0

بیماری کبد چرب، انواع آن، علائم بالینی، دارو و درمان بیماری

 
mohammad_43
mohammad_43
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : فروردین 1388 
تعداد پست ها : 41934
محل سکونت : اصفهان

بیماری کبد چرب، انواع آن، علائم بالینی، دارو و درمان بیماری

( قسمت اول )

 

کبد چرب

کبد چرب از جمله شایع ترین اختلالات متابولیسم در سرتاسر جهان است. دلیل این امر افزایش شیوع چاقی، دیابت و اختلالات متابولیسم در میان افراد جامعه و حتی کودکان می باشد. برآورد های آماری حاکی از آن است که تقریبا یک چهارم از مردم جهان مبتلا به کبد چرب هستند.

بیماری کبد چرب غیر الکلی یا NAFLD

اصطلاح کبد چرب به معنای تجمع ذرات چربی به هر دلیل در سلول های کبدی یا “هپاتوسیت” ها است. علت های زیادی را برای تجمع چربی در هپاتوسیت ها مانند مصرف الکل، بیماری سیروز و رژیم غذایی چرب می توان نام برد. اغلب منظور از اصطلاح کبد چرب در واقع بیماری کبد چرب غیر الکلی یا Nonalcoholic Fatty Liver Disease ( به اختصار NAFLD ) است. NAFLD وضعیتی است که دلیل چرب شدن کبد علتی غیر از مصرف الکل یا سایر بیماری ها مانند التهاب کبدی باشد. این بیماری در مراحل پیشرفته با آسیب به هپاتوسیت ها منجر به التهاب کبدی یا Nonalcoholic Steatohepatitis ( به اختصار NASH ) می شود. در واقع NAFLD شایع ترین بیماری کبدی و NASH دلیل پیوند کبد به دنبال نارسایی کبد در جهان است. اگر کبد چرب به درستی کنترل و مدیریت نشود در آینده مشکلات بسیاری برای سلامت بیمار ایجاد خواهد کرد.

علل بروز بیمار

از مهمترین عوامل خطر که باعث ایجاد و پیشرفت بیماری می شوند چاقی و چربی دور شکمی، مقاومت به انسولین و مصرف زیاد کربوهیدرات های تصفیه شده می باشند. چاقی پیامد های منفی بر روی سوخت و ساز سلولی داشته و باعث پیشرفت التهاب و تبدیل NAFLD به NASH می شود؛ که مرحله غیر قابل برگشت این بیماری به حساب می آید. با این حال توجه به این نکته ضروری است که افراد با وزن طبیعی نیز در خطر کبد چرب هستند؛ در صورتی که چربی دور شکمی زیاد داشته باشند. نوشیدنی های شیرین بدلیل داشتن میزان قند زیاد یکی از مضرترین مواد غذایی در ایجاد بیماری هستند؛ چرا که قند مصرف شده در کبد به چربی تبدیل و ذخیره خواهد شد. مقاومت به هورمون انسولین به عنوان عامل اصلی در ایجاد و پیشبرد بیماری کبد چرب غیر الکلی قلمداد می شود. مقاومت به هورمون انسولین باعث عدم توانایی ورود آن به سلول ها می شود و به افزایش قند خون منجر به دیابت شود. علاوه بر آن مقاومت به هورمون انسولین ارتباط مستقیمی با افزایش ذخیره سازی چربی در سلول های کبدی دارد. افراد مبتلا به دیابت یا چاقی به دلیل وجود همین مقاومت، شیوع بسیار بالاتری از کبد چرب در جمعیت خود دارند.

علائم بالینی و آزمایشگاهی

بیشتر علائم مربوط به کبد چرب علائمی غیر اختصاصی هستند. علائمی نظیر خستگی، ضعف و احساس پری و نفخ در سمت راست و بالای شکم. با پیشرفت بیماری به سمت NASH علائم التهاب و بیماری آشکار کبدی مانند کاهش اشتها، تهوع استفراغ، زردی ( یرقان ) و یا دردناک شدن کبد نمایان خواهد شد. پزشک با مشاهده علائم ذکر شده و پس از معاینه ، آزمایشات بیوشیمی مربوط به عملکرد کبد را درخواست خواهد کرد. این آزمایش ها دو نوع هستند : 1- آزمایش هایی که عملکرد کبدی را بررسی می کنند نظیر اندازه گیری آلبومین، اندازه گیری وضعیت انعقادی خون (PT) و سطح بیلیروبین خون. 2- آزمایش هایی که سطح آنزیم های کبدی را مورد سنجش قرار می دهد مانند اندازه گیری سطح دو آنزیم AST و ALT.

