علل ، علایم و درمان گلو درد چرکی در کودکان
-
-
گلو درد چرکی در کودکان به علت عفونت
گلودرد چرکی استرپتوکوکی در کودک: از پیشگیری تا درمان
گسترده ترین بیماری که انسان در رده ی سنی کودکی به آن مبتلا می شود، گلو درد چرکی است. شکل گیری گلو درد چرکی تحت تأثیر دو عامل اصلی عفونت و ویروس قرار دارد. متداول ترین نشانه های گلو درد چرکی در کودکان شامل احساس درد در گلو، بی اشتهایی، تورم شدید لوزه، استفراغ، عفونت چشم، نفس تنگی و گرفتگی صدا می شود.
عوامل دخیل در شکل گیری گلودرد چرکی کودکان
گلو درد ناشی از عفونت
متداول ترین بیماری در دوره ی کودکی، گلو درد چرکی می باشد. شکل گیری گلو درد چرکی تحت تأثیر عوامل مختلفی قرار دارد. در اکثر موارد، این بیماری نشان از عفونت دستگاه تنفسی دارد که می تواند به موجب ویروس و التهاب در لوزه شکل بگیرد.
عفونت در دستگاه تنفسی شامل عفونت در گوش، سینوس و گلو می شود.
نوعی باکتری مسری به نام استروپترکوک گروه A در ذرات آب هوا وجود دارد که قادر است از طریق مجاری دهان وارد حلق و بدن کودک می شود. با ورود این نوع میکروب به بدن زمینه برای شکل گیری تورم و التهاب در لوزه و حلق ایجاد می شود. در طی این روند، عارضه گلو درد شکل می گیرد.
گلو درد ناشی از ویروس
در فصول مختلف سال به ویژه زمستان، بیماری گلو درد از ویروس نشات می گیرد. بالغ بر 70 درصد از گلود درد های چرکی در کودکان ویروسی هستند.
نشانه های گلو درد چرکی کودکان
نشانه های گلو درد چرکی در کودکان به عامل تشکیل دهنده عفونت بستگی دارد. زمانی که گلود درد از وجود ویروس اعم از آنفولانزا نشات می گیرد، با نشانه هایی اعم از سرفه، آبریزش بینی، نفس تنگی، قرمزی چشم و گرفتگی صدا بروز پیدا می کند.
احتمال می رود به موجب عفونت استرپتوکوکی در سرتاسر بدن کودک راش قرمز نمایان شود. این نوع قرمزی در بدن با عنوان مخملک شناخته می شود و با مصرف دارو های آنتی بیوتیکی قابل درمان است.
از سری نشانه های رایج گلو درد چرکی در کودکان می توان به موارد ذیل اشاره کرد:
• استفراغ
• سردرد
• احساس درد در دل و معده
• عفونت چشم
متداول ترین بیماری در دوره ی کودکی گلو درد چرکی می باشد
علائم گلو درد چرکی در شش ماه نخست بدو تولد
نوزادی که در 6 ماه نخست بدو تولد به بیماری گلو درد چرکی مبتلا می گردد، دمای بدن او به صورت مختصر برای از بین بردن ویروس یا میکروب افزایش پیدا می کند.
از سری نشانه های گلو درد چرکی در نوزادان می توان به بی اشتهایی، گریه مکرر، تحریک پذیری، آبریزش بینی شفاف و بی خوابی اشاره کرد.
علائم گلو درد چرکی در نوزادان 6 ماه الی 3 سال
کودکان در رده ی سنی 6 ماه الی 3 سال، به موجب ابتلا به گلو درد چرکی از تورم در حلق و بینی رنج می برند. در این قبیل کودکان، تورم شدید لوزه قابل مشاهده است و به صورت مکرر از مخاط بینی او ترشحات چرکی دفع می گردد.
احتمال می رود کودکان مبتلا به چرک در گلو، سینوزیت داشته باشند و در گوش احساس درد کنند.
