و تسکین
- کنترل عصبانیت
- تقویت حافظه و تمرکز
- یکی دیگر از رایحههای خیلی مهم رایحه اسطوخودوس است که حس بسیار خوب و آرامش ایجاد میکند. و برای کسانی که خیلی ناآرام هستند، مفید است.
- در طب ایرانی روی عطر گلاب برای انواع افزایش قوای مغزی و قلبی تأکید میشود.
استعمال بوی خوش
بوهای خوش از عواملی هستند که چه در طب ایرانی و چه در توصیههای سلامتی بخش اسلام و حتی در یافتههای طب نوین از اثر آن در تقویت قوای مغزی و ایجاد آرامش و اثر آن بر قلب و قوای قلبی غافل نشدند، اشاراتی شده است و تأکید شده که روایح چقدر میتوانند در حفظ سلامت و بیماری یا افزایش تواناییها و قوا تأثیر بگذارند.
یک بحثهای تفکیکی هم در این مورد انجام شده است که چه رایحهای بر چه عملکردی بیشتر اثر دارد تا بتوانیم در همین حد خلاصه بیان میکنیم تا از آنها استفادۀ عملی ببریم.
آثار بوی خوش
استفاده از بوی خوش آثاری دارد که در ادامه به بررسی مهمترین آنها میپردازیم:
۱. بهرهمندی مغز و قلب
بوها اثر مستقیم و بیواسطهای روی مغز دارند، همچنین بوها به واسطۀ اینکه از راه هوا وارد میشوند یعنی شما به واسطۀ هوا ذرات حامل عطر یا رایحه خوب یا رایحه بد را استنشاق میکنید و میرسانید. از طرفی هوا از دیدگاه طب ایرانی غذای قلب است، غذای روح است و ارتباط مستقیمی با پرورش روح و قلب دارد، لذا اثر مستقیم بر قلب دارد.
پس هم مغز و هم قلب بیواسطه از اثر بوها خیلی کوتاه مدت و خیلی سریع بهره میبرند، یعنی اثر آنها به سرعت به مغز و به قلب میرسد، نیازی نیست که چرخههای آماده سازی را طی کند و به همان نسبت هم بوی بد و نامطبوع و نامطلوب موجب آزار و اختلال افعال (چه افعال مغزی و چه افعال قلبی) میشود.
علم رایحه درمانی یک علم خیلی مفصلی است و آروماتراپی الآن یکی از شاخههای طب مکمل خیلی قوی است و روی آن خیلی کار میشود و به عنوان یک مکمل در کنار بسیاری از علمهای دیگر از آن استفاده میشود که چطور روی قوای دماغی یا قوای قلبی تأثیر بگذارند، حتی برای درمان بیماریها نه فقط برای پیشگیری یا افزایش قوا از آن استفاده کنند.
ما در توصیههای سلامتی بخش دینی هم بسیار توصیه داریم. حتی رسول خدا (ص) میفرمایند: بوی خوش شادی میآورد. فرح عامل اصلی افزایش قوا است. یعنی عامل اصلی بهرهمندی از قوای اعضای رئیسه در ما بستر فرح است.
فرح بسیار کارگشا است و بوی خوش به کلام مستقیم رسول خدا (ص) فرح را ایجاد میکند، عامل خیلی مؤثری است و حتی حضرت رسول (ص) مستقیماً فرمودند که بوی خوش قلب را تقویت میکند یعنی حتی اثر تقویتی آن هم در روایت اشاره شده است. بدانید که میتوانید با ایجاد بوی خوش از آن استفاده کنید، حالا اینکه چه نوع بویی باشد و در چه فضایی باشد، مهم است. فقط بدانید که این بوها میتوانند در مقاطع مختلف کارهای مختلفی انجام بدهند.
۲. ارتقای یادگیری، تربیت و حافظه
تأثیر بوها بر شاخههای مختلفی در بحث تربیتی، آموزشی ما وارد میشود. یکی این که بوها میتوانند عمق یادگیری را زیاد کنند یعنی اینکه شما یک مبحثی برای آموزش دارید و میخواهید فرد یاد بگیرد، فرد هم در فضای آموزشی خود این را یاد میگیرد، امّا اینکه چقدر این مطلب عمیق شود، نهادینه شود و باقی بماند یعنی مطلب به خوبی و عمیق آموخته شود، میتوانید از تأثیر بوها استفاده کنید. بوی خوش میتواند این اثر را داشته باشد.
به یاد داشته باشید که بوی خوش به طور کلی بدون تفکیک این اثرات را دارد، حالا به صورت تفکیکی هم به آن اشارهای خواهیم کرد. بوی خوش میتواند حافظه را تقویت کند یعنی بوی خوش در به خاطر سپردن و حفظ کردن مطالب هم بسیار مهم است. به یاد داشته باشید یادگیری یک امر است و به حافظه سپردن و نگه داشتن آن چیزی که آموخته شده یک امر دیگری است که خیلی مهم است و باید حتماً از هر دو غافل نشویم.
مطلب ادامه دارد..........
نویسنده : دکتر مژده پورحسینی
منبع: پایگاه ایمانور بخش مقالات