 

بیماری کبد چرب، علائم بالینی و درمان آن

 

علائم کبد چرب در تصویربرداری و نمونه پاتولوژی

علاوه بر روش های آزمایشگاهی، پزشک می تواند سونوگرافی، ام آر آی ( MRI ) یا سی تی اسکن ( CT-scan ) را برای بیمار درخواست کند. نمونه برداری بافتی روشی قطعی و نهایی برای تشخیص سلول های چربی فراوان در بافت کبدی است و تشخیص کبد چرب را مسجل می کند. در میان این روش ها سونوگرافی به صرفه ترین و معمول ترین آنها است. در بروز این بیماری ممکن است اندازه کبد بزرگ شده باشد. همچنین وجود چربی زیاد در میان هپاتوسیت ها باعث می شود کبد به رنگ سفید و درخشان در سونوگرافی دیده شود.

درمان بیماری

در درجه اول باید دانست که این بیماری، یک بیماری متابولیک است. کنترل و پیشگیری از چربی کبد ارتباط ناگسستنی با روش زندگی بیمار دارد. همچنان که اشاره شد، این بیماری با چاقی و پرخوری رابطه مستقیمی دارد؛ و در واقع علت ابتلای افراد به این بیماری پرخوری و عدم فعالیت کافی در هفته است. در حال حاضر داروهایی برای بیماران مبتلا به کبد چرب به بازار عرضه شده اند. یکی از داروهای گیاهی برای درمان این بیماری Livergol  است. اثر بخشی این دارو در درمان کبد چرب همچنان مورد بحث بسیاری از پزشکان است. بنابر آنچه تا کنون گفته شد می توان با قطعیت گفت کاهش وزن موثرترین راهکار برای جلوگیری و کنترل این بیماری است.

در شماره آتی به ارائه راهکار ها و روش های تغذیه درمانی به منظور پیشگیری و کنترل بیماری کبد چرب خواهیم پرداخت.

 

Franziska Spritzler. Healthline, Fatty Liver : What It Is, and How to Get Rid of It, 2016[Internet] URL
https://www.healthline.com/ nutrition/fatty-liver

Perumpail, B. J., Khan, M. A., Yoo, E. R., Cholankeril, G., Kim, D., & Ahmed, A. (2017). Clinical epidemiology and disease burden of nonalcoholic fatty liver disease. World journal of gastroenterology23(47).

سه شنبه 21 بهمن 1399  10:58 AM
تشکرات از این پست
mohammad_43
mohammad_43
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : فروردین 1388 
تعداد پست ها : 41934
محل سکونت : اصفهان

پاسخ به:بیماری کبد چرب، انواع آن، علائم بالینی، دارو و درمان بیماری

راهکار های درمان کبد چرب و روش های تغذیه ای برای کنترل این بیماری ( قسمت دوم )

 
راهکار های درمان کبد چرب و روش های تغذیه ای کنترل این بیماری

در مقاله اول با موضوع کبد چرب به معرفی بیماری، علائم و تشخیص، و مختصری نیز به درمان این بیماری اشاره شد. در این شماره در مورد راهکارهای درمان کبد چرب و روش های تغذیه ای برای کنترل این بیماری خواهیم پرداخت.

استراتژی های درمان کبد چرب

افزایش سطح انسولین خون به دلیل مقاومت سلول های بدن نسبت به این هورمون پدیده شایعی است که در بسیاری از بیماری های متابولیک از جمله کبد چرب اتفاق می‌افتد. علاوه بر مقاومت به هورمون انسولین، تجمع بافت چربی به ویژه در محل نامناسب موجب آزاد شدن مولکول هایی موسوم به واسطه های التهابی می‌شود. واسطه های التهابی که با نام سیتوکین هم شناخته می‌شوند موجب فراخوانده شدن سایر سلول های سیستم ایمنی به کبد می‌شوند. به دنبال این امر به تدریج بافت کبد متحمل تغییرات مرتبط با بیماری می‌شود. بنابراین راهکار های درمانی مانند کاهش وزن یا تغییر عادت های غذایی فرد باید در راستای کاهش التهاب و کاهش مقاومت به انسولین باشد.