بهتر است بدانید درجه حرارت کودکان بیمار در رده سنی 6 ماه الی 3 سال معادل 38 درجه سانتی گراد است.
علائم گلو درد چرکی در کودکان
کودکی که پس از رده سنی 3 سال، به چرک در گلو مبتلا می شود نسبت به مواد غذایی بی اشتها می شود. او همواره در حین بلع مواد غذایی احساس گلو درد می کند و تورم شدید لوزه در او مشهود است.
شناسایی گلو درد چرکی در کودکان
پزشک اطفال در وهله اول به بررسی وضعیت جسمانی کودک می پردازد. در صورتی که متخصص به گلودرد چرکی مشکوک شود، در راستای کسب اطمینان خاطر از کشت گلو استفاده می کند. متخصص در کشت گلو، یک گوش پاک کن را به انتهای گلو کودک آغشته می کند.
پس از تکمیل نمونه برداری دو روش برای شناسایی عامل گلو درد میسر است. روش اول تست سریع تشخیص آنتی ژن نام دارد که برای پاسخ دهی نیازمند چند دقیقه زمان است.
روش دوم، به وسیله ی ارسال نمونه برای کشت به آزمایشگاه تکمیل می شود. نتیجه ی آزمایش به روش دوم قطعی تر است و برای پاسخ دهی نیازمند چند روز زمان است.
راههای درمان گلو درد چرکی کودکان
درمان گلو درد چرکی کودکان
درمان بیماری های ویروسی نیازمند یک دوره نقاهت است. در واقع گلو درد ناشی از ویروس با مصرف دارو به صورت فوری درمان نمی شود و برای تکمیل روند درمان نیازمند طی شدن یک دوره دارد.
بهره گیری از دارو
شناسایی عامل گلو درد به موجب مصرف داروهای آنتی بیوتیک و چرک خشک کن براساس نوع بیماری حائز اهمیت است. در واقع متخصص اطفال بر اساس عامل شکل گیری گلو درد چرکی اقدام به تجویز دارو می کند.
دارو های آنتی بیوتیکی در راستای درمان گلو درد استرپتوکوکی ناشی از باکتری و عفونت مؤثر واقع هستند. در مقابل برای درمان گلو درد ویروسی، دارو های چرک خشک کن و تب بر کارساز است.
با شناسایی نادرست عامل بیماری، احتمال می رود به موجب مصرف آنتی بیوتیک برای درمان ویروس، میکروب های مفید موجود در بدن هدف قرار بگیرند و بدن در برابر عفونت تضعیف گردد.
زمانی که کودک در رده ی سنی قرار دارد که می تواند دارو مصرف کند، متخصص اطفال دارو های ضد درد و مسکن اعم از ایبوپروفن را تجویز می شود.
بهتر است بدانید مصرف آسپرین در خردسالان ریسک سندرم ری را تشدید می کند.
نوشیدن مایعات
یکی از روش های تسکین درد گلو در کودک نوشیدن مایعات سرد خانگی و بستنی است. با مصرف مایعات آب مورد نیاز بدن تأمین می شود و حجم چشمگیری از درد گلو کاهش پیدا می کند.
مواد غذایی ادویه دار و ترشیجات جزو مواد غذایی تحریک کننده قرار دارند که قادر هستند نشانه های بیماری را تشدید کنند.
غرغره کردن آب گرم نیز گزینه مناسبی برای تسکین درد گلو به شمار می رود. البته توجه داشته باشید برای غرغره کردن ضرورت دارد تا کودک در سن مناسب قرار داشته باشد.
علاوه بر این، ترکیب آب گرم با عسل کمک چشمگیری به درمان گلودرد چرکی می کند.
نوعی مسمومیت غذایی به نام بوتولیسم اطفال وجود دارد که از مصرف عسل زیر یک سال نشأت می گیرد. بدین ترتیب مناسب ترین سن برای مصرف عسل در کودکان حداقل پس از تکمیل دوازده ماهگی است.
