فرهاد اسلامی محقق ارشد انجمن سرطان آمریکا (ACS)
مزایای چای:
چای فواید زیادی برای سلامتی دارد،
چای به دلیل دارا بودن آنتی اکسیدان باعث افزایش سطح ایمنی بدن میشود.
حداقل ۵ دقیقه صبر کنید تا چای خنک شود و بنوشید.
نوشیدن چای کم رنگ، ولرم وحداکثر سه بار در روز تاکید کرد و گفت:
همچنین وجود فلوراید در چای از پوسیدگی دندانها جلوگیری میکند.
اما بهتر است برخی نکات در کنار نوشیدن چای رعایت شوند تا این نوشیدنی تاثیر منفی برای سلامت بدن ایجاد نکند.
توصیه میشود مدتی بعد از نوشیدن چای؛ مقداری آب ولرم بنوشید تا دندانهای شما با تغییر رنگ رو به رو نشوند.
بهتر است در کنار آن نعناع، زنجبیل و همچنین چای را کم رنگ بنوشید.
بهتر است چای را در قوری استیل یا فلزی دم نکنید؛ چرا که ممکن است ترکیباتی ایجاد شود که برای سلامتی مضر باشد؛ همچنین سعی کنید هر بار برای دم کردن چای آب قوری را تعویض کنید .
بعد از دم کشیدن تفالهها را خالی کنید تا رنگ و عطر آن تازه بماند. وجود برخی مواد در چای، جذب آهن را تا حدودی کاهش میدهد؛ بنابراین در صورتی که کمبود آهن دارید یک ساعت قبل و بعد از غذا چای نخورید.
چای در استکان های کوچک و حداکثر سه بار در روز و به صورت کم رنگ نوشیده شود و هیچگاه چای را به صورت غلیظ، داغ و در لیوان مصرف نشود.
در گذشته مردم چای را به مقدار کم، کم رنگ و در استکان های کوچک مصرف می کردند اما امروزه مشاهده می کنیم که چای در لیوان های بزرگ و گاها پررنگ و به ویژه در میان قشر کارمندان به دفعات در طول روز مصرف می شود.
چرا نباید چای داغ بخوریم؟(عوارض مرگبار نوشیدن چای داغ)
باید به این نکته مهم توجه داشته باشید نوشیدن چای با حرارت بیشتر از ۶۰ درجه برای سلامت بدن و مری ضرر بسیاری دارد،
بسیاری از افراد تمایل دارند چای را با حرارت بالا میل کنند، اما به دلیل خنک نشدن آن و متناسب نبودن با دمای داخلی بدن و مری؛ ممکن است تدوام نوشیدن چای با حرارت بالا عوارض جبران ناپذیری را در پی داشته باشد.
البته در کنار نوشیدن چای با حرارت مناسب؛ باید به این نکته مهم توجه داشت »
که زیاده روی در نوشیدن آن در طول شبانه روز باعث یبوست در افراد میشود.
به دلیل وجود کافئین در چای بهتر است کودکان زیر ۱۲ سال از مصرف آن پرهیز کنند؛ البته افراد دیگر هم دو ساعت قبل از خواب چای ننوشند.
امروزه بیشتر مردم تحت تاثیر زندگی ماشینی، کارهای خود از جمله نوشیدن چای را با سرعت و عجله انجام می دهند؛ غافل از اینکه نوشیدن چای داغ می تواند در آینده ای نه چندان دور سبب بروز بیماری های صعب العلاج همچون سرطان مری و معده در آنها شود.
خوردن چای داغ و دهان سوز، احتمال ابتلا به سرطان معده و مری را به شدت افزایش می دهد.
افراد باعجله و بلافاصله پس از ریختن چای در لیوان آن را به صورت داغ می نوشند؛ این درحالی است که مطالعات جهانی نشان می دهند مصرف چای داغ سبب بروز سرطان های مری و معده می شود.
بروز سرطان مری در افرادی که چای با دمای بیش از 65 درجه سانتی گراد می نوشند، 10 برابر بیشتر از افرادی است که چای ولرم مصرف می کنند.
بر اساس نتایج مطالعات صورت گرفته در این زمینه، سازمان بهداشت جهانی اعلام کرده است که نوشیدن مایعات داغ سرطان زا است.
اما نوشیدن داغ آن میتواند باعث بروز یک نوع سرطان خطرناک شود.
نوشیدن چاى به مقدار بیش از ۷۰۰ میلی لیتر و حرارت بیش از ۶۰ درجه در روز؛ خطر ابتلا به سرطان سلول سنگفرشی مری را حدود ۹۰ درصد افزایش میدهد.میتوان نتیجه گرفت که مصرف هر نوع نوشیدنی گرم - نه فقط چای - میتواند منجر به چنین عواقبی شود؛ از این رو به کسانی که چای بسیار داغ مینوشند، توصیه میشود عادت کنند تا کمی صبر کنند اندکی خنک شده بعد میل کنند.
این خطر در کسانی رخ میدهد که علاقه مفرط به چای دارند و بیش از ده فنجان در روز مینوشند، زیرا این نوشیدنی حاوی تاننهایی است که میتواند در جذب آهن اختلال ایجاد کند که ممکن است منجر به کمبود آهن در بدن شود.
