تغییرات جسمی و رفتاری نوجوانان 14 ساله + نحوه برخورد
-
نوجوان 14 ساله تغییرات زیادی را در این سن تجربه می کند
نوجوانان را دریابیم: نحوه برخورد مناسب با نوجوان 14 ساله
نوجوان چهارده ساله نوجوانی دوره ای پر فراز و نشیب است که موجب شکل گیری تغییرات بسیار زیادی در بعد جسمانی و روحانی فرد می شود. در ادامه ی مطلب درباره ی تغییراتی که از سن 14 سالگی برای دختران و پسران رخ می دهد، مطالبی را بیان می کنیم.
رشد جسمانی نوجوان 14 ساله
در 14 سالگی کودک از لحاظ فیزیکی، فکری و اجتماعی دچار تحول می شود. یکی از این تغییرات در دوره ی بلوغ رخ می دهد. بلوغ دوره ای است که هر کودکی تغییرات آن را تجربه می کند. آغاز این دوره با تغییرات جسمانی و هورمونی همراه است. با قدم نهادن در این سن، مغز سیگنال هایی را برای آمادگی تغییرات به قسمت های مختلف بدن ارسال می کند.
بلوغ جسمانی در دختران 14 ساله
دختران در سن 9 الی 15 سالگی به بلوغ می رسند. یکی از ابتدایی ترین نشانه ها که حاکی از بلوغ جسمانی دارد، رشد پستان ها است که به طور طبیعی با خارش همراه است. در این دوره موهای زائد در اندام های تناسلی رشد می کنند. رحم و لگن نیز برای آغاز دوره ی قاعدگی آمادگی لازم را کسب می کنند. علاوه براین آکنه های متعددی بر روی صورت و کمر دختران بروز می یابد. در حقیقت درفرایند رشد جسمانی دختران هورمون های استرادیول و استروژن نقش دارند. هورمون استرادیول رشد پستان ها و رحم را دچار نوسان می کند.
بلوغ جسمانی در پسران 14 ساله
بلوغ جسمانی پسران نیز در سن 14 سالگی روند تغییر را آغاز می کند. این تغییرات شامل بزرگ شدن آلت تناسلی، بیضه ها، رویش مو در صورت و نقاط حساس، رشد قد، تغییر در تن صداو بزرگ شدن ماهیچه ها می شود. پسران در این دوره برای نخستین بار ارضاشدن شبانه یا رویای خیس را تجربه می کنند.
همان طور که هورمون های استروژن و استرادیول در دختران موجب بلوغ جسمانی می شود، در پسران هم هورمون های آندروژن و تستوسترون تغییرات مربوط به رشد را اعمال می کنند.
در این سن تغییرات فیزیکی برای نوجوان 14 ساله رخ می دهد
رشد مغز در نوجوانان 14 ساله
به طور میانگین دختران در سن 14 سالگی در زمینه ی مسائل درست و غلط درک بیشتری کسب می کنند و توانایی تفکر انتزاعی را به دست می آورند. تفکر انتزاعی به تفکری اطلاق می شود که فرد بر اساس تجارب موجود قادر به نتیجه گیری باشد و مفاهیم و موضاعات را بسنجد. همچنین توانایی تفکیک موضوعات خوب از بد را داشته باشد.
مغز دختران همچنان پس از 14 سالگی به رشد خود ادامه می دهد و در مواردی موجب بروز اختلالات روانی می گردد.
بلوغ عاطفی نوجوانان 14 ساله
در 14 سالگی به دلیل تغییرات بیولوژیکی که در نوجوانی رخ می دهد، تغییراتی در رفتار، هیجان و شناخت او قابل مشاهده می شود. در دوره ی نوجوانی، نوجوان گمان می کند فرد بالغی شده و خواستار استقلال کامل می شود. به عبارتی دیگر نوجوانان تمایل به خودمختاری در مسائل زندگی می شوند.
تغییر در طرز تفکر با رشد نوجوان و برقراری ارتباط با اجتماعات، درک او نسبت به دنیا و محیط اطرافش بیشتر می شود. نوجوان همواره خواستار کسب تجارب جدید می شود و تمایل دارند با افراد بیشتری ارتباط برقرار کند. احساسات نوجوانان مخصوصا دختران در این دوره ی بلوغ احساساتی می شوند.
به دلیل تغییرات هورمونی که ماهانه برای دختران در جهات قاعدگی ایجاد می شود، اتفاقات پیرامون را دردناک تراز واقعیت وصف می کنند و گاه و بی گاه گریه می کنند. علاوه براین، حس زنانگی در آن ها برجسته می شود. برای مثال به استفاده از لوازم آرایشی تمایل می یابند.
آکنه در نوجوانان تغییرات هورمونی منافذ پوست را مسدود می کند و موجب شکل گیری آکنه هایی بر روی کمر، قفسه سینه و صورت می شود. برای کنترل این نوع عارضه می توان از متخصص پوست کمک گرفت.
