شاید برای شما هم این سوال پیش آمده باشد که چرا روی فلش من مثلا نوشته 8 گیگ اما کامپیوتر آن را 7.48 نشان می دهد؟! برخی ها که دید مثبت دارند شاید بگویند “این فضا برای کارهای خود فلش رزرو شده” و برخی که منفی نگر هستند شاید بگویند “این قضیه به دلیل کم فروشی شرکت ها است” اما این چنین نیست و نحوه محاسبه ظرفیت حافظه در بازار با رشته کامپیوتر فرق میکند. معمولا همه فکر میکنند که کیلو برابر با 1000 است اما در واقع هر کیلو 2 به توان 10 یعنی 1024 است.
بنابراین شرکت به شما میگوید مثلا 8 گیگابایت فضا فروخته است این به صورت بازاری محاسبه شده است که میشود 8000000000 بایت فضا.
اما زمانی که فلش مموری را داخل کامپیوتر قرار می دهیم در دنیای کامپیوتر ها کیلو ها 1024 هستند، پس 8 میلیارد را سه بار بر 1024 تقسیم میکند و حجم را به شما نشان می دهد :
8000000000/1024/1024/1024= 7.48
و یا مثلا هارد اکسترنال 500 گیگابایتی هم همینطور محاسبه می شود :
500000000000/1024/1024/1024= 465
بعضی اوقات کامپیوتر حجم فلش مموری را حتی کم تر از شکل بالا نشان می دهد که راه حل های متععدی برای رفع آن وجود دارد.
روش اول : استفاده از cmd برای حل مشکل فلش
وقتی بعد از فرمت فلش حجم آن کم باشد و عملکرد آن ضعیف شود از روش زیر میتوانید استفاده کنید.
ابتدا برنامه Command Prompt را اجرا کرده و سپس دستور Diskpart را تایپ کنید.
سپس برای مشاهده لیست حافظه ها دستور List Disk را وارد کنید.
همانطور که در تصویر بالا مشاهده میکنید Disk 1 دارای مشکل است پس ما هم عبارت Select disk 1 را برای انتخاب این حافظه تایپ میکنیم. در صورت مشاهده پیغام “Disk 1 is now the selected disk” دیسک شما آماده انجام عملیات است.
برای مشاهده وضعیت دیسک انتخاب شده میتوانید دستور detail disk را وارد کنید. مرحله بعد رفع اشکال دیسک است با دستور
clean all انجام می شود، فقط توجه داشته باشید که اطلاعات موجود در حافظه یا دیسک شما با این دستور به طور کامل فرمت می شود و هرگز این کار را برای هارد اصلی خود انجام ندهید.
این دستور بسته به حجم حافظه مدتی زمان نیاز دارد در پایان موفقیت آمیز بودن عملیات پیغام DiskPart Succeeded in cleaning the disk نمایش داده می شود.
مرحله بعد ساخت پارتیشن در حافظه یا دیسک است. این مرحله و مراحل بعدی در بخش مدیریت دیسک ویندوز بدون نیاز به خط فرمان نیز قابل انجام است. برای این کار میتوانید دستور create partition primary را وارد.
همچنین در صورت تمایل میتوانید مراحل پایانی را در محیط گرافیکی ویندوز نیز انجام دهید. برای این کار ابتدا روی My Computer کلیک راست کرده و گزینه Manage را انتخاب میکنیم.
در قسمت Manage گزینه Disk Management را برای مشاهده لیست پارتیشن ها و دیسک های موجود وارد میکنیم.
سپس از این قسمت به راحتی میتوانیم دیسک مورد نظر خود را فرمت کنیم تا ظرفیت حافظه به حالت صحیح نمایش داده شود.
روش دوم : استفاده از نرم افزار Boot It برای حل مشکل حافظه یا دیسک
در این روش شما از نرم افزار Boot It می توانید استفاده کنید. بدین منظور ابتدا برنامه را با دسترسی ادمین اجرا کرده و سپس وسیله یا فلش مورد نظر را انتخاب میکنید. گزینه None Active را هم مانند تصویر زیر انتخاب کرده و سپس گزینه فرمت را میزنید.
احیانا اگر با تنظیمات بالا کار نکرد می توانید با تنظیمات نشان داده شده در تصویر پایین عملیات را انجام دهید.
پس از انجام عملیات فرمت، فلش را از دستگاه جدا کرده و سپس دوباره آن را متصل کنید. در صورتی که فلش مموری باز نشد می توانید آن را یکبار به روش زیر دوباره فرمت کنید تا باز شود.
ابتدا روی فلش مورد نظر کلیک راست کرده و گزینه فرمت را انتخاب نمایید.
سپس در پنجره ی منوی File System گزینه NTFS را انتخاب نمایید. مقدار Allocation unit size را روی گزینه Default قرار می دهیم و در آخر گزینه استارت را میزنیم تا فرآیند فرمت کردن آغاز شود.
روش دیگری نیز وجود دارد که تاثیری بر حجم فلش ندارد اما می تواند فایل های درون فلش را فشرده کند و حجم بیشتری را درون فلش جای دهد.
ابتدا به کمک روش بالا فلش را به صورت NTFS فرمت کنید.
سپس روی فلش موردنظر کلیک راست کرده و گزینه Properties را انتخاب نمایید.
سپس تیک روی Compress this drive to save disk space را زده و Apply کنید.
در پنجره بعدی گزینه Apply changes to drive, subfolders and files را انتخاب کرده و در آخر ok کنید.
این کار در واقع به ویندوز فرمان میدهد تمام فایلهایی را که روی فلش مموری کپی یا ذخیره میشوند را فشرده کند.
این شیوه با فشردهسازی در قالب فایل زیپ تفاوت دارد و فایلها به فرمت زیپ تبدیل نخواهند شد. ویندوز از یک متد آنی سریع برای این کار استفاده میکند.
در این روش فایلها فشرده هستند ولی بهظاهر هیچ تفاوتی با فایلهای عادی ندارند و عملکرد آنها هم مانند فایلهای معمولی است.
ویندوز عملیات فشردهسازی و بازسازی فایلها را بهصورت نامرئی در پسزمینه انجام میدهد. در نتیجه از دیدگاه کاربر همهچیز به نظر عادی خواهد بود.