بنام خدا
مهارتهای کتابخوانی و مطالعه منظم - بخش دوم
انتخاب موضوع کتاب
در قدم اول باید کتابهای بسیار ساده و روان را انتخاب کنیم. از انتخاب کتابهایی با موضوعات سنگین برای شروع خودداری کنیم. موضوع انتخاب شده جزو موضوعات موردعلاقهمان باشد.
بهتر است کتابهایی با فصلهای کوتاه انتخاب کنیم. همچنین کتابهایی با تیترهای زیاد انتخاب کنیم. این کار برای این است که بخشهای کتاب طولانی نباشد و فرد بداند با تمام کردن یک تیتر، یک بخش از کتاب را به طور کامل خوانده است. پیشنهاد ما برای شروع کار رمانها، کتابهای تاریخی و کتابهای سبک زندگی شهدا است. کتابهایی مثل «داستان راستان» شهید مطهری و «سلام بر ابراهیم».
تنوع موضوعات
لزومی ندارد که همیشه در یک موضوع مطالعه داشته باشید چرا که باعث تک بعدی شدن شما میشود. میتوان در موضوعات دینی که برای هر کسی مفید است مطالعه داشت. مثل احکام، عقاید، اخلاق و … . میتوان مطالعات خود را به سمت کسب و کار خود سوق داد. اغلب افراد هیچ مطالعهای برای رشد کسب و کار خود ندارند. حتی خانمهای خانهدار هم برای پیشرفت در امور مربوط به خود احتیاج به مطالعه دارند. مطالعات با محور ارتباط با دیگران نیز برای همه بسیار مفید است، چون همه ما روزانه با افراد مختلفی ارتباط داریم. پدر و مادر، همسر، فرزند، همکار و … . مطالعات تفریحی هم جزو تفریحات سالم به حساب میآید و هم شما را در تقویت عادت کتابخوانی کمک میکند.
با گذشت زمان که مقدار سقف مطالعه افزایش مییابد میتوان زمان تعیین شده را به دو قسمت تقسیم کرد. قسمتی را به مطالعه موضوع الف اختصاص دهیم و قسمت دیگر را به موضوع ب. تنوع در مطالعه خستگی را از ما دور میکند. میتوان در این تقسیم بندی از موضوعات مختلف استفاده کرد و میتوان از یک موضوع با مطالعه چند کتاب مختلف بهره برد.
سبک مطالعه
قبل از شروع مطالعه فکر کنید که با مطالعه این کتاب به چه پرسشی میخواهید جواب بدهید. معرفی کتاب بهتنهایی راه قابل قبولی برای انتخاب یک کتاب نیست. اگر نمیدانید که کتاب میخواهد به چه پرسشی پاسخ دهد بهتر است آن کتاب را مطالعه نکنید. برای انتخاب کتاب سوال محور باشید. سعی کنید به دنبال یافتن پاسخهای کاربردی و عملیاتی باشید.
در مرحله بعد به دنبال انجام موارد پیدا شده در زندگی شخصی خود باشید. اگر موضوعات آموخته را در زندگی خود پیاده نکنید پس از مدتی دلزده و خسته خواهید شد. این کار مطالعه را برای ما خوشایند میکند چون با هر مطالعه نقطه روشنی در زندگیمان به وجود میآید. مطالعه کتاب تنها برای افزایش دانش نیست، چرا که علم بدون عمل فایدهای نخواهد داشت.
اگر کتاب چند مورد عملیاتی دارد همه را با هم وارد زندگی نکنید. با یک مورد شروع کنید و آرام آرام موارد دیگر را بیفزایید. پیشنهاد ما این است که از هر کتاب یک نکته و یا حداکثر دو نکته استخراج و عملیاتی کنید. هنگام مطالعه یک ماژیک شبرنگ داشته باشید. وقتی به پاسخهای عملیاتی رسیدید آنها را رنگی کنید.
روش خلاصه برداری
چطور خلاصه برداری کنیم؟ اگر تسلط به استفاده از رایانه ندارید میتوانید از کاغذ و قلم برای دستهبندی خلاصه برداری ها استفاده کنید. اما اگر تا حدودی در استفاده از رایانه مهارت دارید میتوانید از نرم افزار google sheet استفاده کنید.
این نرمافزار فضایی شبیه به excel دارد با این تفاوت که احتیاجی به نصب برنامه نیست و به طور برخط میتوانید از آن بهرهمند شوید. ویژگی بسیار خوب این نرمافزار همراه بودن آن است که تنها با داشتن یک حساب gmail ممکن میشود. استفاده از این نرمافزار در طولانی مدت یک منبع بسیار غنی از اطلاعات را به شما میدهد که قابلیت تبدیل به کتاب را دارد.
مزیتی که google sheet به شما میبخشد این است که در هر جایی بدون دردسر همراه شماست، در گوشی و کامپیوتر، اما قلم و کاغذ اینطور نیست. یا اینکه قابل اشتراک گذاری با دوستان است.
مطالعه گروهی
اگر روزانه حدودا یک ساعت مطالعه کنید در طول عمرتان حدودا 5000 جلد کتاب را به پایان رساندهاید. اما اگر در مطالعه همراه داشته باشید. برای مثال شما امروز یک ساعت مطالعه داشتهاید همین مقدار مطالعه را در حدود 5 دقیقه برای همراهتان توضیح دهید و بالعکس. این کار باعث میشود که اطلاعاتتان دو برابر شود.
در ادامه به برخی از نکات و فواید مطالعه گروهی اشاره میکنیم:
- صرفهجویی در وقت: از مزایای مطالعه گروهی است.
- خلاصهگویی: در مطالعه گروهی نباید زیاد حاشیه رفت. خلاصه گویی علاوه بر افزایش اطلاعات در فرصت کم، تثبیت را برای ارائه دهنده به همراه دارد. مضاف بر اینکه یادداشت برداری برای خلاصهگویی تمرکز فرد را در مطالعه به صورت قابل توجهی بالا میبرد.
- مباحثه (روش طلاب در درس خواندن): تثبیت، فهم و یادگیری را بسیار بالا میبرد که یکی از مزایای مطالعه گروهی است. مباحثه به این معنی است که دو نفر یک کتاب را مطالعه میکنند و حول محور موضوعات آن کتاب به گفتگو میپردازند.
- در بحث مطالعه گروهی میتوان از نرمافزار استفاده کرد. (مثل google sheet)
- خلاصه گویی و مباحثه میتواند به صورت مجازی و یا حضوری باشد.
- یکی از روشهای ترک غیبت ارائه خلاصه کتاب است.
- انگیزه دهی: یکی از مزایای مطالعه گروهی است.
تمرکز در مطالعه
معمولا در ابتدا تمرکز برای مطالعه وجود ندارد لذا بهتر است کتابهایی با موضوعات جذاب و مورد علاقهمان انتخاب کنیم. بهتر است کتابهای روان و ساده را انتخاب کنیم. باید از خواندن هر کتابی هدف داشته باشیم. با این کار در طول مطالعه تنها به دنبال پیدا کردن هدفمان هستیم و همین کار درصد تمرکز ما را افزایش میدهد. در ادامه به برخی دیگر از نکاتی که باعث ایجاد تمرکز در مطالعه می شود اشاره میکنیم:
- سوالهایی که در ذهن داریم یادداشت کنیم و به دنبال پاسخ سوالها در کتاب باشیم. پس از یافتن پاسخ سوالها آنها را با ماژیک شبرنگ رنگی میکنیم.
- خواندن کتاب به صورت انتقادی نیز تمرکز را بالا میبرد.
- خلاصه گویی و مباحثه یا تدریس.
- استفاده از نرم افزار google sheet.
- انتخاب یک مکان ثابت برای مطالعه. انتخاب جایی که نه زیاد شلوغ باشد و نه زیاد ساکت، چرا که اگر عادت به فضای ساکت کنیم پس از مدتی دیگر در فضاهای پرسروصدا نمیتوانیم مطالعه کنیم.
- انتخاب یک زمان ثابت تا حد امکان. زمانی را انتخاب کنیم که در آن زمان سرحال باشیم.
- بایستی قبل از شروع به مطالعه نگاهی گذرا به تیترها داشته باشیم.
- کنار دستمان یک کاغذ و قلم بگذاریم و موضوعات و کارهایی که باعث پرش ذهنمان میشود را یادداشت کنیم. کارها را یادداشت میکنیم که بعد از مطالعه انجام دهیم. علت پرش ذهن را یاد داشت میکنیم که دفعه بعد آن علل را از بین ببریم.
- استفاده از میز برای مطالعه.
- منظم بودن محیط مطالعه.
پیش از شروع هر کتاب اطلاعاتی کلی در رابطه با کتاب به دست آوریم تا سرعت تمرکزمان بالا رود. میتوانیم اطلاعاتی را پیش از مطالعه به دست آوریم مثل: نکات روی جلد، فهرست، مقدمه، تیترها، نمودارها و تصاویر. اینها مواردی است که دیدن آنها چندان زمان نمیبرد ولی به تمرکز انسان در موضوع بسیار کمک میکند. جستجو و سوال از دیگران هم میتواند در افزایش تمرکز ما بسیار موثر باشد. بعد از طی این مراحل میتوانیم شروع به مطالعه کتاب موردنظر کنیم.
مطالعه در زمانهای آزاد:
بسیاری از زمانهای در زندگی ما وقتهای آزاد هستند. مثل زمانهایی که در صف، ماشین، اتوبوس یا مترو هستیم. سعی کنیم همیشه کتابی در کیفمان داشته باشیم تا در وقتهای آزاد شروع به مطالعه کنیم. بهتر است این کتابها مثلا داستان باشند تا بعد از مدتی که دوباره سراغ این کتابها میرویم احتیاج به مرور نداشته باشیم. اگر در سطح شهر و یا بین شهرها جابهجایی زیادی داریم میتوانیم از این فرصت طلایی برای مطالعه استفاده کنیم.
کتابخوانی حرفهای
در این بخش چند نکته پایانی را عرض میکنیم:
کتاب صوتی
یکی از روشهایی که ایجاد انگیزه هم میکند استفاده از کتاب صوتی است. کتابهای صوتی به راحتی از طریج فضای مجازی در دسترس شما هستند.
تندخوانی
تندخوانی یک مهارت کاربردی و مفید است که باعث صرفه جویی در وقت میشود. اما بهتر است در ابتدا عادت به مطالعه را در خود نهادینه کنیم و بعد به سراغ یادگیری روشهای تندخوانی برویم.
همین الان شروع کنید
آموزش مهارتها به تنهایی ارزش چندانی ندارد، آن چیزی که به این آموزش ارزش میدهد این است که شروع به مطالعه کنید. حتما امروز شروع کنید. اگر احساس میکنید سخت است تنها با یک صفحه، نصف صفحه و یا حتی با یک خط مطالعه شروع کنید. ایجاد تاخیر یکی از خدعههای شیطان است و شما را مدام به انجام کار در آینده ترغیب میکند.
برای ایجاد عادت مطالعه بایستی سقفی انتخاب کرد. اگر روزی تمایل به مطالعه بیش از سقف مجاز داشتید و نفستان علاقه زیادی به مطالعه داشت این کار بلامانع است اما به محض اینکه احساس ناراحتی و سختی کردید بلافاصله مطالعه را کنار بگذارید.
ما پیشنهاد ویژهای برای شما داریم یک درس کاربردی برای آموزش مهارتهای کتابخوانی. درس «چگونه هر سال ۱۰۰ کتاب بخوانیم؟!» با تدریس استاد حسینینژاد. برای ورود به درس میتوانید بر روی نام آن کلیک کنید.
نوشته شده توسط پایگاه ایمانور