یکی از غنی ترین سبزیجات اسفناج است و بهترین مواد مغذی را برای رشد کودک را فراهم می کند. ما در این مقاله سعی داریم به فواید خوردن اسفناج برای کودکان بیشتر بپردازیم. با ادامه مطلب همراه ما باشید.
فواید اسفناج برای کودکان
اسفناج به دلیل داشتن مواد مورد نیاز بدن برای کودکان از اهمیت ویژه ای برخوردار است. اغلب کارشناسان تغذیه معتقدند پس از یک سالگی کودک می توانید در رژیم غذایی آنها مصرف اسفناج را قرار دهید.
از فواید اسفناج برای کودکان می توان به موارد زیر اشاره کرد:
از بین بردن انگل های بدن
اسفناج یک غذای کامل و خوشمزه محسوب می شود، که بدن کودک را از وجود انگل هایی که بدن کودک را ضعیف می کند محافظت می کند.
رفع مشکلات گوارشی
کودکان به علت اینکه سیستم گوارشی آنها هنوز کامل نشده است معمولا با مشکل شده معده مواجه هستند. این موضوع می تواند باعث ناراحتی و بی قراری کودک شود و تغذیه مناسب کودک را دچار اختلال کند. مصرف اسفناج برای کودکان یکی از بهترین راه ها جهت رفع مشکلات گوارش و معده می باشد.
محافظت بهتر از کبد
یکی از بهترین مواد غذایی که کبد را از انواع عفونت ها محافظت می کند، اسفناج است.
هیدراته نگه داشتن بدن با مصرف اسفناج
اسفناج حاوی مقادیر زیادی آب است که سبب می شود بدن همواره هیدراته باشد.
تقویت ماهیچه ها
اسفناج حاوی مقادیر زیادی از انواع پروتئین مختلف است و مصرف اسفناج برای کودکان به ساخت ماهیچه ها و بافت های بدن او کمک می کند.
تقویت استخوان ها
کلسیم و ویتامین های فراوان در اسفناج به رشد و تقویت استخوان ها کمک زیادی می کند.
اسفناج یک ملین طبیعی
اسفناج سرشار از فیبر است و به روش های گوناگون به بهبود سیستم گوارشی و هضم غذا کمک می کند. عناصر مختلفی که در اسفناج یافت می شوند و به کودک کمک می کند تا حرکت روده ای را تسهیل کند و از یبوست نیز جلوگیری می کند. اگر کودک شما دچار سوء هاضمه شدیدی می باشد، مصرف اسفناج راهی عالی برای کمک به فرزند شما محسوب می شود.
تقویت سیستم ایمنی
اسفناج برای کودکان یک منبع عالی حفظ ایمنی بدن محسوب می شود و از کودکان در مقابل بسیاری از بیماری ها محافظت می کند. اسفناج حاوی ویتامین K و انواع مواد مغذی دیگری است که بدن کودک را در برابر بیماری ها و انگل های مختلف محافظت می کند.
نگهداری از اسفناج برای کودکان باید به چه صورت باشد؟
همانطور که میدانید گیاه اسفناج در طول همه ماه های سال، به آسانی در دسترس همگان می باشد. این گیاه را می توانید در قالب یخ زده یا تازه برای مصرف کودک خود تهیه کنید. اما از آنجایی که انواع منجمد اسفناج در کارخانه ها به صورت تجاری فرآوری شده است، حاوی نیترات بیشتری است، انتخاب آن برای مصرف کودکان مناسب نمی باشد. علاوه بر این موضوع، کارخانه ها برای از بین بردن باکتری های موجود در برگ های گیاه اسفناج از گاز نیتروژن استفاده می کنند؛ مواد غذایی فرآوری شده محتوی نیتروژن هستند که ورود این ماده سمی به بدن کودکان، می تواند اثرات جبران ناپذیری بر رشد بدن آنها داشته باشد.