باید ها و نباید های تغذیه ای در کبد چرب

اضافه کردن چربی های سالم تر به رژیم غذایی موجب می‌شود که بدن بتواند تا حدودی بر مقاومت انسولین غلبه کند و سلول های بدن پذیرای گلوکز انباشته شده در خون شوند. چربی های حاوی امگا 3 در منابع غذایی مانند گردو، دانه سویا و بذر کتان یافت می‌شود. مهمترین منبع امگا 3 روغن ماهی ( به ویژه سالمون و ساردین ) است که مقادیر زیادی از این ترکیب را در خود گنجانده است. گروه دیگری از چربی های مفید موسوم به اسید های چرب تک غیر اشباع هستند که در زیتون و روغن زیتون به فراوانی یافت می‌شوند و برای درمان کبد چرب مفید هستند.
در مقابل این نوع از چربی ها، اسید های چرب اشباع شده قرار دارند که بیمار مبتلا به کبد چرب باید از از دریافت آنها خودداری کند. تفاوت بین این دو گروه از چربی به ساختمان شیمیایی آنها بر می‌گردد. از مثال های مواد غذایی حاوی اسید های چرب اشباع شده می‌توان به روغن پالم یا نارگیل، لبنیات حاوی چربی مانند ماست، پنیر و شیر های پر چرب و همچنین گوشت قرمز اشاره کرد. در کنار موارد گفته شده، مصرف غذا های سرخ کردنی و شور، استفاده از نوشیدنی های بسیار شیرین مثل نوشابه های معمولی و یا شربت ذرت حاوی مقادیر زیاد قند فروکتوز در فرد مبتلا به کبد چرب توصیه نمی‌شود.

چند راهکار تغذیه ای به بیماران کبد چرب

کبد چرب به مانند دیابت نوع دو یک بیماری وابسته به اختلالات متابولیک بوده و نیاز به مدیریت دقیق دارد. اگرچه تحقیقات گسترده‌ای در زمینه پیدا کردن درمان قطعی در حال انجام است ولی تا کنون دارو و یا روش درمانی مسلم برای کبد چرب ارائه نشده است؛ در واقع بهترین راهکار درمانی ارائه شده توصیه های مربوط به سبک زندگی و کاهش وزن هستند.

 

راهکار های درمان کبد چرب

 

بسیاری از ترکیبات موجود در مواد غذایی وارد کبد شده و در آنجا متابولیزه می‌شوند. در بیماری کبد چرب، جایگزین شدن چربی با سلول های اصلی کبدی اتفاق می‌افتد که این امر در نهایت عملکرد کبد را کاهش می‌دهد. بنابراین بسیاری از ترکیبات غذایی و یا دارویی در بیمار باید با احتیاط و ملاحظه فراوان استفاده شود. بنابر این امر توصیه های ارائه شده در این قسمت تنها باید با تایید پزشک به کار گرفته شوند. مواد غذایی خاصی وجود دارند که به طور ویژه برای افراد مبتلا به بیماری و درمان کبد چرب مفید هستند:

  • چای سبز: این نوع چای منبع غنی از آنتی اکسیدان ها است. چای سبز یک گزینه مناسب برای کاهش چربی خون در بیماران مبتلا به اختلالات متابولیک مانند کبد چرب است.
  • گردو: همانطور که پیش تر اشاره شد گردو منبع غنی از چربی امگا 3 می‌باشد که برای کبد چرب مفید است.
  • زردچوبه: این ادویه حاوی ترکیبات آنتی اکسیدانی و ضدالتهابی فراوانی است که با نام “فلاونوئید” شناخته می‌شوند. یکی از بهترین روش های مصرف این ادویه تهیه چای زردچوبه است. فلاوونوئید های موجود در زرد چوبه در درمان کبد چرب و کاهش خطر ابتلا به این بیماری، مفید می‌باشند.
  • آووکادو: مقادیر چربی سالم و فیبر موجود در این گیاه باعث کاهش قند خون و استرس اکسیداتیو شده و یکی از پیشنهاد های تغذیه ای مهم در افراد مبتلا به دیابت و کبد چرب می‌باشد. با این حال مصرف آووکادو در افراد با نارسایی کبدی باید با احتیاط صورت بگیرد.
  • میوه و سبزیجات: پر واضح است که یک رژیم حاوی میوه ها و سبزیجات فراوان نقش مهمی در سبد غذایی افراد مبتلا به بیماری های متابولیک مانند کبد چرب ایفا می‌کند. به خصوص کلم بروکلی به طور ویژه ای به مبتلایان به کبد چرب پیشنهاد شده است.
  • و در آخر حبوبات و غلات کامل و مغز ها، که به کنترل بیماری کبد چرب غیر الکلی کمک می‌کنند.

 

  1. WebMD.Diet and Lifestyle Tips to Reverse Fatty Liver Disease.
    URL: https://www.webmd.com/ hepatitis/fatty-liver-disease-diet
  2. Medical News Today. Nine health benefits of turmeric tea.
    URL: https://www.medicalnewst oday.com/articles/319638
سه شنبه 21 بهمن 1399  10:59 AM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها