0

جستجوي نشاط اجتماعي در دنياي واقعي يا مجازي

 
fatemeh_75
fatemeh_75
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : آبان 1388 
تعداد پست ها : 10557
محل سکونت : اصفهان

جستجوي نشاط اجتماعي در دنياي واقعي يا مجازي

جستجوي نشاط اجتماعي در دنياي واقعي يا مجازي - ایرنا

سمنان- ايرنا- فقدان نشاط اجتماعي در دنياي واقعي، افراد را به جستجوي نشاط در فضاي مجازي كشانده است، سواي معضلات فضاي مجازي، كمبود زيرساخت و فقدان آموزش و الگوهاي سالم، مهمترين مشكلات نشاط اجتماعي در فضاي واقعي عنوان مي شود.

به گزارش ايرنا، داشتن تفريحات سالم از نيازهاي يك خانواده و جامعه است و به همين دليل در مباحث نشاط اجتماعي و تفريحات، امكانات نقش موثري در پيشبرد اهداف و ترسيم جامعه‌اي بانشاط همراه با آينده اي ترسيدم شده مي تواند داشته باشد.
خانواده به عنوان هسته بنيادين نظام اجتماعي همراه با توجه هر چه بيشتر به نيازهاي فردي و اجتماعي اعضاي خود، نقش موثري در افزايش نشاط اجتماعي دارد.
امروزه زندگي شهري و افزايش مشغله و گاه اشتغال والدين فرصت نشاط اجتماعي را از خود آنان و كودكان گرفته است و باعث شده اعضاي خانواده هر كدام به صورت انفرادي به دنبال نشاط خود باشند كه همين مساله كانون خانواده را از حالت جمعي به جستجويي فردي براي نشاط كشانده است.
برخي كارشناسان معتقدند، هر چه فضاها و طراحي هاي شهري براي زندگي شهروندان، بهتر و تناسب بيشتر داشته باشد، خانواده ها نيز آرامش فرهنگي، رواني و اجتماعي بيشتري پيدا مي كنند.
امروزه نوع نگرش فرزندان و علايق آنها، با توجه به پيشرفت فناوري اطلاعات، ورود جوانان به شكل زندگي جديد و استفاده از فضاهاي مجازي، تغيير يافته است.
نكته اساسي در نوع نگرش افراد و تصورهاي قالب افراد نسبت به تفريح، سرگرمي، اوقات فراغت، لزوم توجه به كاهش تنش‌ها و اضطراب‌هاي اجتماعي است كه بايد اساس تمام رويكردها قلمداد شود.
به عنوان مثال براي كودكان، ايجاد خانه هاي اسباب بازي، فضاهاي ورزشي متناسب با سن كودكان و ابزارهاي ارتباطي براي بلوغ فكري كودكان، بايد در نظر گرفته شود كه امروزه شهرداري در كلان شهرها رويكردي ويژه به ايجاد خانه‌هاي اسباب بازي و امكانات تفريحي براي كودكان دارند و اين توجه بايد مبتني بر امكانات موجود و علاقه‌مندي كودكان برنامه‌ريزي شود.
يك جوان سمناني هم با بيان اينكه نشاط فقط خنده و طنز نيست، بلكه يك حس دروني است، گفت: شادي مي‌تواند يك هيجان كاذب و زودگذر و حتي منفي باشد، در حالي كه ماهيت نشاط اصيل، مثبت و با دوام است.
عليرضا حسيني گفت: شادي هاي كاذبي كه به وسيله محرك هاي متفاوت مثل داروهاي روان‌گردان، موادمخدر و الكل به دست مي آيد كوتاه و گذراست و پيامدهاي اندوه وافسردگي را به دنبال خواهد داشت.
وي مسايل اقتصادي را يكي از موانع شادي اجتماعي عنوان و خاطرنشان كرد: وقتي مشكلات اقتصادي خانواده ها حل شود، بسياري از مشكلات اجتماعي نيز برطرف خواهد شد.
وي ادامه داد: البته بعضي از انواع شادي نيز مطلوب است و يا حداقل با هنجارهاي جامعه در تضاد نيست مانند به خيابان آمدن و شادي عده‌اي از مردم بعد از پيروزي انتخابات يا بُرد تيم‌هاي ورزشي، اين شادي اگر كنترل شده باشد مي تواند به نشاط جامعه كمك كند، اما باز براي افزايش نشاط جامعه بايد به دنبال راهكارهايي پايدارتر باشيم.
مادري كه فرزندش محصل دبيرستان است نيز گفت: فرزندم بعد از مدرسه مدام، با تلفن همراه و رايانه در حال بازي است.
وي خاطرنشان كرد: پسرم نه تنها فرصتي براي صحبت كردن با خانواده ندارد، بلكه گوشه‌گير شده و در فضاي مجازي با گروه هاي مختلف زندگي مي كند.
وي با اشاره به مشغله هاي اقتصادي پدران خانواده در حال حاضر، افزود: افزايش نشاط اجتماعي با رفع مشغله هاي زياد اقتصادي خانواده ها، آموزش خانواده ها و فرزندان براي استفاده از شبكه هاي اجتماعي و آموزش روش هاي ارتباطي، گره خورده است.
اين مادر با بيان اينكه بچه ها به طور معمول از همسالان خود الگوگيري مي كنند، گفت: رويكرد و رغبت كودكان و نوجوانان در استفاده از فضاي مجازي، بيشتر متاثر از الگوي همسن و سالان شان است تا هدايت هاي خانواده ها.
وي به ضعف و ناآگاهي خانواده ها براي هدايت فرزندانشان براي نشاط سالم اشاره و خاطرنشان كرد: آموزش هاي لازم در زمينه نشاط اجتماعي و نحوه ورود فرزندان به فضاي مجازي در اختيار خانواده ها قرار ندارد، ولي از طرفي، دسترسي به فضاي مجازي به راحتي در اختيار نوجوانان و جوانان قرار مي گيرد.
يك پدر سمناني نيز با بيان اينكه از دسترسي به فناوري به وجود آمده در خانه ها نمي توان جلوگيري كرد، افزود: فرهنگ آموزش متناسب با فناوري در پايه هاي مهدكودك ها، مدارس ابتدايي و متوسطه بايد شكل بگيرد.
آقاي دوست محمديان پيشنهاد كرد: يك واحد درسي براي آموزش در حوزه چگونگي استفاده صحيح از فناوري روز در مدارس وجود ندارد و بهتر است ايجاد شود.
وي با بيان اين كه وجود بوستان‌ها در مناطق مختلف شهري براي ايجاد نشاط پاسخگوي نياز جوانان نيست، خاطر نشان كرد: به عنوان مثال هيچ تفاوتي براي استفاده از لوازم ورزشي حاضر در بوستان ها براي يك كودك خردسال يا يك بزرگسال وجود ندارد.
وي با اشاره به كمبود فضاهاي تفريحي مفيد براي خانواده ها، ادامه داد: ميزان فضاي بوستان‌ها و مجتمع هاي تفريحي و فرهنگي در شهر در مقايسه با تعداد جوانان و نوجوانان جامعه، كافي به نظر نمي رسد.
اين پدر با اشاره به جوان بودن جامعه ايران و لزوم شناسايي آسيب هاي ويژه اين نسل، گفت: لازم است نيازهاي جامعه براي نشاط مديريت بهتري شود.
آقاي دوست محمديان يادآورشد: به دليل وجود نداشتن فضاي مناسب براي جوانان و جامعه، رو آوردن مردم به شبكه هاي اجتماعي امري طبيعي به نظر مي رسد.
وي با بيان اينكه يافتن شغل مناسب و داشتن محل درآمد تنها دغدغه والدين درگذشته بود ، افزود: در شرايط پيچيده اجتماعي امروز، والدين بايد براي مديريت بهتر مسايل فرزندانشان به مسايل مختلفي آشنا باشند و توان مديريت نيازهاي فرزندان خانواده را متناسب با شرايط كنوني داشته باشند.
وي با اشاره به اينكه ارتباط فرزندان در شبكه هاي اجتماعي به طور همزمان با چند هزار نفر برقرار است كه مساله نگران كننده براي خانواده‌هاست، گفت: فرزندان هم در اين مسايل نه از خانواده و نه در مدارس، آموزش هاي لازم را فرانمي‌گيرند، از خطرات بي‌خبرند و بدون آشنايي كافي، در فضاي مجازي وقت‌گذراني مي‌كنند.
