مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
🌼 پرسش:
سلام من به مادرشوهرم هروقت که خونشون برم براي رضاي خدا کمک ميکنم شنيدم که ميگن زياد که خوبي بکني اخرش وظيفه ميشه حالا من بخوام بخاطررضاي خدا خوبي کنم و بعد فکر کنن که وظيفمه بايد چکار کنم؟فرق بين اين دو چيه ايابراي خوبي کردن بايد حدو مرز داشت يااينکه اگه براي خدا باشه مهم نيست خيلي ممنون
🌸☘️☘️☘️☘️☘️🌸
🌼 پاسخ:
با عرض سلام و ادب خدمت شما
از حسن اعتمادتون سپاسگذارم امیدوارم زندگی بسیار خوب و موفق و با عاقبت بخیری را داشته باشید
خواهر محترم به نکات ذیل توجه فرمایید:
1.کمک به مردم و دستگیری از دیگران، یکی از صفتهای پسندیده انسانی است که آموزههای اسلامی ما خیلی بر آن تأکید دارد. مولی الموحدین حضرت علی(علیه السلام) در حدیثی در مورد رساندن نفع و سود به دیگران، میفرمایند: «خَیرُ الناسِ مَن نَفَعَ النّاس[؛(1)بهترین مردم کسی است که نفع رساننده به مردم باشد.»
همچنین در این باره امام صادق (علیه السلام) میفرماید: «مَن سَعی فی حاجَةِ اَخیهِ المُسلِمِ طَلَبَ وَجهِ اللهِ کَتَبَ اللهُ عَزَّوَجَّلَ لَهُ أَلفَ حَسَنَةً؛(2) هر کس که در بر طرف کردن نیاز مسلمانی به خاطر خدا کوشش کند، خداوند بزرگ برای او هزار حسنه مینویسد.»
2.مطابق این حدیث، و احادیث های مشابه، پاداش بسیار خدا به افرادی اختصاص مییابد که برای خاطر او و با اخلاص عمل، نیاز برادران دینی را برطرف میکنند.
معمولاً افرادی که به خاطر خدا و با اخلاص، به دیگران کمک میکنند، به فرموده امام حسین (علیه السلام) از کمک کردن به دیگران در طول زندگی خسته نمیشوند؛ زیرا که کمک کردن به افراد دیگر(مخصوصاً فقیران) را از فرامین خدا میدانند. امام حسین(علیه السلام) میفرماید: «اِنَّ حَوائِجَ النَّاسِ اِلَیکُم مِن نِعَمِ اللهِ عَلَیکُم، فَلا تَمِلُّوا النِّعَم؛(3) درخواستهای مردم از شما، از نعمتهای الهی است؛ از این نعمت ها ملول و خسته نشوید.»
کسی از کمک کردن به دیگران خسته نمیشود که رضای خدا را در نظر داشته باشد و ملتفت باشد که نیات انسان در قیامت آشکار شده؛(4) و به نیتهای غیر خدایی در کمک کردن به دیگران، وقعی نهاده نمیشود؛ اینگونه تفکری باعث تداوم کمک به دیگران و دلجویی از نیازمندان خواهد شد.
3.پرسشگر محترم طبق آنچه که در اسلام آمده خدمت به دیگران حد و مرزی ندارد(تا جای که انسان می تواند و به اندازه توان خود باید به دیگران کمک کند) و آنچه که شما فرمودید:« ...يگن زياد که خوبي بکني اخرش وظيفه ميشه ...» این سخن ریشه دینی ندارد. لذا آنچه که در اسلام آمده خدمت به دیگران (حتی غیر مسلمان) حد و مرزی برایش نیست خصوصا اگر انسان هدفش رضای خداوند باشد(چه آن فرد کمک شونده،سو استفاده کند یا نکند تشکر کند یا نکند وظیفه بداند یا نداند) چون هدف خداست جزا و پاداشش هم از طرف اوست. قطعا کسی که با خدا معامله کند هیچ گاه متضرر نخواهد شد.
امیرمؤمنان (علیهالسّلام) در روایتی زیبا در باره خدمت به دیگران میفرماید:
«ابذل معروفک للناس کافة فان فضیلة فعل المعروف لا یعدلها عندالله سبحانه شیء؛ (5)
کارهای نیک خود را برای همه مردم به کار بر و براستی که هیچ چیز نزد خدای سبحان، با فضیلت کارهای نیک، برابری نمیکند.»
نتیجه اینکه بر اساس اینگونه روایات، خدمت کردن محدودیت و یا حد و مرزی ندارد.
4.خواهر محترم، نکته دیگر اینکه ، اینگونه خدمت شما از چشم شوهرتان پوشیده نیست و ایشان هم خدمات شما را در جای مناسب جبران خواهد نمود و همچنین در استحکام روابط زناشویی شما هم موثر می باشد.
5.نکته مهم تر در این خصوص اینکه شاید بسیاری از زوجین به آن توجه نمی کنند و یا به آن واقف نیستند. این است،فرزندان تمام حرف ها و رفتارهای والدین خود را رسد می کنند و همه این رفتارها در ذهن و جان آنها نفوذ خواهد کرد و در آینده هم بدینگونه رفتار خواهند نمود.
مثلا اگر پدر و مادری اهل دروغ یا غیبت باشند فرزندان هم در آینده دچار این رذیله اخلاقی خواهند شد و یا بالعکس)
لذا شمای که به دیگران بدون هیچ چشم داشتی کمک می کنید، فرزندتان از شما درس خدمت و کمک به دیگران خصوصا خانواده خود(و بزرگ ترها) را یاد می گیرند و در هر زمان خصوصا زمان پیری به هیچ عنوان شما را رها ( و یا بی احترامی) نخواهند کرد.
موفق باشید
پینوشتها
1. غرر الحكم و درر الكلم، تميمى آمدى، عبد الواحد بن محمد، محقق/ مصحح: رجائى، سيد مهدى، ناشر: دار الكتاب الإسلامي، سال چاپ: 1410 ق، ص357.
2. بحار الأنوار( ط- بيروت)، مجلسى، محمد باقر بن محمد تقى، ناشر: دار إحياء التراث العربي، سال چاپ: 1403 ق، ج51، ص228.
3. بحار الأنوار(ط - بيروت)، ج75، ص127.
4. «يَوْمَ تُبْلَى السَّرائِرُ[طارق/9] روزى كه اسرار باطن شخص آشكار شود.»
5.خوانساری، محمد، شرح غررالحکم، ج۲، ص۲۳۶.
🌺
☘️🌺
🌺☘️🌺☘️🌺☘️