قوت، عصرانه خوشمزه همدانیها است که بیشتر در روزهای بلند تابستان سرو میشود. قوت همدان، متشکل از نان خشک خرد شده، روغن و سبزی است و شباهت زیادی به دویماج قزوینیها و تبریزیها دارد. از انواع قوت در همدان میتوان به قوت خیار و پنیر و سبزی، قوت پیاز و سیبزمینی و پنیر، قوت سیبزمینی و سبزی و پنیر و قوت گردو پنیر و سبزی اشاره کرد.
جالب است بدانید که همدانیها، تکههای نان را در طول چند هفته جمعآوری و خشک میکنند و با آن قوت درست میکنند. آنها نانهای خشکشده را در کیسه پارچهای میریزند و با کوبیدن، آنها را خرد میکنند تا بهاندازه دانههای بلغور درآیند. قوت قبل از سرو در یخچال گذاشته میشود تا خنک شود. نحوه خوردن قوت در همدان به مشته کردن مشهور است. در این رسم، معمولا مادر یا مادربزرگها از مواد بهاندازه یک مشت برمیدارند و آن را فشرده میکنند تا خوردن آن راحتتر باشد. آنها مشتهها را داخل ظرف میچینند و سرو میکنند. در همدان، معمولا پس از خوردن قوت، چای نبات سرو میشود.
مواد لازم برای ۶ نفر
- یک کیلوگرم نان خشک خرد شده ترجیحا سنگک
- ۲۰۰ گرم روغن حیوانی یا کره
- یک لیوان آب ولرم
- ۱۵۰ گرم پنیر صبحانه
- ۴۰۰ گرم سبزی خوردن خورد شده
- ۳ عدد سیبزمینی پخته متوسط
- ۲ عدد پیاز پوست کنده و نگینی خرد شده
- ۲ قاشق غذاخوری نعنا و پونه خشک
- یک قاشق چایخوری گل محمدی خشک شده
- ۳ عدد گردوی خرد شده
- نمک و فلفل به مقدار لازم
طرز تهیه
مرحله اول:
نان سنگک یا لواش را برای یک روز در فضای آزاد بگذارید تا خشک شود. نانهای کوبیده شده را در یک کاسه بزرگ بریزید و با آب، شیر، دوغ یا آب پنیر، آنها را کمی خیس کنید. توجه کنید که نانها نباید خمیر شوند و نمدار شدن آنها کافی است.
مرحله دوم:
سبزی خرد شده، پیازهای نگینی خرد شده، ادویهها، گردو و سبزیهای خشک را نیز در کاسه بریزید و مواد را با هم مخلوط کنید.
مرحله سوم:
پنیر خرد شده و سیبزمینی پخته رنده شده را نیز به مایه قوت بیفزایید و مواد را مخلوط کنید.
مرحله چهارم:
روغن حیوانی و کره را روی حرارت ذوب کنید و کم کم در قوت بریزید و با قاشق هم بزنید.
مرحله پنجم:
قوت را نیم ساعت کنار بگذارید تا طعم مواد به خورد هم برود. سپس آن را بهشکل گرد یا بیضی دربیاورید و سرو کنید.