اين پدر با ابراز نگراني از برآورده نشدن نيازهاي دروني و اجتماعي نسل جوان كنوني، گفت: با افزايش نشاط اجتماعي جامعه، نسل جواني تربيت مي شود كه انرژي خود را در مسير درست تخليه مي كند و از طرفي با هدايت اين سرمايه بزرگ اجتماعي، جامعه مي تواند اميدوار به پيشرفت در همه زمينه ها باشد.
رييس اداره سلامت رواني، اجتماعي و اعتياد معاونت بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي استان سمنان در گفت و گو با ايرنا افزود: احساس شادكامي و خوشبختي با سه رويكرد ارثي بودن، امكانات و انتخاب‌ها نوع تفريح است.
شهلا حقيقت با اشاره به اينكه عوامل ارثي 50 درصد در ميزان شادكامي ها تاثير دارند، خاطرنشان كرد: پژوهش‌ها نشان داده است كه امكانات تنها 10 درصد در ميزان شادكامي تاثيرگذار است.
وي با اشاره به اين كه پول بيشتر، ماشين گران قيمت و امكانات در شادي افراد تاثير كمي دارد، خاطرنشان كرد: اگر اين دسته از افراد ثروتمند و شاد هستند، بيشتر به دليل متغيرهاي ديگر مانند عوامل ارثي است.
وي با بيان اينكه 40 درصد شادكامي تابع انتخاب‌ها و نوع نگرش افراد به تفريحات است، گفت: انتخاب نوع تفريح كه با اختيار شخص است مي تواند حتي بر كيفيت زناشويي و شرايط محيطي خانواده تاثيرگذار باشد.
حقيقت افزود: امروزه با توجه به نگرش فرزندان و تغيير علايق آن‌ها، شاهد تفريحات به صورت‌هاي گوناگوني از جمله استفاده از فضاهاي مجازي، سينما رفتن و استفاده از فضاهاي ورزشي در برخي از آنهاست.
رييس اداره سلامت رواني، اجتماعي و اعتياد معاونت بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي استان سمنان افزود: هر چه تفريحات سالم در درون جامعه مهيا باشد، پويايي و بالندگي بهداشت رواني بيشتر مي‌شود.
وي، ديد و بازديد فاميلي، برنامه تفريحي هفتگي، ورزش هاي گروهي، سفرهاي تفريحي و زيارتي را اصلي ترين برنامه هاي پر كردن اوقات فراغت خانواده دانست و خاطرنشان كرد: به طور كلي فرهنگ، باورهاي فردي، تفريحات سالم و نشاط اجتماعي ارتباط مستقيمي با يكديگر دارند .
حقيقت خاطرنشان كرد: اشتغال زوجين گرچه فوايدي مانند بهبود وضعيت اقتصادي و تامين نيازهاي مادي خانواده، عزت‌مندي اجتماعي، اثبات قابليت هاي زنان در عرصه هاي اجتماعي دارد، اما تاثيرات نامطلوبي در فرايند رشد فرزندان، به ويژه رشد عاطفي آنها، بر جاي مي گذارد.
وي افزود: تحقيقات نشان داده است كه در بسياري از موارد مادر غيرشاغل بهتر مي تواند به نيازهاي عاطفي، اجتماعي، و شخصيتي كودك خود پاسخ مثبت دهد.
رييس اداره سلامت رواني، اجتماعي و اعتياد معاونت بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي استان سمنان گفت: امروزه در اغلب خانواده ها به علت اشتغال پدر و مادر، براي فرزندان برنامه معيني براي گذراندن اوقات فراغت وجود ندارند.
وي ادامه داد: بازي هاي رايانه اي و فضاهاي مجازي با وجود زيان هاي متعدد، اصلي ترين برنامه تفريحي نوجوانان و جوانان شده است.
رييس اداره سلامت رواني، اجتماعي و اعتياد معاونت بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي استان سمنان گفت: افراد در فضاي مجازي در عين حال كه مي توانند در گروه هاي مختلف حضور داشته باشند، مي توانند خود را جدا از ديگران و تنها نيز حس كنند و در ادامه، بيش از پيش گوشه‌گير، منزوي و كم تحرك شده و كم كم از زمينه عملي زندگي خود دور مي‌شوند.
