کد خبر ۸۱۷۶۱۷
تاریخ انتشار: ۱۷:۴۱ - ۲۴ آذر ۱۴۰۰ - 15 December 2021
گلوله چوبی چیست؟ (عکس)/ استونی؛ جنجال زیست محیطی بر سر تولید
طرفداران محیط زیست می گویند که تقاضای بیشتر برای گلولههای چوبی در اروپای غربی باعث قطع درختان بیشتر در استونی شده است.
مدافعان محیط زیست میگویند صنعت پررونق گلولههای چوبی (تنوعی از گلولههای سوختی) در استونی باعث قطع درختان بیشتر و آسیب به تنوع زیستی میشود. حامیان این صنعت میگویند که این گلولهها باعث استفاده بهینه از چوب میشود و در غیر این صورت بخشی از چوب قطع شده از بین می رود.
به گزارش عصرایران، گلولههای چوبی از زباله یا انواع نامرغوب چوب تهیه میشوند. این محصولات معمولا به اروپا برده و در نیروگاه ها به عنوان یک شکل تجدید پذیر برای تولید انرژی و برق مورد استفاده قرار می گیرند.
خبرگزاری فرانسه در این باره نوشت: ساخت گلولههای چوبی در کشورهای بالتیک (استونی، لیتوانی، لتونی) از حساسیت ویژه ای برخوردار است.
در هر سه کشور بالتیک جنگل اهمیت زیادی دارد و بخشی از هویت ملی این کشورها را تشکیل میدهد. این سه کشور تا پیش از فروپاشی شوروی تحت کنترل مسکو قرار داشتند.
رئیس سیستم کنترل کیفیت شرکت "گرونل اینوست" ( Graanul Invest) بزرگترین کارخانه سازنده "گلولههای چوبی" اروپا در استونی از روند ساخت محصولات شرکت خود دفاع کرد.
"مایکل جوگاست" از شرکت "گرونل اینوست" میگوید که آنها از چوبهای رد شده از سوی کارخانههای چوب بری یا تختههای "پِلی وود" کارخانه ها استفاده میکنند/ عکس: خبرگزاری فرانسه
به زبان ساده می توان گفت "پلی وود" یا چوب پلاست به صفحات یا پروفیل هایی شبیه به چوب گفته می شود که از آرد چوب و پلاستیک بازیافت شده ساخته شده اند.
گلولههای چوبی نوعی سوخت زیستی هستند که میتوان از آنها در دیگهای مخصوص گرمایشی صنعتی یا گرمایش برخی از سیستمهای گرمایشی خانگی بهره برد.
از این چوب گلولهها میتوان در مقیاسهای بزرگتر نیز استفاده کرد.
افزایش تقاضا در بریتانیا و اروپا برای گلوله های چوبی بسیار بیشتر است. این کشورها از گلولههای چوبی به عنوان جایگزینی زغال سنگ در تولید برق و حرارت استفاده می کنند.
برنامه آب و هوا و انرژی 2020 اتحادیه اروپا گلوله های چوبی را به عنوان یک نوع انرژی کربن خالص از انرژی های تجدید پذیر طبقه بندی می کند و شرکت های اروپایی میلیاردها دلار را برای تبدیل زغال سنگ به گیاهانی که می توانند گلوله های چوبی را بسوزانند، سرمایه گذاری کرده اند.
نیروگاه سابق زغال سنگ "دراکس" بریتانیا نیز تا حدی با گلولههای چوبی کار میکند. برخی از نیروگاه های استونی نیز از این گلولههای چوبی استفاده میکنند.
تقاضای بالا، قطع بیشتر درختان
طرفداران محیط زیست می گویند که تقاضای بیشتر برای گلولههای چوبی در اروپای غربی باعث افزایش قطع درختان به ویژه در استونی شده است.
آنها بر این باورند که قطع درختان با استفاده از تکنیکهای "کلیر کاتینگ" باعث نابودی بیشتر محیط زیست به ویژه در مناطق حفاظت شده میشود.
"کلیر کاتینگ" روش برداشت و قطع تمامی درختان یک ناحیه برای جنگل کاری یا اهداف دیگر است.
طرفداران محیط زیست بر این باورند گونههایی از پرندگان مانند "باقرقره سیاه" (کوکران) یا "چکاوک" به دلیل قطع بی رویه درختان در معرض خطر است و میگویند تعداد این پرندگان در طول دو دهه گذشته حدود یک چهارم کاهش یافته است.
هشدارهای مخالفان قطع درختان در بروکسل شنیده شده و کمیسیون اروپا در اوایل سال جاری رسیدگی در تخلفات استونی را آغاز کرد. این ارزیابی به دلیل عدم اطمینان استونی از ارزیابی اثرات زیست محیطی قبل از صدور مجوزهای قطع یا احیا جنگل کاری صورت میگیرد.
