0

تنوع نقوش و ریز بافت بودن از نشانه های سفره کردی مرغوب هستند

 
ali_81
ali_81
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : دی 1388 
تعداد پست ها : 10633
محل سکونت : اصفهان

تنوع نقوش و ریز بافت بودن از نشانه های سفره کردی مرغوب هستند

 

ایسنا/ براساس آخرین خبرهای بدست رسیده، تنوع نقوش و ریز بافت بودن از نشانه های سفره کردی مرغوب هستند.

 

عبدالله احراری، عضو انجمن علمی فرش ایران در خصوص معرفی سفره های کردی اظهار کرد: سفره های کردی از دستبافته های اقوام کرد است که به عنوان کرمانج در شمال خراسان رضوی و استان خراسان شمالی سکنی گزیده اند. دو طایفه و قوم کرد از زمان صفویه در زمان سلطنت شاه عباس از غربی ترین منطقه ایران به سمت خراسان کوچانده شدند و هدف از این اقدام ایجاد تعادل و جلوگیری از هجوم ازبک ها در منطقه خراسان بوده است.

وی افزود: برخی از این اقوام در خراسان شمالی و شمال خراسان رضوی ساکن شده اند، اما گروه های همراه با این اقوام در مسیر سکنی گزیدند که می توان از استقرار آنها در قزوین، ورامین، کلاردشت یاد کرد؛ بنابراین از روی دست بافته های این گروه میتوان مسیر حرکت این اقوام را تعقیب کرد. مثلا نمونه ای از این سبک بافت در قزوین و کلاردشت مازندران دیده می شود.

عضو انجمن علمی فرش ایران خاطرنشان کرد: اقوام کردی که مسیر را ادامه دادند، امروز در مناطق کلات، درگز، قوچان و تمام استان خراسان شمالی مستقر هستند و ما می توانیم سبک بافت کردی را در کل این مناطق ببینیم.

احراری در خصوص نامگذاری این فرش ادامه داد: در واقع سفره های کردی به این دلیل به این نام نامیده شده که بخش های عمده نقش های آن، مخصوصا میله هایی که به صورت دست بافته از کناره های فرش به سمت وسط می آید، حکم انگشتان دست را دارد و هر کدام نمادی از انگشت دست بوده که به دست بافته ها حالت سفره داده است.

وی عنوان کرد: بسیاری از نقش مایه ها در دست بافته های کردی نماد است. این نمادها شامل نمادهای جانوری، انسانی، گیاهی و عمدتا گلیم بافت است. این گلیم از نوع گلیم پیچ است که به عنوان یکی از گلیم های خوب در ایران شناخته می شود.

عضو انجمن علمی فرش ایران تشریح کرد: در سمت کلات بیشتر این دست بافته های کردی به سمت ابریشم بافی و نواربافی می رود، اما در درگز، قوچان و کل خراسان شمالی این دست بافته ها یا به شکل سفره کردی یا به صورت قالیچه های کردی بافته می شود؛ این سفره ها معمولا در سایزهای 100 در 180 و 130 در 230 ابعاد قالیچه در پنج کلاس متفاوت بافته می شود.

احراری اضافه کرد: برخی از قالیچه ها تراکم بسیار بالایی دارد و در واقع گلیم های ریز بافت است که به همان نسبت مواد اولیه ضعیفی در آن استفاده می شود، اما برخی دیگر که نسبتا درشت بافت است، از مواد اولیه ضخیم تری در بافتشان استفاده می شود.

وی در خصوص رنگ های استفاده شده در سفره های کردی گفت: در گذشته برای بافت سفره های کردی بیشتر از رنگ های گیاهی استفاده می شد. در حال حاضر نیز کارفرمایانی که برند هستند، معمولا از مواد اولیه گیاهی و مرغوب برای بافت استفاده می کنند.

در سفره های کردی از رنگهای روشن تری استفاده می شود

عضو انجمن علمی فرش ایران در مورد رنگ های به کار رفته در سفره های کردی اظهار کرد: تعداد رنگ ها در سفره های کردی همچون سبک بلوچ و ترکی محدود است، اما تفاوت سفره های کردی با سبک بلوچ و ترکمن این است که در این سفره ها از رنگهای روشن تری استفاده می شود.

احراری اضافه کرد: همانطور که گفته شد در سفره ها و گلیم های کردی از نقوش جانوری و انسانی به صورت رئال تر استفاده می شود، چرا که اقوام کرد شیعه مذهب هستند و در استفاده از نقوش دست بازتری دارند و در واقع نقوش جانوری و انسانی را به صورت واقعی تر تصویر می کنند.

وی بیان کرد: مواد اولیه ای که در چند رنگ اصلی برای رنگرزی گلیم های کردی استفاده می شود، به این صورت است که برای گروه رنگ های زرد عمدتا از جاشیر، گروه رنگ های قرمز از روناس، برای گروه رنگهای آبی از نیل و برای گروه رنگ های خاکی و شتری از پوست گردو استفاده می شود.

عضو انجمن علمی فرش ایران در خصوص سبک سفره های کردی تصریح کرد: سبک کار عمدتا بر روی دار گلیم بافی افقی کار می شود و ابزار ساده ای دارد که در گذشته توسط بافندگان ساخته می شده است، اما در حال حاضر این ابزار عمدتا از بازار تهیه می شود و گلیم معمولا هم به صورت خانگی و خویش فرمایی یا توسط کارفرما که مواد اولیه و دستگاه را تامین می کند، بافته می شود.

احراری در مورد قیمت های سفره های کردی تشریح کرد: نامرغوب ترین سفره های کردی معمولا به اندازه هزینه مواد اولیه دستمزد بافت دارد، اما لوح های درجه یک و مرغوب 20 درصد قیمت مواد اولیه و 80 درصد هم دستمزد بافنده را شامل می شود.

سفره های کردی به عنوان گلیم یک رو نیز شناخته می شود

وی بیان کرد: نماد سفره کردی مرغوب، ریز بودن، تنوع نقش مایه ها و مرغوب بودن مواد اولیه است. سفره های کردی به عنوان گلیم پیچ یا گلیم یک رو نیز شهرت دارد و در بازارهای جهانی نیز شناخته شده است. تمام فعالان عرصه دست بافته ها تقریبا این گلیم را می شناسند که رونق بازار این فرش و معرفی بیشتر آن جای کار دارد.

عضو انجمن علمی فرش ایران یادآور شد: برای معرفی بیشتر این فرش نیاز است معاونین صنایع دستی میراث فرهنگی توجه بیشتری به این فرش داشته باشند و به ساخت مستندهای بیشتر، انتشار کتاب در این زمینه اقدام کنند تا بتوانیم حوزه ای که مربوط به بافت سفره های کردی است را دقیق تر معرفی کنیم.

احراری در خصوص طرح های سفره های کردی خاطرنشان کرد: طرحهای این گلیم به صورت سینه به سینه به بافندگان امروز رسیده و بافندگان از ذهن خود استفاده می کرده اند، اما در سالهای اخیر تعدادی از افراد مانند خانم ذوالفقاری و خانم غلامی که از دانش آموختگان و طراحان فرش هستند، تلاش کرده اند که نقش های این گلیم را کمی منظم تر کرده و بر روی رنگ بندی کار کرده اند.

تنوع نقوش و ریز بافت بودن از نشانه های سفره کردی مرغوب هستند
 
جمعه 3 بهمن 1399  1:21 PM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها