دُیماج یا دُگماژ، نوعی عصرانه سنتی قزوینی مخصوص فصول گرم است که با تکههای نان، پنیر، خیار، گردو، پیاز داغ و زردچوبه درست میشود. نوع متداول دیماج در قزوین، متشکل از تکههای خرد شده نان لواش خشک قزوینی، سبزی خرد شده، پنیر کهنه (پنیر کوزه محلی)، گردو و پیاز داغ است و قزوینیها معمولا آن را برای سیزدهبهدر، سفره افطار، عصرانه یا صبحانه سرو میکنند. اگر به پنیر کهنه دسترسی ندارید از پنیر لیقوان محلی یا انواع پنیر گوسفندی استفاده کنید.
مواد لازم برای ۶ نفر
- ۵۰۰ گرم نان لواش خشک شده و خرد شده
- یک لیوان گردوی خرد شده
- ۳ عدد پیاز بزرگ پوست کنده و نگینی خرد شده
- ۲ عدد خیار سالادی
- ۸ قاشق غذاخوری پنیر محلی (کهنه)
- ۳۰۰ گرم سبزی خوردن
- ۲ قاشق غذاخوری نعنای خشک
- نمک، زرچوبه، گلپر به مقدار لازم
طرز تهیه
مرحله اول:
نان خشک یکدست خرد شده را در یک کاسه بزرگ بریزید. اگر لبههای نان لواش در آن وجود دارد، آنها را جدا کنید و در آخر با الک، نان را از آرد آن جدا کنید تا دیماج خمیر نشود. کمی آب به نانها بپاشید تا کمی تر شوند.
مرحله دوم:
دو عدد پیاز نگینی خرد شده را در روغن تفت دهید تا کاملا طلایی شود. سپس به آن زردچوبه بزنید تا بوی خامی زردچوبه از بین برود.
مرحله سوم:
پیاز سرخ شده و یک عدد پیاز خام نگینی خرد شده را به نانهای خشک اضافه کنید و هم بزنید.
مرحله چهارم:
گردوی خرد شده، پنیر کهنه و سبزی خوردن خرد شده را بههمراه نمک، نعنای خشک و گلپر در دویماج بریزید و خوب مواد را با هم مخلوط کنید. سپس روی یک کاسه یک پارچه بیندازید و مواد را برای یک تا دو ساعت در محیط آشپزخانه کنار بگذارید تا نان نرم شود و طعم مواد به خورد هم برود.
مرحله پنجم:
خیار خرد شده را در زمان سرو به دویماج اضافه کنید؛ زیرا در غیر این صورت، دیماج را خمیر میکند.
مرحله ششم:
برای سرو، دویماج را با دست یا با استکان کمر باریک (مثل لقمه کردن پشمک یزدی)، لقمه کنید.