استفاده از فضای مجازی و فناوری های روز دنیا نیاز هر انسانی با توجه به فطرت اوست اما مسیرهای پیمایش انسان گاه او را به کمال و گاه به «سقر» میرساند.
ناکجاآباد فضای مجازی و استفاده نادرست از آن خانوادههای زیادی را با مشکل روبه رو ساخته است و آسیبهای آن فقط متوجه جوان و نوجوان امروزی نیست بلکه والدین هم از آسیب های آن در امان نیستند.
اعتیاد به فضای مجازی یکی از موضوعات مطرح و قابل پیگیری بسیاری از روانشناسان اجتماعی است به طوری که امروزه علت بسیاری از آمار طلاق به عقیده جامعه شناسان استفاده نادرست از فضای مجازی و به فراموشی سپردن جدول زندگی است.
با گسترش این فضا، دید و بازدیدهای سنتی هم رنگ و بویی تازه گرفته به طوری که در دید و بازدیدهای خانوادگی هم هر کدام سر در جعبههای جادویی داریم و دیگر خبری از شاهنامه، بوستان و گلستان خوانی نیست.
دادگاه خانواده و فضای مجازی
معاون پیشگیری از وقوع جرم دادگستری خراسان جنوبی گفت: با توجه به تجربه چندین ساله در دادگاههای خانواده بیش از ۸۵ درصد طلاقهایی که واقع میشوند منبعث از استفاده نادرست زوجین از فضای مجازی است.
حجت الاسلام یدالله وحدانی نیا در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود: این به آن معنا نیست که تمام زوجین درگیر استفاده غیر اخلاقی از فضای هستند بلکه توانایی مدیریت این فضا را ندارند، به عنوان مثال حافظ قرآنی که وقت رسیدگی به خانواده را صرف انتشار آیات قرآنی کرده بود یکی از زوجین حاضر در دادگاه خانواده است.
وی ادامه داد: زن و شوهر در فضای خانواده وظیفهای خطیر را بر عهده دارند که مهمترین آن تربیت نسلی آینده ساز است اما وقتی به جای خرج وجود برای خانواده در دنیایی دیگر سیر میکنند و حواسشان به مسیر زندگی نیست به زودی با سردشدن کانون گرم خانواده میهمان دادگاههای خانواده و بعضاً طلاق میشوند.
وحدانی نیا با بیان اینکه سواد فضای مجازی یکی از مهمترین موارد با اهمیت و اولویت دار در جامعه امروزی است، تصریح کرد: آموزش مدیریت فضای مجازی برای زوجین جوان و افزایش سواد برخورد با این فضا یکی از بهترین راهکارهای جلوگیری از آسیبهای برگرفته از این مسیر است.
وی در ادامه با تاکید بر اینکه آموزش درست مهارت ارتباطی زوجین را افزایش میدهد، افزود: اگر این آموزشها در جامعه نهادینه نشود شاهد سرد شدن کانونهایی خواهیم شد که هرکدام به تنهایی آسیبی بزرگ برای جامعه خواهد بود.
فضای مجازی و گفتمان روابط خانوادگی
دبیر فعالین ازدواج خراسان جنوبی نیز گفت: عدم مدیریت فضای مجازی گفتمان روابط خانوادگی را با مشکل ایجاد کرده به طوری که احساس و روابط عاطفی در برخی خانوادهها متروک شده است.
شهناز آدینانی افزود: آگاهی نداشتن زوجین به فضای مجازی از بدو ازدواج به جای اینکه ارتباط عاطفی آنها را به یکدیگر نزدیکتر کند زوجها را از هم دور کرده و این مهم نه تنها به زندگی شخصی آنها تاثیر گذاشته است بلکه جامعه را هم درگیر آسیبهای غیر قابل برگشتی میکند.
وی ادامه داد: در بحث آسیبهای برگرفته از فضای مجازی غیر مدیریت شده همواره انگشت اتهام به سوی فرزندان است در حالی که بسیاری از والدین درگیر این فضا شدهاند و نبود سواد کافی در مواجهه با آن کانون خانواده را متزلزل میکند.
آدینانی اظهار داشت: فضای مجازی هم در کنار اعتیاد امروزه در از هم گسستن خانوادهها نقش نمایی میکند که تنها راه رهایی از این آسیب آموزش صحیح و به روز است.
وی ارتقا سبک زندگی ایرانی اسلامی و توجه به آموزههای دینی در کنار آموزش سواد رسانهای و فضای مجازی را با اهمیت دانست و گفت: اسلام به هیچ وجه با امکانات روز دنیا مخالف نیست اما به طور حتم توجه به آموزههای دینی بخش زیادی از استفادههای نادرست از فضای مجازی را مدیریت خواهد کرد.
مدیریت ناکافی فضای مجازی در جامعه خانوادههای زیادی را با مشکل مواجه کرده است که برخی از این موارد موجب از هم گسستن کانون گرم خانواده میشود.