بنام خدا
ویژگی ها و فضائل حضرت زهرا (س) - بخش اول
حضرت زهرا (س) الگویی برای تمام مردان و زنان جامعه می باشد.این حضرت در دین اسلام جایگاه بسیار بالایی و ویژگی های ممتازی دارد.
حضرت زهرا (س) دختر گرامی آخرین فرستاده ی خدا و همسر حضرت علی(ع) و مادر امام حسن و امام حسین (ع) و حضرت زینب می باشد.
حضرت زهرا (س) یکی از پنج بانوی قدسی به شمار می رود و از هر حیثی می تواند الگویی برای همه ی زنها و حتی مردان باشد.
آن حضرت طبق آیه تطهیر از هرگونه ناپاکی، منزّه است و ازمقام عصمت برخورداره بوده و ۱۲ امام شیعه علیه السلام از نسل حضرت زهرا( س) هستند.
با توجه به آیه تطهیر، آیه مباهله، سوره کوثر و آیه مودت، متوجه می شویم که ان حضرت در نزد پروردگار ،جایگاه رفیعی دارد.حضرت زهرا شخصیتی است که بر طبق آیه ی تطهیر از هرگونه ناپاکی، منزّه هست و بر طبق سوره کوثر، منبع و مصداق خیر کثیر(ارزش فراوان) و بر طبق داستان مباهله، حضور درکنار پدر بزرگوارش پیامبر مکرّم حضرت محّمد مصطفی(ص)، شوهرش، حضرت علیّ مرتضی(علیه السلام) فرزندان ارجمندش، حَسَنین(علیهما السلام) اتمام حجت الهی به رهبر مسیحیان و مخالفان شد.
همانطور که می دانیم حضرت فاطمه در 20 جمادی الثانی سال پنجم بعثت،از پدری که اشرف مخلوقات و مادری پاک دامن به نام خدیجة بنت خُویلِد(س) در شهر مکّه ی مکرّمه به دنیا آمد.
داستان بارداری حضرت فاطمه بسیار آموزنده و مورد توجه است. در روایت آمده است که پیامبر اسلام روزی با اصحاب خود از جمله حضرت علیّ بن ابی طالب(ع)، عمار بن یاسر، حمزة و عباس بن عبد المطّلب نشسته بودند که جبرئیل امین، بر پیامبر(ص) نازل و ندا داد: ای محمّد، پروردگارت جلّ و علا، سلامَت می رساند و می فرماید: چهل روز از خدیجه، دوری کن.به همین خاطر پیامبر (ص) روزها روزه بود و شب ها هم در منزل فاطمه بنت اسد (مادر حضرت علی) تا صبح به عبادت مشغول بود.
پس از چهل شبانه روز، فرشته ی وحی، طبقی از طعام بهشتی برای پیامبر(ص) آورد و گفت:« پروردگار می فرماید: امشب با این طعام ها افطار کن و شب نزد خدیجه برو و با او نزدیک شو، که خداوند می خواهد در این شب، از نسل تو و خدیجه، فرزندی پاک بیافریند و این چنین وجود مقدس حضرت فاطمه (س) منعقد شد.
ویژگی ها و کمالات انسانی آن حضرت
ویژگی ها و کمالات انسانی حضرت زهرا بسیار فراوان است. در این مطلب می خواهیم گوشه هایی از ویپزگی ها و کمالات آن حضرت را بیان کنیم:
دانش و معرفت
یکی از ویژگی های آن حضرت ، دانش و معرفت ایشان می باشد.آن حضرت از دانش و معرفت بالایی برخوردار بوده اند. حضرت زهرا یکی از راویان حدیث و حاملان آن بوده است،طوریکه «مُصحَف فاطمة» یکی آثار منسوب به آن حضرت هست که متأسفانه باقی نمانده است. البته گفته می شود که این مصحف در دست اهل بیت بوده که به یکی پس از دیگری منتقل شده و هم اکنون در اختیار حضرت مهدی موعود(عجّل الله فرجه) می باشد.
بهترین دلیل بر علم و دانش و معرفت حضرت فاطمه (س)، خطبه هایی بود که بعد از رحلت پدر بزرگوارش در جمع صحابه و در مسجد النبی و در خانه ی خود ایراد نمود.
فضایل اخلاقی
آن حضرت از فضایل اخلاقی زیادی برخوردار بود. کمالات اخلاقی مانند نجابت، مروّت، سخاوت، شجاعت، بخشش، جمال و اندام موزون، نرم خویی، سعه صدر، صبر و بردباری، مهربانی، متانت، عفّت و پاک دامنی، خویشتن داری، حق گویی، حفظ اسرار، وفای به عهد و پیمان، صداقت و راست گویی، ایثار، تقوا وعبودیت، صراحت لهجه و فصاحت کلام، قناعت پیشگی، ساده زیستی، مناعت طبع، دوری از تجمّل، غرور، حِرص، غیبت، تهمت، دروغ و... بخشی صفات و کمالات اخلاقی آن حضرت می باشد. ناگفنه نماند که این گونه صفات اخلاقی و کمالات معنوی رامی توان فقط در بانوان آسمانی و ملکوتی یافت.
اولین ویژگی اخلاقی حضرت فاطمه زهرا (س) ادب ایشان در برابر خداوند، حضرت رسول (ص) و حضرت علی (ع) و ... است. حضرت فاطمه زهرا (س) در تمام معاشرتها و امور زندگی ادب را رعایت میکردند و همین ویژگی بود که ایشان را الگوی زنان و مردان قرار میدهد.
آن حضرت به نیازمندان رسیدگی و به همسایه ها توجه داشتند. اگر ما انسانها بتوانیم همین یک ویژگی را از حضرت فاطمه زهرا (س) به دست آوریم و آن را الگوی خود در زندگی قرار دهیم زندگی مان به سمتوسوی دیگری پیش میرود و اخلاقمحور میشود.
مطلب ادامه دارد...........
منبع: پایگاه تبیان بخش معارف