پيشروي در كربلاي 5 متر به متر بود
گروه ويژه نامه ها / حوزه حماسه و مقاومت
89/10/27 - 00:09
شماره:8910211589
كربلاي 5 به روايت كارشناس پنتاگون/3
پيشروي در كربلاي 5 متر به متر بود
خبرگزاري فارس: ايران قبلا 60 كيلومتر مربع را تصرف كرده بود، اما در اين حملات نتوانست ميزان قابل توجهي به آن اضافه كند و به جاي پيشروي در مقياس كيلومتر، متر به متر جلو مي رفت.
به گزارش سرويس حماسه و مقاومت خبرگزاري فارس ، آنتوني كردزمن از سرشناس ترين تحليل گران و كارشناسان نظامي آمريكا است. نوشتار زير تحليل آنتوني كردزمن از عمليات در شرق بصره است. اين نوشتار داراي سطح بالايي از اغراق و بزرگ نمايي يا كوچك نمايي است اما نكات نزديك به حقيقت بسياري نيز در آن به چشم مي خورد كه حائز اهميت فراواني است. بخش سوم از اين مقاله را مي خوانيد:
عراق پس از 13 ژانويه قادر بود به طور كامل از نيروي هوايي خود بهره بگيرد. عراق ادعا كرد تنها در روز هاي 14 و 15 ژانويه 500 حمله ي هوايي را صورت داده است. عراق همچنين ادعا كرد در تاريخ 15 ژانويه يك اف 14 ايراني را در خلال يك نبرد هوايي مورد هدف قرار داده است .و همچنين اعلام كرد كه 218 خودرو و 21 قايق را نيز منهدم كرده است .
در پاسخ، ايران 50000 نيروي پياده به جبهه گسيل كرد.اين تقويت موجب شد تا ايران پيروزي هاي محدودي بدست آورد.همچنين ايران در تاريخ 17 ژانويه حملات محدودي را از طريق نيروي دريايي انجام داد كه اهداف آن را را ساحل شرقي شط تشكيل مي داد.در 18 ژانويه ايران جزاير بوارين، دوعيجي،ام طلال و فياض را تصرف كرد كه اين جزاير در شط قرار داشتند.حملات اصلي ايران ازشمال وجنوب نتوانستند طبق نقشه قبلي باموفقيت به يكديگر متصل شوند .
علي رغم تقويتي كه ايران در نيروهايش انجام داده بود ،تلفات سنگيني در اين حملات رو به جلو از خود به جاي گذاشت .در تاريخ 16 ژانويه رسانه ها ي آمريكاي به طور تخميني اعلام كردند كه در نبرد ايران و عراق 40000 نيروي ايراني و 10000 نيروي عراقي كشته شده اند.دليل بوجود آمدن چنين تلفات سنگيني كاملا واضح بود. و اين درصد تلفات براي ايران يك امر استثنايي بود و ايران از اين مسئله بسيار رنج مي برد و در عين حال، بسياري از كشته شدگان در ميدان نبرد جا مانده بودند .به طوري كه عراقي ها در نزديك بصره هزار جسد ايراني را دفن كردند.بهترين كاري كه ايران توانسته بود در روز هاي 16 تا 19 ژانويه انجام دهد اين بود كه مواضع محدودي را در نزديكي بصره تصرف و شهر بصره را با پرتاب تعداد بيشتري موشك مورد فشار و در حلقه محاصره قرار دهد .
موج جديدي از حملات پاسداران نيز در 19 و 26 ژانويه صورت گرفت .در اين حمله ايران توانست نيروها رابه مقدار 14تا 15 كيلومتر به شرق بصره نزديك تر كند و طي اين حملات نيز ايران به ميزان سه كيلومتر به درون نقاط اصلي دفاعي عراق در ابو قضيب نفوذ كرد.ايران قبلا 60 كيلومتر مربع را تصرف كرده بود، اما در اين حملات نتوانست ميزان قابل توجهي به آن اضافه كند و به جاي پيشروي در مقياس كيلومتر، متر به متر جلو مي رفت.عراق نيز از تلفاتي كه در اثر حملات ايران به آن وارد مي شد، آسيب مي ديد و در يك آسيب جدي، چندين تانك و هواپيماي خود را از دست داد .حتي عراق تائيد كرد كه در در گيري هاي فوريه و ژانويه 50 جنگنده يعني 10 درصد از كل نيرو هوايي اش را از دست داده است. عراق همچنان با مشكل عدم استفاده مناسب از تكنولوژي دفاعي روبرو بود. توپخانه ها ، خمپاره ها و موشك هاي عراق به دليل اين كه در بسياري از موارد در نيزارها و آب فرود مي آمدند، قدرت انفجار خود را از دست داده و با موانع بسياري برخورد مي كردند.بنابر اين نيروهاي ايراني قادر بودند در شب به راحتي پناه بگيرند و با كندن چاله در زمين از گزند حملات عراق محفوظ بمانند. فشار ايران بر بصره چنان سنگين بود كه عراق را مجبور كرد تا تعداد بيشتري از نيروهاي ذخيره گارد رياست جمهوري را به خدمت بگيرد و لشكر هفتم خود را در عمق خطوط دفاعي بصره مستقر كرد.ميزان دقيق نيروهاي عراقي كه وارد عمل شدند، به طور دقيق در دسترس نيست ،اما مي دانيم كه لشگر هفتم عراق به نيروهاي لشگر سوم كه در حال دفاع از جنوب و شرق بصره بودند، اضافه شد.طبق برخي گزارشات جنگ تاثيراتي نيز در سطوح بالاي فرماندهي عراق به جاي گذاشته بود .به نظر مي رسيد كه صدام حسين هميشه خود را به نوعي از جنگ وبه عهده گرفتن مسئوليت عمليات ها كنار مي كشيد و اين مطلب كاملا در عمليات هاي قبلي واضح بود.در اين شرايط ژنرال عادل جواد تانون، فرمانده ستاد كل عراق درست مانند ژنرال تاليا خليل الدوري فرمانده سپاه سوم عراق از چشم همه افتاده بودند.و تعداد زيادي از افسران رده بالاي سپاه سوم و هفتم عراق بركنار يا در برخي موارد، كشته شده بودند.