همچنین یکی از رایج ترین مشکلاتی که برای دادن اسفناج به کودک وجود دارد این است که اغلب سبزیجات در بازار به آفت کش های شیمیایی و کودها آلوده هستند. این موضوع به هیچ عنوان مطلوب نیست به ویژه وقتی که قرار است برای کودکان استفاده شود. در ادامه به چند نکته برای خرید و نگهداری اسفناج می پردازیم.
- هنگام خرید اسفناج به این نکته توجه کنید که از اسفناج هایی که دارای برگ های قهوه ای و زرد هستند خودداری کنید.
- اسفناج برای کودکان باید دارای برگ های مرطوب و ترد باشند، این موضوع نشان می دهد اسفناج تازه است.
- هنگام خرید اسفناج همیشه ساقه آن را چک کنید. هنگامی که ساقه آن نازک و انعطاف پذیر باشد، نشان دهنده این است که اسفناج تازه است.
- اسفناج را قبل از قرار دادن در یخچال نشویید، به جای آن سعی کنید قبل از پختن و استفاده آن را تمیز شست و شو دهید.
- برای نگهداری از اسفناج می توانید آن را در طبقه سبزیجات در یخچال قرار دهید.
- سعی کنید از فریز کردن اسفناج و نگهداری آن در فریزر خودداری کنید و آن را در یخچال نگهداری کرده و حتما تازه مصرف کنید.
- برای نگهداری اسفناج باید مطمئن شوید که هیچ راهی برای نفوذ آب به بسته اسفناج وجود ندارد.
- سعی کنید از اسفناج محلی و ارگانیک استفاده کنید.
- اسفناج را در بسته بندی پلاستیکی یا پلاستیک های زیپ دار نگهداری کنید.
پختن اسفناج برای کودکان
شما می توانید اسفناج را به آن صورتی که کودک شما دوست دارد بپزید. فقط باید مطمئن شوید که و قادر به جویدن آن باشد و برگ ها باعث خفگی نمی شوند.
دستور تهیه چند غذای خوشمزه با اسفناج برای کودکان
سوفله اسفناج
این یک غذای ایتالیایی است که اشتهای کودک شما را باز خواهد کرد.
مواد لازم
- اسفناج تازه یا یخ زده ۲۵۰ تا ۳۰۰ گرم
- ۲ عدد تخم مرغ
- ریکوتا یا پنیر کاتیج یک سوم فنجان
- یک نوک انگشت پودر ریحان
- یک نوک انگشت پودر سیر
دستور تهیه:
تمام مواد تشکیل دهنده را ترکیب کنید و آنها را داخل یک ظرف که کمی روغن زده اید بریزید. ترکیب را در دمای ۳۷۵ درجه فارنهایت قرار دهید تا برای ۱۵ تا ۲۰ دقیقه بماند و رنگ طلایی آن را مشاهده کنید. پیش از اینکه آن را بیرون بیاورید و میل کنید، بررسی کنید که آیا داخل آن به خوبی پخته است یا نه.
اگر کودک شما این غذا را دوست نداشت می توانید از ترکیب های دیگر مثل: لازانیا + اسفناج، اسفناج + پنیر خامه ای، پارمسان + اسفناج نیز استفاده کنید.
پوره اسفناج
پوره اسفناج یک غذای میان وعده مفید برای کودکان است که می توانید آن را باب میل ذائقه فرزند خود آماده کنید.
برای تهیه پوره اسفناج، نخست باید آن را خرد کنید و در آب بشویید، سپس آن را برای ۵ دقیقه در آب بجوشانید و آب آن را کاملا بگیرید. ۳ دقیقه صبر کنید تا اسفناج خشک شود. در ادامه اسفناج را داخل مخلوط کن بریزید و آن را کاملا خرد کنید. علاوه بر این شما می توانید پوره اسفناج را با سیب زمینی شیرین یا گوشت مرغ و هویج مخلوط کنید.
اسفناج و پوره سیب
مخلوط سیب و اسفناج برای دستگاه گوارش بسیار مفید است و همچنین این ترکیب بسیار مزه خوبی دارد.
