✅پرسش:
شخصي که هر روز بايد بره بيرون و کار کنه چطور ميتونه چله نشيني کنه؟
🌸☘️☘️☘️☘️☘️🌸
🌺پاسخ:
سلام عليکم
اگرچه عزلت و گوشه گيري يکي از شرايط چله نشيني در اديان و عرفان هاي کهن بوده است اما اسلام تبييني متعالي تر از رياضت ارائه داده است که با فعاليت هاي اجتماعي و انجام وظايف خانوادگي نيز قابل جمع است. از نظر اسلام، مقصود از رياضت ،ترك دنيا و رهبانيت به روش هندوها و پيروان كليسا و يا چله نشيني و عزلت صوفيان و اصحاب خانقاه نيست ، بلكه مقصود، تمرين و وادار كردن خويش به كارهاي خير و سنن صالحه، از اداي واجبات و ترك محرمات و ساير امور حسنه است . از آنجا كه عزلت و گوشه گيري، بعنوان عامل مهم در سعادت انسان مطرح است. لذا منظور از عزلت در قرآن و روايات و معارف الهيه، عزلت و گوشه گيري از عامل خطر، و اموري است كه براي سعادت اخروي انسان ضرر دارد. در قرآن و روايات، سه قسم عزلت و گوشه گيري مطرح است:1. عزلت و هجرت از گناهان شخصي 2.عزلت و گوشه گيري از شهري كه انسان در آن شهر قادر بر حفظ دين خود نيست.3. كناره گيري و عزلت از گروهي كه غرق در انواع معاصي و گناهان هستند.(1) عرفا، حقيقت عزلت را علاوه بر موارد ياد شده، خلوت گرفتن از غير و بخصوص از خويش، براي يافتن مقصود واقعي مي دانند. اين خلوت گرفتن، منافات با از منزل بيرون رفتن و كسب كار و معاشرت با مردم، در حد لزوم ندارد، اين خلوت در حقيقت، خلوت دل است از تعلق و وابستگي به غير.(2)
بنابراين شما بدون اينکه لازم باشد کار خود را تعطيل کنيد به دو صورت ميتوانيد چله بگيريد:
الف) براي يک عبادت و عمل خاص چله بگيريد. در روايت حضرت اميرالمومنين عليه السلام آمده است: قليل مدوم عليه خير من کثير ملول منه. کار خيري که بر آن مداومت شود و لو اينکه کوچک باشد بهتر است از کار خيري که زياد و خسته کننده و ملال آور باشد.(3) بنابراين بيشتر از اينکه تعداد زياد يک ذکر و مقدار زياد يک عبادت مد نظر باشد مداومت و نظم در انجام آن مورد نظر است تا براي انسان زدگي به وجود نياورد. از طرف ديگر هم عدد چهل در آيات و روايات اسلامي داراي اثر و خاصيت خاصي معرفي شده است. از اينرو و به قصد عمل به اين دو روايات مداومت بر يک عمل خير حداقل تا چهل روز مطلوب است و داراي اثر خاصي است.
ب) تا چهل روز از رفتار و گفتار خود مراقبت کنيد تا گناهي از شما سر نزند و عباداتتان نيز با اخلاص باشد. در روايتي پيامبر اکرم (ص) ميفرمايند: من اخلص عمله (عبادته) لله اربعين صباحا تفجّرت ينابيع الحكمه من قلبه علي لسانه. هر كسي عملش را چهل روز براي خدا خالص گرداند، چشمه هاي حكمت از قلبش بر زبانش جاري خواهد گرديد.(4)
موفق باشيد.
...........................
(1) همداني، مولي عبدالصمد، بحرالمعارف ، تحقيق و ترجمة حسين استاد ولي، انتشارات حكمت.
(2) انصاريان ، حسين، عرفان اسلامي، نشر حجت.
(3) نهج البلاغه صبحي صالح، ص 554.
(4) جامع الاخبار، ص 94
🌺
☘️🌺
🌺☘️🌺☘️🌺☘️ @