علت اصلی عوارض جانبی در چای سیاه، کافئین است و در زیر عوارض جانبی ناشی از مصرف بیش از حد چای سیاه آورده شدهاست:
۱. افسردگی و اضطراب فزاینده
همانطور که قبلا ذکر شد، کافئین علت اصلی بسیاری از عوارض جانبی موجود در چای سیاه است و علت افزایش بیقراری است که ممکن است بعد از خوردن مقدار زیادی چای سیاه احساس کنید.
مطالعات مختلف ثابت کردهاند که مصرف بیش از حد کافئین باعث افزایش احساس استرس، بیقراری و حتی اضطراب در بسیاری از افراد میشود. وقتی این اتفاق رخ میدهد، میتوانید تشخیص بدهید که اگر کمی بعد از نوشیدن چای احساس ناراحتی کنید.
مقدار نرمال کافئین که باید مصرف کنید در حدود ۱۵۰ تا ۲۰۰ میلیگرم در روز است. هر چیزی بالاتر از ۲۱۱ میلیگرم به احتمال زیاد شما را مضطرب و مضطرب میکند و میتواند به شدت کیفیت خواب شما را کاهش دهد و صبح شما را بیش از حد بدخلق کند.
خوشبختانه، یک فنجان چای سیاه تنها حاوی حدود ۶۱ میلیگرم کافئین است، بنابراین شما میتوانید به راحتی ۳ فنجان در روز بدون دریافت این اثرات جانبی کافئین بنوشید.
با این حال، اگر شما به خصوص به کافئین حساس هستید، ممکن است بخواهید بیشتر مراقب باشید چون مقدار کمی از آن هنوز هم میتواند باعث بروز این علائم شود.
۲. نقص آهن
این عارضه جانبی مثال دیگری از این جمله است، " همه چیز بیش از حد بد است."
تانن های موجود در چای سیاه که ما برای اضافه کردن طعم و مبارزه با بیماریها دوست داریم، همان ترکیباتی هستند که میتوانند باعث کمبود آهن در مصرف کنندگان چای شوند.
آنها این کار را با اتصال شیمیایی مولکولهای آهن به برخی غذاها انجام میدهند که جذب شدن آن را غیر ممکن میسازد در نتیجه منجر به کمبود آهن میشود.
اگر شما در حال حاضر کمتر از مقدار درخشان آهن در بدن خود دارید، باید از چای سیاه با شور و اشتیاق دوری کنید.
اگر فکر میکنید که میتوانید در روز ۱ الی ۲ فنجان چای بنوشید خب این مسئله خوب است.
و همچنین اگر وگان هستید و میخواهید آهن بیشتری از گیاهان جذب کنید باید خیلی مراقب باشید زیرا تانین به آهنی که از گیاهان گرفته شده نسبت به آهنی که از حیوانات گرفته شده بیشتر حمله میکند.
۳. سردرد
سردرد احتمالا شایعترین عارضه جانبی کافئین است و با توجه به این که کافئین برخی از سردردها را تسکین میدهد، کنایه آمیز است.
تنها مساله این است که وقتی بیش از حد مشروب میخورید، همانطور که چندین بار دیدهاید. اگر خوششانس باشید، ممکن است سردردهای خفیف و نادری داشته باشید، اما برخی افراد با حساسیت بیشتر میتوانند سردردهای شدیدتری داشته باشند.
میزان کافئین که باعث سردرد میشود مشخص نیست، اما به میزان حساسیت شما به کافئین بستگی دارد. آن میتواند از ۱۰۰ میلیگرم به بالاتر از ۲۰۰ میلیگرم تغییر کند، بنابراین شما باید توجه کنید و ببینید چه چیزی برای شما بهتر جواب میدهد.
۴. مضررات آن برای زنان باردار و کودکان
کودکان زیر سن قانونی بهتر است که چای سیاه ننوشند زیرا حاوی کافئین است که برای آنها خوب نیست.
در حالی که چای سیاه کافئین کمتری نسبت به قهوه دارد، اما هنوز هم ممکن است برای آنها خیلی زیاد باشد و میتواند منجر به وابستگی به کافئین، رشد ذهنی ضعیف و اعتیاد به کافئین شود.
هم چنین آن میتواند آنها را بیش فعال کند، باعث شود تمرکز خود را از دست بدهند و گستره توجه خود را کاهش دهند. به ویژه زنان باردار نباید مقدار زیادی کافئین مصرف کنند.
چای امنترین شرط برای آنها است، اما آنها هنوز هم باید مصرف چای خود را تنظیم کنند. زیرا مصرف بیش از حد کافئین باعث عوارض زیادی در بارداری میشود، از تولد کودکی با علایم ترک مصرف کافئین یا وزن کم هنگام تولد گرفته تا حتی سقطجنین.
بسیاری از زنان دوست دارند در دوران بارداری چای سیاه بخورند چون باعث میشود که آنها احساس راحتی کنند و به حالت تهوع و استفراغ آنها کمک میکنند.
بنابراین، برای اجتناب از مصرف بیش از حد، چای را حداکثر به ۳ فنجان در روز محدود کنید. هر چیزی بیشتر از آن به احتمال زیاد بر آنها و یا فرزندان آنها تاثیر منفی میگذارد. آنها همچنین میتوانند چای بدون کافئین را به عنوان یک جایگزین امتحان کنند.