گروه اجتماعی: خانواده با ثبات، آرام و صمیمی میتواند مکان امن و مطمئنی برای جوان باشد و او را برای مقابله با مشکلات و مسائل موجود جامعه آماده کند كه اولین شرط برای حفظ محیط امن و آرام خانواده، وجود عشق و علاقه بین والدین است.
به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) از لرستان، یکیاز عوامل ایجاد شادی و نشاط در خانواده، گشادهرویی است، زیرا خوشرویی کینهها را میزداید، انسانها را به همدیگر نزدیک میکند، دلها را به هم پیوند میدهد، موجب تداوم و استواری محبت و دوستی در زندگی میشود و همچنان که امیرالمؤمنین علی(ع) میفرمایند:«خوشرویی وسیله دوستیابی است».
علاقه و عشق در زندگی و خانواده
اعضاء خانواده خوشبخت، در كنار هم احساس امنیت و آرامش میكنند و ترس، اضطراب، تنش و درگیری در روابطشان به چشم نمیخورد، علاقه، عشق و محبت، صفا و یکدلی خود را در رفتار و گفتار به دیگران ابراز میكنند.
خانواده بهعنوان اولین کانونی که فرد در آن قرار میگیرد دارای اهمیت شایان توجهی است، اولین تأثیرات محیطی که فرد دریافت میکند از محیط خانواده است و حتی تأثیرپذیری فرد از سایر محیطها میتواند نشئت گرفته از خانواده باشد.
خانواده پایهگذار بخش مهمی از سرنوشت انسان است و در تعیین سبک و خط مشی زندگی آینده، اخلاق، سلامت و عملکرد فرد در آینده نقش بزرگی بر عهده دارد.
در جامعه کنونی ما میزان تخلفات، ناهنجاریها و انحرافات اجتماعی بهویژه در جوانان بهطرز نامطلوب و قابل توجهی در حال افزایش است، مهمتر آنکه در این زمینه خانواده كه یکیاز نهادهای اصلی جامعه و رکن اساسی آن است، نقش خود را کمتر نشان میدهد.
در واقع خانواده در تربیت، شخصیت و ویژگیهای اخلاقی كودک، نقش اساسی و مهم ایفا میکند، بیتوجهی و ارتباط صحیح نداشتن اولیاء با فرزندان، وجود ناپدری یا نامادری، طلاق و زندانی بودن یک یا هر دوی والدین و توجه نکردن عاطفی از دیگر عوامل اساسی انحراف جوانان هستند.
یک خانواده با ثبات آرام و صمیمی میتواند مکان امن و راحت و مطمئنی برای جوان باشد و او را برای مقابله با مشکلات و مسائل موجود جامعه آماده کند، لذا اولین شرط برای حفظ محیط امن و آرام خانواده، وجود عشق و علاقه بین والدین است.
مطالعات نشان میدهد کودکان، علاقه به یکدیگر و سپس به افراد جامعه را از پدر و مادر میآموزند. همچنین اضطراب، ترس، استرس و فشارهای روانی و دیگر معضلات روانی را که باعث به وجود آمدن انحرافات و جرائم میشود نیز از خانواده به فرزند انتقال مییابد.
تفریحات خانوادگی، تبعیض و مراقبتهای والدین و نحوه برخورد عاطفی با فرزند نیز بسیار حائز اهمیت است، حتی مراقبتها و سختگیریهای بیمورد و بیشاز حد اثر معکوس و نادرست دارد.
مطالعاتی که درباره علل بزهکاری جوانان انجام شده ثابت میکند که عدم توجه خانوادگی و نارساییهای پرورش آن در این مورد از اساسیترین علل است.
امام علی(ع) میفرماید: علاقه به فساد و زمینه شرارت در وجود آدمی نهفته است، اگر انسان به کمک عقل بر آن زمینه غالب شد فرصت رشد نمییابد و اگر نتوانست غلبه کند آنها خود را نشان میدهند و غرایز انسانی رشد مییابند.
خانواده خوشبخت
اعضاء خانواده در كنار هم احساس امنیت و آرامش میكنند و ترس، اضطراب، تنش و درگیری در روابطشان به چشم نمیخورد.
اعضای این خانواده علاقه، عشق، محبت، صفا و یكدلی خود را هم در رفتار و هم در گفتار به دیگران ابراز میكنند.
زن و شوهر برای همدیگر زندگی میكنند؛ اول خود، بعد دیگران. به بیان دیگر، زندگیشان برای بچهها یا ترس از طلاق و حرف دیگران نیست و زن و مرد دركنار یكدیگرند نه رودررو و رقیب هم، آنها رفیق یكدیگرند و واكنشهای منفی كمتری ازخود نشان میدهند، بهعبارت دیگر، در پی یافتن علت و ریشهیابی مشكل هستند و راه حل منطقی ارائه میكنند.
از امور مالی یكدیگر خبر دارند و چیزی را از همدیگر پنهان نمیكنند و صرفهجویی و پسانداز كردن جزء برنامههای اقتصاد، خانواده خوشبخت است.
باهم متحدند و در مسائل مختلف با گفتوگو و مشورت به تفاهم میرسند و تا آنجا كه ممكن است باهم هستند؛ همدلی، همكاری، همفكری و هماهنگی را رمز بقای خانواده خوشبخت میدانند و از سلیقه و عقیده یكدیگر آگاهند و به آن احترام میگذارند.
داشتن تفکر مثبت در زندگی و خوشبینی معقول رمز خوشبختی در زندگی است، مثبت نگرها خطاها و لغزشهای دیگران را نادیده میگیرند و با دید مثبت و منطقی با آنها برخورد میکنند، این قبیل انسانها زندگی را نشاط انگیز میکنند و در سایه شادی و نشاط است که افراد خانواده و حتی جامعه رشد میکنند.