بیشتری ریشتر زلزله
شور ایران در مرز صفحات تکتونیکی اوراسیا و عربستان واقع شده و بهخاطر حرکتِ رو به شمالِ صفحه عربستان تحت فشار قرار دارد.
برخلاف دیگر سیارات خاکی منظومه شمسی، پوسته زمین یکپارچه نیست، بلکه از تکههای جدا شدهای تشکیل شده که روی گوشته مذاب زمین حرکت میکنند. این صفحات در برخی نقاط از یکدیگر جدا میشوند (مانند جزایر هاوایی در اقیانوس آرام)، در برخی نقاط به هم کوبیده میشوند (مانند رشتهکوه هیمالیا در آسیا) و در برخی نقاط دیگر یکی به زیر دیگری میرود (مانند خط ساحلی کالیفرنیا در آمریکای شمالی). این حرکتها منجر به فعالیتهای زمینشناختی مانند زمینلرزه و آتشفشان در مرزهای صفحات میشود.
ایران و ترکیه که در مرزهای برخورد صفحات اوراسیا و عربستان قرار دارند، زمینلرزههای بزرگی را تجربه میکنند؛ درحالیکه کشورهایی که دور از این مرز هستند، چنین زلزلههایی را تجربه نمیکنند. در این مطلب شدیدترین زلزلههای ایران از سال ۱۳۰۰ تا ۱۳۹۹ مرور خواهیم کرد.
زلزله کاشمر
۵ خرداد ۱۳۰۲ زلزلهای به بزرگی ۵.۷ ریشتر منطقه کاشمر استان خراسان رضوی را لرزاند، که ۵ روستا در ناحیه پرجمعیت کاج درخت را کاملا ویران کرد و ۲۰ روستای دیگر در این ناحیه آسیب دیدند. این زمین لرزه ۷۷۰ قربانی داشت.
زلزله فارسنیج
ساعت ۵:۱۵ بامداد روز جمعه ۲۲ آذر ۱۳۳۶ خورشیدی، زمینلرزهای به بزرگی Ms=۷.۱ و mb=۶.۵ و عمق کانونی ۳۵ کیلومتر در منطقه فارسینج استان کرمانشاه به وقوع پیوست. یک بازدید میدانی انجام شده در ۱۶ سال پس از این زمینلرزه نشان داد که این زلزله موجب خرابی و خسارات گستردهای در زمینی به مساحت ۲۸۰۰ کیلومترمربع شده و شواهد حاکی از آن است که شدت این زمینلرزه در منطقه رومرکزی بیش از VII+ در مقیاس اصلاحشده مرکالی بوده است. این زمینلرزه در محدوده بسیار وسیعی به خصوص در سمت شمال ناحیه رومرکز احساس شده بود.
جمعه 28 آذر 1399 11:20 PM
تشکرات از این پست