حقيقت تصريح كرد: شكل گيري اجتماعات در فضاي مجازي، موجب شده كه اجتماعات در جهان واقعي، به تدريج كم رنگ و بي اهميت شود و در نتيجه، ميزان نشاط اجتماعي نيز كاهش خواهد يافت.
وي، تك فرزندي را از تبعات مخرب مسايل عاطفي نسل برآمده از اين خانواده ها دانست و ياد آورشد: حركت به سمت انزوا و تنهايي باعث مي شود اينگونه فرزندان ارتباط در فضاي مجازي را شكل اول و ارتباطات كلامي را شكل دوم ارتباطي انتخاب مي كنند و در مجموع، در اين خانواده ها، رسانه هاي تصويري حاكميت پيدا مي‌كنند.
رييس اداره سلامت رواني، اجتماعي و اعتياد معاونت بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي استان سمنان بيان داشت: تقويت شاخص‌هاي موثر بر رفاه عمومي مانند افزايش اشتغال، كم كردن بيكاري، تقويت امنيت شغلي، برداشتن موانع ازدواج و تامين مسكن، به عنوان يك نقشه راه براي افزايش نشاط اجتماعي موثر هستند.
حقيقت بيان داشت: بايد ظرفيت هاي محله يا جامعه براي ايجاد نشاط را شناسايي كنيم و در گام بعد، براي سازمان هاي دولتي و غيردولتي در اين مسير برنامه‌ريزي داشته باشيم.
رييس اداره سلامت رواني، اجتماعي و اعتياد معاونت بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي استان سمنان تصريح كرد: كاهش ميزان خشونت‌هاي اجتماعي، انحراف‌هاي اجتماعي، ارتقاي سطح سلامت جسمي و رواني شهروندان و افزايش بهره وري در كار‌ها، از جمله ضرورت‌هاي اجتماعي تفريح است.
وي با اشاره به هجمه هاي فرهنگي دشمن و آسيب هاي اجتماعي از قبيل اعتياد، برنامه هاي ماهواره‌اي و بيكاري، گفت: بايد برنامه‌هاي اوقات فراغت متنوع و براي نوجوانان و جوانان جذاب و گيرا باشد.
حقيقت گفت: سازمان ها و نهادهاي متولي بايد موظف به سياست گذاري، برنامه ريزي و ارائه امكانات رايگان و يا ارزان قيمت براي تقويت نشاط اجتماعي باشند.
وي با ياد آوري اينكه شبكه هاي اجتماعي، نقش پررنگي در دنياي امروز دارند كه نمي توان آن ها را ناديده گرفت، افزود: استفاده از اينترنت و برخي سايت ها كه باعث تعامل افراد در قالب چارچوبي خاص است، اگر كنترل شده و با شناخت باشد، تأثيرات مثبتي داشته و سبب تقويت ارتباطات اجتماعي افراد مي شود.
رييس اداره سلامت رواني، اجتماعي و اعتياد معاونت بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي استان سمنان خاطرنشان كرد: شبكه ‎هاي اجتماعي از سويي به عنوان يكي از گونه‎ هاي رسانه‎ هاي اجتماعي امكانات تعاملي قابل توجهي براي كاربران اينترنتي فراهم كرده‌اند و در افزايش مشاركت شهروندان در برخي فرآيند‎ها موثر بوده اند و از سوي ديگر، اين شبكه ‎ها با آسيب هاي گسترد‎ه‌اي مانند مخاطرات ورود به حريم خصوصي افراد، اعتياد مجازي، سوء‎استفاده از كودكان، دزدي اطلاعات و هويت و مواردي اين چنيني به دنبال دارند.
وي، چالش حريم خصوصي را از مهم ترين مباحثي كه همواره درباره شبكه هاي اجتماعي مطرح بوده است عنوان و خاطر نشان كرد: كاربران اينترنتي در اين شبكه ها بخشي از اطلاعات شخصي خود را در منتشر مي كنند كه مي تواند خطراتي براي آن‎ ها به همراه داشته باشد.
