به گزارش سرویس ترجمه ایمنا، خانوادههای سالم ویژگیهای منحصربهفردی دارند که ستون پیوندهای سالم بین اعضای آنها را تشکیل میدهد و برای هر یک از آنها حمایت، همدلی و اتحاد به ارمغان میآورد. چنین خانوادههایی منبع اصلی خوشبختی و ثبات هستند که به تک تک اعضای خود احساس تعلق و اطمینان میدهند و امکان رشد و پیشرفت را برای آنها فراهم میکنند. با بزرگ شدن در یک محیط صمیمی، کودکان میتوانند در محیطی دوستداشتنی و گرم از والدین خود نظم، اعتمادبهنفس، مسئولیتپذیری و داشتن شخصیت اجتماعی و اخلاقی قوی و پایبند را فراگیرند و به بزرگسالانی با تدبیر، مفید و سازنده برای جوامع خود تبدیل شوند.
برای اطمینان از وجود رشد طبیعی در یک خانواده، ایجاد روابط سالم خانوادگی بسیار اهمیت دارد. این روابط که برای بقا و موفقیت هر یک از اعضا ضروری و بسیار سازنده است، از طریق تعهد و سرمایهگذاریهای هدفمند اخلاقی ایجاد و تقویت میشود و در هر خانواده تفاوتها و ویژگیهای منحصر به خود را دارد، بااینوجود هر یک از اعضا وظیفه دارند که در راستای پیشگیری از تربیت فرزندانی منفعل و کمک به ایجاد محیطی مساعد، مرفه و آموزنده، برای خود هدفی ایجاد نمایند و برای رسیدن به آن از هیچ تلاشی فروگذار نکنند.
بنابراین در کنار خصوصیات متفاوت موجود برای روابط میان هر خانواده، ویژگیهای مشترکی نیز پدیدار میشود، برای مثال داشتن رشد کامل عاطفی، معنوی، رفتاری و روانی کودکان به دلیل رشد در خانوادهای سرشار از عشق و امنیت، آموختن ارزش مسئولیتپذیری، پایبندی به تعهدات، اهمیت انجام وظایف و غیره، تسهیل رفع اختلافات به دلیل ایجاد پیوندهای عمیق بین اعضا که در ارتقای روابط اجتماعی نیز بسیار مؤثر است، وجود احترام متقابل، اهمیت به جایگاه و ارزش خانواده در اجتماع، آموختن روحیه کار تیمی و مشارکت همگانی، فراگیری عادات و رفتارهای اخلاقی مناسب، آشنایی با روابط سازنده مفید برای موفقیت و پیشرفت که همگی به ایجاد خانوادهای سالم و در نهایت جامعهای باثبات، پایبند و موفق منتهی میشود. در ادامه به معرفی چند راهکار برای دستیابی به روابط سالم و قوی خانوادگی میپردازیم:
قرار دادن خانواده در اولویت
وقتگذرانی با اعضای خانواده به دور از حواس پرتیهایی همچون تلویزیون، تلفن و شبکههای اجتماعی میتواند حامل این پیام باشد که حفظ خانواده از اهمیت بسزایی برخوردار است و بر همه چیز اولویت دارد. انجام کارهای ساده در کنار یکدیگر همچون صرف غذا، آشپزی، بازی، خواندن آهنگ و داستان و تماشای فیلم میتواند پیوندهای عمیقی بین اعضای خانواده ایجاد کند و پیشرو کردن کودکان در انجام هر یک از فعالیتهای خانوادگی سهم بسزایی در رشد فکری، روانی و شخصیتی آنها دارد.
بزرگداشت لحظات کوچک
روزهای مهم، تولدها و سالگردها در بین بیشتر خانوادهها گرامی داشته میشود ولی میتوان از وقایع روزانه همچون بازی کودکان با یکدیگر، به اشتراکگذاری اسباببازیها، رفتارهای مؤدبانه و شرافتمدانه، پیروی از قوانین و تمامی فضیلتهای اخلاقی رویداد ساخت، به آن احترام گذاشت و در نتیجه اوقات فراغت بیشتری برای صرف کردن در کنار یکدیگر ایجاد کرد. بدین ترتیب اندوختهای از خاطرات خوش برای تعریف کردن در اختیار همگی قرار میگیرد که با یادآوری اوقات خوش و دوستداشتنی روابط بین اعضا را تقویت میکند.
ابراز احساسات و برقراری ارتباطات مؤثر
نشان دادن محبت، عشق و تأیید در خانواده با در آغوش کشیدن و بوسیدن یکدیگر، استفاده از الفاظ دلگرم کننده و تشویق لفظی یا عملی بسیار ضروری است و نقش بسزایی در ایجاد احساس نزدیکی، صمیمیت و اعتماد ایفا میکند. این احساس نه تنها باعث میشود اعضا احساس ویژه داشته باشند بلکه باعث میشود به شکلگیری فضای گرم و دلسوزانه در خانه نیز کمک کنند. ارتباطات کلامی نیز دلالت بر این دارد که هر یک از اعضای خانواده در مسائل خانوادگی حرفی برای گفتن دارد و منجر به ایجاد احساس حمایت و درک متقابل اعضا میشود که نتیجه آن به وجود آمدن روابط عاطفی ناگسستنی است
انتخاب بهترین مدل رفتاری
لازم است والدین با اعمال و رفتار خود اهمیت روابط هماهنگ خانوادگی را نشان دهند چرا که بچهها میبینند و سریعتر از آنچه تصور شود یاد میگیرند. چگونگی رویارویی آنها با مشکلات، بحثها و درگیریها، شیوه صحبت کردن با یکدیگر، نحوه استفاده از زبان بدن، داشتن گوشی شنوا و صبر بالا برای گوش کردن به نیازها و ناامیدیهای دیگر اعضا، برخورداری از تفکرات مثبت، پرورش فرزندانی فعال و کوشا، توانایی در تعیین نقشها و مسئولیتهای تک تک اعضا، تلاش برای بالا بردن اعتمادبهنفس بقیه و احترام به نظرات و ایدههای سایرین همگی از راهکارهای مهم برای تمرکز روی ارتقای روابط سالم خانوادگی محسوب میشود که با ایجاد احساس تعلق و اهمیت پیوندهای خانوادگی را تقویت میکند. علاوه براین هر خانواده باید مشکلات و نگرانیهی هر فرد را مورد بررسی قرار دهد و بیتوجه از کنار آن عبور نکند حتی اگر این نگرانیها در رابطه با مسافرت رفتن و تفریح باشد.
حمایت و پشتیبانی
حمایت اعضای خانواده از یکدیگر یکپارچگی آنها را حفظ میکند و اتخاذ رویکردی دلسوزانه به دور از سرزنش، تحقیر و جستجوی مقصر نقش مؤثری در تقویت پایداری و ثبات خانواده دارد. هر یک از اعضای یک خانواده نیازها، دغدغهها و نگرانیهای منحصربهفرد خود را دارد و درک این موضوعات توسط سایر اعضا بدون قضاوت کردن و دریافت حمایت از سوی آنها، علاوهبر کمک به رفع مشکلات، برای بهبود شرایط روحی فرد بسیار مفید است و منجر به تقویت روابط خانوادگی میشود.