در كنار اين مسئله بسياري از نيروهي مجرب،افسران عالي رتبه و نيروهاي آموزش ديده عراق نيز در اين درگيري ها كشته شدند .عراق ظرف يك هفته، ميليون ها دلار مهمات را از دست داده بود و در اواخر ژانويه 500 تا 1500 دستگاه خودرو هاي زرهي خود را از دست داد.درگيري بر روي زمين بين روزهاي 29 تا 31 ژانويه به شدت ادامه داشت. ايران در 29 ژانويه حملات جديدي را آغاز كرد كه بوسيله آن توانستند حلقه سوم دفاعي عراق را بشكنند و به حوزه غربي رود جاسمين دست پيدا كنند. البته اين هدف چندان مهمي به حساب نمي آمد.ايران در اين حملات تعداد زيادي كشته و زخمي از خود به جاي گذاشت و مي توان گفت اين حمله دفع شد.در حقيقت ايران آنقدر كشته و زخمي داده بود كه مي توان گفت كه اين عراق بود كه مجددا ابتكار عمل را بدست گرفت.عراق همچنين چندين پاتك را انجام داده و بيست كيلومتر مربع از منطقه درياچه ماهي را آزاد كرد.در اوايل فوريه تعداد تلفات تخميني 17000 كشته و 35000 تا 45000 مجروح براي ايران و 6000 كشته و 12000 تا 15000 مجروح براي عراق اعلام شد.مطلب بدتر اين كه گويي تلفات ايران در اين عمليات ها بسيار كم بوده است ، زيرا ايران 100000 نيرو را بسيج كرد كه طي اين عمليات ها 20000 تا 30000 نفر از آن ها، كشته شدند.
ايران همچنين ادعا كرد كه 1750 اسير جنگي گرفته است كه شامل 2 سر لشگر ،10 سر تيپ و 145 افسر ديگر نيز مي شدند.
در هر حال ايران در اين زمان از كمبود امكانات براي تقويت نيروهايش رنج مي برد.در 11 فوريه 1987 و در هفتمين سالگرد انقلاب ايران ،رهبران ايران به اين نتيجه رسيده بودند كه نفوذ ايران در بصره به تدريج در حال كمرنگ شدن و از بين رفتن است.رفسنجاني و سايرين مي گفتند كه مستحكم ترين دفاع نظامي جهان را در هم شكسته اند و با تخريب درصد بالايي از ارتش عراق به پيروزي دست پيدا نمودند.البته بسيار بعيد بود كه در اين زمان جنگ پايان پذيرد .در 12 فوريه خميني پس از 3 ماه سكوت اعلام كرد كه اين جنگ براي ما مقدس است و تا پيروزي نهايي ادامه پيدا خواهد كرد.او همچنين همزمان با نوروز ايرانيان در 21 مارس اعلام كرد كه پيروزي نهايي بدست خواهد آمد. ايران همچنين اعلام كرد كه لشگر ولي عصر (مهدي)متشكل از 100000 نيروي داوطلب نيز تشكيل شده است. هنوز حداقل 30000 نيروي ايراني در حوالي درياچه ماهي موضع گرفته بودند . هرروز به داوطلبان اعزامي به جبهه ها افزوده مي شد.در گيري هاي سنگيني در اواسط ماه فوريه در جريان بود و نيروهاي پياده عراقي عملكرد خوبي را از خود بنمايش نگذاشته بودند.به برخي از نيروهاي عراقي كه در خط دوم دفاعي بودند ،مهمات و اقلام پشتيباني نرسيد و نيروهاي عراقي در كل تلفات سنگيني به جاي گذاشتند كه همه اين ها ، تنها براي دفاع از مقدار بسيار كمي از قلمرو عراق بود.
ايران تنها توانسته بود در جنگ بر روي زمين به ميزان بسيار كمي پيشروي كند .در حالي كه ايران مواضعي را به عرض 10 كيلومتر تحت تصرف خود درآورده بود ،هنوز نتوانسته بود از فضاي باريك بين شط العرب و درياچه ماهي عبور كندو بسياري از نيروهاي پياده ايراني تنها در محوطه اي به طول 5 كيلومتر و عرض 1 كيلومتر متمركز شده بودند.در سومين هفته ماه فوريه پيروزي بزرگ ايران تصرف 100 كيلومتر مربع از خاك عراق بود كه آن نيز در مراحل مختلف جنگ از بين رفت.
ايران اين دفاع عراق را پاسخ داد.ايران به سرعت يك گروه از ارتش را از جبهه سومار به سمت عراق حركت داد و براي تهيه ماشين هاي زرهي و توپخانه سنگين مقداري عمليات ايذايي انجام داد تا يك حمله همه جانبه به بصره را تدارك ببيند.
*ترجمه و تنظيم: خبرگزاري فارس-محمدعلي صمدي
ويژه نامه « شب هاي قدر كربلاي 5 » در خبرگزاري فارس(11)-3
دوشنبه 27 دی 1389 9:56 AM
تشکرات از این پست