رييس اداره سلامت رواني، اجتماعي و اعتياد معاونت بهداشتي دانشگاه علوم پزشكي استان سمنان ادامه داد: برخي از متخصصان فناوري، جامعه شناسان و روان شناسان معتقدند كاربران شبكه هاي اجتماعي نسبت به ديگراني كه در آن حضور ندارند٬ يا بهره كم تري از آن مي برند٬ تنهاتر و خودشيفته‌تر شده اند، حتي بيماري هاي جسمي و رواني هم كاربران را تهديد مي كند و منجر به كاهش نشاط اجتماعي در آنان خواهد شد.
امام جمعه گرمسار نيز با اشاره به اينكه در آيات قرآن نيز ذكر شده كه بشر نياز به تفريح و سير و سفر دارد، افزود: وظيفه دولت ايجاد امنيت در اماكن تفريحي در همه ابعاد، براي حضور هرچه بيشتر مردم است.
حجت الاسلام سيد علي مهدي نژاد با بيان اين كه در بعضي از كشورها حتي سيگار كشيدن در اماكن تفريحي ممنوع است، خاطرنشان كرد: ايران با وجود اسلامي بودن بايد اين موضوع را درنظر بگيرد.
وي با تاكيد بر اينكه ايران كشوري غني از لحاظ اماكن فرهنگي و گردشگري است، ادامه داد: با فرهنگ سازي و فراهم كردن سفر به تمام نقاط فرهنگي، سياحتي و زيارتي ايران، نيازي به مسافرت به كشورهاي خارجي به دليل متغاير بودن فرهنگ آن كشورها نيست.
وي با اشاره به اينكه اسلام براي نوع انتخاب تفريح مصاديقي تعريف كرده كه مهم ترين آن تفريح بدون گناه است، گفت: انتخاب تفريح به صورت خانوادگي بر تفريح انفرادي اولويت دارد.
حجت الاسلام مهدي نژاد تصريح كرد: داشتن لبخند در برخوردهاي اجتماعي، دوري از عبوسي، اخم كردن و مكدر بودن، از نظر اخلاق اسلامي نيز باعث انتقال انرژي مثبت و افزايش نشاط در جامعه مي شود.
امام جمعه گرمسار بيان داشت: استفاده از عطر، لباس هاي آراسته با رنگ هاي شاد در خانه و جامعه متناسب با هنجارهاي اجتماعي، كمك شاياني در اين موضوع دارد.
وي خاطرنشان كرد: اگر شادي هايي مانند پيروزي هاي انتخابات و پيروزي هاي تيم هاي ورزشي مورد علاقه مردم، كنترل شده باشد به يقين به افزايش نشاط اجتماعي كمك مي كند.
حجت الاسلام مهدي نژاد خاطرنشان كرد: مشكلات اقتصادي نبايد در تمام لحظات افكار مردم راه يابد و مردم خود را با سرگرم كردن به اين مسايل، از تفريح و سرگرمي هاي سالم و جمعي دور كنند.
امام جمعه گرمسار گفت: زماني كه مردم جامعه اي از نشاط اجتماعي برخوردار باشند، وفاق، همبستگي، تعلق اجتماعي، تعاملات اجتماعي مطلوب، رضايت از زندگي و همچنين سلامت رواني و اجتماعي افراد افزايش مي يابد.
استاندار سمنان نيز افزود: با ارتقاي نشاط اجتماعي در بين افراد جامعه به ويژه جوانان، شاهد افزايش موفقيت در بخش‌هاي مختلف جامعه خواهيم شد.
محمدرضا خباز با بيان اين كه دولت تدبير و اميد همه تلاش خود را براي افزايش نشاط افراد جامعه به كار گرفته است، افزود: نشاط موجب رشد و توسعه و بروز استعدادهاست.
استاندار سمنان از ورزش به عنوان يك ارزش اجتماعي و راهكاري براي نشاط جوانان نام برد و گفت: در دين مبين اسلام ارزش بالايي براي ورزشكاران قائل هستند و امروز نيز مي توان ورزش را به عنوان اصلي ترين سرگرمي سالم براي جوانان و جامعه محسوب كرد.
چهارشنبه 15 بهمن 1399  6:50 PM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها