✅پرسش:
چگونه ميتوان خود را انساني با ارزش با شخصيت هم در نزد خدا و هم در توي جامعه ساخت.
🌸☘️☘️☘️☘️☘️🌸
🌺پاسخ:
بسم الله الرحمن الرحیم
سلام علیکم
امیرالمومنین علیه السلام فرمود: قَدْرُ الرَّجُلِ عَلَی قَدْرِ هِمَّتِهِ، وَ صِدْقُهُ عَلَی قَدْرِ مُرُوءَتِهِ، وَ شَجَاعَتُهُ عَلَی قَدْرِ أَنَفَتِهِ، وَ عِفَّتُهُ عَلی قَدْرِ غَیرَتِهِ؛ ارزش هر کس به اندازه همت او و راستگویی و صداقتِ هر کس به اندازه شخصیت اوست و شجاعت هر کس به اندازه بی اعتنایی وی (به ارزش های مادی) است و عفت هر کس به اندازه غیرت اوست. (نهج البلاغه، حکمت 47)
منظور از همت تصمیماتی است که انسان برای انجام کارهای مهم می گیرد و به دنبال آن تلاش می کند. هر اندازه این تصمیمات والاتر و این تلاش ها گسترده باشد همت انسان بلندتر است و این که امام می فرماید: ارزش هر کسی به اندازه همت اوست، برای آن است که اشخاص والا همت معمولاً تلاش می کنند تا به مقامات عالی برسند؛ پس نباید ارزش وجودی ظاهری آنها را امروز ملاحظه کرد، بلکه آن نیروی نهفته در درون آنها که نامش همت است باید مقیاس و معیار شمرده شود.
در کتاب غررالحکم نیز از امام همین معنا به صورت دیگری بیان شده و می فرماید: «مَنْ شَرَفَتْ هِمَّتُهُ عَظَمَتْ قِیمَتُهُ؛ کسی که همت عالی داشته باشد قیمت و ارزش او زیاد است»
در حدیث دیگری از همان حضرت و در همان کتاب می خوانیم: «ما رَفَعَ أمْرَءٌ کهِمَّتِهِ وَ لا وَضَعَهُ کشَهْوَتِهِ؛ هیچ چیز انسان را به مانند همت او بلندمقام نمی کند و هیچ چیز، او را مانند شهوتش پست نمی سازد»
در ادامه حدیث می فرماید: «راستگویی و صداقتِ هر کس به اندازه شخصیت اوست»
واضح است که انسان با شخصیت این کار را برای خود ننگ می داند که به دیگران دروغ بگوید. اضافه بر این، غالبا دیده شده است که دروغ ها بعد از مدتی فاش می گردد؛ انسان با شخصیت حاضر نمی شود کاری انجام دهد که در آینده آبروی او را ببرد.
انسان های صادق، راستگو و با همت بلند، هم در بین مردم باارزش و با شخصیت هستند و هم در نزد خداوند. به عبارت دیگر، ایمان و کارهای شایسته، کلید محبوبیت نزد مردم است. و نکتهی اصلی آن این است که ایمان و عمل صالح، جاذبه و کشش فوقالعادهای دارد. اعتقاد به یگانگی خدا و دعوت پیامبران که بازتابش در روح و فکر و گفتار و کردار انسان به صورت اخلاق عالیهی انسانی، تقوا و پاکی و درستی و امانت و شجاعت و ایثار و گذشت تجلی کند، همچون نیروهای عظیم مغناطیس، کشنده و رباینده است.
امیرالمومنین علی علیه السلام فرمودند: «مَنْ أَصْلَحَ مَا بَيْنَهُ وَ بَيْنَ اللَّهِ أَصْلَحَ اللَّهُ مَا بَيْنَهُ وَ بَيْنَ النَّاسِ وَ مَنْ أَصْلَحَ أَمْرَ آخِرَتِهِ أَصْلَحَ اللَّهُ لَهُ أَمْرَ دُنْيَاه؛ كسي كه بين خود و خدا را اصلاح كند خدا بين او و بين مردم را اصلاح ميكند؛ و کسی که امر آخرتش را اصلاح کند، خداوند امر دنیایش را برای او اصلاح می گرداند.» (نهج البلاغة، ص 483)
پس مهمترين كار اين است كه انسان بكوشد تا خود را محبوب خداى تعالى قرار دهد. در اثر اين رشد و تعالى خداوند او را محبوب آفريدگانش مى كند. هم از اين رو فرمود: «ان الذين آمنوا و عملوا الصالحات سيجعل لهم الرحمن ودا؛ به درستى كسانى كه ايمان آورده و كارهاى نيكو انجام دهند خداوند آنها را محبوب قرار مى دهد» (سوره مريم، آيه 96)
لینک زیر را هم ملاحظه بفرمایید:
https://www.chetor.com/33245-%DA%86%DA%AF%D9%88%D9%86%D9%87-%D8%A8%D8%A7-%D8%B4%D8%AE%D8%B5%DB%8C%D8%AA-%D8%A8%D8%A7%D8%B4%DB%8C%D9%85/
موفق باشید
🌺
☘️🌺
🌺☘️🌺☘️🌺☘️ @pasokhgoo5