میل انسان به جشن و تفریحات همگانی غیر قابل انکار است. از زمانهای قدیم، هزاران سال پیش از میلاد مسیح تا به امروز همواره جشن و فستیوال های مختلفی وجود داشته که هر کدام به نوبه خود تداعی گر بخشی از فرهنگ آن منطقه و یا کشور بوده است. البته به معنای واقعی مرز و محدودیتی برای این فستیوال ها نمیتوان متصور شد. امروزه هر نوع فستیوالی را در هر کجای جهان میتوان یافت در بعضی از فستیوال ها افراد آزاد هستند تا اشیا را به سمت هم پرتاب کنند و در بعضی دیگر به مدت چند شبانه روز به رقص و آواز میپردازند. در این مطلب به جمع آوری 10 تا از معروف ترین کارناوال و فستیوالهای جهان پرداختهایم که بیشک شرکت یا بازدید از آنها، به تجربهای خاطره انگیز تبدیل خواهد شد.
فستیوال Tomorrowland
لزوما تمام فستیوالهای مشهور جهان قدمت چند صد ساله ندارند. فستیوال تومارولند یکی از بزرگترین فستیوال های موسیقی در جهان است که به مدت دوهفته در بلژیک برگزار میشود. این فستیوال که از سال 2005 ایجاد شده است در حال حاضر حدود نیم میلیون بازدید کننده دارد و بلیطهای آن در چند دقیقه اول به فروش میرود. این فستیوال به موسیقی EDM یا موسیقی رقص الکترونیک اختصاص داده شده است و بزرگترین فعالان این ژانر از موسیقی در آن شرکت میکنند.
کارناوال ونیز
کارناوال ونیز یکی از مشهورترین فستیوالهای ایتالیا محسوب میشود که هر سال در ماه فوریه یا ژانویه به مدت دو هفته در ونیز برگزار میشود. از جمله ویژگی های مهم کارناوال ونیز، ماسکهای خاص آن است که جهت مشخص نشدن چهره و طبقه اجتماعی افراد بر روی صورت حضار گذاشته میشود.
جشن کریسمس
همانند عید باستانی نوروز که از مهم ترین فستیوالهای ایران و بسیاری از کشورهای فارسی زبان محسوب میشود، کریسمس نیز از مهم ترین فستیوالهایی است که در 25 دسامبر در اکثر نقاط جهان میان میلیاردها مسیحی جشن گرفته میشود.
جشن فانوس
جشن فانوس یکی از قدیمی ترین فستیوالهای جهان است که قدمت آن به 2000 سال پیش و به زمان امپراطوری هانِ چین بازمیگردد. این فستیوال درهنگ کنگ، تایوان و تایلند نیز مشهور است و در پانزدهمین روز از ماه نخست سال (قمری) برگزار میشود. در این جشن شرکت کنندگان فانوسها را بر دست میگیرند و با روشن کردن آن در تاریکی شب مسبب منظرهای حیرت آور میشوند.
فستیوال کن
فستیوال کن به عنوان یکی از 5 فستیوال بزرگ در عرصه فیلم و سینما و همچنین یکی از مشهور ترین فستیوالهای شناخته شده در جهان است که نخستین بار در سال 1964 در شهر کنِ فرانسه برگزار شد. در این فستیوال، بزرگان سینما و اشخاص مشهور حضور مییابند و پیش نمایش از فیلمهایی در هر ژانری را به تصویر میکشند. هرچند فستیوال کن بین جهانیان و از جمله طرفداران سینما از شهرت بالایی برخوردار است، اما متاسفانه ورود به این فستیوال برای عموم آزاد نیست.
فستیوال روز مرگ
فستیوال روز مرگ یا Día de Muertos یکی از بزرگ ترین فستیوالهای مکزیک و البته جهان است که فلسفه متفاوت تری با سایر فستیوالها دارد. در این فستیوال، مکزیکیها با دوستان و خانواده خود جمع میشوند و برای عزیزان از دست رفته دعا میکنند. فستیوال روز مرگ در تاریخ 1 و 2 نوامبر برگزار میشود و البته همانند نامش، فستیوال غمانگیزی نیست و مکزیکیها در این دو روز با لباسهای تزئین شده به جشنهای خیابانی میپردازند. پیشنهاد میشود جهت آشنایی بیشتر با فستیوال روز مرگ، مطلب لینک شده را مطالعه کنید.
کارناوال ریو
کارناوال ریو دو ژانیرو که با نام «بزرگترین نمایش جهان» نیز شناخته میشود با حضور 2 میلیون شرکت کننده در روز، یکی از بزرگترین کارناوالهای جهان محسوب میشود. این کارناوال که نخستین بار در قرن 18 میلادی برگزار شد، هر سال به مدت 5 شبانه روز تا پیش از شروع روز لِنت ادامه مییابد و مردم در آن با لباس های رنگارنگ و با رقصهای مختلف (از جمله سامبا) به جشن و سرور می پردازند.
فستیوال Taste of Chicago
اکنون نوبت معرفی مشهورترین فستیوال غذا و خوردنی در جهان است. فستیوال طعم شیکاگو یا Taste of Chicago سالانه با بیش از 200 منو مختلف و 3 میلیون شرکت کننده در روز، این افتخار را از آن خود کرده است. این فستیوال هر سال (به جز سال 2020 که ویروس کرونا مسبب لغو آن شد) به مدت 5 روز در ماه جولای برگزار میشود.
فستیوال بالون
بالون فیستا یا فستیوال بالون یکی دیگر از جذاب ترین فستیوالهای جهان است که در کشورهای مختلف از جمله ایالات متحده آمریکا و شهر آلبوکرکی برگزار میشود. همانطور که از نامش مشخص است، در این فستیوال 500 بالون خوش رنگ به مدت 9 روز به سمت آسمان فرستاده میشوند و نمای بسیار زیبایی را ایجاد میکنند. فستیوال بالون یکی از رنگارنگ ترین فستیوالهای جهان به شمار میرود که هر ساله در ماه اکتبر صورت میگیرد.
فستیوال دیوالی
در کنار فستیوال هولیِ هند که سراسر از رنگ و زیبایی است، فستیوال مشهورتر دیگری با نام دیوالی وجود دارد که در زبان فارسی به معنای «صفی از نور» است. به نقل از واشنگتون پست در سال 2019 بیش از یک میلیارد نفر در فستیوال دیوالی شرکت کردند.
از ویژگیهای این فستیوال میتوان به معانی و برداشتهای مختلفی که دیوالی برای هر قوم و دین دارد اشاره کرد. برای مثال در ساکنین غرب هند، مکتب جین (jainism) و هندوها دیوالی را به عنوان اولین روز از سال جدید در نظر میگیرند و در جنوب هند، پیروان هندو آن را روزی میپندارند که کریشنا توانست اهریمنی به نام ناراکاسورا را شکست داده و 16000 دختر را از اسارت نجات دهد. درکل فستیوال دیوالی پیچیده تر از آن چیزی است که بنظر میرسد.در صورت نیاز به اطلاعات کاملتر میتوانید مطلب دیوالی، فستیوال نور در هند را مطالعه کنید.