گلودرد چرکی دربازه زمانی طولانی منجر به شکل گیری آبسه گلو می شود
استراحت
یکی از روش های تسکین ناراحتی گلو کودک، استراحت است. در زمان استراحت بدن برای ارتقا سلامتی و سیستم ایمنی اقدام می کند و روند بهبودی را تسریع می بخشد.
علاوه بر این، تعبیه دستگاه بخور سرد کمک شایانی به تسکین گلو درد کودک می کند. توصیه می شود دربازه های زمانی مشخص در راستای پاک سازی دستگاه بخور اقدام کنید. زیرا وجود آلودگی در دستگاه قادر است میکروب ها را از طریق هوا پخش نماید.
وجه تمایز گلو درد چرکی و گلو درد ویروسی
میان نشانه های گلو درد ناشی از ویروس و چرک تفاوت چشمگیری وجود دارد. زمانی که کودک به موجب ویروس به گلو درد مبتلا شده است، نشانه هایی نظیر آبریزش بینی، گرفتگی صدا و سرفه در بدن او مشهود است.
در مقابل در هنگام ابتلا به عفونت در بدن احساس خستگی و کوفتگی، التهاب در سقف دهان، تورم در لوزه، تب، گلو درد و سوزش در ناحیه گلو بروز پیدا می کند.
روش های پیشگیری از ابتلا به گلو درد چرکی کودکان
آموزش نکات بهداشتی به کودک در پیشگیری از ابتلا به بیماری گلودرد چرکی کمک شایانی می کند.
آگاه سازی کودک از نقش عطسه و سرفه در انتقال ویروس رفتاری کار آمد است. شما می توانید به کودک یاد دهید که در حین عطسه و سرفه، ضرورت دارد به منظور جلوگیری از پخش ترشحات جلوی دهان خود را به وسیله ی دستمال پوشش دهد.
علاوه بر این، اکثر بیماری های ویروسی که در گروه همسالان انتقال پیدا می کند، از تماس صورت به صورت و قرار گیری در معرض ترشحات تنفسی نشات می گیرد.
شما می توانید به کودک آموزش دهید در صورت قرار گیری در معرض ترشحات تنفسی، دست و صورت خود را به روش اصولی شست و شو دهد.
همچنین شست و شوی مکرر دست قبل از صرف غذا و عدم استفاده از بطری، لیوان، ظرف، مسواک و اسباب بازی مبتلایان به گلو درد احتمال ابتلا به بیماری را کاهش می دهد.
عوارض جانبی عدم درمان گلودرد چرکی در کودکان
عدم درمان گلو درد چرکی در کودکان با اوج گیری درد همراه است. در طی این روند زمینه برای تداخل آسیب در کارکرد قلب، کلیه و شکل گیری تب روماتیسمی فراهم می شود.
تب روماتیسمی
سیستم ایمنی بدن کودک در خصوص مقابله با گلو درد استرپتوکوکی آنتی بادی هایی را تولید می کند. آنتی بادی های تولیدی با حمله به سلول های سالم موجود در کلیه و قلب سبب تداخل آسیب به آن ها می شوند. بدین ترتیب تب روماتیسمی شکل می گیرد.
تب روماتیسمی با آسیب به دریچه های قلب همراه است که سبب شکل گیری مشکلات قلبی در کودک می گردد. علاوه بر این، احتمال می رود کودک پس از تب روماتیسمی از عارضه درد در مفاصل رنج ببرد.
آبسه گلو
گلو درد چرکی در بازه زمانی طولانی منجر به شکل گیری توده ای از گلبول های چرکی و سفید می شود. این عارضه با عنوان آبسه گلو شناخته می شود و در راستای درمان نیازمند جراحی است.
گردآوری: بخش کودکان بیتوته