مواد لازم:
- اسفناج تازه ۲ تا ۳ عدد
- آب نصف فنجان
- ۱ عدد سیب پوست کنده و خرد شده
- دارچین نصف قاشق چایخوری
- پودر زنجبیل یک هشتم غذاخوری
طرز تهیه:
آب، دارچین، زنجبیل و سیب را در یک ماهی تابه بریزید و روی شعله متوسط قرار دهید، اجازه دهید برای ۱۵ دقیقه پخته شود. در این مدت روی ماهی تابه را بپوشانید و هرچند مدت آن را هم بزنید. سپس اسفناج را به آن اضافه کنید و سه دقیقه اجازه دهید تا خوب بپزد. بعد از آن صبر کنید تا کاملا خنک شود. سپس این ترکیب را داخل یک مخلوط کن بریزید و به صورت پودر درآورید. اکنون ترکیب اسفناج و پودر سیب شما آماده است.
سیب زمینی شیرین، گوجه فرنگی و اسفناج
مواد لازم:
- یک حبه سیر خرد شده
- یک عدد پیاز کوچک
- یک نوک انگشت زردچوبه
- یک نوک انگشت زیره سبز
- یک نوک انگشت پودر گشنیز
- یک قاشق چایخوری زنجبیل تازه
- دو قاشق غذاخوری روغن زیتون
- یک عدد گوجه فرنگی و آن را به چهار تکه تقسیم کنید.
- سیب زمینی شیرین خرد شده یک فنجان
- آب نصف فنجان
- برگ اسفناج خرد شده دو فنجان
دستور تهیه: ابتدا باید پیاز را در روغن سرخ کنید تا کاملا ترد شود، سپس زنجبیل و ادویه را به آن اضافه کنید. حدود پنج دقیقه اجازه دهید تا در روغن بماند و سپس آن را تکان دهید و هم بزنید. کمی بعد آب را اضافه کنید. حرارت را زیاد کنید تا به جوش بیاید، کمی بعد از آن شعله را کم کنید. اکنون باید صبر کنید تا حالت نرم و خمیری بگیرد، اسفناج خرد شده را اضافه کنید و آن را خوب هم بزنید. اندکی صبر کیند و شعله را خاموش کنید. در کنار برنج هم می توانید از این میان وعده خوشمزه استفاده کنید.
ارزش غذایی اسفناج برای کودکان چگونه است؟
ارزش غذایی و مواد معدنی موجود در ۱۰۰ گرم اسفناج به شرح زیر می باشد:
- ۱۰۰ گرم اسفناج حاوی قندهای طبیعی به اندازه ۰.۴گرم و فیبر موجود در آن ۲.۲ گرم است.
- ۱۰۰ گرم اسفناج دارای ۹۹ میلی گرم کلسیم، ۷۹ میلی گرم منیزیم، ۲.۷۱ میلی گرم آهن، ۴۹ میلی گرم فسفر، ۷۹ میلی گرم سدیم و ۵۵۸ میلی گرم پتاسیم است.
- مصرف ۱۰۰ گرم اسفناج، انرژی معادل ۲۳ کیلوکالری را در بدن کودک شما تولید می کند، میزان کربوهیدرات موجود در آن ۳.۶ گرم است.
- منگنز موجود در ۱۰۰ گرم از برگ های اسفناج، ۰.۸۹۷ میلی گرم و میزان مس موجود در آن ۰.۱۳۰ میلی گرم است.
- ۱۰۰ گرم از برگ های سبز اسفناج دارای پروتئینی به اندازه ۲.۹ گرم است و چربی موجود در آن ۰.۴ گرم است.
- ۱۰۰ گرم برگ اسفناج جاوی ۰.۵۳ میلی گرم روی، ۱ میکروگرم سلنیوم و ۲۸ میلی گرم ویتامین C می باشد.
- ویتامین B1 (تیامین) موجود در ۱۰۰ گرم برگ اسفناج، ۰.۰۷۸ میلی گرم و ویتامین A آن ۴۶۹ میکرو گرم است.
- علاوه بر مواد معدنی بالا، ۱۰۰ گرم اسفناج دارای ۲ میلی گرم ویتامین E و ۴۸۳ میکروگرم ویتامین K می باشد.