به وجود آمدن زگیل روی دست یا پا ها یکی از عارضه های رایج پوستی در بین گروه های سنی از کودکان تا میانسالان است. این زگیل ها در اندازه های مختلف می توانند روی دست و پا یا بین انگشتان و کف پا رشد کنند. از علائم آنها می توان به خارش، سوزش و برجستگی سفت اشاره کرد.
برخی از آنها به قدری کوچک هستند که مشکلی برای فرد ندارند ولی برخی دیگر همراه با علائم یا اندازه های بزرگی می باشند که حتی ممکن است انجام کارهای روزمره را نیز برای فرد دشوار کنند. درمان زگیل دست و پا برای این افراد مهم ترین دغدغه آنها می باشد.
روش های درمانی بسیاری برای از بین بردن این زائده ها وجود دارند که در ادامه به بررسی کامل آنها می پردازیم.
علت زگیل کف پا و دست چیست؟
عامل اصلی به وجود آمدن زگیل روی نقاط مختلف پا و دست نوعی از ویروس اچ پی وی یا همان پاپیلوم انسانی می باشد. این زائده ها به شکل های مختلف مسطح، خوشه ای یا تکی رشد می کنند. البته لازم به ذکر است که اندازه و شکل آنها بستگی به ضخامت پوست فرد و میزان مقاومت بدن با ویروس دارد.
احتمال ابتلا افرادی که سیستم بدنی نسبتا ضعیفی دارند، به زگیل دست و پا بیشتر است. به همین دلیل کودکان یا میانسالان بیشتر از دیگر افراد به این زائده ها روی دست و پا خود دچار می شوند.
نکته مهم دیگری که باید آن را جدی بگیرید، این است که وجود زخم های باز روی پوست در مواردی یکی از دلیل های اصلی ابتلا به ویروس hpv است.
روش های انتقال
یکی از بسترهای مناسب برای انتقال زگیل پا محیط های مرطوب می باشد. در نتیجه در استخر ها شانس انتقال این ویروس بالاست. همچنین در صورت دست دادن با شخصی که زگیل فعال یا سرباز در دست خود دارد، ممکن است که ویروس اچ پی وی منتقل شود.
لازم به ذکر است که سویه خطرناکی از ویروس اچ پی وی وجود داشته که منجر به زگیل تناسلی می شود. اچ پی وی از نوع زگیل تناسلی فقط از طریق رابطه جنسی و تماس نواحی تناسلی انتقال میابد.
علائم
به طور طبیعی افراد از این زگیل ها احساس خوبی نداشته و خجالت می کشند. از طرفی دیگر، رشد آنها روی دست و پا می تواند باعث به وجود آمدن مشکلاتی شود. ممکن است که زگیل های پا اکثرا با میخچه یا پینه به اشتباه گرفته شوند. پس به خوبی باید با علائم زگیل دست و پا آشنا باشید تا در صورت ابتلا بتوانید به خوبی آنها را تشخیص دهید. این نشانه ها عبارتند از:
- خارش خود زائده و اطراف آن
- قرمزی و التهاب
- احساس درد یا سوزش در اثر تماس با اجسام
- برامدگی های زبر و سفت
در موارد جدی تر زگیل های دست و پا می توانند دارای علائم زیر باشند:
- خونریزی در صورت خارش زیاد یا گیر کردن به جسم های دیگر
- عفونت و تکثیر سریع زگیل در صورت عدم درمان
انواع زگیل دست و پا
به طور کلی می توانیم بگوییم که در چند قسمت مشخص از دست و پا، احتمال رشد زگیل ها بیشتر از نواحی دیگر است. این قسمت ها عبارتند از:
زگیل بین انگشتان دست و پا
مرطوب ترین و گرم ترین قسمت پا و دست بین انگشتان بوده و تجمع میکروب در این مکان ها به نسبت بیشتر از سایر نقاط است. به خصوص افرادی که هیچ موقع از جوراب استفاده نکرده و بهداشت پا را رعایت نمی کنند بیشتر مستعد دریافت این ویروس هستند.
زگیل روی دست و پاشنه پا
یکی دیگر از قسمت هایی که امکان رشد زگیل در آنها زیاد است، پاشنه پا می باشد. معمولا زگیل ها در این قسمت به صورت تکی یا خوشه ای رشد می کنند. همچنین روی دست به دلیل قرار گرفتن در معرض تماس با اجسام و افراد مستعد ابتلا می باشد.
زگیل کف پا و دست
کف پا ناحیه ای است که فشار وارد شده به آن نسبت به دیگر قسمت های بدن بیشتر است. همچنین در برخی از افراد به دلیل قوس زیاد کف پا، فضا بیشتری برای رشد زگیل وجود دارد. رشد زگیل ها در این نواحی به صورت تکی یا خوشه ای می باشد.
چگونه از ابتلا به زگیل دست و پا جلوگیری کنیم؟
شما می توانید با انجام برخی از کارهای احتمال انتقال و ابتلا به زگیل را کاهش دهید. که عبارتند از:
- خودداری از تماس فیزیکی با افرادی که زگیل دارند.
- اگر شخصی هستید که عادت به جویدن ناخن دارد، سریعا این عادت را ترک کنید. زیرا اکثرا ویروس و میکروب زیر ناخن ها جمع می شود و شما ممکن است با جویدن آنها، ویروس را مستقیما وارد بدن خود کنید.
- عدم استفاده از وسایل شخصی دیگران مانند حوله، ناخن گیر و… می تواند شانس انتقال را کاهش دهد.
- زمان رفتن به استخر یا سونا های بخار و خشک حتما حوله به علاوه دمپایی شخصی به همراه داشته باشید.