0

ایران باید به دنبال محاکمه عاملان ترور شهید سلیمانی باشد

 
aftabm
aftabm
کاربر طلایی1
تاریخ عضویت : مرداد 1392 
تعداد پست ها : 25059
محل سکونت : اصفهان

ایران باید به دنبال محاکمه عاملان ترور شهید سلیمانی باشد

در نشستی تخصصی با حضور نخبگان حقوقی در مشهد مطرح شد

ایران باید به دنبال محاکمه عاملان ترور شهید سلیمانی باشد

ایران باید به دنبال محاکمه عاملان ترور شهید سلیمانی باشد

مشهد- طی نشستی که امروز در دانشگاه آزاد اسلامی مشهد و با حضور اساتید حقوقی برگزار شد، حاضرین بر حق مسلم ایران در پیگیری حقوقی ترور شهید سلیمانی تأکید کردند.

به گزارش خبرنگار مهر، مهدی سیدزاده ثانی در نشست تخصصی بررسی ابعاد حقوقی قضایی ترور شهید سلیمانی که امروز در محل دانشگاه آزاد اسلامی مشهد برگزار شد، با بیان اینکه ایران برای پیگرد قانونی این جنایت در محاکم بین المللی باید راهکاری پیدا می کرد گفت: در حوادثی مانند ترور رفیق حریری، لبنان با فراهم کردن مقدمات یک دادگاه بین المللی از مزایای آن استفاده کرد، اتفاقی که در کشورهای آفریقایی مثل چاد هم افتاد. عضو هیئت علمی دانشگاه فردوسی مشهد افزود: ایران باید با استفاده از ظرفیت های موجود در جنبش عدم تعهد یا سازمان کنفرانس اسلامی، محاکمه عاملان این واقعه را پیگیری می کرد. حتی می توانست با متحد کردن چند کشور هم پیمان به سمت ارائه دعوی در محاکم بین المللی برود، که به نظر می رسد در این مورد کم کاری شد. هرچند احتمالاً در این مسیر آمریکا سنگ اندازی می کرد، اما به هرحال نهادهایی مثل وزارت امور خارجه باید پیگیری جدی تری در این زمینه داشته باشند.

 

همچنین سمیه رحمانیان در این نشست بابیان اینکه دستور ۱۲۳۳۳ برای ممنوعیت ترور در مجامع بین المللی وضع شده است گفت: آمریکا و اسرائیل برای دور زدن این قانون، مسئله قتل هدفمند را مطرح کرده اند، مسئله ای که نمی تواند درباره شهید سلیمانی قابل تحقق باشد. عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی مشهد در رابطه با ابعاد قانون قتل هدفمند که در داخل آمریکا تدوین شده است ادامه داد: این مسئله برای افرادی که به هیچ دولتی وابستگی ندارند، مثل سران داعش یا القاعده مصداق پیدا می کند، همچنین هیچ عمل مسلحانه ای از سوی سردار سلیمانی صورت نگرفته بود که آمریکا بخواهد در مقابل آن ایستادگی کند. از طرفی هیچ مجوزی هم از سوی کنگره آمریکا برای این عمل جنایتکارانه صادر نشده بود و همه این موارد باعث می شود تا این ترور، از نظر حقوقی هم زیر سؤال باشد.

وی ادامه داد: البته از سوی ایران هم هیچ ادعایی مبنی بر تجاوز به حریم کشور قابل قبول نیست چون این اتفاق در خاک عراق افتاد و باید خود عراق این ادعا را مطرح کند.

رحمانیان افزود: در سال ۲۰۰۱ طرحی جهانی برای مسئولیت بین المللی اقدامات مسلحانه به تصویب رسید که به صورت عرف بین المللی درآمده است و می تواند راهگشا باشد. طبق این طرح عمل متخلفانه بین المللی قابلیت انتساب کامل دارد، به این معنی که اگر ترور، به کشوری منتسب شود می توان برای آن طرح دعوی کرد و از آنجا رئیس جمهور آمریکا مسئولیت این اتفاق را پذیرفته است می توان آن را پیگیری بین المللی کرد.

وی تصریح کرد: اولین حق بشر، حق حیات است و این عمل به نوعی نقض حق حیات به حساب می آید که در این قالب می توان اقامه دعوا کرد. همچنین با این عمل جنایتکارانه، اصل مصونیت دیپلماتیک، اصل منع توسل به زور، اصل احترام به حاکمیت ملی کشورها و همچنین عدم مداخله در امور داخلی کشورها نقض شده است که همه این موارد قابل پیگیری است. همچنین دولت آمریکا باید تضمین بدهد که این اتفاقات تکرار نمی شود و خسارات وارده را هم جبران کند.

 

همچنین یوسف مولایی هم در این نشست تخصصی درباره تنش های اخیر بین دو کشور ایران و آمریکا قبل از شهادت سردار سلیمانی گفت: در ۲۷ دسامبر ۲۰۱۹ سلسله حملاتی به کنسولگری ایران در نجف و کربلا شد و ترامپ ضمن حمایت از این اتفاق مدعی شد مردم عراق دیگر تحمل نفوذ ایران در عراق را ندارند. یک ماه بعد پایگاهی آمریکایی در کرکوک مورد حمله نیروهای مقاومت قرار گرفت و دو روز بعد به مواضع حشدالشعبی در عراق حمله شد و ۴۵ نفر شهید شدند و پس از آن هم در ۳۱ سپتامبر ۲۰۱۹ به سفارت آمریکا در بغداد حمله شد و مردم به داخل سفارت یورش بردند. این استاد دانشگاه فردوسی با بیان اینکه بعد از این هجوم ترامپ تهدیدی جدی علیه ایران مطرح کرد افزود: ۴۸ ساعت بعد از آن آمریکا به کاروان شهید سلیمانی و همرزمانش حمله کرد که منجر به شهادت فرماندهان مقاومت شد. بعد از آن آمریکا در یک اقدام پیش دستانه این اقدام را نوعی دفاع از خود دانست.

وی افزود: آمریکا به بند ۵۱ اصل حقوق بشر سازمان ملل استناد می کند که طبق آن اقدام خود را پاسخی به سلسله اقدامات چند سال اخیر ایران ضد آمریکا می داند که البته برای هیچکدام ادلّه و سند کافی ندارد.

مولایی افزود: پمپئو اعلام کرده که ایران از عهد نامه مودّت که در سال ۱۹۵۵ تصویب شده، خارج شده است و طبق آن، اقدام آمریکا در ترور شهید سلیمانی قانونی بوده است در حالی که این ادعا درست نیست و از آن جایی که این طرح، تنها عهد نامه ای است که می توان با استناد به آن طرح دعوی بین المللی کرد و آمریکا با این ادعا قصد دارد دست ایران در مجامع بین المللی خالی کند.

وی تصریح کرد: طبق قانون، مأمورین سیاسی، در طول مأموریت، حقوقی برای حفظ جان خود دارند و با توجه به دعوت رسمی عراق از سردار سلیمانی برای حضور در خاک این کشور، شهید سلیمانی و حکومت ایران حق طرح دعوی بین المللی را دارند.

کد خبر 5115176
چهارشنبه 17 دی 1399  8:23 AM
تشکرات از این پست
دسترسی سریع به انجمن ها