ماه دوم بارداری از هفته پنجم آغاز می شود و احتمال دارد شما هر روز صبح با ویار صبحگاهی چشم باز کنید و در نظر داشته باشید که تغذیه در این ماه از حاملگی از اهمیت بالایی برخوردار است چون علاوه بر اینکه نقش مهمی در سلامت و شکل گیری جنین ایفا می کند به کم و زیاد شدن ویار شما نیز مربوط است.
ماه دوم بارداری زمان تشکیل مغز جنین و آغاز رشد لوله عصبی می باشد و همین طور نخاع و اعصاب نیز در این ماه تکمیل می شود و رشد سیستم گردش خون جنین و تعداد ضربان قلب وی نیز در این ماه توسعه می یابد و به همین منظور داشتن غذای مناسب در این ماه از اهمیت بالایی برخوردار است. هم برای سلامت مادر باردار و هم برای رشد و تولد یک نوزاد سالم. ما در مقاله های گذشته در نشریه آرگا از تغذیه در ماه اول بارداری و تغذیه سه ماه اول بارداری نوشته ایم و در این مقاله به تغذیه ماه دوم دوران بارداری پرداخته ایم.
برنامه تغذیه در ماه دوم بارداری:
در طول دوران بارداری جای دادن یک سری مواد مغذی و غذایی در برنامه غذایی حیاتی می باشد و باید حتما به مصرف مادر باردار برسد. ما در ادامه از این موارد نوشته ایم:
- اسید فولیک: فولات ویتامین B و یا اسید فولیک از موارد ضروری و مهمی است که مادر باید حتما از آن استفاده کند. مصرف اسید فولیک به رشد طبیعی لوله های عصبی جنین بسیار تاثیر گزار است. و اگر در ماه دوم از این مکمل استفاده نکنید احتمال نقص لوله های عصبی در جنین و یا تولد زودتر از موعد رخ می دهد. باید به طور نرمال روزانه حدود ۴۰۰ میکروگرم از این ماده که به طور طبیعی در اسفناج، غلات غنی شده و حبوبات قرار دارد به علاوه قرص اسید فولیک با تجویز پزشک استفاده کنید.
- آهن: در دوران حاملگی به ویژه در ماه دوم بارداری، جریان خون مادر برای حمایت از جنین خود افزایش می یابد. و اگر این آهن از طریق مواد غذایی به بدن شما نرسد شما در تمام طول روز احساس خستگی می کنید و اگر در بدن شما کمبود آهن وجود داشته باشد باعث کم خونی مادر و یا جنین می گردد. از زمانی که متوجه حاملگی خود شدید باید روزانه ۲۷ میلی گرم آهن به بدن خود برسانید. هر چند با استفاده از تغذیه در ماه دوم حاملگی می توانید آهن به بدن خود تزریق کنید اما این مقدار کمتر از نیاز شما و جنین تان است و باید با مشورت پزشک مصرف مکمل های آهن را آغاز کنید.
- کلسیم: چون در ماه دوم حاملگی رشد استخوان ها شروع می شود، جنین به شدت به کلسیم نیاز دارد و شما باید روزانه ۱۰۰۰ میلی گرم مصرف کلسیم داشته باشید. شما به راحتی با مصرف شیر و دیگر لبنیات و مصرف سبزی های برگ سبز می توانید کلسیم مورد نیاز خود و جنین تان را تامین کنید. در نظر داشته باشد که اگر به اندازه نیاز کلسیم در برنامه روزانه غذایی خود قرار ندهید، بدن کلسیم استخوان و دندان های شما را شکسته و به استفاده جنین برای رفع نیاز های وی می رساند و شما دچار ضعف و شکنندگی دندان و استخوان های خود می شوید.
- پروتئین: از لحظه ای که متوجه حاملگی خود می شوید باید مصرف پروتئین اضافی را آغاز کنید، چون پروتئین تضمین کننده گردش جریان خون مناسب در جنین شما می باشد. شما باید در تغذیه ماه دوم حاملگی خود روزانه بین ۷۵ تا ۱۰۰ گرم پروتئین به بدن خود برسانید و این کار را می توانید با مصرف مواد لبنی و ماهی و … انجام دهید.
بررسی غذا های ممنوع در طول مدت بارداری
در طول مدت بارداری باید از خوردن یک سری مواد غذایی خودداری کرد، در ادامه شما را با غذاهای ممنوع در دوران بارداری آشنا خواهیم کرد.
گوشت بدون چربی
به دلیل اینکه گوشت پهن شده دارای لیستریا می باشد لذا بر روی رشد کودک تاثیر گذار است از این رو، باید از خوردن آن اجتناب کرد.
تخم مرغ خام
در این ماه از بارداری از خوردن تخم مرغ کم پخته یا خام خودداری نمایید زیرا، سبب افزایش خطر ابتلا به عفونت سالمونلا می شود و خطراتی را برای شما و جنین به همراه دارد.
جگر سیاه
بسیاری از خانم در ماه دوم بارداری به دنبال مواد غذایی غنی از آهن است در نتیجه از جگر استفاده می کنند اما به دلیل اینکه جگر دارای رتینول است به سقط جنین منجر می شود بنابراین، باید از خوردن آن در این دوره از بارداری پرهیز کنید.
پنیر کم چرب
در طول مدت بارداری باید از پنیری مانند روکوفورت، بری و کامبرت خودداری نمایید، زیرا دارای باکتری به نام ای کولای است که سبب افزایش ریسک ابتلا به عفونت و حاملگی ناتمام می شود.
سیگار و الکل
در دوران بارداری و همچنین تمام مراحل زندگی تان از مصرف الکل خودداری نمایید و در دوران بارداری به نقایص زایمان منجر می شود.
گوشت نیم پز پرندگان
در ماه دوم از بارداری تان از خوردن بوقلمون پر کنده و دیگر مرغ ها پرهیز کنید مگر اینکه با دمای بالای ۱۸۰ درجه پخته شوند، آب گوشت های خام سبب گسترش عفونت و افزایش خطر ابتلا به عفوت خواهند شد که سلامت جنین را به خطر می اندازد.
نکات مهم در رابطه با تغذیه در ماه دوم حاملگی
- استفاده از میوه و سبزیجات تازه
- خودداری از مواد غذایی یخ زده
- اطمینان از دریافت پروتئین زیاد جهت رشد عضلات نوزاد
- خودداری از مصرف غذا های چرب، شیرین و شور
در دوران بارداری باید از خوردن شیر غیر پاستوریزه، ماهی خام، گوشت فراوری شده، خمیر کوکی و…خودداری کنید و همچنین به یاد داشته باشید که تمام رفتارهای خوب و بد غذایی شما بر روی سلامت خود و جنینتان تاثیر گذار است،