طرفداران محیط زیست نگران هستند که تقاضا شدید برای گلولههای چوبی باعث قطع بیشتر درختان شود/ عکس: خبرگزاری فرانسه
"سیم کورسو" هماهنگ کننده برنامه جنگل در موسسه غیرانتفاعی و زیست محیطی "صندوق برای طبیعت" گفت: "شدت مدیریت در جنگلهای استونی بسیار زیاد است و از طرف دیگر تولید گلوله چوبی در صنعت جنگلداری این کشور نقش مهمی دارد".
وی افزود: تقاضا برای بیوانرژی از سوی کشورهای اروپایی منجر به نابودی جنگلهای حفاظت شده استونی و لتونی شده است.
بیوانرژی یا انرژی زیستی به برق، گاز و انرژیهای دیگری گفته می شود که از مواد آلی معروف به زیست توده تولید می شود. این ترکیبات می تواند از گیاهان و الوار گرفته تا زباله های کشاورزی و مواد غذایی و حتی فاضلابساخته شوند.
"کورسو" از موسسه "صندوق برای طبیعت" گفت: "ایده اولیه تبدیل چوب به سوخت زیستی به عنوان انرژی تجدیدپذیر برای کاهش ضایعات صنعت چوب شکل گرفت اما اینک این روند به صنعت بزرگی تبدیل شده است".
طبق آمار رسمی، صادرات چوب و محصولات چوبی حدود 10 درصد کل صادرات استونی را تشکیل میدهد و ارزش این صنعت در 12 ماه منجر به آگوست (مرداد 2021) حدود 48 درصد یا 165 میلیون یورو در مقایسه با مدت مشابه سال قبل آن افزیش یافته است.
گلولههای چوبی نوعی سوخت زیستی هستند که میتوان از آنها در دیگهای مخصوص گرمایشی صنعتی یا گرمایش برخی از سیستمهای گرمایشی خانگی بهره برد/ عکس: خبرگزاری فرانسه
"جوگاست" از شرکت "گرونل اینوست" در این باره گفت که شرکت او به هر گونه مقررات برای حفاظت از محیط زیست احترام میگذارد و به این روند ادامه خواهد داد و تاکید کرد که در برخی مواقع سهامداران شرکت در باره رعایت این قوانین اختلاف نظرهایی نیز دارند.
او گفت: "من به عنوان پردازشگر محصولات چوبی قادر به تصمیم گیری برای آنها نیستیم".
وی افزود: تا زمانی که کارشناسان در باره وضعیت قلمرو حفاظتی تصمیم بگیرند و فهرست مورد نظر خود را به ما ارائه دهند تمامی قوانین رعایت و حفاظت 100 درصدی از طبیعت اجرا خواهد شد".
مطالعه سال 2020 گروه تحقیقانی "نیچر ریسرچ" نشان میدهد که بین سال های 2016 تا 2018 وضعیت جنگل های استونی در مقایسه با دوره 2004 تا 2015 بهتر شده است. استونی دارای یکی از بزرگترین توسعههای جنگلی در اروپا و جهان است.
به لطف طرح احیا، کاشت و گسترش جنگلها در استونی مساحت جنگل ها در این کشور از 2.2 میلیون هکتار در سال 2001 به 2.3 میلیون هکتار در سال 2020 رسیده است.
شرکت "گرونل اینوست" به عنوان سازنده سوخت زیستی گزارش داده است که درامدهای خود را در سال 2020 به 438.9 میلیون یورو در مقایسه با درآمد 401.7 میلیون یورویی در سال 2019 رسانده است.
به لطف طرح احیا، کاشت و گسترش جنگلها در استونی مساحت جنگل ها در این کشور از 2.2 میلیون هکتار در سال 2001 به 2.3 میلیون هکتار در سال 2020 رسیده است/ عکس: خبرگزاری فرانسه
"تاوی ارپایس" یک جنگلدار و رئیس یک سازمان مدیریت جنگل می گوید که تنها 10 درصد از الوار او به کارخانه ساخت گلوله های چوبی می رود.
موضوع مهم دیگر در استونی این است که آیا گلولههای چوبی را میتوان منبع انرژی بدون کربن تا زمان کاشت دوباره درختان در نظر گرفت یا خیر.
بسیاری استدلال میکنند که این قیاس ممکن نیست زیرا سوزاندن چوب به اندازه زغال سنگ آلودگی ایجاد میکند و رشد دوباره درختان نیز سال ها طول میکشد.
"تاوی ارپایس" یک جنگلدار و رئیس یک سازمان مدیریت جنگل می گوید که تنها 10 درصد از الوار بی کیفیت شرکت او به کارخانه ساخت گلوله های چوبی می رود/ عکس: خبرگزاری فرانسه
او افزود: این یک "افسانه و خیال" ست که صنعتت گلولههای چوبی منجر به افزایش قطع درختان میشود.
ارپاس گفت: قوانین قطع درختان استونی بسیار سختگیرانه است و تنوع زیستی را تضمین میکند.