در نوجوان 14 ساله آکنه هایی روی صورت نوجوان پدید می آید
تغذیه نوجوانان 14 ساله
نوع تغذیه و پیروی از برنامه غذایی اصولی در دوره نوجوانی بسیار حائز اهمیت است. اگر در دوره ی نوجوانی به نیاز های تغذیه ای فرد توجهی نشود، زمینه ی بروز مشکلاتی از قبیل اختلال در رشد، تمرکز، فشارخون، کلسترول خون و دیابت نوع 2 فراهم می شود.
میزان پروتئین و کالری مورد نیاز نوجوانان بر اساس سن آن ها محاسبه می شود. به طور میانگین نوجوانان 12 الی 14 ساله نیازمند به دریافت 45 الی 55 کیوکالری انرژی برای هر کیلوگرم از وزنشان هستند. کالری و پروتئین ها در تقویت عضلات، رشد مناسب استخوان و در روند عملکرد مغز موثر هستند.
طبق تحقیقات متخصصان آمریکایی در صورتی که نوجوانی در طول برنامه غذایی روزانه از میوه و سبزی بهره بگیرد، دیگر نیازی به دریافت مکمل های غذایی نخواهد داشت. برای جلوگیری از خستگی و افزایش انرژی و شادابی در طول روز، حتما در وعده های صبحانه و عصرانه، مصرف سبزیجات و ومیوه ها را قرار دهید.
اکثر نوجوانان در رده سنی 14 سال به بالا به مصرف فست فود و نوشیدنی های گاز دار تمایل دارند. مؤثر ترین روش برای کاهش مصرف این قبیل غذاها در نوجوانان، آگاه سازی آنان از نتایج مخرب خوراکی های ناسالم است. به طور مثال به نوجوان آموزش دهید مصرف فست فود موجب کوتاهی قد، خراب شدن پوست، فراهم شدن بیماری های زمینه ای از قبیل کلسترول و فشار خون بالا می گردد.
سعی کنید ساعتی از روز را با نوجوان 14 ساله خود به تفریح سپری کنید
رفتار های مناسب با نوجوان 14 ساله
اختلال های رفتاری در نوجوانان ناشی از سردرگمی آنان نسبت به آینده است. به عبارتی دختران و پسران با قدم نهادن در سن 14 سالگی و آغاز دوره نوجوانی، قادر به انتخاب هدف برای زندگی نیستند. لذا دچار تشویش و نگرانی می شوند. والدین در این برهه زمانی نقش آفرین ترین و مؤثر ترین افراد در تعیین شخصیت و هدف های نوجوانان دارند. در نتیجه بهتر است
در رفتار با نوجوان خود به موارد زیر توجه کنید:
• با خانواده ی دوستان صمیمی نوجوان آشنا شوید.
• به نوجوان در تصمیم گیری هایش آزادی عمل بدهید.
• ساعاتی را برای تفریح با نوجوان اختصاص دهید.
• از تلاش هایی که در زمینه های مختلف برای دستیابی به اهداف انجام می دهد، قدردانی کنید.
• بر کار ها و رفتار او نظارت کنید.
• نوجوان را به انجام چالش های جدید دعوت کنید. برای مثال از او بخواهید برای انجام فعالیت ورزشی جدید به باشگاه برود.
به نوجوان 14 ساله خود در تصمیماتش آزادی عمل دهید
بهترین نحوه ی برخورد با نوجوان 14 ساله پرخاشگر
درواقع شیوه ی برخورد با نوجوانی که رفتارهای پرخاشگرانه دارد، بسیار درخورتوجه است؛ زیرا رفتارهای نوجوان سازنده ی شخصیت و هویت او هستند.
سه روش موثربرای برخورد مناسب در مقابل نوجوان پرخاشگر
• عدم تنبیه فیزیکی نوجوانان به دلیل رشد های جسمانی مغرور و قدرتمند می شوند. درگیری جسمی موجب بحران هویت در نوجوان می شود و او یاد می گیرد مشکلات خود را در اجتماع با دعوا و زورگیری انجام دهد.
• عدم تهدید نوجوان در صورت بالا کشیدن بحث، نوجوان را برای منع کاری تهدید نکنید. با تهدیدن کردن شعله ی عصبانیت بیشتر را در نوجوان فوران می کنید و عملا موجب به وجود آمدن پرخاش های بیشتر می شوید. وقت گذراندن با نوجوان تحقیقات حاکی از آن دارد که
• اختصاص دادن وقت هایی برای خوش گذرانی با نوجوان موجب ایجاد رابطه ی دوستی میان والدین و او می شود. در نتیجه او تمامی تمایلات و خواسته هایش را به صراحت برای شما بازگو می کند و از سرکشی هایش کاسته می شود.
مراجعه به مشاور
گاهی والدین قادر به کنترل رفتارهای پرخاشگرانه نوجوان نمی باشند. در این گونه موارد مراجعه به روانشناس بهترین انتخاب است. روانشناس یا مشاور تمامی جوانب را در نظر می گیرد و روش های مناسب رفتار با نوجوان را به شما آموزش می دهد.
گردآوری: بخش کودکان بیتوته