مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
✅پرسش:
چطورائمه ياشهداوعرفا سجده هاي طولاني داشتن؟؟
من سجده روواقعادوست دارم امااينکه بخوام سجدم روطولاني کنم پاهام دردميگيره
يعني توي سجده طولاني هم بايدنوک انگشت هاي پاهاروزمين گذاشت؟؟؟
نميشه روي پاوساق پاروروي زمين بخوابونيم؟؟
🌸☘️☘️☘️☘️☘️🌸
🌺پاسخ:
سلام علیکم
سجده، نشان تذلّل و خاكساری در برابر خداوند و عالیترین درجه عبودیت است. انسان با سجده، خود را همرنگ با هستی میكند: « وَلِلَّهِ یَسْجُدُ مَا فِی السَّمَاوَاتِ وَمَا فِی الْأَرْضِ ...»(1): و آن چه در آسمان ها و زمین است ، برای خدا سجده می کنند. امام صادق علیه السلام میفرمایند: عَلَيْكُمْ بِطُولِ السُّجُودِ وَ الرُّكُوعِ فَإِنَّ أَحَدَكُمْ إِذَا أَطَالَ الرُّكُوعَ وَ السُّجُودَ يَهْتِفُ إِبْلِيسُ مِنْ خَلْفِهِ وَ قَالَ يَا وَيْلَتَاهُ أَطَاعُوا وَ عَصَيْتُ وَ سَجَدُوا وَ أَبَيْت(2) بر شما باد بر سجده های طولانی و رکوع! یکی از شما چون سجده و رکوع را طولانى كند شیطان میگوید: واى بر من فرزندان آدم اطاعت كردند و من عصیان ورزیدم، و سجده كردند و من امتناع نمودم.
در عبادات مستحب هر فرد باید ظرفیت روحی و توان جسمی خود را در نظر بگیرد. در صورتی که عبادت با اکراه و بی میلی انجام شود زدگی به وجود می آورد. اما اگر اشتیاق و لذت با عبادت همراه شود حتی ضعف جسمی هم مانع عبادت نمیشود و انسان احساس خشتگی نمیکند. همانطوری که در حالات علما و عرفا میبینیم ساعت ها در پیشگاه خدای متعال مانند یک چوب خشک و بدون حرکت مشغول عبادت میشوند و هیچ درد و ناتوانی احساس نمیکنند. تا اینکه عبد به درجه ای برسد که مانند امیر المومنین علیه السلام تیر از پایش بیرون بکشند و او متوجه نشود.
امام صادق علیه السلام میفرماید: مَا ضَعُفَ بَدَنٌ عَمَّا قَوِيَتْ عَلَيْهِ النِّيَّةُ. هیچ جسمی در آن کاری که نیت بر آن قوی باشد، کم نمی آورد.(3) بنابراین توجه، خلوص و اشتیاق خود را به عبادت بیشتر کنید تا جسم شما با شما همراهی کند.
شرایط سجده واجب در نماز را میتوان در سایر سجده ها رعایت نکرد. بنابراین گذاشتن روی پا بر روی زمین یا جابجا کردن انگشتان در سجده مستحبی اشکال ندارد.
موفق باشید.
.........................
(1) نحل، 49.
(2) بحار الأنوار؛ ج82 ؛ ص136.
(3) من لا يحضره الفقيه ؛ ج4 ؛ ص400
🌺
☘️🌺
🌺☘️🌺☘️🌺☘️ @pasokhgoo5